Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Κυριακή 14 Απριλίου 2024

Ευρωεκλογές 2024: Οι 42, αγωνιστές και αγωνίστριες, υποψήφιοι του ΚΚΕ — Παρεμβάσεις: Γιώργος Κεντρωτής, Κατερίνας Δεμέτη, Ανέστης Τσουκαράκης, Κατερίνας Γεράκη, Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, Κώστας Παπαδάκης (6 VIDEO - ΦΩΤΟ)

Οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ (ΦΩΤΟ βλ. κάτω)

Από 42 αγωνιστές και αγωνίστριες αποτελείται το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιούνη.

Την παρουσίαση έκανε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας σημειώνοντας πως «το ευρωψηφοδέλτιο του ΚΚΕ εκφράζει τη γνήσια εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση»

Από Μποτίλια:

Δημήτρης Κουτσούμπας: Το ευρωψηφοδέλτιο του ΚΚΕ απαρτίζεται από αγωνιστές και αγωνίστριες, εκφράζει τη γνήσια εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση — Όλοι οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ (VIDEO - ΦΩΤΟ)

*

Οι παρεμβάσεις από τους

Γιώργο Κεντρωτή, Κατερίνα Δεμέτη, Ανέστη Τσουκαράκη, Κατερίνα Γεράκη, Λευτέρη Νικολάου - Αλαβάνο, Κώστα Παπαδάκη

Όλοι οι υποψήφιοι κάτω και με φωτό

*

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΕΡΑΚΗ

Με ψήφο στο ΚΚΕ στέλνουμε μήνυμα καταδίκης της βαρβαρότητας στην ιμπεριαλιστική φυλακή της ΕΕ (VIDEO)

Στην παρουσίαση του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές μίλησε η υποψήφια ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κατερίνα Γεράκη.

Δεν θα μπορούσα να ξεκινήσω τον σημερινό μου χαιρετισμό, χωρίς να αναφερθώ σε μία «μαύρη» δυστυχώς επέτειο. Σαν σήμερα, πριν από 10 μήνες, στις 14 του Ιούνη 2023, στο Αιγαίο, ανοιχτά της Πύλου, συνέβη ένα από τα πιο πολύνεκρα ναυάγια ξεριζωμένων στις θάλασσες της Μεσογείου, με αποτέλεσμα τον φριχτό θάνατο πάνω από 600 ανθρώπων, ανάμεσά τους εκατοντάδες γυναίκες και ανυπεράσπιστα παιδιά.

Η τραγωδία αυτή αποκάλυψε, με τον πιο εμφαντικό τρόπο, τον εγκληματικό, απάνθρωπο και βάρβαρο χαρακτήρα της πολιτικής της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων απέναντι σε μετανάστες και πρόσφυγες, απέναντι στα κατατρεγμένα θύματα του ιμπεριαλιστικού πολέμου και της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Ο αριθμός των 28.854 νεκρών και αγνοούμενων στις θάλασσες της Μεσογείου από το 2014 έως το 2023, με το 2023 να καταγράφεται ως η χρονιά με το μεγαλύτερο αριθμό των 8.541 θανάτων, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, είναι ένα σοκαριστικό, ακλόνητο και αδιαμφισβήτητο αποδεικτικό στοιχείο.

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή, με δηλώσεις του ίδιου του Γενικού Γραμματέα της ΚΕ που μετέβη από τις πρώτες ώρες στην περιοχή, μίλησε για ένα έγκλημα, για το οποίο σήμερα, 10 μήνες μετά, δεν έχουν δοθεί απαντήσεις, δεν έχουν αποδοθεί ευθύνες, με τις έρευνες των αρχών και της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης να συνεχίζονται, άγνωστο για πόσο καιρό ακόμα. Ταυτόχρονα, το ΚΚΕ, ήδη από τότε, προειδοποιούσε για τις προβλέψεις του νέου Συμφώνου της ΕΕ για τη Μετανάστευση και το Άσυλο που παζάρευαν τα κράτη-μέλη. Παζάρια, που όπως λέγαμε και αποδείχτηκε, δεν αφορούσαν την προστασία των ξενιτεμένων, αλλά τον διαμοιρασμό της καταστολής, τον ανταγωνισμό για την εξασφάλιση φθηνού εργατικού δυναμικού για τους ομίλους. Το κείμενο, που τελικά ψηφίστηκε στο Ευρωκοινοβούλιο, πριν από λίγες ημέρες, επιβεβαίωσε πλήρως την κριτική μας.

Ένα Σύμφωνο έκτρωμα, που ενταφιάζει τη Συνθήκη της Γενεύης για τους Πρόσφυγες, φέρνει νέα στρατόπεδα συγκέντρωσης είτε στις λεγόμενες πρώτες χώρες υποδοχής, όπως η Ελλάδα, είτε σε τρίτες χώρες - αποθήκες ψυχών, νέους φράχτες, νέα αγριότητα, επαναπροωθήσεις, απελάσεις ακόμα και σε εμπόλεμες χώρες σε δήθεν «ασφαλή» τμήματά τους, ασύλληπτο φακέλωμα και λήψη βιομετρικών δεδομένων ακόμα και από 6χρονα παιδιά με τη χρήση «αναλογικής βίας» αν χρειαστεί. Κι όλα αυτά σε συνθήκες που ελλοχεύει ο κίνδυνος μιας γενικευμένης ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης, προκαλώντας νέα τεράστια καραβάνια ξεριζωμένων.

Η υποκρισία όλων τους, ακροδεξιών, νεοφιλελεύθερων και της αμαρτωλής σοσιαλδημοκρατίας, ξεχειλίζει. Όσα ψηφίσματα κι αν φτιάξουν για το «κράτος δικαίου», για να ξεπλύνουν την ίδια την ΕΕ, τον επικίνδυνο ρόλο της Frontex, δεν μπορούν να κρύψουν την πραγματικότητα. Είναι αποκαλυπτικό ότι την ίδια ώρα που μιλάνε για την «υβριδική» δήθεν «απειλή» από τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, η κυβέρνηση της ΝΔ παζαρεύει, με τη στήριξη ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, συμφωνίες σύγχρονου δουλεμπορίου με τρίτες χώρες εκτός ΕΕ για φθηνό εργατικό δυναμικό με τσακισμένα δικαιώματα, για λογαριασμό των μεγαλοεργολάβων, των μεγαλοαγροτών, των μεγαλοξενοδόχων και άλλων καπιταλιστών. Όσα δηλαδή κάνει η ακροδεξιά κυβέρνηση Μελόνι στην Ιταλία, που από τη μια χτίζει φυλακές ξεριζωμένων στην Αλβανία και από την άλλη διαμορφώνει ένα «ευέλικτο» -όπως λέγεται- πλαίσιο χορήγησης αδειών διαμονής για την προσέλκυση φθηνών μεταναστών εργατών.

Αυτή είναι η ΕΕ. Μια μεγάλη αγκαλιά για τους επιχειρηματικούς ομίλους και τα λόμπι, μια φυλακή των λαών. Που τσακίζει τα δικαιώματά τους στη δουλειά, την υγεία, την παιδεία, εμπορευματοποιεί κάθε κοινωνικό αγαθό, καταστρέφει το περιβάλλον, σκορπά τον πόλεμο, την εξαθλίωση, τον ξεριζωμό.

