Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Επίσκεψη Δημήτρη Κουτσούμπα σε Καναδά και ΗΠΑ ➽ Συνάντηση με το ΔΣ της Ελληνικής Κοινότητας ➽ Ομιλίες στη Λέσχη φίλων του ΚΚΕ στο Τορόντο ➽ Συνάντηση του με τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στο Τορόντο ➽ Συμμετέχουν: Ζήσης Λυμπερίδης, Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, Κώστας Γουλιάμος ➽ VIDEO - Φωτό

*

Όλες οι επισκέψεις από εδώ:


*

ΤΟΡΟΝΤΟ

Συνάντηση του Δ. Κουτσούμπα με το ΔΣ της Ελληνικής Κοινότητας (VIDEO - ΦΩΤΟ)

Πέμπτη 25/04/2024 - 08:39

Συνάντηση με το ΔΣ της Ελληνικής Κοινότητας στο Τορόντο, είχε το απόγευμα της Τετάρτης 25 Απρίλη, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα που επισκέπτεται Καναδά και ΗΠΑ και στην οποία συμμετέχουν ακόμη οι Ζήσης Λυμπερίδης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και εκ νέου υποψήφιος και ο Κώστας Γουλιάμος, επίσης υποψήφιος ευρωβουλευτής του Κόμματος.

Εκ μέρους του ΔΣ της ελληνικής κοινότητας την αντιπροσωπεία του Κόμματος υποδέχτηκαν η πρόεδρος, Μπέττυ Σκουτάκη και ο Γιώργος Μανίκης, αντιπρόεδρος και ταμίας της.

Ενημέρωσαν τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για την σημαντική προσπάθεια που κάνει η κοινότητα προκειμένου να στηρίξει τους Έλληνες ομογενείς, τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, κυρίως την ελληνόγλωσση εκπαίδευση, πραγματοποιώντας για το σκοπό αυτό μαθήματα, με πρωτοβουλίες όπως σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχει διαμορφώσει και για την οποία ζητάει τη στήριξη και από το υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας, ενώ αναφορά έκανε και στις δυσκολίες που είχαν οι Έλληνες ομογενείς να γραφτούν στους εκλογικούς καταλόγους ζητήματα που θα μπορούσαν να έχουν επιλυθεί.


Νιώθουμε ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση που βρισκόμαστε στον Καναδά και συναντιόμαστε με τους συμπατριώτες μας εδώ σημείωσε ο Δ. Κουτσούμπας και τόνισε πως πρέπει να σκύψει και η πολιτεία στα ζητήματα της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης, στέλνοντας όσους εκπαιδευτικούς χρειάζεται, φροντίζοντας η αμοιβή τους να μπορεί να τους διασφαλίζει αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, να αυξηθούν τα σχολεία νέων ελληνικών, ώστε να καλυφθούν με καλύτερους όρους οι ανάγκες των παιδιών, ενώ σημείωσε πως το ΚΚΕ έχει επανειλημμένα θέσει τα ζητήματα αυτά στην κυβέρνηση, στην βουλή και την ευρωβουλή. Επισήμανε ακόμη την αξία που έχει η στήριξη του πολιτισμού, η ανάγκη να διαπαιδαγωγηθεί η νέα γενιά με υψηλές αξίες, ενώ τόνισε πως το ΚΚΕ διατηρεί “ανοιχτή γραμμή” με την κοινότητα για όλα τα ζητήματα της, πως θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό της ομογένειας, των Ελλήνων μεταναστών.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας δώρισε στην πρόεδρο της ελληνικής κοινότητας την έκδοση της Σύγχρονης Εποχής με τα έργα του Ηλία Φέρτη “Ζωγραφική. Κατοχή και Αντίσταση”, ενώ εκ μέρους του συλλόγου στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ η πρόεδρος της κοινότητας δώρισε το λεύκωμα “Όσα δεν έσβησε ο χρόνος”. 

