Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2023

Δημήτρης Κουτσούμπας: Η μόνη εναλλακτική ψήφος είναι αυτή στη «Λαϊκή Συσπείρωση» — Την Κυριακή ψηφίζουμε «Λαϊκή Συσπείρωση», το ψηφοδέλτιο και το κόκκινο γαρύφαλλο, για να κάνουμε την έκπληξη, να πάμε πιο ψηλά (VIDEO)

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ

Η μόνη εναλλακτική ψήφος είναι αυτή στη «Λαϊκή Συσπείρωση»

Πέμπτη 05/10/2023 - 18:45

Την Κυριακή ψηφίζουμε «Λαϊκή Συσπείρωση», το ψηφοδέλτιο και το κόκκινο γαρύφαλλο, για να κάνουμε την έκπληξη, να πάμε πιο ψηλά, τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ το απόγευμα της Πέμπτης.

Είναι η μόνη εναλλακτική ψήφος αυτή στη «Λαϊκή Συσπείρωση», υπογράμμισε, και πρόσθεσε ότι η ταύτιση της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγαλύτερη στους δήμους και στις περιφέρειες από ό,τι μέσα στη βουλή και σημείωσε ότι τα κόμματα αυτά αλληλοϋποστηρίζονται σε πολλά ψηφοδέλτια των τοπικών εκλογών.

Σημείωσε ότι πρέπει να εκλεγούν πάρα πολλοί περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι που στηρίζει το ΚΚΕ και να περάσουν στον Β' γύρο των εκλογών διότι είναι αγωνιστές, αυτοί που θα σταθούν στο πλευρό του λαού. Τόνισε ότι πρέπει να συνεχιστεί και να γενικευτεί το βήμα που έγινε με τη στήριξη του ΚΚΕ στις βουλευτικές εκλογές.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι μεταλλάσσεται προς το χειρότερο και πλέον είναι ένα κλασικό αστικό κόμμα που δεν το ξεχωρίζει από τη ΝΔ στα βασικά ζητήματα. Κάλεσε σε συμπόρευση με το ΚΚΕ τον κόσμο που ψήφισε τον ΣΥΡΙΖΑ και νιώθει απογοητευμένος και προβληματισμένος.

Ολόκληρη η συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ και τον δημοσιογράφο Γιώργο Κουβαρά

Ξέρω πόσο βεβαρυμένο είναι το πρόγραμμά σας, γιατί εσείς βρίσκεστε πίσω από τους υποψηφίους σας πάντα, το έχω παρατηρήσει.

Έτσι κι αλλιώς δύο μέρες μείνανε.

Θέλω να σας ρωτήσω όμως, οι αυτοδιοικητικές εκλογές για το ΚΚΕ είναι μία πολιτική μάχη; Δεν πιστεύετε εσείς σε αυτό το “ανεξάρτητο” στην τοπική αυτοδιοίκηση;

Δεν είναι μόνο για το ΚΚΕ, για όλο τον ελληνικό λαό είναι πολιτική μάχη και πιστεύω και για τα άλλα πολιτικά κόμματα. Και δεν το λέω μόνο από την άποψη ότι η τοπική διοίκηση, οι δήμοι, οι περιφέρειες διαχειρίζονται ζητήματα, υλοποιούν πλευρές της κεντρικής εξουσίας, της κεντρικής πολιτικής, χρηματοδοτούνται – όσο χρηματοδοτούνται - για αυτό και άρα οπωσδήποτε παίζουν πολιτικό ρόλο και υλοποιούν τέτοιες πολιτικές, αλλά κι αν δούμε τι λένε τα άλλα κόμματα. Ο κ. Πρωθυπουργός, μάλιστα, πρόσφατα είπε ότι είναι μέγιστη πολιτική σύγκρουση η πολιτική διαπάλη που γίνεται και είναι πολιτική μάχη και γι’ αυτό ζητά να ψηφιστούν οι υποψήφιοι της ΝΔ. Αντίστοιχα λένε και τα άλλα κόμματα.

Στις περιφέρειες λέει και μόνο στους μεγάλους δήμους.

Ναι περιφερειακές και δημοτικές εκλογές έχουμε. Και κυρίως εκεί κρίνεται το παιχνίδι, στις περιφέρειες είναι σημαντική μάχη αυτή. Εκεί φαίνεται και η δύναμη των κομμάτων και των εκπροσώπων των κομμάτων ή των αυτοδιοικητικών στελεχών, εκεί φαίνονται όλα. Και βεβαίως και στους μεγάλους δήμους. Αυτά καθορίζουν το πολιτικό σκηνικό, για το τι θα γίνει, για να βγάλεις συμπεράσματα.

