Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Δευτέρα 17 Απριλίου 2023

Σουδάν: Σφοδρές μάχες στο Χαρτούμ, όπου συγκρούονται ο στρατός και οι παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) — Περίπου 100 νεκροί — Εγκλωβισμένοι παραμένουν Ελληνες στο Χαρτούμ — ΕΕΔΔΑ: Αλληλεγγύη στον λαό του Σουδάν, θύμα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών — Και ΟΗΕ τοις ηττημένοις

Βλέπε και:

Ο πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης αναλαμβάνει να μεσολαβήσει για κατάπαυση του πυρός (16/04/2023 19:34)

*

Εγκλωβισμένοι Έλληνες μεταξύ διασταυρούμενων πυρών (16/04/2023 17:28)

*

Σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων ομάδων πραξικοπηματιώ Σάββατο (15/04/2023 - 17:21)

*

Από Μποτίλια επίσης

7/6/2019: Σουδάν: Μια μόνο ημέρα με 101 νεκρούς και 326 τραυματίες. Και ΟΗΕ τοις ηττημένοις (VIDEO) ─ ΕΕΔΔΑ: ΗΠΑ και ΕΕ (υπέυθυνες για το χάος) ζητούν ομαλή «δημοκρατική μετάβαση» (πάλι) στο βωμό της ακατανίκητης απληστία τους να αρπάξουν τον τεράστιο πλούτο της χώρας ─ Ζήτω ο αγώνας του σουδανικού λαού για πραγματική δημοκρατία και ελευθερία!

*

14/4/2019: Λιβύη - Αλγερία - Σουδάν: Πετρέλαιο και αίμα

*

ΣΟΥΔΑΝ

Περίπου 100 νεκροί από τις συγκρούσεις - Εγκλωβισμένοι παραμένουν Ελληνες στο Χαρτούμ

Περίπου 100 άμαχοι σκοτώθηκαν στο Σουδάν όπου πυρά και εκρήξεις συντάρασσαν το Χαρτούμ αδιάκοπα σήμερα το πρωί, τρίτη ημέρα των συγκρούσεων μεταξύ του στρατού του στρατηγού Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Μπουρχάν και των ισχυρών παραστρατιωτικών δυνάμεων του του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο.

Εδώ και εβδομάδες, η σύγκρουση σιγόβραζε μεταξύ των δύο ομάδων, που εκδίωξαν μαζί την πολιτική κυβέρνηση από την εξουσία με πραξικόπημα τον Οκτώβριο του 2021, αλλά έστρεψαν ο ένας τα όπλα του εναντίον του άλλου το Σάββατο το πρωί, στο φόντο ενδοκαπιταλιστικών αντιθέσεων τα οποία δεν είναι άσχετα από τον ανταγωνισμό ιμπεριαλιστικών κέντρων όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα κ.α. στην περιοχή της Αφρικής.

Οι άμαχοι νεκροί ανέρχονται σε τουλάχιστον 97, όπως αναφέρει ένωση γιατρών – 56 το Σάββατο και 41 την Κυριακή, περίπου οι μισοί στο Χαρτούμ.

Οι νεκροί μαχητές ανέρχονται σε «δεκάδες», σύμφωνα με τους γιατρούς, αλλά κανένα από τα δύο στρατόπεδα δεν έχει ανακοινώσει τις απώλειές του.

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι νοσοκομεία στην πρωτεύουσα Χαρτούμ, όπου ζουν περίπου 6 εκατομμύρια πολίτες, κατακλύστηκαν από θύματα εν μέσω σφοδρών εχθροπραξιών το Σαββατοκύριακο, στις οποίες χρησιμοποιήθηκαν τεθωρακισμένα, πυροβόλα και αεροσκάφη.

Πολλά από τα εννέα νοσοκομεία που υποδέχονται τραυματισμένους άμαχους αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε αίμα, υλικά για μεταγγίσεις και σε άλλα κρίσιμης σημασίας εφόδια. Οι διακοπές της ύδρευσης και της ηλεκτροδότησης και η έλλειψη καυσίμων για να λειτουργήσουν οι γεννήτριες των νοσοκομείων κάνουν τη λειτουργία τους ακόμη πιο δύσκολη. Αναφέρονται τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, ιδίως αναισθησιολόγων, τόνισε ο οργανισμός.

Εγκλωβισμένοι 'Ελληνες

Οι Έλληνες που ζουν στην πρωτεύουσα του Σουδάν έχουν εγκλωβιστεί σε διασταυρούμενα πυρά. 

Ο μητροπολίτης Nουβίας, Σάββας, μιλώντας στον «Alpha» δήλωσε ότι 15 άτομα έχουν εγκλωβιστεί στη μητρόπολη, στο κέντρο της πόλης. Οι εγκλωβισμένοι βρίσκονται στην εκκλησία από το πρωί του Σαββάτου, που τελέστηκε η Αναστάσιμη λειτουργία. Ανάμεσά τους είναι και τρία παιδιά. 