902

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΟ ΤΟΡΟΝΤΟ

Όλοι όσοι παίρνουν κουράγιο από τους αγώνες στην Ελλάδα, μια επιλογή έχουν: Να δυναμώσουν το ΚΚΕ που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτών των αγώνων (ΦΩΤΟ)

Πέμπτη 25/04/2024 - 08:22

«Όλοι όσοι παίρνουν κουράγιο και δύναμη από τους αγώνες που δυναμώνουν στην Ελλάδα, μια επιλογή έχουν: Να δυναμώσουν το ΚΚΕ που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτών των αγώνων. Και η σημερινή εκδήλωση είναι απόδειξη ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε, βάζοντας ο καθένας και με τον δικό του τρόπο το δικό του λιθαράκι στην προσπάθεια του Κόμματός μας. Δυνατό ΚΚΕ στην Ελλάδα και στους Έλληνες του εξωτερικού είναι το πιο ισχυρό μήνυμα αντίστασης στους λαούς της Ευρώπης και όλου του κόσμου».

Αυτό το μήνυμα έστειλε η εκδήλωση που πραγματοποίησε η Λέσχη Φίλων του ΚΚΕ στο Τορόντο, το απόγευμα της Τετάρτης 24 Απρίλη με κεντρικό ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.





Η αίθουσα της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο γέμισε από Έλληνες της διασποράς, παλιότερους και νεότερους μετανάστες που υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, επιβεβαιώνοντας τους ιστορικούς δεσμούς του Κόμματος με την ομογένεια, δεσμοί που ανανεώνονται σήμερα στους αγώνες για όσα έχουν ανάγκη οι Έλληνες ομογενείς, δίνοντας την υπόσχεση πως «τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ και εδώ στον Καναδά δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό για την επιτυχία των στόχων μας για να βγει το ΚΚΕ ακόμη πιο δυνατό», όπως τόνισε ανοίγοντας την εκδήλωση ο Τάκης Ασημόπουλος, γραμματέας της Λέσχης Φίλων του ΚΚΕ στο Τορόντο.


 

Αποσπάσματα από την ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα

(Κείμενο κάτω)

 

 

Στην εκδήλωση χαιρέτισαν ο Κ. Γουλιάμος και ο Λ. Νικολάου - Αλαβάνος

Να κάνουμε πράξη το σύνθημα «ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό»

Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε ακόμη ο Κώστας Γουλιάμος, υποψήφιος ευρωβουλευτής του Κόμματος, καθηγητής Πανεπιστημίου, τακτικό μέλος της Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών της Ευρώπης, ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων πως «όλοι και όλες -μετανάστες παλιοί και νέοι, φοιτητές και φοιτήτριες- δεν συμβιβάζονται με τη φυσικοποίηση της καπιταλιστικής βαρβαρότητας που φέρει την υπογραφή της κεντρικής πολιτικής του ευρωατλαντισμού: Της ΕΕ και των αμερικανοΝΑΤΟικών αστικών κυβερνήσεων. Δεν συμβιβάζονται με την ΕΕ του πολέμου, την κατάργηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, τις μειώσεις των συντάξεων, την ανασφάλεια των εργαζομένων, τη φοροληστεία του λαού και την κατεδάφιση των εργασιακών σχέσεων. Στις ευρωεκλογές στις 9 Ιουνίου τιμωρούν τα κόμματα-συνενόχους που είναι ευθυγραμμισμένα με την πολιτική που οδηγεί σε εγκλήματα».

*

Χαιρετισμό στην εκδήλωση πραγματοποίησε και ο Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και εκ νέου υποψήφιος, ο οποίος καταχειροκροτούμενος τόνισε πως «είναι σήμερα περισσότερο από ποτέ αναγκαίο να κινητοποιηθούμε όλοι, να κάνουμε πράξη το σύνθημα "ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό", μπορούμε να σηκώσουμε το Κόμμα μας πολύ ψηλότερα, ψηλότερα κι από το 12% που κατακτήσαμε στην ομογένεια στις περασμένες εθνικές εκλογές, με τη δική σας συμβολή. Γιατί αυτό που θα κρίνουν οι ερχόμενες εκλογές είναι αν θέλουμε ευρωβουλευτές ντελάληδες και διαπραγματευτές των συμφερόντων των λίγων, των πλούσιων, του μεγάλου κεφαλαίου ή εκπροσώπους του εργαζόμενου λαού που θα υπερασπίζονται τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα.

