Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τρίτη 23 Απριλίου 2024

Επίσκεψη Δημήτρη Κουτσούμπα σε Καναδά και ΗΠΑ ➽ Καναδάς: Συνάντηση του ΓΓ με τον Εργατικό Σύλλογο Ελλήνων του Κεμπέκ ➽ Ομιλίες σε εκδήλωση της ΚΟ Μόντρεαλ του ΚΚΕ: Δημήτρης Κουτσούμπας (VIDEO) ➽ Κώστας Γουλιάμος: Στις ευρωεκλογές συμπορευόμαστε με το ΚΚΕ για να δυναμώσουμε την πανευρωπαϊκή αντεπίθεση των λαών (VIDEO) ➽ Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος: Ψήφος στο ΚΚΕ που μπορεί να τα βάλει με την ΕΕ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (VIDEO) ➽ Συνάντηση με την πρόξενο της Ελλάδας στο Μόντρεαλ ➽ Συμμετέχουν: Ζήσης Λυμπερίδης, Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, Κώστας Γουλιάμος ➽ 5 VIDEO - 31 Φωτό

*

Βλέπε και

Δημήτρης Κουτσούμπας: Ζεστή και συγκινητική υποδοχή στην Ελληνική Κοινότητα Μείζονος Μόντρεαλ ➽ Συμμετέχουν: Ζήσης Λυμπερίδης, Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, Κώστας Γουλιάμος ➽ VIDEO - Φωτό

*

Δημήτρης Κουτσούμπας: Στο Μόντρεαλ ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ➽ Συμμετέχουν: Ζήσης Λυμπερίδης, Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, Κώστας Γουλιάμος ➽ VIDEO - Φωτό

*

Συνάντηση του Δημήτρη Κουτσούμπα με τον Εργατικό Σύλλογο Ελλήνων του Κεμπέκ (VIDEO - ΦΩΤΟ)

Τρίτη 23/04/2024 - 08:08

Συνάντηση με το ΔΣ του Εργατικού Συλλόγου Ελλήνων του Κεμπέκ είχε το απόγευμα της Δευτέρας τοπική ώρα, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στο πλαίσιο της περιοδείας του σε Καναδά και ΗΠΑ.  

Στη συνάντηση συμμετείχαν ακόμη ο Ζήσης Λυμπερίδης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και εκ νέου υποψήφιος και ο Κώστας Γουλιάμος, επίσης υποψήφιος ευρωβουλευτής του Κόμματος.

Εκ μέρους του Συλλόγου στη συνάντηση συμμετείχαν οι Παναγιώτης Βαμβακάρης, πρόεδρος, Θανάσης Παπάζογλου, γραμματέας, Χαράλαμπος Μοδιανάκης, αντιπρόεδρος, Ρένα Φουρνάρη, ταμίας, Ανδρέας Ποντικάκος, Νίκος Λιακόπουλος, β' αντιπρόεδρος, υπεύθυνος νεολαίας, Χρήστος Χούμπαυλης, Παναγιώτα Πελόνης, Θανάσης Ντούσκας, Ελένη Καραχοτζίτη

Ενημέρωσαν τον Δ. Κουτσούμπα για την πλούσια δράση που αναπτύσσει ο Σύλλογος για τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες στον Καναδά.

 

Μεταξύ αυτών τα χαμηλά μεροκάματα και ζητήματα εργασιακών δικαιωμάτων, τα συνταξιοδοτικά - ασφαλιστικά προβλήματα, ιδιαίτερα των ναυτεργατών, τα ζητήματα της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης. Αναφέρθηκαν ακόμη στη βοήθεια που παρέχει ο Σύλλογος στους νέους μετανάστες για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους, να επωφεληθούν από υπηρεσίες και κοινωνικά προγράμματα, να διεκδικήσουν εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματά τους, για την ίση μεταχείριση στη δουλειά και στις προσλήψεις, την ισότιμη συμμετοχή τους σε όλους του τομείς της κοινωνίας.

 

Ακόμη αναφέρθηκαν στη συμμετοχή του Συλλόγου στους αγώνες του εργατικού, λαϊκού και προοδευτικού κινήματος, όπως στις πρόσφατες μεγάλες κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό, αποτελώντας και γέφυρα φιλίας και αλληλεγγύης της ελληνικής παροικίας με την ευρύτερη κοινωνία. 

Ξεχωριστή αναφορά έγινε και στο πλούσιο πολιτιστικό έργο του Συλλόγου, στον στόχο της καθιέρωσης του ετήσιου Φεστιβάλ Νεολαίας, Φεστιβάλ Διεθνούς Αλληλεγγύης, έχοντας ως σκοπό να ενώσει όλους τους εργαζόμενους, ντόπιους και μετανάστες του Μόντρεαλ ανεξάρτητα από την εθνική τους προέλευση, αναδεικνύοντας σημαντικά ζητήματα όπως τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, τις κοινωνικές ανισότητες, τον ρατσισμό. 


Ο Δημήτρης Κουτσούμπας σημείωσε πως αποτελεί ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση η παρουσία στον Καναδά, επισημαίνοντας πως ανεξάρτητα από το πού ζει κανείς, «έχουμε κοινά οράματα, κοινά προβλήματα, όλους μάς ενώνει το συμφέρον και η ανάγκη να παλέψουμε για έναν καλύτερο κόσμο, χωρίς πολέμους, χωρίς εκμετάλλευση, χωρίς φτώχεια, χωρίς προσφυγιά, μια όμορφη κοινωνία όπου οι λαοί και οι νέοι μας θα ζουν με ευημερία, με ειρήνη και με πρόοδο, αυτά είναι που μας ενώνουν και εκεί πρέπει να συγκλίνουν όλες οι δυνάμεις».

