Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

ΚΚΕ: «Μνημεία και Μουσεία Αγώνων του Λαού» - Ημερίδα με παρουσίση του ιστότοπου mnimia.kke.gr — Δημήτρης Κουτσούμπας: Η ιστορική μνήμη πρέπει να μείνει ζωντανή, για να αντιμετωπίσουμε το παρόν και να χαράξουμε το μέλλον (VIDEO)

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΚΕ

Πλήθος κόσμου στην Ημερίδα «Μνημεία και Μουσεία Αγώνων του Λαού» (ΦΩΤΟ)

Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε στην Ημερίδα. Παρουσιάστηκε ο ιστότοπος mnimia.kke.gr με εικονικές περιηγήσεις από ιστορικούς τόπους, μνημεία και μουσεία του Κόμματος σε όλη τη χώρα

Πραγματοποιήθηκε, το βράδυ της Πέμπτης στην Αίθουσα Συνεδρίων της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό, η Ημερίδα που διοργάνωσε η ΚΕ του ΚΚΕ με θέμα, «Μνημεία και Μουσεία Αγώνων του Λαού» και παρουσιάστηκε ο νέος ιστότοπος mnimia.kke.gr ο οποίος βγήκε «στον αέρα», με εικονικές περιηγήσεις από ιστορικούς τόπους, μνημεία και μουσεία του Κόμματος από όλη την Ελλάδα.

Παρευρέθηκε πλήθος κόσμου, καθώς και πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα.

  • Ο Τάσος Αντωνίου, μέλος του Τμήματος Προπαγάνδας ομάδας παρουσίασε τον νέο διαδικτυακό τόπο mnimia.kke.gr, δίνοντας αναλυτικά στοιχεία για την περιήγηση. 
  • Η Κέλλυ Παπαϊωάννου, αρχιτέκτονας μηχανικός, υποψ. διδάκτορας ΑΠΘ, μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ ανέπτυξε το θέμα «Η ιστορική μνήμη και ο ρόλος των μνημείων και των μουσείων».
  • Η Δέσποινα Τσιρώνη, αρχιτέκτονας μηχανικός, μέλος της Επιτροπής Μνημείων και Μουσείων της ΚΕ του ΚΚΕ έκανε ομιλία με θέμα «Η διαδικασία παραγωγής μνημείων και μουσείων».
  • Ο Άρης Σαραφιανός, Αναπληρωτής Καθηγητής στην Ιστορία της Ευρωπαϊκής Τέχνης, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αναφέρθηκε στην «Ιμπεριαλιστική Μνημοκτονία και η Υλική Ανάκτηση της Ιστορίας από το ΚΚΕ - Τοπόσημα, Γλυπτά, Ανασκαφές των Αγώνων και η Σημασία τους Σήμερα».
  • Η Εύα Μελά, ζωγράφος-χαράκτρια, μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ  μίλησε σχετικά με τη «συμβολή των εικαστικών στην καταγραφή της ιστορικής μνήμης στην Ελλάδα».
  • Ο Αντώνης Μυρωδιάς, γλύπτης, μέλος του ΔΣ του Eπιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά που διέπουν τα Μνημεία και τα Μουσεία του ΚΚΕ.
  • Ο Φάνης Παρρής, μέλος της ΚΕ, μέλος του Τμήματος Ιστορίας και υπεύθυνος του Ιστορικού Αρχείου της ΚΕ του ΚΚΕ έκανε ομιλία με θέμα «Ζωντανή μνήμη. Μνημεία και μουσεία τιμής και γνώσης». 

Από τις ομιλίες αναδείχθηκε μια ιδιαίτερη πλευρά της δράσης του ΚΚΕ, αυτής των Μνημείων και Μουσείων που δημιουργήθηκαν από το Κόμμα σε όλη την Ελλάδα για να τιμηθεί την Ιστορία των ταξικών αγώνων του ΚΚΕ, για να κρατήσουν τη μνήμη άσβεστη σε μια περίοδο όπου επιχειρείται ξεδιάντροπα το ξαναγράψιμο της ιστορίας, για να συνδεθεί ακόμα πιο στέρεα το χθες με το σήμερα και το αύριο.

 

Ξεχωριστή στιγμή στην εκδήλωση ήταν η παρουσίαση του ιστότοπου που καταγράφει, συγκεντρώνει και παρουσιάζει Μουσεία και Μνημεία που έχει στήσει το ΚΚΕ απ' άκρη σ' άκρη σε όλη την Ελλαδα τιμώντας μεγάλες στιγμές της ταξικής πάλης στη χώρα μας. Μέσα από τον ιστότοπο, mnimia.kke.gr, την ψηφιακή αποτύπωση, τις εικονικές τρισδιάστατες επιχειρήσεις δίνονται νέα χαρακτηριστικά και δυνατότητες, καθώς ο καθένας που θα επισκεφθεί αυτή τη νέα σελίδα, βλέπει όσα έγιναν, εκεί που έγιναν...

Φυσικά η δημιουργία και λειτουργία του ιστότοπου είναι μια συλλογική δουλεία, όπως ανάφερε και Τ. Αντωνίου στην ομιλία του, «έγινε από μια σειρά επιτροπές και τμήματα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ: Την Επιτροπή μουσείων και μνημείων, τα τμήματα Ιστορίας και Προπαγάνδας, το Ιστορικό Αρχείο, την Υπηρεσία Στήριξης Πληροφοριακών Συστημάτων. Ειδική συνεισφορά είχε ο σύντροφος Ηλίας Διαμαντάκος, φωτογράφος, που ανέλαβε το σύνολο των εικονικών περιηγήσεων. Ολοι εμείς που ασχοληθήκαμε με την ιστοσελίδα, πήραμε την σκυτάλη από τους εκατοντάδες εργατοτεχνίτες κι επιστήμονες, τους εικαστικούς που όλα τα προηγούμενα χρόνια δούλεψαν για να έχουμε τα μνημεία και τα μουσεία μας. Πολλοί είναι και σήμερα μαζί μας. Τους ευχαριστούμε.

Ακόμα, με αφορμή την σημερινή μας ημερίδα, θέλουμε να ευχαριστήσουμε ξεχωριστά τους φίλους του ΚΚΕ που έχουν συνεισφέρει υλικά και οικονομικά για να φτιαχτούν σε όλη την Ελλάδα μνημεία των αγώνων του λαού. Χωρίς αυτή τη σημαντική συμβολή, πολλά από αυτά που θα παρουσιάσουμε σήμερα θα ήταν αδύνατο να ανεγερθούν».

 Ο νέος ιστότοπος βγαίνει στον αέρα και περιμένει να τον ανακαλύψουμε... Οπως σημείωσε και ο Φ. Παρής, «τα μνημεία και μουσεία αναδεικνύουν τους ισχυρούς δεσμούς και τις βαθιές ρίζες του του ΚΚΕ στον ελληνικό λαό. Καλούμε τις χιλιάδες νέες και νέους, να γνωρίσουν τα μνημεία, τα μουσεία, τους τόπου αγώνων του λαού. Να εμπνευστούν από αυτά. Καλούμε τους νέους ιστορικούς να γνωρίσουν την πάλη του λαού - την κινητήρια δύναμη της ιστορίας προς τα εμπρός. Γιατί είναι η μεγάλη ιστορία με δημιουργό το λαό, "που γονατίζει μόνο μπροστά στους νεκρούς του"».

902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.