Και το ΚΚΕ μπορεί, και το έχει αποδείξει, να αντιπαρατεθεί με τα "μεγάλα συμφέροντα", να υπερασπιστεί και να αναδείξει τις σύγχρονες ανάγκες του λαού. Όπως το έκανε στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για τα lobby. Όπου μόνο οι 2 ευρωβουλευτές του ΚΚΕ καταψήφισαν τη δυνατότητα των επιχειρηματιών και των ομίλων να επιδρούν στις αποφάσεις του Κοινοβουλίου, σε σύνολο 705 βουλευτών».

902

ΚΑΝΑΔΑΣ

Συνάντηση του Δ. Κουτσούμπα με τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στο Τορόντο

Συνάντηση με τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στο Τορόντο κ. Παναγιώτη Αντωνάτο είχε, την Τετάρτη το πρωί, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος επισκέπτεται Καναδά και ΗΠΑ, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος στην οποία συμμετέχουν ακόμη ο Ζήσης Λυμπερίδης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και εκ νέου υποψήφιος και ο Κώστας Γουλιάμος, επίσης υποψήφιος ευρωβουλευτής του Κόμματος.

Ο γενικός πρόξενος αναφέρθηκε στην ελληνική παροικία στο Οντάριο και συνολικά στη χώρα που αγγίζει τα 150 χιλιάδες άτομα επισήμως. Αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η μεγάλη ελληνοκαναδική κοινότητα αποτελεί γέφυρα φιλίας με τον καναδικό λαό, όπως και στη δουλειά του προξενείου, στην προσπάθεια που κάνει να ανταποκριθεί στα πολλά αιτήματα ομογενών που υπάρχουν τα τελευταία χρόνια. Αναφερόμενος στις ευρωεκλογές επεσήμανε το σχετικά χαμηλό ενδιαφέρον για την εγγραφή στην σχετική πλατφόρμα, εκφράζοντας την ελπίδα αυτήν να ανέβει τις τελευταίες μέρες.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επεσήμανε πως, όπως είχε πει το ΚΚΕ, τα ζητήματα συμμετοχής δεν έχουν να κάνουν τόσο με τον τρόπο της ψηφοφορίας, αλλά εκφράζουν γενικότερα μια απαξίωση και πως δεν θα έλυνε το πρόβλημα η σημερινή διαδικασία. Ενώ σημείωσε πως και τα όσα είχε επισημάνει το ΚΚΕ για την αυτοπρόσωπη παρουσία, ως τη μόνη που μπορεί να διασφαλίσει το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας, επιβεβαιώνονται και από τα όσα έχουν μεσολαβήσει ως και σήμερα, με τη διαρροή προσωπικών δεδομένων και τις έκτακτες κυβερνητικές ρυθμίσεις. Ακόμα, αναφέρθηκε στα προβλήματα που το ΚΚΕ έχει αναδείξει σχετικά με τις προξενικές αρχές και υπηρεσίες, τις ελλείψεις σε προσωπικό, τα ζητήματα εξυπηρέτησης του κόσμου κ.ά.

Στη συνάντηση συμμετείχε ακόμη ο Διονύσης Πρωτόπαπας, γενικός σύμβουλος οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων «β», ο οποίος ενημέρωσε για την επιχειρηματική δραστηριότητα ελληνικών επιχειρήσεων στη χώρα.

Στο τέλος της συνάντησης ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ δώρισε στον πρόξενο το λεύκωμα της «Σύγχρονης Εποχής» με τα χαρακτικά του σπουδαίου κομμουνιστή καλλιτέχνη Γ. Βαρλάμου, ενώ ο γενικός πρόξενος του χάρισε με τη σειρά του ένα συμβολικό τεχνούργημα με κλαδί ελιάς.