Όμως, ο τροχός της ιστορίας κινείται πάντα μπροστά. Οι μεγαλειώδεις εργατικοί και λαϊκοί αγώνες σε πολλές χώρες της ΕΕ, οι φοιτητικοί, αγροτικοί, εργατικοί αγώνες στην Ελλάδα, Ελλήνων και μεταναστών εργαζομένων, η αντιπολεμική δράση, η αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό, οι διαδηλώσεις μετά από το έγκλημα της Πύλου, είναι πηγή αισιοδοξίας. Στις 9 Ιούνη, με ψήφο στο ΚΚΕ στέλνουμε μήνυμα καταδίκης της βαρβαρότητας στην ιμπεριαλιστική φυλακή της ΕΕ, μήνυμα αγώνα, ελπίδας και προοπτικής για την Ευρώπη της ειρήνης, του σοσιαλισμού, την Ευρώπη των ίδιων των λαών.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΕΝΤΡΩΤΗΣ

Ψηφίζουμε αποφασιστικά το ΚΚΕ, για να γίνει πραγματικότητα η πανευρωπαϊκή αντεπίθεση για την απελευθέρωση των λαών

Στην παρουσίαση του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές μίλησε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Κεντρωτής.

Οι ερχόμενες ευρωεκλογές είναι κρισιμότατες. Από το αποτέλεσμα της εκλογικής μάχης θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό το αν την επόμενη μέρα θα παλεύουν ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία από καλύτερες θέσεις με ενισχυμένο και ισχυρότερο το ΚΚΕ ή το αν θα βρεθούν αντιμέτωποι με ακόμα μεγαλύτερες δυσχέρειες στη ζωή και στους καθημερινούς αγώνες τους. Στις μέρες μας έχουν οξυνθεί οι πολεμικές συγκρούσεις στην ευρύτερη περιοχή. Στις συγκρούσεις αυτές εμπλέκεται βαθιά και η χώρα μας, και μάλιστα υπό συνθήκες ραγδαίας επιδείνωσης της οικονομικής θέσης και των δικαιωμάτων του λαού.

Με ισχυρό το ΚΚΕ ένα είναι βέβαιο: ότι την επαύριο των ευρωεκλογών ανασυντάσσεται δραστικά και αντεπιτίθεται το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και προωθείται η κοινωνική συμμαχία.

Ήδη έχει διαπιστωθεί αυξημένη εμπιστοσύνη στο Κόμμα μας. Ευρύτατα λαϊκά στρώματα, που πλέον αμφισβητούν ανοιχτά και φωναχτά την ΕΕ, προσδοκούν νέους αγώνες από εμάς για την εμπέδωση και την υπεράσπιση των λαϊκών δικαιωμάτων. Το ΚΚΕ είναι η μόνη αληθινή αντιπολίτευση στην κυβέρνηση και στα λοιπά κόμματα που υποστηρίζουν τον ευρωμονόδρομο, συνοδοιπορώντας κατ' ουσίαν με την κυβέρνηση. Το ΚΚΕ, συνεπές στην ιδεολογία και στην ιστορία του, καλεί τον λαό να μην παγιδευτεί στα τεχνητά διλήμματα ανάμεσα σε δήθεν «καλούς» και «κακούς» διαχειριστές των αντιλαϊκών και αντεργατικών προταγμάτων της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ. Γιατί τι είναι η ΕΕ; Είναι ένα εξόφθαλμα αντιδραστικό οικοδόμημα, είναι δεσμωτήριο των λαών, είναι μια σκληρή και φριχτή φυλακή, είναι προπύργιο εκμετάλλευσης, ορμητήριο πολέμων, εκκολαπτήριο διαφθοράς. Είναι μόνιμος παραγωγός σκανδάλων. H ΕΕ είναι ένα απάνθρωπο διευθυντήριο που δεν εξανθρωπίζεται με τίποτα. Το ΚΚΕ πιστεύει στο ότι υπάρχει «o άλλος» δρόμος της ανάπτυξης: αυτός που ξεκινάει από τις σύγχρονες ανάγκες του λαού, τις οποίες και προτάσσει, και όχι τα κέρδη των ολίγων -και γι' αυτό αγωνίζεται ανυποχώρητα σε όλα τα μέτωπα. Είναι η μοναδική πολιτική δύναμη που έχει ως ύπατο κριτήριο της δράσης του τις ζωές των ανθρώπων της δουλειάς και του μόχθου και όχι την αύξηση των γιγαντιαίων κερδών της οικονομικής ολιγαρχίας.

Στις εκλογές ψηφίζουμε αποφασιστικά το ΚΚΕ και το καθιστούμε και με την ψήφο μας ισχυρό. Προχωράμε μαζί με το ΚΚΕ, και μάλιστα πιο δυνατό, για να γίνει πραγματικότητα η πανευρωπαϊκή αντεπίθεση για την απελευθέρωση των λαών.

Σπάμε τα δεσμά της ΕΕ! Σπάμε τα δεσμά της καταπίεσης και της εκμετάλλευσης για να ανοίξει ο δρόμος για τη λαϊκή ευημερία και τον σοσιαλισμό. Και το κάνουμε κατά την πάλη των λαών για ευημερία στρατευμένοι στις τάξεις του ΚΚΕ. Αγωνιζόμαστε μαζί με το ΚΚΕ, μαζί με τον σύντροφο του λαού.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΔΕΜΕΤΗ

Ενώνω τη φωνή μου με τη φωνή του ΚΚΕ, για έναν κόσμο καλύτερο για μας και τα παιδιά μας (VIDEO)

Στην παρουσίαση του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές μίλησε η υποψήφια ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κατερίνα Δεμέτη.

«Συντρόφισσες και σύντροφοι με βαθιά συγκίνηση χαιρετίζω τη σημερινή εκδήλωση, αποδεχόμενη την τιμή που μου κάνει το ιστορικό Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, να συμμετάσχω στο ευρωψηφοδέλτιο της 9ης Ιούνη.

Η συγκίνηση εκπηγάζει κυρίως από το γεγονός ότι συμπορεύομαι με το ψηφοδέλτιο της διεκδίκησης, της αγωνιστικότητας και της αποδεδειγμένα μόνης δύναμης, που στέκεται δίπλα στον απλό εργαζόμενο και αποκαλύπτει, ενημερώνει, ενθαρρύνει και τον προστατεύει από τους μηχανισμούς που τον θέλουν προσδεμένο σε κέντρα εξουσίας που λειτουργούν σε βάρος του.

Η συστράτευσή μου αυτή απαντά έτσι στο θέμα της έκθεσης που μου έβαζαν στο Λύκειο, αναφορικά με το ποιο είναι το χρέος του πνευματικού ανθρώπου σήμερα, χρέος που προκύπτει από τη θέαση του θεάτρου του παραλόγου που ζούμε, εάν έστω και για λίγο παρακολουθήσουμε τα δελτία ειδήσεων, που είναι κομμένα και ραμμένα στα μέτρα των πλούσιων και ισχυρών.

Οφείλουμε λοιπόν να αντιδράσουμε στην ποινικοποίηση κάθε διαφωνίας στο political correct τους και στη μεθοδική υπονόμευση όλων των νόμιμων και αποκτημένων με θυσίες κατακτήσεών μας.

Και μπορεί να έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που τελείωσα το Λύκειο, αλλά κάθε μέρα αισθάνομαι όλο και περισσότερο την ανάγκη να τοποθετηθώ δημόσια:

  • Για τη διαστρέβλωση της Ιστορίας μας,
  • Για την υιοθέτηση ξενόφερτων συνηθειών για να αρέσουμε στους τουρίστες στα πλαίσια του μοντέλου ανάπτυξης τύπου Λαγανά στη Ζάκυνθο, που έρχεται σε αντίθεση με επαναστατικές παραδόσεις, θυσιάζει πρωτογενή τομέα, πολιτιστική κληρονομιά, ήθη, παραδόσεις, οικογενειακούς δεσμούς, δικαιώματα.
  • Και κυρίως για την "ευρωπαϊκή προοπτική", που ευαγγελίζεται μια ψεύτικη ευμάρεια - λύκος, που φορά προβιά αρνιού.

Γιατί σήμερα δε μιλάμε για όσα βλέπουμε να επισυμβαίνουν έξω από το παράθυρό μας.