Επισήμανε ακόμη πως το ΚΚΕ διαχρονικά παλεύει για τα ζητήματα των εργαζόμενων, συνολικά του ελληνικού λαού, είτε ζει στη χώρα, είτε στο εξωτερικό ως μετανάστες, αγωνίζεται για να επιλύονται αυτά τα προβλήματα. Και έφερε ως παράδειγμα τα ζητήματα της υποστελέχωσης των προξενείων με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των μεταναστών για απλές διαδικασίες, το ζήτημα της ελληνικής γλώσσας και της διδασκαλίας της ώστε οι νέες γενιές να έχουν επαφή και με την ιστορία του λαού μας, ζήτημα για το οποίο η πολιτεία δεν είναι άμοιρη ευθυνών, αλλά θα πρέπει να βοηθά τις οικογένειες και τις δομές εκπαίδευσης που υπάρχουν, καλύπτοντας τα κενά σε δασκάλους και καθηγητές, εξασφαλίζοντας τη δωρεάν πρόσβαση. 

Αναφέρθηκε ακόμη στις παρεμβάσεις που έχει κάνει το ΚΚΕ στη Βουλή και την Ευρωβουλή σχετικά με τα συνταξιοδοτικά ζητήματα των μεταναστών, ιδιαίτερα των ναυτεργατών, όπως και στην ανάγκη να ενισχυθούν οι οικογένειες στα ζητήματα της στέγης με ειδικά επιδόματα, τα προβλήματα της Υγείας, τη βοήθεια σε νέα παιδιά που έρχονται να σπουδάσουν. Ενώ χαιρέτισε και την προσπάθεια που κάνει ο Σύλλογος για την καθιέρωση του πολιτιστικού φεστιβάλ, πολιτιστικών δραστηριοτήτων που ενώνουν όλους τους λαούς, ανεξάρτητα από γλώσσα, καταγωγή, φύλο, χρώμα δέρματος, θρησκεία, σεξουαλικό προσανατολισμό, επισημαίνοντας τη σημασία που έχει η ανάδειξη ζητημάτων όπως αυτά των πολέμων που μαίνονται στην Ουκρανία και τη Μ. Ανατολή όπου συνεχίζεται η δολοφονία του Παλαιστινιακού λαού.

Κλείνοντας, ο Δ. Κουτσούμπας ευχήθηκε καλή δύναμη στη συνέχεια της δράσης του ιστορικού Συλλόγου με την πολύ μεγάλη προσφορά, τονίζοντας πως το ΚΚΕ θα είναι στο πλευρό τους για την ανάδειξη και διεκδίκηση επίλυσης των ζητημάτων τους. 

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο Σύλλογος πρόσφερε στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, λευκώματα που αναφέρονται στην πολύχρονη προσφορά του Συλλόγου, ένα σκίτσο της γνωστής καλλιτέχνιδος Μερλί, έργο αφιερωμένο στον Σύλλογο όπου και η ίδια ήταν μέλος, όπως και ένα πρωτότυπο φύλλο των «Εργατικών Νέων», της εφημερίδας του Συλλόγου, δύο μόλις μέρες μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, για το Αρχείο του Κόμματος, ενόψει και των 50 χρόνων του Φεστιβάλ της ΚΝΕ φέτος. 

902

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟ ΜΟΝΤΡΕΑΛ

Δυνατό ΚΚΕ στην Ελλάδα και στους Έλληνες του εξωτερικού είναι το πιο ισχυρό μήνυμα αντίστασης, ελπίδας και ανατροπής (VIDEO - ΦΩΤΟ)

Τρίτη 23/04/2024 - 08:22

«Και από δω από τον Καναδά, οι Έλληνες του εξωτερικού μπορούν να στείλουν ένα μήνυμα με πολλούς αποδέκτες, που κανείς δεν μπορεί να το διαβάσει αλλιώς: ΚΚΕ! …Δυνατό ΚΚΕ στην Ελλάδα και στους Έλληνες του εξωτερικού είναι το πιο ισχυρό μήνυμα αντίστασης στους λαούς της Ευρώπης και όλου του κόσμου. Είναι μήνυμα αντίστασης, ελπίδας και ανατροπής!», τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στη συγκέντρωση της ΚΟ Μόντρεαλ του ΚΚΕ, το απόγευμα της Δευτέρας, στο πλαίσιο της περιοδείας του σε Καναδά και ΗΠΑ.

Τα γραφεία του Εργατικού Συλλόγου της πόλης γέμισαν από ομογενείς, νέους και μεγαλύτερους, «απόδειξη ότι το Κόμμα μας, οι ιδέες μας έχουν πολύ βαθιές ρίζες, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά κυριολεκτικά μέχρι και στην άλλη άκρη του κόσμου και ανθίζουν παντού. Ρίζες και δεσμοί που κρατάνε από το παρελθόν - από τότε που έφευγαν οι καραβιές από το λιμάνι του Πειραιά, με τους μετανάστες εργάτες στριμωγμένους "σαν στρείδια στο κατάστρωμα", όπως λέει και το τραγούδι… Κι αντέχουν στον χρόνο, περνάνε από γενιά σε γενιά. Αλλά δημιουργούνται και καινούργιοι δεσμοί, που σφυρηλατούνται στον αγώνα για όσα έχουν ανάγκη οι ομογενείς», όπως τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας. 

Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης ο Γραμματέας του ΚΚ Κεμπέκ / ΚΚΚ Adrian Welsh, ο Γραμματέας της ΚΝ Καναδά Ivan Byard, ο γραμματέας του Συνδικάτου CSN, Bertrand Guibord, ο πρόεδρος του Κινήματος Ειρήνης Κεμπέκ, Jad Kabbanji, η παρουσία των οποίων καταχειροκροτήθηκε από τους παρευρισκόμενους. 