*

Η ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα

(βίντεο επάνω)

«Είναι μεγάλη μας χαρά που βρισκόμαστε σήμερα εδώ στο Τορόντο ανάμεσα σε συντρόφους και φίλους του ΚΚΕ, όπως πριν από δύο μέρες βρεθήκαμε στο Μόντρεαλ.

Και οι δυο αυτές συγκεντρώσεις εδώ στον Καναδά, στην άλλη άκρη του κόσμου που θα λέγαμε και στην Ελλάδα, είναι η απόδειξη ότι το Κόμμα μας, οι ιδέες μας έχουν πολύ βαθιές ρίζες, οι οποίες ξεπερνούν τα σύνορα της χώρας.

Ξέρουμε ότι είναι αρκετοί αυτοί που επισκέπτονται και θα επισκεφτούν την Ελληνική Κοινότητα στον Καναδά ζητώντας από τους Έλληνες του εξωτερικού να στηρίξουν τα κόμματά τους στις ευρωεκλογές του Ιούνη.

Μάλιστα ο Έλληνας πρωθυπουργός ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος επισκέφτηκε πρόσφατα τον Καναδά, διαβεβαίωσε τους Έλληνες ομογενείς πως "η χώρα μας δεν είναι πλέον το «μαύρο πρόβατο» της ευρωπαϊκής οικογένειας". Ότι "είναι μια χώρα με αυτοπεποίθηση, που εκπροσωπείται αποτελεσματικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση και που συνεργάζεται με τους εταίρους της για την επίλυση πολύ περίπλοκων παγκόσμιων προβλημάτων".

Με αυτά τα περί "ευρωπαϊκής οικογένειας" ο πρωθυπουργός προσπαθεί να δώσει στην ΕΕ χαρακτηριστικά που δεν έχει...

Και έτσι είναι, γιατί η ΕΕ ούτε ήταν ποτέ, ούτε είναι, η Ευρώπη των λαών.

Η ΕΕ είναι ένωση καπιταλιστικών κρατών που φαγώνονται μεταξύ τους όταν πρόκειται να υπερασπίσουν τα συμφέροντα των μονοπωλίων των χωρών τους και μονιάζουν όταν πρόκειται να επιτεθούν στους λαούς τους.

Και δεν χρειάζεται να πάμε πολύ μακριά. Η περίοδος της οικονομικής κρίσης είναι αποκαλυπτική για το πώς τα βάρη της κρίσης φορτώθηκαν στους εργαζόμενους για να τη βάλουν καθαρή τα μονοπώλια.

Από αυτή την άποψη, ναι. Η ΕΕ είναι "μια μεγάλη οικογένεια" μόνο για τα μονοπώλια, τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις και τα αστικά κόμματα, ενάντια στα δικαιώματα των λαών.

Σκεφτείτε μόνο το εξής: Σε αυτή την "Αγία Οικογένεια" της ΕΕ υπάρχουν 16 εκατομμύρια άνεργοι και 95 εκατομμύρια άνθρωποι οι οποίοι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Για ποια, λοιπόν, ΕΕ της ευημερίας και της αλληλεγγύης μιλούν;

Πολλοί από σας θυμούνται τα ψέματα που έλεγαν δεκαετίες τώρα και η ΝΔ παλιότερα, για την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ, και το ΠΑΣΟΚ αργότερα με την ένταξη στην Ευρωζώνη και το ευρώ, αλλά και ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ, ο ΣΥΡΙΖΑ ότι η ΕΕ μπορεί να αλλάξει να γίνει καλύτερη για τους λαούς.

Τα ψέματα των κομμάτων της ΕΕ περί δήθεν "σύγκλισης", "ευημερίας", "εξασφάλισης δικαιωμάτων" έχουν ήδη αποκαλυφτεί!

Ο λαός και η νεολαία στην Ελλάδα πληρώνουν σε κάθε τομέα της ζωής τους τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ. Και αυτό δεν είναι υπερβολή!