Δε μιλάμε επί της ουσίας για την παντελή έλλειψη σχεδιασμού υποδομών (το έγκλημα στα Τέμπη θα τους στοιχειώνει πάντα) και μιας ανάπτυξης μόνο για λίγους πλούσιους ενάντια στα συμφέροντα του κοινωνικού συνόλου.

Σήμερα μιλάμε για την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης την οποία υιοθετούν και οι εκάστοτε κυβερνήσεις και οδηγεί σε καθολική καταστολή των λαϊκών ελευθεριών και ξήλωμα των όποιων δικαιωμάτων.

Μιλάμε για την ποινικοποίηση των διαδηλώσεων και των απεργιών, για την αγωνία της ανεργίας, για την αβάσταχτη ακρίβεια, για την ιδιωτικοποίηση της υγείας και της παιδείας, για την οικονομική εξόντωση των αγροτών και των μικροεπαγγελματιών μας, για την αντικατάσταση του πνεύματος από το χλιδάτο "τίποτα" και το "τηλεοπτικό τιποτένιο".

Μιλάμε για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, για τη νομιμοποίηση της εργασίας εφ' όρου ζωής, για τα εξευτελιστικά pass των νέων.

Μιλάμε για τη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού και τους καπνούς των πολέμων, που μπήκαν στο σπίτι μας, της Ουκρανίας, της Υεμένης και μάλιστα με συμμετοχή ελληνικής φρεγάτας στα πλαίσια της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής, πολέμων που ξεφυτρώνουν κάθε τόσο και κάπου αλλού.

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Σε μια εποχή που η ιδέα της "ανθρωπιστικής Ευρώπης" (σας θυμίζω την Κύπρο και τη μεταναστευτική πολιτική και τόσα άλλα), έχει εξαφανιστεί πίσω από τη δίψα της κυρίαρχης ολιγαρχίας για το χρήμα.

Σε μια εποχή που οι υποσχέσεις για τον λαό μας και τους λαούς της Ευρώπης για ευημερία, ειρήνη και κοινωνική προστασία, έφεραν την ανασφάλεια, τις χαμηλές αποδοχές και τα δεινά που ζούμε σήμερα, είναι επιτακτική ανάγκη να πούμε:

Μέχρι εδώ!

Πρέπει να σηκώσουμε ανάστημα απέναντι σε όσους μαυρίζουν τη ζωή μας, την ΕΕ και τα κόμματα που τη στηρίζουν και να γίνει αυτή η Άνοιξη, Άνοιξη αισιοδοξίας για την ελληνική κοινωνία.

Γιατί η ιστορία πάει μόνο προς τα μπρος.

Ήρθε η ώρα λοιπόν! Αφήνουμε πίσω μας αντιδραστικά διλήμματα, φόβους και ανασφάλειες. Η ΕΕ καλύτερη δε γίνεται, γι' αυτό η μόνη λύση είναι αποδέσμευση από αυτή τη φυλακή των λαών.

Τώρα είναι η ώρα να βγούμε από το σκοτάδι και τους ρυπαρούς δρόμους της ανέχειας και της περιφρόνησης στην εργασία και τον πολιτισμό.

Και όπως είπε ο Διονύσιος Σολωμός: "Η δύναμή μας πέλαγος, η θέλησή μας βράχος".

Ανταποκρινόμενη κι εγώ σ' αυτό το κάλεσμα, ενώνω τη φωνή μου με τη φωνή του ΚΚΕ, γιατί η ζωή δεν περιμένει.

Ας μην αργήσουμε λοιπόν να συντονίσουμε το βήμα μας με το δικό της.

Πάμε μπροστά για έναν κόσμο καλύτερο για μας και τα παιδιά μας».

ΑΝΕΣΤΗΣ ΤΣΟΥΚΑΡΑΚΗΣ

Με ένα ισχυρότερο ΚΚΕ και στο ευρωκοινοβούλιο, ο λαός μας θα πάρει ανάσες (VIDEO)

Στην παρουσίαση του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές μίλησε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Ανέστης Τσουκαράκης.

«Δεν υπάρχει πιο ευχάριστο συναίσθημα από το να βλέπεις μικρά παιδάκια να τρέχουν, να παίζουν, να γλεντούν, να χαίρονται το κάθε δευτερόλεπτο της ζωής τους. Μικρές φατσούλες να γελούν. Γιατί αυτή είναι η ζωή τους, αυτή πρέπει να είναι η ζωή τους. Τραγούδι. Αλάνα. Χαρά.

Κι όμως. Σήμερα. Τώρα. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε υπάρχουν μικρά παιδάκια που το μόνο που βουίζει στα αυτάκια τους είναι ένας υπόκωφος διακοπτόμενος τρομακτικός ήχος. Δεν ακούγονται παιδικά τραγουδάκια. Οι αλάνες έγιναν χαλάσματα. Τα γέλια κλάματα. Αεροπορική εισβολή - Γάζα. Ουκρανία, Ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, Χιλιάδες παιδάκια, χιλιάδες γυναίκες, άμαχος πληθυσμός σφαγιάζεται για το καπρίτσιο των ιμπεριαλιστών, των αστικών τάξεων. Ποιος θα πάρει το μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα. Ανταγωνισμοί. Χρήμα. Πλούτη. Κέρδος. Τα δικά τους δικά τους και τα δικά μας, πάλι δικά τους.

Και οι λαοί; Τι κερδίζουν οι λαοί; Ο λαός της Παλαιστίνης; Του Ισραήλ; Της Ουκρανίας; Της Ρωσίας; Τι κερδίζουν; Τίποτα δεν κερδίζουν. Σάκος του μποξ. ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ από τη μία, Ρωσία-Κίνα από την άλλη.

ΕΕ. Η συμμαχία της ευημερίας, της ειρήνης, της δημοκρατίας, του δικαίου. Ψέματα. Ψέματα. Ψέματα. Μια λυκοσυμμαχία είναι που ορμά χωρίς ενδοιασμό. Διψασμένη, πεινασμένη να πάρει τα πάντα. Που δεν διστάζει να στηρίξει ή να συμμετέχει στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Και αυτό κάνει. Τα αστικά κράτη αποφάσισαν. Μέσα και η Ελλάδα. Φτιάξτε όπλα, περισσότερα όπλα. Αυτά χρειάζεται τώρα η ΕΕ. Όπλα χρειαζόμαστε. Ακούτε; Όπλα. Έτσι, ο Μπράουν ο Φίσερ κι o Κραφτ. Αχώριστοι γίνανε, έφτιαξαν τραστ.

Και η Ελλάδα; Η χώρα μας; Τι κάνει η χώρα μας; Το 1992, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ(ασπισμός -o πρόγονος του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ) και Πολιτική Άνοιξη (ΠΟΛΑΝ) του Αντώνη Σαμαρά υπερψήφισαν τη συνθήκη του Μάαστριχτ. Μόνο το ΚΚΕ αντιτάχθηκε σθεναρά και την καταψήφισε. Η ταφόπλακα μπήκε. Ο λαός μας μόνο φτώχεια είδε. Εργασία (όταν υπάρχει) με συνθήκες γαλέρας. Μισθοί και συντάξεις πείνας και καθηλωμένοι. Υγεία και παιδεία, που για να τα έχεις πρέπει να βάλεις βαθιά το χέρι στη τσέπη. Δικαιώματα ολοένα και λιγότερα. Αυτή είναι η ευημερία της ΕΕ. Ένα ωραίο περιτύλιγμα απ' έξω και ένα αντιδραστικό περιεχόμενο μέσα.