 

Παρέμβαση στην εκδήλωση πραγματοποίησε ο Κ. Γουλιάμος, καθηγητής Πανεπιστημίου, τακτικό μέλος της Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών της Ευρώπης, υποψήφιος ευρωβουλευτής του Κόμματος με αποκαλυπτικά στοιχεία για την πραγματικότητα της μετανάστευσης και την κατάσταση των εργαζομένων στην ΕΕ, όπως και στον Καναδά, χώρα στην οποία και ο ίδιος δίδαξε για πολλά χρόνια. 

(Κείμενο κάτω)

*

Επίσης ο Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, ευρωβουλευτής και εκ νέου υποψήφιος, ο οποίος σημείωσε στην παρέμβασή του πως η ψήφος στο ΚΚΕ δείχνει ότι υπάρχει κι άλλος δρόμος, έξω από τα δεσμά της ΕΕ, την καπιταλιστική βαρβαρότητα.

(Κείμενο κάτω)

*




Το ΚΚΕ, τόνισε ο Λ. Νικολάου - Αλαβάνος, μπορεί με συνέπεια, σταθερότητα και μαχητικότητα να υποστηρίξει αυτό τον δρόμο, τον δρόμο του αγώνα, γιατί δεν έχει δεσμεύσεις στους ομίλους, στους μεγαλοεπιχειρηματίες, δεν υλοποιεί αλλά αντιπαλεύει τις απαιτήσεις τους. Γιατί οι 2 ευρωβουλευτές στους 705, που καταδίκασαν την εμπλοκή των λόμπι, των επιχειρηματικών συμφερόντων στις αποφάσεις του Ευρωκοινοβουλίου ήταν εκείνοι του ΚΚΕ, όχι άλλοι. Το ΚΚΕ μπορεί να τα βάλει με την ΕΕ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, γιατί δεν έχει συμφέρον να κρύψει τα άπλυτά τους, όπως άλλοι, που έφτασαν να λένε ότι το ΝΑΤΟ είναι «ιερή αμυντική συμμαχία» και να ψάχνουν το δήθεν «κύρος» της ΕΕ.

Το άνοιγμα της εκδήλωσης πραγματοποίησε ο γραμματέας της ΚΟ Μόντρεαλ, Θανάσης Παπάζογλου, ο οποίος καλωσορίζοντας τον Δ. Κουτσούμπα σημείωσε μεταξύ άλλων πως «από την επαφή μας με τους Έλληνες μετανάστες επιβεβαιώνεται η εκτίμηση ότι εκφράζεται μια τάση αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής την οποία μέσα από την ένταση της ιδεολογικής και πολιτικής μας δράσης οφείλουμε να ενισχύσουμε. Οι Έλληνες μετανάστες μπορούν στις ερχόμενες ευρωεκλογές του Ιούνη να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα αντεπίθεσης, με την ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση του ΚΚΕ. Τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ και εδώ στο Μόντρεαλ δίνουμε υπόσχεση ότι θα δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό για την επιτυχία των στόχων μας για να βγει το ΚΚΕ ακόμη πιο δυνατό», καλώντας και απ’ αυτό το βήμα «όλους εσάς να συμπορευτείτε με το κόμμα μας, το ΚΚΕ. Για να στείλουμε ένα μήνυμα πως οι Έλληνες μετανάστες, που οι πολιτικές τους οδήγησαν στην ξενιτιά, εμπιστεύονται και στηρίζουν με την ψήφο τους τη μοναδική αντιπολίτευση, το μόνο κόμμα που βρίσκεται απέναντι σε κάθε αντιλαϊκή και εχθρική για τους λαούς πολιτική, το ΚΚΕ». 




Με το κλείσιμο της εκδήλωσης λίγα λουλούδια πρόσφερε στον Δ. Κουτσούμπα η μικρή Μπέλλα από την Ουκρανία, με το όνομα της παρμένο από το γνωστό ιταλικό παρτιζάνικο τραγούδι. Ενώ ακολούθησε μια όμορφη βραδιά που οργάνωσε η ΚΟ, με καλό φαΐ και μουσική. 

 

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΕ ΚΑΝΑΔΑ ΚΑΙ ΗΠΑ

Συνάντηση με την πρόξενο της Ελλάδας στο Μόντρεαλ (ΦΩΤΟ)

Δευτέρα 22/04/2024 - 20:20

Με την πρόξενο της Ελλάδας στο Μόντρεαλ Κατερίνα Βαρβαρίγου συναντήθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος επισκέπτεται τον Καναδά και τις ΗΠΑ ,επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος.


Στην αντιπροσωπεία του Κόμματος συμμετέχουν ακόμη ο Ζήσης Λυμπερίδης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνου, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και εκ νέου υποψήφιος και ο Κώστας Γουλιάμος, επίσης υποψήφιος ευρωβουλευτής του Κόμματος.

 

Στη συζήτηση με την πρόξενο έγινε αναφορά στην ιστορία και στα προβλήματα των πάνω από 80 χιλιάδων Ελλήνων ομογενών, το παρελθόν και παρόν της πόλης και της ελληνικής κοινότητας, όπως και στα ζητήματα του προξενείου.

 

Έγινε ακόμη αναφορά στις επερχόμενες εκλογές, με την αντιπροσωπεία του Κόμματος να μεταφέρει ορισμένα ζητήματα σχετικά με τη διαδικασία, ζητώντας να υπάρχει ουσιαστική διευκόλυνση στους εκλογείς.