- Πίσω από όλα τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός μας βρίσκεται η επιδίωξη του μεγάλου κεφαλαίου για μεγιστοποίηση της κερδοφορίας του, που φέρει τη σφραγίδα μιας Οδηγίας, ενός Κανονισμού, μιας Συνθήκης της ΕΕ.

- Πίσω από την τεράστια ακρίβεια, που είναι ο μόνιμος βραχνάς των λαϊκών νοικοκυριών στην Ελλάδα, γιατί και οι μισθοί παραμένουν χαμηλοί, βρίσκεται η απελευθέρωση όλων των αγορών, τα χαράτσια της "πράσινης" οικονομίας, το κυνήγι του κέρδους. Βρίσκονται τα πακέτα του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ που τσεπώνουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι που τροφοδότησαν τον πληθωρισμό.

- Πίσω από την εργασιακή ζούγκλα με τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, τις ατομικές συμβάσεις, την εντατικοποίηση, τη δουλειά πάνω από 13 ώρες, την κατάργηση της Κυριακής-αργίας, την υπονόμευση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, βρίσκεται η "Λευκή Βίβλος" για την εργασία και δεκάδες αντεργατικές Οδηγίες της ΕΕ.

- Πίσω από την εμπορευματοποίηση της Υγείας βρίσκεται η συνολική πολιτική της ΕΕ στον τομέα της Υγείας που απαξιώνει το δημόσιο σύστημα, βάζει τον λαό να πληρώνει όλο και περισσότερα για την περίθαλψή του.

- Πίσω από την εμπορευματοποίηση της Παιδείας, τον νόμο για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, βρίσκονται τα λεγόμενα ευρωπαϊκά πρότυπα της ενιαίας αγοράς πτυχίων της ΕΕ που οδηγούν σε πτυχία που έχουν τιμή, αλλά όχι αξία...

- Πίσω από την παντελή έλλειψη μέτρων και σχεδιασμού πραγματικής πολιτικής προστασίας της ζωής και της περιουσίας του λαού βρίσκεται και η ΕΕ, που υπολογίζει ως "κόστος" αυτά τα μέτρα γιατί υπολογίζει ως "όφελος" την ικανοποίηση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου. Γι’ αυτό μαθαίνετε συνέχεια για τις καταστροφές από τις φωτιές, τις πλημμύρες, τους σεισμούς.

- Πίσω από το μεγάλο έγκλημα των Τεμπών, που ξέρουμε πως έχει συγκλονίσει κι εσάς τους Έλληνες του εξωτερικού, βρίσκεται η πολιτική της απελευθέρωσης, της ιδιωτικοποίησης των μεταφορών, άρα και των σιδηροδρόμων.

- Πίσω από το ξεκλήρισμα των βιοπαλαιστών αγροτών, που το βλέπετε και σεις κάθε φορά που επισκέπτεστε τον τόπο σας, τα χωριά σας, βρίσκεται η εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που όλα τα κόμματα έχουν ψηφίσει στην ΕΕ.

- Πίσω από την απογείωση της φορολογίας στους αυτοαπασχολούμενους, επαγγελματοβιοτέχνες και επιστήμονες, που τους οδηγεί ουσιαστικά στο λουκέτο, βρίσκονται οι δεσμεύσεις, τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση δόσεων του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ, το οποίο εμείς έχουμε ονομάσει το νέο υπερμνημόνιο.

Βέβαια, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε και για τη χώρα μας η οποία πλέον "εκπροσωπείται αποτελεσματικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση και που συνεργάζεται με τους εταίρους της για την επίλυση πολύ περίπλοκων παγκόσμιων προβλημάτων".