Σήμερα; Η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη σιωπηρή ανοχή ή και τη φανερή στήριξη όλων των άλλων αστικών κομμάτων, στυγνά και αδυσώπητα, στέλνει ολοένα και περισσότερα όπλα στην αντιδραστική κυβέρνηση του Ζελένσκι. Απαγορευμένα όπλα που κατακαίουν τη σάρκα του ανθρώπου. Του άμαχου πληθυσμού. Των μικρών παιδιών. Εμπλέκουν ολοένα και περισσότερο τη χώρα μας σε περιπέτειες και μας καθιστούν στόχο αντιποίνων. Συμμετέχει με πολεμικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα. Γιατί; Για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των εφοπλιστών. Όχι τα συμφέροντά μας. Βάζει πλάτη στο κράτος δολοφόνο του Ισραήλ, στη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού. Ο ελληνικός λαός γνωρίζει πολύ καλά από πόλεμο, από φτώχεια, από προσφυγιά. Γνωρίζει ότι τα παιδιά της Παλαιστίνης και της Ουκρανίας, εάν το επιτρέψουμε δεν θα ξαναγελάσουν. Δεν θα παίξουν σε παιδικές χαρές. Δεν έχουν παιδικές χαρές για να παίξουν. Δεν θα μάθουν γράμματα. Δεν έχουν σχολειά για να μάθουν γράμματα. Δεν θα γίνουν καλά. Δεν έχουν νοσοκομεία για να γίνουν καλά. Δεν έχουν μέλλον. Οι αστικές κυβερνήσεις των κρατών της διακρατικής ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, της ΕΕ, δεν αφήνουν να ανθίσει το χαμόγελο στα χείλη τους, Το μόνο τραγούδι τους είναι το κλάμα τους.

Κι εμείς; Τί κάνουμε εμείς; Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συνεχιστεί. Εμείς έχουμε τη δύναμη να κάνουμε τα πάντα. Οι λαοί έχουν τη δύναμη να κάνουν τα πάντα. Να ανατρέψουν τα πάντα. Θα κάνουμε το επόμενο βήμα. Το οφείλουμε στις επόμενες γενιές. Για ένα καλύτερο μέλλον τους. Με ένα ισχυρότερο ΚΚΕ και στο ευρωκοινοβούλιο, ο λαός μας θα πάρει ανάσες. Θα γίνει η φωνή του λαού μας. Θα τον πληροφορεί. Θα τον ενημερώνει. Μπροστάρης στους αγώνες για το αύριο που μας αξίζει. Πρέπει να τα καταφέρουμε. Θα τα καταφέρουμε.

Για να μπορέσουμε στο σήμερα, να πούμε στον Πέτρο, στον Γιόχαν και στον Φρανς τι είπε ο Μαρξ, ώστε σαν ήρωες να διαλύσουν τα τανκς.

Σας ευχαριστώ. Καλή δύναμη και καλούς αγώνες».

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ - ΑΛΑΒΑΝΟΣ

Το ΚΚΕ τα βάζει με την ΕΕ γιατί δεν έχει δεσμεύσεις στους ομίλους (VIDEO)

Στην παρουσίαση του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές μίλησε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος.

«Σήμερα ο λαός μας κι οι άλλοι λαοί της ΕΕ, από την εμπειρία τους, καταλαβαίνουν καλύτερα τι είναι η ΕΕ. Είναι μία διακρατική ένωση καπιταλιστικών κρατών και μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Προστατεύει τα συμφέροντα των λίγων, εκτοξεύει την εκμετάλλευση των εργαζομένων σε όλα τα κράτη - μέλη, υποστηρίζει τους οικονομικούς ομίλους που εδρεύουν στην ΕΕ στους σφοδρούς ανταγωνισμούς με εκείνους αντίπαλων ιμπεριαλιστικών αξόνων και καπιταλιστικών κρατών και με στρατιωτικές αναμετρήσεις, όπως σήμερα στην Ουκρανία.

"Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα" περί "σύγκλισης", "υψηλών μισθών", "εγγυημένων δικαιωμάτων" που ευαγγελίζονταν οι υποστηρικτές της ΕΕ, έχουν καταρριφθεί με πάταγο.

Να η "ευρωπαϊκή σύγκλιση": το πλουσιότερο 10% κατέχει το 70% του κοινωνικού πλούτου στην ΕΕ, ενώ πάνω από το 30% των εργαζομένων δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα πάγια έξοδά του. Από την πανδημία και μέχρι σήμερα έχουν μοιραστεί σχεδόν 1 τρις ευρώ από τον ιδρώτα των λαών στους ομίλους της πράσινης, ψηφιακής μετάβασης, στους μεγαλοξενοδόχους, στις αεροπορικές εταιρείες, στις κατασκευαστικές εταιρείες, στους ομίλους σούπερ μάρκετ κ.α, με το αζημίωτο, οδηγώντας στην αύξηση του πληθωρισμού και των τιμών ειδών λαϊκής κατανάλωσης, και σχεδόν 100 εκατομμύρια, 1 στους 5, ζουν σε συνθήκες φτώχειας. Γι' αυτό καταγράφονται υψηλά ποσοστά δυσαρέσκειας απέναντι στην ΕΕ και τα όργανά της.

Λένε κάποιοι, "αυτά συμβαίνουν γιατί το πάνω χέρι το έχει η δεξιά κι η ακροδεξιά" στο Ευρωκοινοβούλιο. Όμως, η αντιλαϊκή στρατηγική υλοποιείται από όλες τις αστικές κυβερνήσεις: φιλελεύθερες, σοσιαλδημοκρατικές, τεχνοκρατικές, δήθεν "αριστερές", ακροδεξιές κι εθνικιστικές. Η σχεδόν πλήρης ταύτιση των αστικών κομμάτων στο Ευρωκοινοβούλιο, είναι γενικό φαινόμενο, όχι ελληνικό. Η "τράπουλα" των αστικών κομμάτων είναι "σημαδεμένη". Όποιο από αυτά κι αν ψηφίσεις, χάνει ο λαός.

Τα αστικά κόμματα θέλουν τον λαό κομπάρσο, σαν το εκκρεμές του ρολογιού. Να μετατοπίζεται από την μία μεριά στην άλλη, για να κινούνται οι δείκτες της εκμετάλλευσης. Το θέμα είναι να σπάσουμε αυτό το αντιλαϊκό ρολόι. Με τον λαό πρωταγωνιστή σε μαζικούς, διεκδικητικούς αγώνες, ενάντια στον πραγματικό ένοχο, την ΕΕ, τα μονοπώλια και την εξουσία τους.

Τέτοιους αγώνες ανέδειξε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με εκατοντάδες παρεμβάσεις για κάθε μικρότερη και μεγαλύτερη μάχη της εργατικής τάξης στην Ελλάδα, και σε άλλα κράτη-μέλη.

Αποκαλύψαμε την τραγική -από άποψη ασφαλείας εργαζομένων και επιβατών- κατάσταση των σιδηροδρόμων σε όλη την ΕΕ. Η ίδια η Κομισιόν άλλωστε μιλάει για "νησίδες ασφαλείας" στο δίκτυο. Αναδείξαμε το περιεχόμενο των οδηγιών που οδήγησαν στο έγκλημα, στηρίζοντας τον αγώνα των συγγενών των θυμάτων για δικαίωση, κόντρα στη συγκάλυψη.

Στηρίξαμε τον ηρωικό αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, των οικογενειών τους. Φέραμε το θέμα στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου. Απαιτήσαμε να συνεχίσει η λειτουργία της με διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας. Ξεμπροστιάσαμε τις ευθύνες της ΕΕ και διαχρονικά των αστικών κυβερνήσεων για το κλείσιμο και το ξεπούλημα αυτής της στρατηγικής σημασίας επιχείρησης.

Υποστηρίξαμε τους μεγάλους αγώνες των εργαζομένων στα Πετρέλαια Καβάλας, στη "Μαλαματίνα".