Νωρίτερα, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ξεναγήθηκε από Έλληνες της πόλης στο κέντρο της. Στην περιοχή γύρω από το δημαρχείο, εκεί που ήταν στην απαρχή της ιστορίας της η πόλη μέσα από τα τείχη που ακόμα διασώζεται ένα τμήμα τους, η αντιπροσωπεία του Κόμματος είχε την ευκαιρία να μάθει για την Ιστορία της πόλης, των μεταναστών,αλλά και τη σύγχρονη ζωή.

902

*

Κ. Γουλιάμος: Στις ευρωεκλογές συμπορευόμαστε με το ΚΚΕ για να δυναμώσουμε την πανευρωπαϊκή αντεπίθεση των λαών


Χαιρετισμό στην εκδήλωση της ΚΟ Μόντρεαλ με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, πραγματοποίησε ο Κώστας Γουλιάμος, υποψήφιος ευρωβουλευτής του Κόμματος, καθηγητής Πανεπιστημίου, τακτικό μέλος της Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών της Ευρώπης, 

Παρατίθεται ολόκληρος ο χαιρετισμός του Κ. Γουλιάμου:

«Η μετανάστευση δεν αποτελεί νέο κοινωνικό φαινόμενο αφού είναι συνυφασμένη με διάφορες φάσεις της ιστορίας της κάθε χώρας. Έτσι και η ιστορία της ελληνικής μετανάστευσης στον Καναδά άρχισε προς τα τέλη του 19 ου αιώνα. Εκείνη την περίοδο έφτασαν στον Καναδά οι πρώτοι μετανάστες από νησιά και από χωριά της Αρκαδίας και της Λακωνίας ως ανειδίκευτοι εργάτες και με ελάχιστη μόρφωση. Αργότερα, στο Μόντρεαλ δημιουργήθηκε και το πρώτο κέντρο της Ελληνο-καναδικής κοινότητας. Από τότε μέχρι σήμερα η μετανάστευση έλαβε αξιοσημείωτες διαστάσεις, ιδιαίτερα μετά τον Εμφύλιο και τα τέλη της δεκαετίας του 1960. Σήμερα υπάρχουν 271.405 Καναδοί ελληνικής καταγωγής και περίπου 62.715 Έλληνες γεννημένοι, που ζουν στον Καναδά.

Χωρίς αμφιβολία, στη μετανάστευση βασίζουν την πολιτική τους όλες οι αστικές κυβερνήσεις του Καναδά, προκειμένου να ενισχύσουν τη θέση τους στα σημερινά δεδομένα της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης. Περίπου ένας στους τέσσερις Καναδούς ήρθε στη χώρα ως μετανάστης από διάφορες χώρες της υφηλίου. Αυτό αντιπροσωπεύει τον υψηλότερο δείκτη μεταξύ των καπιταλιστικών χωρών G7.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση Trudeau -εισάγοντας την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) στο νέο σύστημα μετανάστευσης- ανακοίνωσε πρόσφατα σχέδιο υποδοχής οικονομικών μεταναστών και, συνάμα, χιλιάδων εκδόσεων ομοσπονδιακής επιχειρηματικής βίζας από το 2024 μέχρι το 2026.

Όπως συμβαίνει σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, έτσι και ο Καναδάς εκμεταλλεύεται μαζικά το σημερινό εργατικό δυναμικό μεταναστών.

Για παράδειγμα, η έκθεση της RBC, η οποία δημοσιεύτηκε το 2023, πιστοποιεί πως το 30% των μεταναστών στον Καναδά με πτυχίο ιατρικής, οδοντιατρικής, κτηνιατρικής κλπ, απασχολείται σε άσχετους τομείς, συγκριτικά με το 4,5% των μη μεταναστών που έχουν επίσης σπουδάσει αυτά τα πεδία. Ταυτόχρονα, αυξάνονται οι εθνικιστικές και ρατσιστικές φωνές. Μάλιστα ο πρωθυπουργός του Κεμπέκ, Francois Legault πριν από λίγο καιρό δήλωσε πως περισσότεροι μετανάστες θα αποδυναμώσουν τη γαλλική γλώσσα στην επαρχία.

Ο καπιταλισμός γεννάει τη φτώχεια, τη μετανάστευση και την προσφυγιά. Ο Λένιν είχε διατυπώσει μια διαχρονική θέση, σημαντικό οδηγό ανάλυσης της σημερινής σχέσης ανάμεσα στην καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση και τη μετανάστευση: “εκατοντάδες χιλιάδες εργάτες φεύγουν έτσι και πηγαίνουν εκατοντάδες και χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. Ο αναπτυγμένος καπιταλισμός τους παρασύρει βίαια στη δίνη του, τους αποσπά από τις απόμερες γωνιές,τους υποχρεώνει να συμμετέχουν σ’ ένα κοσμοϊστορικό κίνημα, τους φέρνει αντιμέτωπους με την ισχυρή, διεθνή τάξη των βιομηχάνων. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μόνο η εξαιρετική φτώχεια αναγκάζει τους ανθρώπους να εγκαταλείπουν την πατρίδα, ότι οι καπιταλιστές εκμεταλλεύονται με τη μεγαλύτερη ασυνειδησία τους εργάτες-μετανάστες” {Β. Ι. Λένιν, «Ο καπιταλισμός και η μετανάστευση των εργατών», Άπαντα. «Σύγχρονη Εποχή», τ. 16, σελ. 91}.

Διόλου τυχαίο πως οι μεγαλύτερες εταιρείες του Καναδά συνεχίζουν να αποκομίζουν τεράστια κέρδη με τους ιδιοκτήτες και μετόχους ν` αποκτούν τεράστιο πλούτο. Ήδη, τα συνολικά ετήσια εταιρικά κέρδη στον Καναδά έχουν αυξηθεί από 300 δισεκατομμύρια δολάρια σε 700 δισεκατομμύρια δολάρια. Τα δε παγκόσμια εταιρικά κέρδη των 200 κορυφαίων εταιρειών άγγιξαν τα 5 τρισεκατομμύρια δολάρια. Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του Καναδά δείχνουν ότι το πλουσιότερο 20% των Καναδών κατέχει το 67,39 % του πλούτου της χώρας.