Τι εννοεί; Μα, φυσικά, την απογείωση της εμπλοκής της Ελλάδας στο πλευρό των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, στους δύο μεγάλους πολέμους που μαίνονται αυτή την περίοδο στην περιοχή μας:

Αυτόν στην Ουκρανία, που τυπικά ξεκίνησε με την απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας πριν δυο χρόνια, αλλά στην πραγματικότητα πάει πολύ πιο πίσω, τουλάχιστον από το 2014 και το πραξικόπημα των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ για να αλλάξουν μια μη αρεστή σε αυτούς κυβέρνηση και να βάλουν μία που να τους κάνει τη δουλειά…

Και στη Μέση Ανατολή, όπου οι ανταγωνισμοί και οι αντιθέσεις έχουν οξυνθεί, κι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε μπροστά στον κίνδυνο μιας γενίκευσης του πολέμου. Σε μια περιοχή όπου συνεχίζεται η σφαγή του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος-κατακτητή του Ισραήλ, το οποίο ταυτόχρονα αντιπαρατίθεται και με άλλες χώρες, όπως ο Λίβανος, η Συρία και φυσικά το Ιράν.

Πρέπει να γνωρίζετε ότι η Ελλάδα είναι βουτηγμένη μέχρι τον λαιμό στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Δηλαδή, εμπλέκεται στηρίζοντας τα σχέδιά τους και στις δύο αυτές ιμπεριαλιστικές συγκρούσεις, μετατρέποντας τη χώρα μας, τον λαό μας σε στόχο αντιποίνων.

Γι’ αυτό και το ΚΚΕ μπαίνει μπροστά στον αγώνα για να δυναμώσει η λαϊκή απαίτηση προς την κυβέρνηση της ΝΔ, για να αποσύρει άμεσα την στήριξή της στο κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ και να απεμπλακεί η χώρα μας από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, να κλείσουν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις και υποδομές, να επιστρέψει η φρεγάτα "Ύδρα" από την επιχείρηση "ΑΣΠΙΔΕΣ" της ΕΕ στην Ερυθρά Θάλασσα.

Μπαίνει μπροστά για να είναι ο λαός μας σε ετοιμότητα, για να μην αποδεχθεί να γίνει "κρέας για τα κανόνια" των ιμπεριαλιστών, για τα συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης που διεκδικεί μερίδιο από τη μοιρασιά και γι’ αυτό μας εμπλέκει στο μακελειό.

Και στις ευρωεκλογές ο λαός πρέπει να στείλει το δικό του μήνυμα: Να καταδικάσει αποφασιστικά την κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ που ευθυγραμμίζονται μαζί της, να δώσει δύναμη στο ΚΚΕ που παλεύει με συνέπεια για να ζήσουν οι λαοί ειρηνικά, αποτινάζοντας την καπιταλιστική βαρβαρότητα που γεννάει πολέμους, φτώχεια και προσφυγιά.

Μάλιστα, ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο κύριος Κασσελάκης, έφτασε πρόσφατα στο σημείο να αποκαλέσει το ΝΑΤΟ "ιερή αμυντική συμμαχία". Αυτά, βέβαια, δεν τα έλεγαν ούτε βουλευτές της ΕΡΕ του 1950. Αλλά ας τον χαίρονται... Τέτοιος είναι…

Φυσικά, αυτά τα κόμματα του συστήματος, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, αποφεύγουν να θέτουν στη δημόσια συζήτηση τα θέματα του πολέμου και της εμπλοκής της χώρας μας.

Και όταν έρχονται εδώ στην ομογένεια, αντί να υπερασπιστούν τις θέσεις τους για αυτά, προτιμούν να σας λένε κάτι γελοιότητες για τα δήθεν …θαύματα που έγιναν στη βάφτισή τους!!!

Ο λόγος είναι, πολύ απλά, ότι όλοι τους είναι στοιχισμένοι με τις στρατηγικές επιλογές και συμμαχίες της ελληνικής άρχουσας τάξης, οπότε αυτά δεν προσφέρονται για να στήνουν τον ψευτοκαυγά τους, ιδιαίτερα σε προεκλογική περίοδο.

Θέλουν ο λαός να τα θεωρεί δεδομένα και να μην τα πολυσκέφτεται. Να ασχολείται με κουτσομπολιά και βασκανίες…

Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που επιμένει να φωνάζει για αυτά τα ζητήματα, να ενημερώνει τον ελληνικό λαό, να προειδοποιεί για τις εξελίξεις και να αποκαλύπτει τι συμβαίνει.