Για σας στο ΚΚΕ, που είναι ο πήχης των εκλογών αυτών;

Πολύ ψηλά.

Όταν λέτε πολύ ψηλά δηλαδή, εννοείτε επανεκλογή των δημάρχων σας της προηγούμενης φοράς;

Θεωρούμε καταρχάς ότι πρέπει στη μάχη των περιφερειακών εκλογών να πάμε πολύ ψηλά, να κάνουμε την έκπληξη όπως λέμε. Και η έκπληξη θα είναι να βγουν πάρα πολλοί περιφερειακοί σύμβουλοι και γιατί όχι να περάσουμε και στον δεύτερο γύρο. Δεν έχουμε αντίρρηση σε αυτό, αν το επιλέξει ο ελληνικός λαός και τον καλούμε να το κάνει. Και βεβαίως σε μία σειρά δήμους. Ξέρετε ότι αυτή τη στιγμή ο δήμαρχος που στήριξε το ΚΚΕ είναι στην Πάτρα.

Ναι βεβαίως, ο κ. Πελετίδης.

Εμείς θεωρούμε ότι σε δεκάδες δήμους αυτή τη φορά υπάρχει η δυνατότητα, ο ελληνικός λαός, οι πολίτες να ψηφίσουν εκπροσώπους της Λαϊκής Συσπείρωσης, γιατί είναι οι μόνοι πραγματικά αγωνιστές που θα σταθούν στο πλευρό του. Γιατί δήμαρχος, δημοτικός σύμβουλος, περιφερειακός σύμβουλος σημαίνει αγωνιστής για τα δικαιώματα των εργαζόμενων, του λαού και όχι χειροκροτητής της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής.

Μια και μου είπατε για τον δεύτερο γύρο, θα κάνετε συμμαχίες στον δεύτερο γύρο και με ποιους, διότι θέλω να καταλάβω, αν για εσάς είναι το ίδιο ένας υποψήφιος που στηρίζεται από τη ΝΔ, την κυβέρνηση, ή ένας υποψήφιος που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ ή το ΠΑΣΟΚ.

Η ταύτιση στα βασικά ζητήματα, των άλλων κομμάτων της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, των βασικών αστικών πολιτικών κομμάτων είναι πολύ μεγαλύτερη στους δήμους και τις περιφέρειες, απ’ ότι – αν θέλετε – είναι μέσα στη βουλή. Όταν βλέπουμε δηλαδή, την προηγούμενη τετραετία το ΠΑΣΟΚ να ψηφίζει το 70% των νομοσχεδίων ή αντίστοιχα το 50% και πλέον των νομοσχεδίων να ψηφίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, καταλαβαίνουμε τι γίνεται στον χώρο των δήμων και των περιφερειών. Και δεν χρειάζεται άλλη απόδειξη για αυτό. Αν δει κανείς ότι σε πάρα πολλά ψηφοδέλτια αλληλοϋποστηρίζονται, δηλαδή υποστηρίζει έναν νεοδημοκράτη δήμαρχο η ΝΔ ή περιφερειάρχη, μαζί σε πολλές περιπτώσεις είναι και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, και οι τοπικοί και οι πανελλαδικοί. Άρα λοιπόν, αυτό δείχνει ότι υπάρχει σύγκλιση στα βασικά.

Ναι, αλλά ξέρετε, σε όλες τις περιφέρειες τα “φαβορί” είναι οι κυβερνητικοί υποψήφιοι να κερδίσουν και οι μόνοι που τους απειλούν φαίνεται να είναι οι “αντάρτες” που προέρχονται από τη ΝΔ. Πώς το εξηγείτε αυτό; Δηλαδή μήπως τελικά η κυβέρνηση παρά τις όποιες αδυναμίες της, εξακολουθεί να είναι η βασική πολιτική επιλογή;

