Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Πέμπτη 27 Απριλίου 2023

Κώστας Γουλιάμος: Το ΚΚΕ κέρδισε την εμπιστοσύνη και την αξιοπιστία στην πράξη και στη δράση. Σέβεται, αγαπά και υπηρετεί τον λαό (Συνεντεύξεις και VIDEO)

(Φωτό, 8/2/2022: Κώστας Γουλιάμος, Το ζητούμενο δεν είναι η τελειότητα, αλλά η αρμονία - Συνέντευξη)

Όταν τελειώσει αυτός ο δρόμος
θα ’χουμε μάθει πώς να πεθάνουμε
σ’ έναν κόσμο που δεν γνωρίσαμε
με συντρόφους που αγαπήσαμε…

Το Πάσχον Σώμα, Υγρό Γυαλί
(Gutenberg, 2020, σ. 43)

*

Bλέπε στο τέλος και συνέντευξη (VIDEO)

Η διανόηση βρίσκει τη θέση της στη Βουλή

kifisianews.gr (με προσθήκες και συνδέσμους από Μποτίλια)

Ο  Κώστας Γουλιάμος, υποψήφιος βουλευτής στον βόρειο τομέα της Αττικής με το ΚΚΕ, μιλάει στον Γιάννη Γρηγοράκο

  • Από την πανεπιστημιακή σας έδρα στα έδρανα της Βουλής. Πώς ένας άνθρωπος “μπλέκεται” με την πολιτική;

 Ανέκαθεν θεωρούσα πως αποτελεί χρέος και καθήκον η ένταξή μου στον αγώνα της πολιτικής και πολιτισμικής διαπάλης για “το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό”, όπως έλεγε ο Νίκος Μπελογιάννης . Όχι να κρατήσω απόσταση από την πραγματικότητα, ούτε να διαφύγω από τα τεράστια προβλήματα και τις άνισες κοινωνικές συνθήκες, προστατεύοντας τον μύθο περί διανοητικής αυτονομίας του επιστήμονα. Δεν ανήκω στην -κατά την ορολογία του Mannheim-“ελεύθερα αιωρούμενη διανόηση”, που ως τέτοια ενσαρκώνει με διάφορους τρόπους την αποπολιτικοποίηση και αποταξικοποίηση των επιστημολογικών πεδίων, επικυρώνοντας έτσι τις εκδοχές του αστικού αφηγήματος περί “ουδετερότητας” των γραμμάτων, των τεχνών και των επιστημών. Άλλωστε δεν υπάρχει «καθαρή» και «ουδέτερη» γνώση ή τέχνη. Δεν λειτουργούμε σε κοινωνικό και ιδεολογικό κενό. Τίποτα δεν γίνεται σε ιστορικό κενό.

  • Ως πανεπιστημιακός αλλά και μέλος σε διάφορες διεθνείς επιτροπές που σχετίζονται με την ανώτατη εκπαίδευση, τι θα χαρακτηρίζατε ως χειρότερη επέμβαση που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια ;

 Η εκπαίδευση ως στοιχείο του εποικοδομήματος εναρμονίζεται με τις οικονομικές εξελίξεις. Για πάνω από 20 χρόνια οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ-ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, υλοποιούν αλλαγές ή μεταρρυθμίσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση σύμφωνα με τους “νόμους της καπιταλιστικής αγοράς”. Πρόκειται γι’ αλλαγές που εμπεριέχουν ανταγωνισμούς, ιδιοτέλειες και ανισομετρία, ταυτίζοντας την εκπαίδευση και την έρευνα με τον στόχο της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Πανεπιστήμια και ερευνητές καλούνται είτε να εφαρμόσουν είτε να ερευνήσουν συγκεκριμένες κατηγορίες ζητημάτων τις οποίες ιεραρχούν και υπαγορεύουν μέσω συνθηκών και κατευθυντήριων γραμμών οι ευρωενωσιακοί μηχανισμοί, το ευρωατλαντικό και αμερικανοΝατοϊκό σύμπλεγμα. Όλη αυτή η ανάπτυξη, που πατά πάνω στα τσακισμένα εργασιακά και μορφωτικά δικαιώματα, τελικά οδηγεί τους νέους σε δεινή θέση, αφού 1 στους 4 κατόχους πτυχίων ΑΕΙ είναι άνεργος, 1 στους 3 πτυχιούχους δουλεύει σε επάγγελμα άσχετο με το αντικείμενο που σπούδασε, ενώ 1 στους 6 πτυχιούχους αμείβεται με 400 έως 800€. Ταυτόχρονα, οι δημόσιες υποδομές παραμένουν αναξιοποίητες, ενώ το υψηλής στάθμης επιστημονικό δυναμικό είτε αδρανοποιείται, είτε αναζητά λύσεις εκτός Ελλάδας. Μπορεί οι αστικές κυβερνήσεις ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ-ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ να προπαγανδίζουν ή να επαίρονται πως εκκολάπτουν την “κοινωνία της γνώσης”, στην ουσία όμως εμπεδώνουν την “κοινωνία της άγνοιας”.