Αναδείξαμε τα μεγάλα προβλήματα που δημιούργησε η "απολιγνιτοποίηση" για τον εργαζόμενο λαό. Ξεμπροστιάσαμε τη "γκριζοπράσινη" στρατηγική της ΕΕ, των φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών σε χωράφια, σε περιοχές ΝΑΤΟΥΡΑ, ιστορικής και αρχαιολογικής σημασίας, μιας στρατηγικής που ευθύνεται για την ακρίβεια που βασανίζει τις εργατικές λαϊκές οικογένειες κι απογειώνει τα κέρδη των ομίλων. Στηρίξαμε των αγώνα των κατοίκων των περιοχών.

Ενημερώσαμε με ευθύνη για τη στρατηγική "κόστους-οφέλους" της ΕΕ, τη στρατηγική "τα κέρδη τους, ή οι ζωές μας", και διοργανώσαμε εκδηλώσεις για την ανάγκη πολιτικής προστασίας και θωράκισης του λαού και της περιουσία τους. Για το δικαίωμα στη στέγαση, ενάντια στους πλειστηριασμούς.

Στηρίξαμε και μεταφέραμε στο ευρωκοινοβούλιο τα αίτηματα της σκληρής αναμέτρησης των λιμενεργατών ενάντια στο μονοπώλιο της COSCO. Τους αγώνες των λιμενεργατών σε Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία αλλά και του λαού της Ελλάδας ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή της χώρας μας σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή.

Στηρίξαμε με εκδήλωση των αγώνα των εργαζομένων της efood, wolt, των ταχυμεταφορέων και των εργαζομένων στις πλατφόρμες, υποστηρίζοντας τις διεκδικήσεις τους για συλλογικές συμβάσεις και σύγχρονα δικαιώματα.

Ξεμπροστιάσαμε την ΚΑΠ της ΕΕ, που ξεκληρίζει τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους. Βρεθήκαμε στα μπλόκα και μεταφέραμε τα δίκαια αιτήματά τους στην ολομέλεια του ΕΚ, καταγγέλοντας τη ΝΔ, το ΣΥΡΙΖΑ (και τη ΝΕΑΡ), το ΠΑΣΟΚ, το κόμμα του Βελόπουλου που υπερψήφισαν όχι μία, αλλά δύο φορές την ΚΑΠ. Απαιτήσαμε άμεση - πλήρη στήριξή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Καταγγείλαμε τις τεράστιες επιδοτήσεις της Κομισιόν προς φαρμακευτικούς κολοσσούς την περίοδο της πανδημίας. Αποκαλύψαμε κι απαιτήσαμε πρώτοι να δοθούν στον λαό οι συμβάσεις, τα ποσά κι οι ρήτρες των συμφωνιών αυτών, πράγμα που σήμερα εξελίσσεται σε σκάνδαλο με πρωταγωνιστή την Πρόεδρο της Κομισιόν. Αναδείξαμε το δικαίωμα στη δημόσια δωρεάν υγεία και παιδεία.

Αυτός είναι ο δικός μας δρόμος. Των σκληρών ταξικών αναμετρήσεων που μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα και σήμερα, όπως αποδεικνύει ο αγώνας της ΛΑΡΚΟ, οι δεκάδες συλλογικές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί με πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, στους όρους δουλειάς.

Οι μεγάλοι αγώνες που ξεπερνούν τα σύνορα των κρατών-μελών, όπως των εργαζομένων στις πλατφόρμες, όπως των αγροτών, αφήνουν αποτύπωμα στις εξελίξεις, ασκούν πίεση στην ΕΕ και στα όργανά της. Χωρίς αυτούς, δεν θα υπήρχε ποτέ η, μη υποχρεωτική, "οδηγία για τους εργαζόμενους σε πλατφόρμες" που αναγνωρίζει κάποια δικαιώματα αλλά είναι στο χέρι των εργαζόμενων να τα διεκδικήσουν με την πάλη τους. Χωρίς αυτούς δεν θα αναδεικνυόταν η ΚΑΠ ως βασικό πρόβλημα για την επιβίωση των αγροτών.

Το ΚΚΕ μπορεί με συνέπεια, σταθερότητα και μαχητικότητα να υποστηρίξει αυτούς του αγώνες γιατί δεν έχει δεσμεύσεις στους ομίλους, στους μεγαλοεπιχειρηματίες, δεν υλοποιεί αλλά αντιπαλεύει τις απαιτήσεις τους. Μπορεί να τα βάλει με την ΕΕ γιατί δεν έχει συμφέρον να αποκρύψει τα άπλυτα αυτού του εχθρικού για τον λαό οργανισμού, όπως οι άλλοι.

Στις 9 Ιούνη λοιπόν, ο λαός μας έχει επιλογή: Πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ.»

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ

Με το ΚΚΕ, για να πάρουν νέο κουράγιο και δύναμη οι λαοί να παλέψουν κόντρα στους δυνάστες τους (VIDEO)

Στην παρουσίαση του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές μίλησε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης.

Ο λαός μας έχει απόλυτη ανάγκη ένα ακόμα πιο ισχυρό ΚΚΕ στην ευρωβουλή.

Γιατί εκεί κι αν ο λαός παίζει εκτός έδρας, στην έδρα του αντιπάλου του, της ΕΕ; Ναι αντίπαλος παρότι όλα τα αστικά κόμματα και κυβερνήσεις την ντύνουν και την περιγράφουν σαν «φίλο» και «σύμμαχο». Ποιον άραγε θα ακούσει ο λαός; Τους τελάληδες και διαφημιστές της συμμαχίας του κεφαλαίου ή την ίδια του την πείρα;

Γιατί έγκαιρα το ΚΚΕ, πολύ μπροστά από την εποχή του, είπε την αλήθεια κόντρα στον αρνητικό συσχετισμό δύναμης, ότι δηλαδή η ΕΕ δεν γίνεται καλύτερη, δεν βελτιώνεται, δεν στράβωσε απλά και πρέπει τάχα να συνέλθει. Οι «αρχές» κι οι «αξίες» της ήταν πάντα, από τότε που συγκροτήθηκε μέχρι σήμερα τέτοιες που πριμοδοτούν στις πλάτες των λαών τα αμύθητα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Φτιάχτηκε, χωρίς ποτέ να ρωτηθεί κανένας λαός για να υπηρετεί τις μπίζνες των βιομηχάνων. Μια ένωση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και των ιμπεριαλιστικών πολέμων, που σήμερα κάνει άλματα αντιδραστικότητας.

Στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο κατοικοεδρεύουν και διατηρούν καλοπληρωμένα επιτελεία όλοι αυτοί που συνδιαμορφώνουν αντιλαϊκά εκτρώματα που υπερψηφίζονται με μεγάλες πλειοψηφίες σε κλίμα συναίνεσης. Εκεί διατηρείται ένα «στρατός» από 50.000 λόμπιστες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και παρατρεχάμενες ΜΚΟ. Σε κάθε κανονισμό κι οδηγία από κάτω υπάρχει αναλυτικός κατάλογος με το ποια λόμπι έβαλαν την υπογραφή τους καθορίζοντας μέχρι λεπτομέρειας miligram τα συμφέροντα τους σε 27 αγορές πάντα σε βάρος των λαών που πληρώνουν τη λυπητερή της ακρίβειας, της εργασιακής γαλέρας, της εξαθλίωσης. Η ΕΕ είναι αμετάκλητα των μονοπωλίων και όχι του λαού. Κανένα κόμμα εκτός από το ΚΚΕ δεν αμφισβητεί την εξουσία των ομίλων και τα λόμπι τους. Σε εκείνη την ψηφοφορία που μόνο οι δύο ευρωβουλευτές του ΚΚΕ καταψήφισαν το ψήφισμα για τα λόμπι που «αποτελούν συστατικό στοιχείο της ευρωπαϊκής δημοκρατίας» αποτυπώθηκαν οι δύο κόσμοι. Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ και σε εκείνη την ψηφοφορία όπως και σε κάθε άλλη, σε κάθε μάχη που έδωσαν και δίνουν δεν ήταν μόνοι… Ήταν με τους πολλούς και τα συμφέροντά τους. Όπως ήταν μαζί με τους εργάτες των μαζικότερων απεργιών στη Γαλλία, τη Γερμανία, σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα με σύνθημα «ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» ενάντια στη συγκάλυψη για να έχει το έγκλημα των Τεμπών και τιμωρία όλων των υπευθύνων, με τους αγρότες που από άκρη σε άκρη σε όλη την Ευρώπη σμπαράλιασαν τη βιτρίνα της ΚΑΠ, τους λαούς που με θάλασσες διαδηλώσεων στηρίζουν το δίκιο του Παλαιστινιακού λαού κόντρα στη γενοκτονία από τον κατακτητή Ισραήλ που ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ και Ελ. Λύση και με την ψήφο τους στήριξαν τα σχέδιά του. Τους λαούς που δεν διάλεξαν στρατόπεδο ιμπεριαλιστών στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο ΝΑΤΟ - Ρωσίας στην Ουκρανία. Το ΚΚΕ ήταν το μόνο που ύψωσε το ανάστημά του και στο ευρωκοινοβούλιο, κι αντιτάχθηκε καταψηφίζοντας τα ψηφίσματα που στήριζαν όλα τα αστικά κόμματα κι απαιτούσαν «φέρτε εδώ και τώρα όπλα στο Ζελένσκι».