Η συγκέντρωση του πλούτου σε μια οικονομική ολιγαρχία επιταχύνεται χάρη στις αστικές κυβερνητικές πολιτικές τόσο σε ομοσπονδιακό όσο και περιφερειακό επίπεδο. Ταυτόχρονα βαθαίνουν οι ανισότητες. Μια γυναίκα, για παράδειγμα, χρειάζεται να δουλέψει 15.5 μήνες για να αμειφθεί το ποσό που παίρνει ένας άντρας σε 12 μήνες. Έχει επίσημα υπολογισθεί πως πως κάθε γενιά εργαζόμενων γυναικών, έχοντας κατά μέσο όρο 45 χρόνια εργασίας, χάνει 6,7 τρισεκατομμύρια δολάρια, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο πληθωρισμός.Παράλληλα, το «National Institute on Ageing» του Καναδά προειδοποιεί πως μόνο το 1/3 των ηλικιωμένων μπορεί ν`αντέξει οικονομικά τη συνταξιοδότηση, ενώ πολλοί έχουν χρέη. Το 50% των ηλικιωμένων ατόμων που εργάζονται δεν έχουν την πολυτέλεια να σταματήσουν, λόγω αύξησης τιμών, ενοικίων και τροφίμων. Επιπλέον, μόνο το 1/3 των εργαζομένων έχει επί του παρόντος συντάξεις στο χώρο εργασίας, γεγονός που παραπέμπει σε επικίνδυνη αύξηση της φτωχοποίησης.

Παρ` όλα αυτά, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αντί να διαθέτει χρήματα για αύξηση των λαϊκών αναγκών, θέτει σε ύψιστη προτεραιότητα πολέμους στο εξωτερικό, όπως βέβαια και στα προγράμματα του ΝΑΤΟ. Λόγου χάρη, το πρόγραμμα Joint Strike Fighter, οι αγορές F-35 που κοστίζουν σχεδόν 74 δισεκατομμύρια, η συντήρηση πολεμικών πλοίων στο εξωτερικό και επιδοτήσεις της βιομηχανίας όπλων αποτελούν κραυγαλέες αποδείξεις "οικονομίας πολέμου". Αναμφίβολα, η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ οδηγεί τον Καναδά στην αύξηση των στρατιωτικών του δαπανών σε βάρος των υπηρεσιών που πραγματικά χρειάζονται οι εργαζόμενοι. Υπόψη πως ο στρατιωτικός προϋπολογισμός του Καναδά το 2023 σχεδόν άγγιξε τα 37 δισεκατομμύρια δολάρια. Με αφορμή τη δαπάνη του Καναδά, αξίζει να σημειωθεί πως αν τα 32 κράτη-μέλη πετύχουν το στόχο της πολεμοκάπηλης λυκοσυμμαχίας, δηλαδή το ελάχιστο 2% του ΑΕΠ, τότε η εκτιμώμενη συνολική δαπάνη θ’ αγγίξει το εξωφρενικό ποσό των 11,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το 2028.

Η καπιταλιστική βαρβαρότητα διεκπεραιώνεται με τη σφραγίδα κάθε είδους πολιτικού εκπροσώπου της εξουσίας του κεφαλαίου, είτε στον Καναδά είτε στην Ελλάδα ή την Ευρώπη* σε κάθε χώρα του κόσμου. Γι` αυτό και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι λαοί είναι παντού κοινά.

Όπως στον Καναδά, έτσι και στην Ευρώπη οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, τα μέτρα λιτότητας και οι δραματικές περικοπές που επιβάλλονται στα “27” κράτη-μέλη έχουν γιγαντώσει την ανεργία και τη φτώχεια, ακόμα και στις αποκαλούμενες “χώρες-ατμομηχανές” της ΕΕ.  Ήδη τα δύο τρίτα (65,2 %) των ανέργων (18 ετών και άνω) βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού. 95,3 εκατομμύρια άνθρωποι στην ΕΕ (22% του πληθυσμού) βιώνουν κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού. Ειδικότερα στην Ελλάδα εκατομμύρια άνθρωποι και λαϊκά νοικοκυριά, ιδιαίτερα οι νέοι, ζουν με σημαντικές στερήσεις σε αναγκαία και βασικά αγαθά.  Συνολικά 2.658.400 άτομα (26,1%) βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.

Ήδη το 2023 κάθε μέρα απολύονταν 8.486 μισθωτοί. Οι μισές συμβάσεις ήταν μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής εργασίας. Μέσα στο περασμένο έτος έγιναν πάνω από 3 εκατομμύρια απολύσεις. Ειδικότερα όσον αφορά στο γυναικείο εργατικό δυναμικό, σε κάθε 100 προσλήψεις αντιστοιχούσαν 97 απολύσεις.

Το βέβαιο είναι πως η καπιταλιστική βαρβαρότητα και στις δύο όχθες του Ατλαντικού δημιουργεί συνθήκες εξαθλίωσης. Οι οξύτατοι ενδοκαπιταλιστικοί και ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί επιφέρουν πολυάριθμες εθνοκαθάρσεις, τοπικές και περιφερειακές συγκρούσεις. Εκατομμύρια άνθρωποι του μόχθου αλληλοεξοντώνονται στο βωμό της εξυπηρέτησης των συμφερόντων της οικονομικής ολιγαρχίας. Καπιταλιστικά μονοπωλιακά συμφέροντα και ειδεχθή ιμπεριαλιστικά εγκλήματα δίχως τέλος, καλύπτονται πίσω από “πατριωτικούς”, “θρησκευτικούς” ή “ανθρωπιστικούς” μανδύες αλλά και προπαγανδιστικά αφηγήματα “εκδημοκρατισμού”.