Τρεις μήνες μετά τις εκλογές δεν θα περίμενε κανείς να αλλάξει άρδην το πολιτικό σκηνικό. Βεβαίως έχουν μεσολαβήσει πράγματα, ο κόσμος έχει ζήσει εφιάλτη και με τις πυρκαγιές και με τις πλημμύρες. Υπάρχουν ευθύνες, έχουν περάσει αντιδραστικά νομοσχέδια με ταχύτατους ρυθμούς από την κυβέρνηση. Υπάρχει αγανάκτηση. Εμείς λέμε ότι αυτό που μπορεί να δει σαν εναλλακτική λύση ο ελληνικός λαός σήμερα, είναι μόνο η ψήφος, η ισχυροποίηση της “Λαϊκής Συσπείρωσης” που είναι το ψηφοδέλτιο που έχει το γαρύφαλλο, γράφει “Λαϊκή Συσπείρωση” και το όνομα του υποψήφιου δημάρχου ή περιφερειάρχη μαζί με τους υποψήφιους δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους. Αυτό να ρίξει στην κάλπη γιατί είναι η μόνη εναλλακτική, η μόνη δυνατότητα για να μπορέσει ο ελληνικός λαός να διεκδικήσει, να έχει κατακτήσεις και να ανοίξει έναν καλύτερο δρόμο. Το πρώτο μικρό βηματάκι που έγινε στις βουλευτικές εκλογές με τη στήριξη στο ΚΚΕ, πρέπει να συνεχιστεί και να γενικευτεί σε αυτές τις εκλογές. Να έχουμε δημάρχους, δεκάδες ψηφοδέλτια της “Λαϊκής Συσπείρωσης” στον δεύτερο γύρο και βεβαίως να έχουμε την έκπληξη με πάρα πολύ υψηλά ποσοστά των υποψηφίων της “Λαϊκής Συσπείρωσης” στις περιφέρειες.

Ναι, αλλά γύρω γύρω, στο πολιτικό σκηνικό, η κατάσταση αλλάζει λίγο, δηλαδή έχουμε τώρα νέο αρχηγό στον ΣΥΡΙΖΑ, τον κ. Κασσελάκη και κατ’αρχάς θέλω να μου πείτε εάν η σχέση ΣΥΡΙΖΑ – ΚΚΕ θα παραμείνει ίδια και με τον Στέφανο Κασσελάκη και πώς τον βλέπετε αυτόν τον νέο πρόεδρο. Είναι ένας νέος παίκτης στο πολιτικό σκηνικό.

Κοιτάξτε να δείτε, ο ΣΥΡΙΖΑ μεταλλάσσεται προς το χειρότερο. Εμείς είχαμε μία αντιμετώπιση του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον κ. Τσίπρα πριν, την ξέρετε. Επιβεβαιωθήκαμε σε πάρα πολλά πράγματα, και σε προβλέψεις και σε κριτική που είχαμε ασκήσει. Και όλα αυτά τα χρόνια αυτό το κόμμα μεταλλάσσεται επί το αντιδραστικότερο, έχει γίνει πλέον ένα κλασσικό αστικό κόμμα, δεν το ξεχωρίζεις από τη ΝΔ στα βασικά ζητήματα. Άλλωστε ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι “πρέπει να μοιάσουμε περισσότερο με τη ΝΔ για να κερδίσουμε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία” που επιδιώκει στις επόμενες εκλογές.

Όχι, λέει ότι δίνει μάχη κατά της δεξιάς.

Ναι, στα λόγια όλοι μιλάνε για “μάχη κατά της δεξιάς”, αλλά όταν εσύ μετακινείσαι όλο και πιο δεξιά με τις προτάσεις και τις θέσεις σου αυτό συμβαίνει. Βεβαίως, για εμάς δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Κάποιοι φαίνονται έκπληκτοι, παρουσιάζονται σαν να μην το περιμένανε αυτό το πράγμα. Είναι μία φυσιολογική πορεία.

Τι εννοείτε; Περιμένατε τον κ. Κασσελάκη; Τον ξέρατε;

Καλά, όχι δε λέω για τον ίδιο τον Κασσελάκη σαν πρόσωπο. Εγώ λέω για τις θέσεις.

Κοιτάξτε εμάς δεν μας ενδιαφέρει τόσο πολύ ποιος θα είναι ο αρχηγός κάποιου κόμματος, εφόσον τα μέλη του με αυτόν τρόπο -και τα μη μέλη τέλος πάντων, όπως έγινε η διαδικασία αυτή- εξέλεξαν έναν αρχηγό, αυτός είναι ο αρχηγός τους. Αυτός τους αξίζει. Να τον χαίρονται, να τον τιμούνε, να τον κάνουν ό,τι θέλουν.