Τα κόμματα του κεφαλαίου θα συνεχίσουν να παραμυθιάζουν ότι η ΕΕ είναι δήθεν του «κράτους δικαίου». Ναι την ΕΕ που μόνο αυτές τις μέρες σε απάντησή της σε ερώτησή μας, χαιρέτισε την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και την παραβίαση του Συντάγματος, περιφρονώντας τις συγκλονιστικές φοιτητικές διαδηλώσεις ενώ το ΕΚ της, αυτό -ξέρετε τάχα πάλι «του κράτους δικαίου»- ψήφισε το Σύμφωνο-έκτρωμα άγριας καταστολής και εκμετάλλευσης προσφύγων και μεταναστών.

Ο πραγματικός συσχετισμός λοιπόν δεν είναι 703 και οι 2-3 και παραπάνω ευρωβουλευτές του ΚΚΕ. Είναι πάνω από όλα οι αποφασισμένοι λαοί στον δρόμο για τα συμφέροντά τους που μπορούν να ανατρέψουν και να αχρηστεύσουν, να βάλουν εμπόδια σε ό,τι κι αν αποφάσισαν σε ευρωβουλή και βουλή. Εκεί στο δρόμο του αγώνα κρίνονται τα πάντα. Αντίθετα, στο κοινοβούλιο κόμματα και ευρωβουλευτές «διαπραγματευτές» για να συνδιαμορφώνουν τερατουργήματα σε βάρος των λαών, υπάρχουν πολλοί. Τις αντιλαϊκές τους αποφάσεις αυτοί θα συνεχίσουν να τις παίρνουν.

Σήμερα, λοιπόν, αυτό που κρίνεται αυτό που χρειάζεται ο λαός είναι να έχει μάτια κι αυτιά για να μαθαίνει έγκαιρα κι υπεύθυνα από τους ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, που θα ξεσκεπάζουν ό,τι αντιλαϊκό σχεδιάζουν γι' αυτόν για να παίρνει τα μέτρα του με ακόμα πιο αποφασιστικούς αγώνες. Αυτό που χρειάζεται ο λαός είναι δυνατή φωνή για να ακούγονται τα αιτήματα κι οι διεκδικήσεις του κι αυτή τη δουλειά μπορεί αποδεδειγμένα μόνο το ΚΚΕ να την κάνει, και να την κάνει καλά. Γι' αυτό δεν είναι φωνή βοώντος εν τη ερήμω το ΚΚΕ. Τους ενοχλεί και τους ανησυχεί μάλιστα πολύ η «παραφωνία» του ΚΚΕ, γιατί οι παρεμβάσεις του είναι καίριες στον πυρήνα της αντιλαϊκής στρατηγικής του κεφαλαίου κι όχι όπως τα ακροδεξιά γαβγίσματα που είναι του χεριού τους όπως αυτά των κυβερνήσεων Μελόνι και Όρμπαν. Γι' αυτό παίρνουν μέτρα για να περιορίσουν στη νέα θητεία τις εκατοντάδες ομιλίες που έκανε το ΚΚΕ στην Ολομέλεια. Γι' αυτό οξύνουν τον αντικομμουνισμό και την παραχάραξη της Ιστορίας, γιατί ξέρουν καλά ότι υπάρχει ως μια υπόθεση ανοιχτή, ένα πραγματικό «κράτος δικαίου» κι αυτό είναι μόνο ένα κράτος χωρίς καπιταλιστική εκμετάλλευση, το κράτος που η εργατική τάξη σαν το αποφασίσει έχει την εξουσία, ο σοσιαλισμός, με τη χώρα μας λεύτερη από τα δεσμά της ΕΕ και κάθε ιμπεριαλιστικής συμμαχίας.

Με το ΚΚΕ λοιπόν για το δίκιο των λαών σε σύγκρουση με την ΕΕ της αδικίας, της εκμετάλλευσης και των ιμπεριαλιστικών πολέμων. Για να πάρουν νέο κουράγιο και δύναμη οι λαοί να παλέψουν κόντρα στους δυνάστες τους.

Καλό αγώνα, όλοι μας στη μάχη.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΚΚΕ απαρτίζεται από αγωνιστές και αγωνίστριες, εκφράζει τη γνήσια εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση (VIDEO - ΦΩΤΟ)

Video of Ομιλία του Δ. Κουτσούμπα στην παρουσίαση των υποψήφιων ευρωβουλευτών του ΚΚΕ

Κυριακή 14/04/2024 - 12:25

Τους υποψήφιους ευρωβουλευτές του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές του Ιούνη παρουσίασε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ακολούθησαν παρεμβάσεις από τους υποψήφιους: 

Γιώργο Κεντρωτή, Κατερίνα Δεμέτη, Ανέστη Τσουκαράκη, Κατερίνα Γεράκη, Λευτέρη Νικολάου - Αλαβάνο, Κώστα Παπαδάκη.

Οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ (ΦΩΤΟ βλ.κάτω)

 Από 42 αγωνιστές και αγωνίστριες αποτελείται το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιούνη.

Την παρουσίαση έκανε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σημειώνοντας πως «το ευρωψηφοδέλτιο του ΚΚΕ εκφράζει τη γνήσια εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση».

  1. Νίκος Αγγελίδης
  2. Παναγιώτης Αλωπούδης
  3. Στέλλα Βαλαβάνη
  4. Σάββας Βασιλειάδης
  5. Μαρία Γαβαλά
  6. Κατερίνα Γεράκη
  7. Ελένη Γερασιμίδου
  8. Κώστας Γουλιάμος
  9. Κατερίνα Δεμέτη
  10. Κώστας Ιντζές
  11. Παναγιώτης Κατίκας
  12. Βαγγέλης Κατσακούλης
  13. Γιώργος Κεντρωτής
  14. Ιμπραήμ Κεραντζή Ιμπράμ
  15. Ιωάννα Κολοβού
  16. Ηλίας Κονδύλης
  17. Τίνα Κουζιάκη
  18. Δήμος Κουμπούρης
  19. Κωνσταντίνα Κούνεβα
  20. Βικτωρία Κούτση
  21. Θοδωρής Κωτσαντής
  22. Ρίζος Μαρούδας
  23. Κώστας Μπασδέκης
  24. Μάρκος Μπεκρής
  25. Βασίλης Μπέλλος
  26. Μπούτα Πόπη
  27. Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος
  28. Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου
  29. Κώστας Παπαδάκης
  30. Νίκος Παπαδόπουλος
  31. Βάνα Πατρινού
  32. Παναγιώτης Πολίτης
  33. Έρη Ρίτσου
  34. Χριστίνα Σκαλούμπακα
  35. Δήμητρα Σταματέλου
  36. Γιώργος Στεφανάκης
  37. Γιάννης Τασιούλας
  38. Τάσος Τόκας
  39. Βασίλης Τομπουλίδης
  40. Ανέστης Τσουκαράκης
  41. Κλειώ Χριστοπούλου
  42. Νίκη Χρονοπούλου