Ουσιαστικά πρόκειται για πολιτικές που βυθίζουν βαθύτερα τους λαούς στη φτωχοποίηση, στην ανισότητα, στην ανεργία, σε εργαζόμενους φτωχούς, σε συνεχείς κρίσεις και, κατά συνέπεια, σε αέναη κοινωνική και οικονομική αστάθεια. Ταυτόχρονα, οι νέοι και οι νέες που μεταναστεύουν στο εξωτερικό με την ελπίδα των σπουδών ή της εργασίας, παρατηρούν πως οι σπουδές τους γίνονται χρόνο με χρόνο όλο και πιο ακριβές, ο δε μισθός εξανεμίζεται με την τεράστια ακρίβεια, το δυσβάσταχτο κόστος των ενοικίων, της ενέργειας ή της υγείας. Ζουν σε καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας, ενώ οι περισσότεροι οριακά τα βγάζουν πέρα.

Όλοι και όλες -μετανάστες παλιοί και νέοι, φοιτητές και φοιτήτριες- δεν συμβιβάζονται με τη φυσικοποίηση της καπιταλιστικής βαρβαρότητας που φέρει την υπογραφή της κεντρικής πολιτικής του Ευρωατλαντισμού: της ΕΕ και των ΑμερικανοΝΑΤΟικών αστικών κυβερνήσεων. Δεν συμβιβάζονται με την ΕΕ του πολέμου, την κατάργηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, τις μειώσεις των συντάξεων, την ανασφάλεια των εργαζομένων, την φοροληστεία του λαού και την κατεδάφιση των εργασιακών σχέσεων.

Στις ευρωεκλογές στις 9 Ιουνίου τιμωρούν τα κόμματα -συνενόχους που είναι ευθυγραμμισμένα με την πολιτική που οδηγεί σε εγκλήματα.

Τιμωρούν τη ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-Νέα Αριστερά αλλά και κάθε συστημικό εκπρόσωπο της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ, της οποίας οι Οδηγίες και Κατευθύνσεις που ψηφίζονται στο Ευρωκοινοβούλιο,ενσωματώνονται στους νόμους των κρατών-μελών. Αυτές τις οδηγίες και τους νόμους, που είναι στρατηγική του κεφαλαίου και της ΕΕ για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, ψηφίζουν όλοι μαζί -ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Βελόπουλος και άλλοι- στο Ευρωκοινοβούλιο και στη Βουλή.

Στις ευρωεκλογές στις 9 Ιουνίου συμπορευόμαστε με το ΚΚΕ για να δυναμώσουμε την πανευρωπαϊκή αντεπίθεση των λαών και της νεολαίας.

Η ιστορία του διεθνούς εργατικού κινήματος διδάσκει ότι σε πολλές χώρες οι μετανάστες πρωτοστάτησαν στην ανάπτυξη των εργατικών κινημάτων και αγώνων που αποτελούν σταθμούς στην ιστορία του εργατικού κινήματος.  Οι αγώνες τους διαπαιδαγωγούν τις νεώτερες γενιές, όπως συνέβη με τη Γενική Απεργία το 1919 Winnipeg, την εργατική απεργία στο Vancouver που οδήγησε το 1940 στην κοινωνική ασφάλιση ή τις απεργίες της δεκαετίας του `70 στο Quebec.

Στην εποχή μας, χιλιάδες είναι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες που μετανάστευσαν τα τελευταία χρόνια από την Ελλάδα. Λόγω της καπιταλιστικής κρίσης, τηςφτώχειας και της ανέχειας, ουκ ολίγοι εξ αυτών είναι απόφοιτοι πανεπιστημιακών σχολών. Σε κάθε πάντως εποχή, η μετανάστευση αξιοποιείται ως μέσο συμπίεσης για μείωση μισθών και κατακτήσεων της εγχώριας εργατικής τάξης, για την αύξηση της καπιταλιστικής κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας. Αξιοποιείται από την εργοδοσία σε κάθε χώρο δουλειάς και κλάδο, αλλά και σε πανεργατικό επίπεδο, για τη διάσπαση της ενότητας των εργαζομένων.

Το ΚΚΕ αποτελεί τη μοναδική πολιτική δύναμη που παλεύει για να πάψει η εργατική δύναμη να είναι εμπόρευμα, για την κατάργηση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, δηλαδή τη βάση πάνω στην οποία ευδοκιμεί η μετανάστευση

Η δεινή θέση και τ`αδιέξοδα που έχουν περιέλθει εκατομμύρια νοικοκυριά στην Ελλάδα, είναι παράγωγο καπιταλιστικών πολιτικών εκμετάλλευσης και σχετίζονται με τη διαχρονική σύγκλιση των αστικών κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ-Νέα Αριστερά, ΠΑΣΟΚ σε κρίσιμα στρατηγικά ζητήματα με τη ΝΔ.  Η σύγκλιση πιστοποιεί έναν πολιτικό υβριδισμό και, συνάμα, μια συνολικότερη ιδεολογική και πολιτική αντιδραστικοποίηση που αποτυπώνεται στις επιπλέον συγκλίσεις τους επί της “πολεμικής οικονομίας” και του μιλιταρισμού της πολιτικής από την ιμπεριαλιστική μηχανή “ΕΕ-ΗΠΑ-ΝΑΤΟ”.

Ο λαός γνωρίζει καλά πως η ΕΕ δεν βελτιώνεται. Ανατρέπεται!