Και φυσικά να μπαίνει μπροστά, για να οργανώνεται η λαϊκή πάλη ενάντια σε αυτή την επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας μας.

Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να ενισχυθεί στις ευρωεκλογές.

Γιατί η ψήφος στο ΚΚΕ είναι η μόνη που δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να ερμηνευτεί ως επιβράβευση αυτής της επικίνδυνης κατάστασης. Αντίθετα, θα αποτελέσει δύναμη για να την αντιπαλέψουμε ακόμα πιο δυναμικά από την επόμενη μέρα, όπως, φυσικά, και για να υπερασπιστούμε όλα τα δικαιώματα του ελληνικού λαού.

Ξέρουμε ότι εσείς που ζείτε μακριά από την πατρίδα, έχετε έντονο και υγιές ενδιαφέρον για τα λεγόμενα εθνικά θέματα.

Ξέρουμε ότι ακούτε συχνά ότι αυτοί οι μεγάλοι σύμμαχοι θα προστατεύσουν την Ελλάδα σε μια κρίσιμη στιγμή, για παράδειγμα, ενάντια στην επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης.

Το λέμε καθαρά: Ποτέ δεν αποδείχθηκε κάτι τέτοιο, ούτε πρόκειται να συμβεί. Αυτοί οι "σύμμαχοι" δεν ξέρουν από δίκιο, δεν έχουν καμία μπέσα.

Νοιάζονται μόνο για τα δικά τους συμφέροντα, τα συμφέροντα των δικών τους λόμπι και ομίλων και αυτά απαιτούν να τα έχουν καλά με την Τουρκία, να την κρατήσουν πάση θυσία στη ΝΑΤΟική αγκαλιά και να μην προσεγγίσει περισσότερο τη Ρωσία.

Τελευταία ακούμε πολύ για το "καλό κλίμα" στα Ελληνοτουρκικά. Δεν ξέρω πόσο καλό είναι το κλίμα όταν πριν λίγες μέρες η Τουρκία έθεσε ξανά θέμα "γκρίζων ζωνών" στο Αιγαίο, αποδεικνύοντας ότι καμία από τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της δεν έχει εγκαταλείψει.

Και ξέρουμε καλά ότι αυτά τα θέτει με τις "πλάτες" των συμμάχων, κυρίως των ΗΠΑ, που όχι μόνο αρνούνται επανειλημμένα να πάρουν θέση ότι δεν υπάρχουν αμφισβητούμενης κυριαρχίας νησιά στο Αιγαίο, αλλά θεωρούν και το Αιγαίο ενιαίο ΝΑΤΟικό χώρο.

Στην πραγματικότητα, αυτό που τους ενδιαφέρει και προετοιμάζουν, είναι μια διευθέτηση υπό ΝΑΤΟική "ομπρέλα" στο Αιγαίο, που θα είναι στη λογική της συνεκμετάλλευσης και της συνδιαχείρισης, όχι βέβαια για το καλό και την ευημερία των δύο λαών, αλλά κάποιων επιχειρηματικών ομίλων, ενεργειακών και άλλων.

Μιας διευθέτησης προσωρινής, όπως είναι όλες στον καπιταλισμό, που θα περικλείει τον σπόρο των επόμενων συγκρούσεων.

Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να παλεύει με όλες τις δυνάμεις του, ενάντια στον επικίνδυνο εφησυχασμό που καλλιεργούν όλοι οι άλλοι, να ενημερώνει και να κινητοποιεί τον λαό.

Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ με χιλιάδες ψήφους Ελλήνων του εξωτερικού είναι όρος για να τεθεί μαχητικά στο προσκήνιο η απαίτηση ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών, στον αντίποδα της λογικής των μειωμένων απαιτήσεων, που υποσκάπτει τους αγώνες και τις διεκδικήσεις των μεταναστών τόσο απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση, όσο και απέναντι στις κυβερνήσεις των χωρών που διαμένουν.