Η ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα

(Το κείμενο στο τέλος)

Τα στοιχεία των υποψήφιων ευρωβουλευτών του ΚΚΕ

Νίκος Αγγελίδης. Δημοσιογράφος της ΕΡΤ και συγγραφέας. Σπούδασε και εργάστηκε ως δημοσιογράφος στις ΗΠΑ. ‘Eχει παρουσιάσει επί σειρά ετών ενημερωτικές εκπομπές, δελτία ειδήσεων στα ελληνικά και στα αγγλικά, και πολεµικές ανταποκρίσεις. Έχει διατελέσει αρχισυντάκτης σε εκπομπές και δελτία ειδήσεων και επικεφαλής της Δορυφορικής ΕΡΤ (ERT World). Πρωτοστάτησε τον αγώνα για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ.

Παναγιώτης Αλωπούδης, Μετανάστης στη Γερμανία. Νοσηλευτής στο Νοσοκομείο Rems Murr Kliniken, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γερμανικών Συνδικάτων (DGB) στο νομό Rems Murr του κρατιδίου της Βάδης - Βυτεμβέργης, μέλος του επιχειρησιακού συμβουλίου των νοσοκομείων Rems Murr Kliniken.

Στέλλα Βαλαβάνη, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής, Εκπρόσωπος Τύπου του Διοικητικού Συμβουλίου της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ) και Δημοτική Σύμβουλος στο δήμο Μοσχάτου-Ταύρου. Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος «Το Σπίτι του Αγωνιστή».

Σάββας Βασιλειάδης. Φυσικός, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης.

Μαρία Γαβαλά. Δικηγόρος, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας.

Κατερίνα Γεράκη. Δικηγόρος, υπεύθυνη της Διατμηματικής Επιτροπής της ΚΕ για τα Δικαιώματα των Μεταναστών – Προσφύγων και μέλος του Τμήματος της ΚΕ για την Δικαιοσύνη και τις Λαϊκές Ελευθερίες. Μέλος της επιτροπής του ΠΑΜΕ κατά των Πλειστηριασμών. Αντιπρόεδρος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης. Είναι περιφερειακή σύμβουλος Κεντρικού Τομέα Αττικής.

Ελένη Γερασιμίδου. Ηθοποιός, μέλος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, του οποίου υπήρξε πρόεδρος, αντιπρόεδρος και γραμματέας. Έχει βραβευτεί στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για τη συμμετοχή της στην ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Μια Αιωνιότητα και Μια Μέρα». Από το 2016 με την οικογένειά της -Αντώνη Ξένο και Αγγελική Ξένου- λειτουργούν το «Από Κοινού Θέατρο». Έχει διατελέσει βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης με το ΚΚΕ, δημοτική σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων και περιφερειακή σύμβουλος Αττικής.

Κώστας Γουλιάμος. Διετέλεσε Πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών της Ευρώπης και Διακεκριμένο Μέλος (Fellow) του Royal Society of Arts/London. Είναι επίτιμος κι επισκέπτης καθηγητής σε πανεπιστήμια του εξωτερικού. Διετέλεσε μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της «Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Έρευνας», με ερευνητικό έργο που κατέκτησε το βραβείο επιστημών Descartes στην Ευρώπη. Υπήρξε μέλος της επιστημονικής επιτροπής του European Science Foundation με έδρα το Στρασβούργο. Τον Σεπτέμβρη του 2023 έλαβε το ένα εκ των δύο διεθνών βραβείων “εξαιρετικής προσφοράς στη γενική εκπαίδευση από τη “Διεθνή Ομοσπονδία Γενικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίων Εφαρμοσμένων Επιστημών”.

Κατερίνα Δεμέτη. Αρχαιολόγος, Διευθύντρια του Μουσείου Σολωμού & Επιφανών Ζακυνθίων, Συντονίστρια του Δικτύου Μουσείων Ιονίων Νήσων (12 Μουσεία), Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Ξενοπουλείου Παιδικής Βιβλιοθήκης και της Εταιρείας Ζακυνθινών Πολιτισμικών Ερευνών.

Κώστας Ιντζές. Ελεύθερος Επαγγελματίας. Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Εστιατόρων - Ψητοπωλών & Καφέ - Μπαρ Θεσσαλονίκης, Περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας.

Παναγιώτης Κατίκας. Αρχιτέκτων Μηχανικός, συνταξιούχος δημοσίου. Έχει διατελέσει : Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Μηχανικών του Δημοσίου (ΠΟΕΜΔΥΔΑΣ), μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ Ανατολικής Στερεάς, μέλος του Ανώτατου Πειθαρχικού Συμβουλίου του ΤΕΕ και επί σειρά ετών μέλος της Κεντρικής Αντιπροσωπείας του καθώς και μέλος της Αντιπροσωπείας του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων. Αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ αμέσως μετά την ψήφιση του τρίτου μνημονίου το καλοκαίρι του 2015. Συμμετείχε στην ίδρυση της ΛΑΕ και διετέλεσε μέλος του Πολιτικού της Συμβουλίου, καθώς και συντονιστής της Εκτελεστικής Γραμματείας της Κεντρικής Επιτροπής του Αριστερού Ρεύματος. Διαφώνησε με την απόφαση για συνεργασία με το ΜΕΡΑ 25 και επέλεξε, μαζί με πολλούς συντρόφους του να στηρίξει το ΚΚΕ στις τελευταίες Βουλευτικές και Περιφερειακές- Δημοτικές εκλογές και να συμπαραταχθεί έκτοτε μαζί του.

Βαγγέλης Κατσακούλης, Γιατρός, Αντιδήμαρχος Δημοτικής Ενότητας Ρίου του Δήμου Πατρέων. Πρώην περιφερειακός σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας. Αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ τον Αύγουστο του 2015 με την υπογραφή του τρίτου μνημονίου.

Γιώργος Κεντρωτής,Καθηγητής Πανεπιστημίου στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Σπούδασε Νομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο ΕΚΠΑ και έλαβε τον τίτλο του Διδάκτορα της Νομικής από το Πανεπιστήμιο του Ζάαρλαντ της Γερμανίας. Άσκησε επί 14 έτη τη δικηγορία στην Αθήνα και στο εξωτερικό. Το 1994 εκλέχτηκε καθηγητής Θεωρίας της Μετάφρασης στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, όπου και υπηρετεί μέχρι σήμερα. Εκτός από τα θεωρητικά συγγράμματα και άρθρα του γύρω από τη μετάφραση έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό μεταφρασμάτων. Ανάμεσα στους συγγραφείς, έργα των οποίων έχει μεταφράσει στη γλώσσα μας, συγκαταλέγονται ο Αισχύλος, ο Πλάτων, ο Κικέρων, ο Τάκιτος, ο Βίκο, ο Μπρεχτ, ο Νερούδα, ο Μαγιακόφσκι, ο Παβέζε, ο Παζολίνι, ο Μούζιλ, ο Μπροχ, ο Μπωντλαίρ, ο Πας. Έχει εκδώσει δύο μυθιστορήματα, έξι ποιητικές συλλογές και αρκετά δοκίμια σχετικά με τον Διονύσιο Σολωμό, την Επτανησιακή Σχολή και τον Γιάννη Ρίτσο. Έχει διδάξει σε πανεπιστήμια της Ιταλίας, της Γερμανίας, της Τουρκίας και της Κύπρου και είναι μέλος πολλών επιστημονικών εταιριών καθώς και αντεπιστέλλον μέλος της Ισπανοαμερικανικής Ακαδημίας Γραμμάτων της Μαδρίτης. Για τον έργο του έχει βραβευθεί στην Ελλάδα και στην Ιταλία.