Εμείς κρίνουμε τις προτάσεις και βεβαίως οι προτάσεις που έχουμε δει μέχρι στιγμής, απ’ τις λίγες τοποθετήσεις που έχει κάνει ο νέος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, μας δείχνουν ότι όχι μόνο δεν άλλαξε ρότα επί το καλύτερον, αλλά πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Μιλάμε δηλαδή, για ένα κόμμα το οποίο έχει ταυτιστεί πλήρως με αντιλαϊκές πολιτικές, με συντηρητικές λογικές και βεβαίως, εντάξει να πούμε και αυτό, είναι και το ποιόν του ανθρώπου. Αμερικανοθρεμμένος, στο επιτελείο του Μπάιντεν δούλεψε εθελοντικά. Ξέρουμε τι εστί Μπάιντεν και ποια είναι η κυβέρνηση των ΗΠΑ αυτή τη στιγμή, όπως και η προηγούμενη. Ξέρουμε ότι ήταν στην Goldman Sachs, ξέρουμε μία σειρά τέτοια ζητήματα. Όλα αυτά δεν αποτελούν και πολύ καλό οιωνό γι’ αυτό το κόμμα. Εμάς δεν μας ενδιαφέρει η ηγεσία αυτού του κόμματος, κυρίως μας ενδιαφέρει ο απλός κόσμος.

Μου λέτε σας ενδιαφέρει ο απλός κόσμος, το ακούω αυτό, αλλά μπορεί να δούμε το ΚΚΕ να ανοίγει τις πύλες του και σε δυσαρεστημένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ; Δεν μιλάω για τον κόσμο, προφανώς δεν θα πείτε όχι στους ψηφοφόρους αν έρθουν. Αναρωτιέμαι αν θέλετε να πάρετε δυσαρεστημένους ακόμα και βουλευτές ενδεχομένως του ΣΥΡΙΖΑ ή απλώς στελέχη, ανθρώπους που δεν εξελέγησαν και είναι απέναντι στον Κασσελάκη.

Οι πόρτες του ΚΚΕ, η αγκαλιά του ΚΚΕ, το χέρι που δίνουμε απευθύνεται σε όλο αυτό τον εργατόκοσμο, τον λαϊκό κόσμο, σε συνδικαλιστές σε σωματεία που ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ, σε επιστήμονες, σε άλλους ανθρώπους, σε νέους ανθρώπους οι οποίοι πίστεψαν και ακόμα είχαν την αυταπάτη μέχρι τις προηγούμενες εκλογές ότι κάτι μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο ενισχύοντας τον ΣΥΡΙΖΑ και του έδωσαν μία τελευταία ευκαιρία εκεί, όμως διαψεύστηκαν, απογοητεύτηκαν, βρίσκονται σε μεγάλο προβληματισμό. Σε αυτούς τους ανθρώπους απευθυνόμαστε.

Όχι στα στελέχη;

Μα, τα υπόλοιπα στελέχη δεν έχουν κάποια αλλαγή ρότας. Η πολιτική που ακολούθησαν τα προηγούμενα χρόνια, για να πάρουμε την τελευταία δεκαετία, είτε ως κυβέρνηση πριν του ΣΥΡΙΖΑ με τα μνημόνια που τα ψήφισαν είτε σε συνέχεια ως αξιωματική αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ, είχαν μία πολιτική που οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ σε αυτά τα αποτελέσματα στις τελευταίες εκλογές και συνολικότερα, άσχετα από το εκλογικό αποτέλεσμα, τι κάνει στο κίνημα, πώς παλεύει για τα δικαιώματα των εργαζομένων, τι θέσεις έχει και τι νομοσχέδια ψήφισε μέσα στη βουλή ή τι στάση κράτησαν οι αυτοδιοικητικοί του -για να το πω έτσι μιας και έχουμε δημοτικές εκλογές- στις περιφέρειες και τους δήμους. Στα βασικά ζητήματα ταυτίστηκαν με την κεντρική εξουσία, με την πολιτική της ΝΔ και ό,τι αυτή έφερε.

Άρα είναι κλειστές οι πόρτες για τα στελέχη καταλαβαίνω ή όχι;

Είπα που είμαστε ανοιχτοί, καταλάβατε.

Μάλιστα, ανοιχτοί μόνο στους ψηφοφόρους.

Κύριε Κουτσούμπα σας ευχαριστώ πολύ που ήρθατε, καλή επιτυχία εύχομαι στις εκλογές.

“Λαϊκή Συσπείρωση” την Κυριακή.

902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.