  • Πιστεύετε πως μπορεί η εκπαίδευση ν’  αντικατασταθεί από την τηλεκπαίδευση;

Το πρόβλημα δεν είναι η τηλεκπαίδευση αλλά η χρήση της. Θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα τα ψηφιακά εργαλεία ώστε τα Πανεπιστήμια ν’ αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της επιστήμης και της κοινωνίας στον 21ο αιώνα. Ωστόσο, στο πλαίσιο της καπιταλιστικής οργάνωσης της οικονομίας, η χρήση της τηλεκπαίδευσης γίνεται για να μπορέσει το πανεπιστήμιο να αντιστοιχηθεί με τους στόχους κερδοφορίας της αγοράς. Θυμίζω πως η τηλεκπαίδευση αποτελεί απαιτούμενο της συνθήκης του Μάαστριχτ του ΄92,  προωθείται συστημικά και συστηματικά από τον ΟΟΣΑ και υλοποιείται από τις κυβερνήσεις ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ-ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Γι’ αυτό και τα περί επιτροπών, λόγου χάρη, “εθνικού διαλόγου για την Παιδεία» αποτελούν υποκρισία και φαρισαϊσμό με πατέντα, αν όχι κίβδηλο άλλοθι. Η τηλεκπαίδευση είναι κομμάτι της τηλεργασίας, που αποτελεί στρατηγικό στόχο του κεφαλαίου. Ως τέτοια δεν είναι φάρμακο για πάσα νόσον. Ιδιαίτερα σήμερα που το σύστημα είναι στα όριά του, αφού καταγράφονται -μεταξύ άλλων-συνθήκες σηµαντικής περιστολής δαπανών αλλά και σοβαρά ελλείμματα υποδομών για την ουσιαστική λειτουργία της. Προβλήματα κι ελλείμματα που εντείνουν τις ήδη άνισες δυνατότητες πρόσβασης στη γνώση. Άλλωστε είδαμε στην πανδημία πως η τηλεκπαίδευση αξιοποιήθηκε ως μέσο για να μην λαμβάνονται ουσιαστικά μέτρα έτσι ώστε να επιστρέψουν οι φοιτητές στον φυσικό τους χώρο. Υπήρχαν παιδιά 2ου έτους που δεν είχαν γνωρίσει τη Σχολή τους. Επιπλέον αξιοποιήθηκε για να μην συνευρίσκονται οι φοιτητές σε αγωνιστικές διεργασίες. Αυτό όμως “έσπασε”, κυρίως λόγω της πρωτοπόρας στάσης της ΚΝΕ και των φίλων της Πανσπουδαστικής που απαίτησαν ουσιαστικά μέτρα ασφάλειας και σωστή λειτουργία των Σχολών. Διόλου τυχαίο που πέρυσι η Πανσπουδαστική εξήλθε 1η δύναμη στα Πανεπιστήμια, γκρεμίζοντας την κυβερνητική ΔΑΠ μετά από 36 χρόνια. Στις 10 του Μάη, στις φοιτητικές εκλογές, μπορεί αυτό το προβάδισμα να διευρυνθεί κι άλλο.

Σε κάθε περίπτωση, η αστικού τύπου τηλεκπαίδευση λειτουργεί βάσει των στόχων του κεφαλαίου και των κανόνων της “αγοράς”, το οποίο εστιάζει -όπως προειδοποιούσε ο Αϊνστάιν από το 1949- σε μια “υπερβολικά ανταγωνιστική στάση”, μαθαίνοντας φοιτητές και μαθητές “να λατρεύουν  την κερδοσκοπική επιτυχία”. Για το ΚΚΕ ζήτημα και ζητούμενο είναι να μπει φρένο στην υλοποίηση της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής των αστικών κυβερνήσεων. Γιατί η μόρφωση ως καταναλωτικό εμπόρευμα υποβαθμίζει την παιδεία. Παλεύουμε επομένως για τη διαμόρφωση εκείνης της παιδείας που, μέσω της επιστήμης και της τεχνολογίας, να οδηγεί στην κοινωνική χειραφέτηση. Που να υλοποιεί κοινωνικούς στόχους, συμβάλλοντας στην άμβλυνση των ταξικών φραγμών.