Τον Ιούνη ένα πολύ πιο ισχυρό ΚΚΕ στην Ευρωβουλή μπορεί ν` αποκρούσει τα αντιλαϊκά σχέδια της καπιταλιστικής διακρατικής ένωσης.

Η συμπόρευση κι`ενίσχυση του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές θα δώσει δύναμη κι` ελπίδα στον λαό. Θα σηματοδοτήσει αγωνιστικό μήνυμα μαχητικής αισιοδοξίας όχι μόνο στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη αλλά κι` εδώ στον Καναδά, στη Βόρεια Αμερική.

Οργάνωση και πάλη για πιο ισχυρό ΚΚΕ στις 9 του Ιούνη. Πάλη για ανασύνταξη του λαϊκού κινήματος και ανατροπή της κυρίαρχης Ευρωατλαντικής πολιτικής. Γιατί η μόνη διέξοδος είναι ο σοσιαλισμός. Με αυτόν τον κοινό στόχο δίνουμε μαζί με το ΚΚΕ τον καθημερινό αγώνα στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, στον Καναδά. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι η "γη της απαγγελίας” που στηρίζουν τα κόμματα του συστήματος.

ΕΕ και κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ κατεδάφισαν τα δικαιώµατά του λαού για τα κέρδη των µεγάλων επιχειρηµατικών συμφερόντων. Και συνεχίζουν στην ίδια πολιτική

Με ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό, ανοίγουμε το δρόµο της αντεπίθεσης!

Σπάμε τα δεσμά της ΕΕ.

Για την Ελλάδα και την Ευρώπη του σοσιαλισμού».

*

Λ. Νικολάου - Αλαβάνος: Ψήφος στο ΚΚΕ που μπορεί να τα βάλει με την ΕΕ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (VIDEO)

Χαιρετισμό στην εκδήλωση της ΚΟ Μόντρεαλ με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, πραγματοποίησε ο Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και εκ νέου υποψήφιος.

Παρατίθεται ολόκληρος ο χαιρετισμός του Λ. Νικολάου - Αλαβάνου:

«Είναι μεγάλη η χαρά να βρισκόμαστε σήμερα ανάμεσά σας, Ελληνίδες κι Έλληνες του Μόντρεαλ. Το ΚΚΕ έχει συναίσθηση του πού βρίσκεται και σε ποιους ανθρώπους απευθύνεται. Σε μετανάστες, παλιότερους και νεότερους, που πήραν τη δύσκολη απόφαση να φτάσουν εδώ, στην άλλη άκρη του κόσμου, ψάχνοντας για ένα καλύτερο αύριο, ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά τους.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι, κι εδώ, παρά τις διαφορές -άλλος τόπος, άλλη γλώσσα, άλλες συνήθειες- από ένα πράγμα δεν γλιτώσατε. Από την καπιταλιστική εκμετάλλευση. Γιατί για τη φτωχολογιά, τους ανθρώπους του μόχθου, τους βιοπαλαιστές, στον καπιταλισμό δεν υπάρχει παράδεισος.

Πολύ περισσότερο σήμερα. Σε μία περίοδο οξυμένων ανταγωνισμών μεταξύ των "ισχυρών", που οδηγούν σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους, όπως στην Ουκρανία μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας. Που βάζουν φωτιά στη Μέση Ανατολή, όπου ο Παλαιστινιακός λαός κατασφάζεται από το κράτος-κατακτητή του Ισραήλ, ενώ διαφαίνεται νέα παγκόσμια καπιταλιστική κρίση.

Μέσα σε αυτή τη σύνθετη κατάσταση, οι κυβερνήσεις και τα αστικά κράτη βρήκαν την ευκαιρία να φορτώσουν ξανά βάρη στις πλάτες των εργαζομένων. Όχι μόνο στην ΕΕ, αλλά και εδώ στον Καναδά. Γιατί ενώ η καναδική κυβέρνηση κλιμακώνει τις πολεμικές - εξοπλιστικές της δαπάνες, για τα ΝΑΤΟικά σχέδια, δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων, ενισχύει με δισεκατομμύρια την Ουκρανία ρίχνοντας λάδι στη φωτιά του ιμπεριαλιστικού πολέμου, καταγράφεται ότι η "ψαλίδα" μεταξύ πλουσίων και φτωχών στη χώρα αυξάνεται από το 2023 με ρυθμούς ρεκόρ, μεγαλύτερους από ποτέ άλλοτε. Καταγράφεται αυξημένος πληθωρισμός σε βάρος του εργατικού - λαϊκού εισοδήματος, λόγω της αθρόας στήριξης των μεγαλοεπιχειρηματιών με άφθονο χρήμα από τις τσέπες του λαού. Το ενοίκιο κατοικίας ανέρχεται κι εδώ σχεδόν στο 40% του εισοδήματος των εργαζομένων, που ίσα ίσα φτάνει για 20 μέρες το μήνα. Το πρόβλημα μάλιστα είναι τόσο οξυμένο που καταγράφονται περισσότεροι από 20 χιλιάδες άστεγοι στην πόλη, αριθμός που εκτοξεύτηκε τα τελευταία χρόνια μετά την πανδημία.

Ο καπιταλισμός και η εξουσία του, λοιπόν, είναι παντού ο ίδιος. Τα αστικά κράτη, οι ενώσεις τους, όπως η ΕΕ, είναι φτιαγμένα για να προστατεύουν τα συμφέροντα των λίγων, να εκτοξεύουν την εκμετάλλευση των εργαζομένων, να υποστηρίζουν τους "δικούς τους" οικονομικούς ομίλους στους σφοδρούς ανταγωνισμούς με εκείνους αντίπαλων ιμπεριαλιστικών αξόνων και καπιταλιστικών κρατών.