Οι Έλληνες του εξωτερικού μπορούν να στείλουν το μήνυμα ότι η εργατική - λαϊκή αντεπίθεση είναι η απαίτηση των καιρών.

Ότι δεν υπάρχει ρεαλιστική προοπτική διεξόδου από τα αδιέξοδα του καπιταλισμού σε άλλο δρόμο πέρα από τον δρόμο της ενίσχυσης της λαϊκής διεκδίκησης, με τις σύγχρονες ανάγκες μας στην προμετωπίδα των αγώνων, έξω από την ΕΕ των μονοπωλίων, του εθνικισμού, του ρατσισμού, των πολέμων, με λαϊκή εξουσία!

Η αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ από Έλληνες κατοίκους του εξωτερικού θα είναι το πιο ισχυρό μήνυμα που μπορεί να δοθεί και στις χώρες κατοικίας τους, για την ενίσχυση της αισιόδοξης προσπάθειας που κάνει το ΚΚΕ μαζί με άλλα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα να ξαναγεννηθεί και να δυναμώσει η σπίθα του διεθνούς εργατικού κομμουνιστικού κινήματος.

Γι’ αυτούς τους λόγους και πολύ περισσότερους, το κάλεσμα αγωνιστικής συμπόρευσης που απευθύνει το ΚΚΕ στις σημερινές συνθήκες έχει ιδιαίτερη σημασία και μπορεί να βρει σημαντικό αντίκρισμα και στο εξωτερικό.

Γιατί κι εδώ στον Καναδά, όπως και στην Ελλάδα, οι Έλληνες εργάτες και βιοπαλαιστές, οι Έλληνες επιστήμονες και φοιτητές, όπως και η εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα έχουν απέναντί τους το κεφάλαιο και την εξουσία του.

Γιατί κι εδώ, όπως και στην Ελλάδα, ο οδοστρωτήρας της "πράσινης" και "ψηφιακής" ανάπτυξης, της έντασης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, περνά ορμητικά τσακίζοντας το λαϊκό εισόδημα, τις εργασιακές σχέσεις, τα εργατικά δικαιώματα, τη λαϊκή κατοικία.

Γιατί και εδώ, άμεσο ζητούμενο είναι η ανασύνταξη του εργατικού κινήματος σε αντικαπιταλιστική κατεύθυνση, για να δυναμώσει η αποφασιστικότητα, η διεκδίκηση, ο αγώνας για την κοινωνία που έχουμε ανάγκη για να ζήσουμε όπως μας αξίζει.

Συνεχίζουμε, λοιπόν, με αποφασιστικότητα, με πίστη στο δίκιο και στη δύναμη του αγώνα, με σιγουριά ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε, με ένταση της προσπάθειας, ώστε η φωνή του ΚΚΕ να φτάσει παντού στον ένα μήνα και κάτι που απομένει.

Κι από δω από τον Καναδά, οι Έλληνες του εξωτερικού μπορούν να στείλουν ένα μήνυμα με πολλούς αποδέκτες, που κανείς δεν μπορεί να το διαβάσει αλλιώς: ΚΚΕ!

Για να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο το ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής, της ΕΕ που υλοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ και συνδράμουν και τα υπόλοιπα κόμματα.

Όλοι όσοι παίρνουν κουράγιο και δύναμη από τους αγώνες που δυναμώνουν στη Ελλάδα, μια επιλογή έχουν: Να δυναμώσουν το ΚΚΕ που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτών των αγώνων.

Και η σημερινή εκδήλωση είναι απόδειξη ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε, βάζοντας ο καθένας και με τον δικό του τρόπο το δικό του λιθαράκι στην προσπάθεια του Κόμματός μας.

Δυνατό ΚΚΕ στην Ελλάδα και στους Έλληνες του εξωτερικού είναι το πιο ισχυρό μήνυμα αντίστασης στους λαούς της Ευρώπης και όλου του κόσμου.

Είναι μήνυμα αντίστασης, ελπίδας και ανατροπής!». 

 

 

902 Τετάρτη 24/04/2024 - 18:10

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.