Ιμπραήμ Κεραντζή Ιμπράμ, Αρχιτέκτονας μηχανικός, Πρώην μέλος ΔΣ Συλλόγου Αρχιτεκτόνων ΣΑΔΑΣ, πρώην μέλος αντιπροσωπείας ΤΕΕ Θράκης, Κατοικεί στις Σάππες στη Ροδόπη. (μουσουλμανική μειονότητα)

Ιωάννα Κολοβού. Συνταξιούχος δημοσιογράφος – Δικηγόρος, μέλος της ΕΣΗΕΑ Εργάστηκε στις εφημερίδες ΠΡΩΤΗ και ΒΡΑΔΥΝΗ και διετέλεσε αιρετή εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Μικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ. Υπήρξε στενή συνεργάτης του Μίκη Θεοδωράκη επί 35 χρόνια, κυρίως ως εκπρόσωπος Τύπου. Γνωστή από την αλληλεγγύη και τον αγώνα που αναπτύχθηκε ενάντια στον πλειστηριασμό του σπιτιού της. Διώκεται για «διατάραξη οικιακής ειρήνης», επειδή υπερασπίστηκε το πατρογονικό της σπίτι ενάντια στα κοράκια των τραπεζών και των funds, ενάντια στο κράτος, που απειλούν τη στέγη του λαού.

Ηλίας Κονδύλης. Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο Τμήμα Ιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Γραμματέας του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του ΑΠΘ & μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ), Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης για την Πολιτική Υγείας στην Ευρώπη (ΙΑΗΡΕ).

Τίνα Κουζιάκη. Ψυχολόγος, Δημοτική Σύμβουλος Κοζάνης.

Δήμος Κουμπούρης. Συνταξιούχος. Εργαζόμενος για 40 χρόνια στη Χαλυβουργία. Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΙΚΑ & Επικουρικών Ταμείων Μισθωτών Ελλάδας. Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας των Συνταξιούχων.

Κωνσταντίνα Κούνεβα. Γεννήθηκε στη Σιλίστρα, στη Λαϊκή Δημοκρατία της Βουλγαρίας. Πτυχιούχος Ιστορίας- Εθνογραφίας του Πανεπιστημίου «Αγ. Κύριλλος και Μεθόδιος». Το 2001 μετανάστευσε στην Ελλάδα και εργάστηκε ως ιδιωτική υπάλληλος και ως καθαρίστρια. Διετέλεσε γενική γραμματέας της Παναττικής Ένωσης Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού– ΠΕΚΟΠ. Τον Δεκέμβρη του 2008 δέχτηκε εγκληματική επίθεση με οξύ λόγω της συνδικαλιστικής της δράσης, επίθεση που της προκάλεσε σοβαρά προβλήματα υγείας, χωρίς οι δράστες να έχουν βρεθεί ή τιμωρηθεί. Έχει διατελέσει Ευρωβουλευτής, εκλεγμένη με τον ΣΥΡΙΖΑ- EKM. Από το 2019 συμμετέχει σε πρωτοβουλίες του ΚΚΕ και από τον Απρίλη του 2023 συμπορεύεται μαζί του.

Βικτωρία Κούτση, Μηχανολόγος Μηχανικός. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).

Θοδωρής Κωτσαντής, Διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχανικός Υπολογιστών του ΕΜΠ. Γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ.

Ρίζος Μαρούδας, Αγρότης. Επικεφαλής της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας.

 

Κώστας Μπασδέκης. Γεωπόνος. Περιφερειακός Σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας.

Μάρκος Μπεκρής. Λιμενεργάτης στις προβλήτες της COSCO. Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και του Σωματείου Λιμενεργατών ΕΝΕΔΕΠ στην COSCO, μέλος του ΔΣ της ΓΣΕΕ, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Βασίλης Μπέλλος. Πολιτικός μηχανικός, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ), μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού - Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ), μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας (ΣΠΜΕ).

Μπούτα Πόπη. Επισκέπτρια Υγείας, Πρόεδρος Δ.Σ. εργαζομένων Κέντρου Υγείας Νομού Καρδίτσας, δημοτική σύμβουλος Καρδίτσας.

Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος. Χημικός. Ευρωβουλευτής.

Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου. Δημοσιογράφος. Εκπρόσωπος του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

Κώστας Παπαδάκης. Κοινωνικός Λειτουργός. Ευρωβουλευτής.

Νίκος Παπαδόπουλος, Επαγγελματίας Ποδοσφαιριστής στον Αστέρα Τρίπολης.

Βάνα Πατρινού. Γιατρός Χειρουργός, Διευθύντρια ΕΣΥ Νοσηλευτικής Μονάδας Μεσολογγίου, Γραμματέας της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αιτωλοακαρνανίας, μέλος του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Αιτωλοακαρνανίας Δημοτική Σύμβουλος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

Παναγιώτης Πολίτης. Μεταλλεργάτης στη ΛΑΡΚΟ. Πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ, μέλος του ΔΣ της ΓΣΕΕ και μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Έρη Ρίτσου, Συγγραφέας – Λογοτέχνης. Κόρη της γιατρού Γαρυφαλιάς Γεωργιάδου και του ποιητή Γιάννη Ρίτσου. Έχει εκδώσει βιβλία για μεγάλους και για παιδιά, ενώ διηγήματά της έχουν δημοσιευτεί σε συλλογικούς τόμους, εφημερίδες και περιοδικά στην Ελλάδα και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και της Πανσαμιακής Επιτροπής Ειρήνης.

Χριστίνα Σκαλούμπακα. Δικηγόρος, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ). Μέλος της Κ.Ε και του τμήματος της Κ.Ε. του ΚΚΕ για την ισοτιμία και χειραφέτηση των γυναικών.

Δήμητρα Σταματέλου. Γιατρός – παθολόγος, Επιμελήτρια Β στον Ευαγγελισμό. Οργανωτική Γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). Εργάστηκε για 7 χρόνια στο Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας ως ειδικευόμενη παθολογίας και στη συνέχεια ως επικουρική γιατρός στην Α΄ Παθολογική κλινική και στο τμήμα COVID.

Γιώργος Στεφανάκης. Μάγειρας – Διανομέας. Πρόεδρος του Δ.Σ του Συνδικάτου Επισιτισμού-Τουρισμού –Ξενοδοχείων Ν. Αττικής, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και μέλος της ΔΣ της ΓΣΕΕ.

Γιάννης Τασιούλας. Οικοδόμος, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και μέλος του ΔΣ της ΓΣΕΕ.

Τάσος Τόκας. Δάσκαλος Ειδικής Αγωγής, Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Μαθητών Δήμου Ιωαννιτών, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Ηπείρου, μέλος του ΔΣ της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας.

Βασίλης Τομπουλίδης. Δικηγόρος, Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Θεσσαλονίκης.

Ανέστης Τσουκαράκης. Συνταγματάρχης εν αποστρατεία, Πρόεδρος της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Αποστράτων Στρατιωτικών (ΠΟΜΑΣ). Επίτιμος Πρόεδρος της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (Π.Ο.Ε.Σ.).

Κλειώ Χριστοπούλου. Πτυχιούχος Μάρκετινγκ & Επικοινωνίας Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Μέλος του Γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ.

Νίκη Χρονοπούλου. Διοικητική Υπάλληλος στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Χημικός Μηχανικός. Είναι Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ. Πρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθήνας. Είναι Περιφερειακή Σύμβουλος Δυτικού Τομέα Αττικής.

902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.