Είναι αντιλαϊκά από γεννησιμιού τους, δεν μεταρρυθμίζονται, δεν αλλάζουν, προς όφελος των εργαζομένων και των λαών, ό,τι "πρόσημο" κι αν έχει μία κυβέρνηση, όποιος κι αν είναι ο "συσχετισμός" μεταξύ των αστικών κομμάτων π.χ. στο Ευρωκοινοβούλιο. Γιατί η "τράπουλα" των αστικών κομμάτων είναι "σημαδεμένη". Όποιο από αυτά κι αν ψηφίσεις, χάνει ο λαός. Κι εσείς, εδώ στον Καναδά, έχετε πλούσια εμπειρία από τη διαχείριση που άσκησαν όλων των ειδών τα κόμματα, συντηρητικά, σοσιαλδημοκρατικά, "περιφερειακά". Γιατί αυτή η αντιλαϊκή πολιτική υλοποιείται από όλες τις κυβερνήσεις, η ταύτιση στα μεγάλα, στα στρατηγικά ζητήματα όλων των άλλων κομμάτων "βγάζει μάτι".

Μέσα σε αυτό τον κυκεώνα, προβάλλει για τον λαό η επιλογή να ψηφίσει και να δώσει περισσότερη δύναμη στο ΚΚΕ, σε αυτές τις ευρωεκλογές. Αυτή η ψήφος, για εσάς Ελληνίδες και Έλληνες μετανάστες στο Μόντρεαλ, είναι ψήφος τιμωρίας των αστικών κομμάτων -ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και άλλων- που με τη διακυβέρνησή τους και τις επιλογές τους έκαναν το βίο του λαού μας αβίωτο στην Ελλάδα.

Είναι ψήφος-απάντηση στην προκλητική μεταχείριση των αποδήμων ως "κουκιά" για ψηφοθηρία, από την κυβέρνηση της ΝΔ, το ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι αναζητούν ψηφοφόρους, ενώ ήταν η δική τους πολιτική που ανάγκασε χιλιάδες να μεταναστεύσουν. Είναι ψήφος διεκδίκησης ενάντια στην πολιτική της εγκατάλειψης των ελληνόφωνων σχολείων, στην αποψίλωση των προξενικών υπηρεσιών, που μετατρέπουν σε πολύμηνη οδύσσεια και πανάκριβη υπόθεση ακόμη και την έκδοση ενός πιστοποιητικού.

Κι ακόμη περισσότερο, φίλες και φίλοι, η ενίσχυση του ΚΚΕ κι εδώ, από τις Ελληνίδες και τους Έλληνες της ομογένειας, αποτελεί σημαντικό και σταθερό βήμα ενίσχυσης των εργατικών-λαϊκών αγώνων σε κάθε χώρα.

Επειδή είναι επιλογή που δυναμώνει το ελπιδοφόρο ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης αστικής πολιτικής, που θέλει να συμβιβαστούμε με την καπιταλιστική βαρβαρότητα, και έγινε διακριτό και στις προηγούμενες αναμετρήσεις.

Επειδή στέλνει μήνυμα ελπίδας και ανασύνταξης σε επαναστατικές δυνάμεις και κόμματα, εντός κι εκτός της ΕΕ, ενισχύοντας τη μοναδική, οργανωμένη κι αξιόμαχη δύναμη, που καθημερινά παλεύει για την ενίσχυση του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Ενίσχυσης των μεγάλων εργατικών - λαϊκών αγώνων που έλαβαν χώρα σε Ελλάδα και στον κόσμο, που μπορούν να καθυστερήσουν, να βάλουν εμπόδια, να ανατρέψουν αντιλαϊκές επιλογές.

Επειδή, σε τελική ανάλυση, η ψήφος στο ΚΚΕ δείχνει ότι ο λαός έχει επιλογή, υπάρχει άλλος δρόμος. Ο δρόμος της αντίθεσης στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και στα ευρωΝΑΤΟικά σχέδια. Ενάντια στη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού και την εμπλοκή της Ελλάδας σε επικίνδυνους σχεδιασμούς στην Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή, την Ερυθρά Θάλασσα. Ο δρόμος του δυναμώματος της πάλης για τα σύγχρονα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα.

Ο δρόμος για μία άλλη κοινωνία, των εργατών, των αγροτών, των νέων, των λαών, έξω από τα δεσμά της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Ο δρόμος του σοσιαλισμού.

Το ΚΚΕ μπορεί με συνέπεια, σταθερότητα και μαχητικότητα να υποστηρίξει αυτό τον δρόμο, τον δρόμο του αγώνα, γιατί δεν έχει δεσμεύσεις στους ομίλους, στους μεγαλοεπιχειρηματίες, δεν υλοποιεί, αλλά αντιπαλεύει τις απαιτήσεις τους. Γιατί οι 2 ευρωβουλευτές στους 705, που καταδίκασαν την εμπλοκή των λόμπι, των επιχειρηματικών συμφερόντων, στις αποφάσεις του Ευρωκοινοβουλίου, ήταν εκείνοι του ΚΚΕ, όχι άλλοι. Το ΚΚΕ μπορεί να τα βάλει με την ΕΕ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, γιατί δεν έχει συμφέρον να κρύψει τα άπλυτά τους, όπως άλλοι, που έφτασαν να λένε ότι το ΝΑΤΟ είναι "ιερή αμυντική συμμαχία" και να ψάχνουν το δήθεν ''κύρος'' της ΕΕ.

Στις 9 Ιούνη, λοιπόν, με το ΚΚΕ. Για το δίκιο των λαών σε σύγκρουση με το σύστημα της αδικίας, της εκμετάλλευσης και των ιμπεριαλιστικών πολέμων. Για να πάρουν νέο κουράγιο και δύναμη οι λαοί να παλέψουν κόντρα στους καταπιεστές τους».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.