Τα άτομα είναι όλων των ηλικιών, Έλληνες, Σουδανοί, Αιθίοπες, καθώς και μια Ρωσίδα με το παιδί της.

Οι δύο Έλληνες που τραυματίστηκαν το Σάββατο (σύνδεσμος πάνω), βρίσκονται σε νοσηλευτικό ίδρυμα, αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών. 

902, Πηγή φωτό: Associated Press

*

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ (ΕΕΔΔΑ)

Μενάνδρου 54,  10431 Αθήνα

Τηλ.: 210 3813052   E-mail: eeddaathens@gmail.com Web: www.eedda.gr

Αλληλεγγύη στον λαό του Σουδάν που έχει μετατραπεί σε θύμα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών

Μήνυμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης στο λαό του Σουδάν που, για άλλη μια φορά, έχει μετατραπεί σε θύμα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, που διαμορφώνουν και υποδαυλίζουν τις αντιθέσεις ανάμεσα σε αντιμαχόμενες ομάδες Σουδανών πραξικοπηματιών, στέλνει η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ):

Ο σουδανικός λαός ζει τον εφιάλτη των συνεχών δικτατοριών, με μικρές ανάπαυλες «δημοκρατίας», από το 1946, όταν τερματίστηκε η βρετανική αποικιοκρατία που άφησε πίσω της έναν 50χρονο εμφύλιο πόλεμο. Αποτέλεσμά του ήταν όχι μόνο οι στρατιωτικές δικτατορίες που του επιβλήθηκαν κατά καιρούς με μακροβιότερη και πιο καταπιεστική αυτή του ισλαμιστή δικτάτορα Ομάρ αλ Μπασίρ αλλά και η διχοτόμηση της χώρας με το δημοψήφισμα του 2011, το οποίο επιβλήθηκε από τους ιμπεριαλιστές σε συνεργασία με την ντόπια αστική τάξη.

Ο δικτάτορας Ομάρ αλ Μπασίρ, υπόδικος από το 2011 στο Διεθνές Δικαστήριο, αναγκάστηκε σε παραίτηση το 2018 μετά από συνεχείς αγώνες του σουδανικού λαού. Τη διακυβέρνηση της χώρας ανέλαβε μεταβατική στρατιωτική δικτατορία με μοναδική υποχρέωση να προετοιμάσει τη χώρα για τη δημοκρατική της μετάβαση στον κοινοβουλευτισμό. Από τότε μέχρι και σήμερα οι στρατηγοί όχι μόνο παραμένουν στην εξουσία αλλά βάζουν σε νέες περιπέτειες το λαό του Σουδάν με τις μεταξύ τους προστριβές για τη νομή της εξουσίας.

Οι προστριβές της στρατιωτικής δικτατορίας που νέμεται το Σουδάν αλλά και οι αντιθέσεις των διάφορων ιμπεριαλιστικών κέντρων για την αρπαγή του αμύθητου πλούτου της Αφρικής έφεραν ξανά στο σουδανικό λαό νέα δεινά. Παραστρατιωτικές δυνάμεις συγκρούονται με τον τακτικό στρατό, με συνεχείς μεταξύ τους επιθέσεις ακόμα και στο κέντρο της πρωτεύουσας του Βόρειου Σουδάν, με αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες.

Κάτω από την πίεση αυτών των εξελίξεων, ο Αραβικός Σύνδεσμος κάλεσε εσπευσμένα Έκτακτη Σύνοδο. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, μετά τη συνάντησή του με όλες τις πλευρές, αξίωσε «να σταματήσει αμέσως η βία». Και ο αμερικανός ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν, συγκάλεσε τους ομολόγους του της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σε διαβουλεύσεις. Αυτές και μόνο οι κινήσεις δείχνουν ότι η λύση που θα δοθεί, αν και όποτε δοθεί, δεν θα είναι προς το συμφέρον του σουδανικού λαού αλλά θα εξασφαλίσει τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών για να συνεχίσουν να νέμονται τον πλούτο αυτής της χώρας, που είναι η μεγαλύτερη και πλουσιότερη της Αφρικής για χάρη των δικών τους ομίλων.

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) από το 1981, χρονιά της ίδρυσής της, παραμένει στο πλευρό όλων των αγωνιζόμενων λαών της γης, ανάμεσά τους και του σουδανικού, για δημοκρατία, ειρήνη, κοινωνική δικαιοσύνη.

GREEK COMMITTEE FOR  INTERNATIONAL DEMOCRATIC SOLIDARITY (EEDDA)

54 Menandrou Str.,  10431 Athens, Greece

Tel.: +30 210 3813052   E-mail: eeddaathens@gmail.comWeb: www.eedda.gr

*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.