  • Ποια θεωρείτε ότι μπορεί να είναι η συμβολή του ΚΚΕ στη βελτίωση της ζωής των πολιτών την επόμενη μέρα των εκλογών ;

Το ΚΚΕ πατά σταθερά στη συσσωρευμένη πείρα και ιστορία των 105 χρόνων του. Μέσα από τους αγώνες του στόχευε -και πάντοτε στοχεύει- στη συσπείρωση ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων που πλήττονται απο τη βαρβαρότητα του καπιταλισμού. Από τη στιγµή της ίδρυσής του το 1918, έχει δεθεί αδιαίρετα με το λαό, παλεύοντας μαζί για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής. Το ΚΚΕ κέρδισε την εμπιστοσύνη και την αξιοπιστία στην πράξη και στη δράση. Σέβεται, αγαπά και υπηρετεί το λαό. Γι’ αυτό και είναι πραγματικά αληθινό το μήνυμά μας “μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό με ΚΚΕ πιο ισχυρό”. Την επαύριο των εκλογών θα σχηματισθεί Κυβέρνηση γιατί αυτά που ενώνουν τ’ αστικά κόμματα είναι περισσότερα από αυτά που τους χωρίζουν. Διόλου δυσεξήγητο πως τα νομοσχέδια της κυβέρνησης της ΝΔ, ο μεν ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε το 50% και το δε ΠΑΣΟΚ το 70%. Συμφωνούν στην περαιτέρω εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο ΝΑΤΟ – Ρωσίας, συμφωνούν στα σχέδια των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ που οδηγούν σε συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο εις βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Συμφωνούν στους πλειστηριασμούς, στην ένταση της φτώχειας και των ανισοτήτων, στην ακρίβεια, στην επιβολή αντιλαϊκών φόρων, στην κατεδάφιση των εργασιακών δικαιωμάτων. Άρα μετά τις εκλογές θα συνεχισθεί η αντιλαϊκή σταθερότητα. Επομένως ο λαός χρειάζεται ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ. Το κόμμα έχει επεξεργασμένο επιστημονικό σχέδιο για να ζήσει καλύτερα ο λαός. Αποκτά επομένως σημασία η αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ παντού ώστε να γίνει ο λαός πρωταγωνιστής. Έτσι δυναμώνει η λαϊκή αντιπολίτευση, βάζοντας στο επίκεντρο της διεκδίκησης τις σύγχρονες ανάγκες του λαού απέναντι στις νέες αντιλαϊκές πολιτικές που θα προκύψουν από το “νέο” κυβερνητικό σχήμα.

  • Κατεβαίνετε ως υποψήφιος στον βόρειο τομέα της Αττικής. Θεωρείτε ότι υπάρχουν προβληματικές ιδιαιτερότητες στην περιοχή που θα έπρεπε να απασχολήσουν την Κεντρική Διοίκηση;

Οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ-ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ δεν ικανοποιούν τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, επειδή αποτελούν κόστος για το κράτος τους και μηδενικό όφελος για την οικονομική ολιγαρχία. Ευδιάκριτο παράδειγμα η περιοχή του Βόρειου Τομέα, η οποία  γέμει τεράστιων προβλημάτων, τα οποία προσπαθούν ν’ αποκρύψουν τόσο η σημερινή όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.  Για παράδειγμα, υπάρχει έλλειμμα σχεδιασμένης προστασίας της ζωής από πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμούς και ατυχήματα μεγάλης κλίμακας. Είναι επίσης τραγική η έλλειψη ενός εκτεταμένου δικτύου δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ήτοι σύγχρονων δημόσιων νοσοκομείων, πλήρως στελεχωμένων και εξοπλισμένων. Καταγράφονται επίσης προβλήματα ζωτικής σημασίας σε τομείς όπως η καθαριότητα, το κυκλοφοριακό, η προσβασιμότητα και η έλλειψη πολιτιστικών και αθλητικών υποδομών. Απέναντι στις ανάγκες του λαού εντείνονται τα «τοπόσημα» της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Το κράτος, λόγου χάρη, προχωρά σχέδιο για κατασκευή ενός κατ’ όνομα «ολοκληρωμένου κέντρου αναψυχής», το οποίο κοστολογείται στα 200 εκατ. ευρώ, που θα περιλαμβάνει ξενοδοχείο πολυτελείας, συνεδριακό κέντρο, χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας, στο οποίο θα μεταστεγαστεί το καζίνο Πάρνηθας. Η κυβερνητική πολιτική κλείνει τα μάτια μπροστά στις καταστροφικές συνέπειες που φέρνει γενικότερα η λειτουργία του καζίνο. Μολονότι ο κόσμος γνωρίζει πως στα καζίνο περιουσίες εξανεμίζονται, άνθρωποι καταρρακώνονται και οικογένειες διαλύονται, εντούτοις η ΝΔ βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με τις πραγματικές ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων, διαμορφώνοντας πρότυπα ζωής με πυρήνα τον τζόγο και τα συνακόλουθα. Διαιωνίζεται επομένως μια ανεπίτρεπτη για το λαό κατάσταση, ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσονται τα κέρδη ορισμένων επιχειρηματικών ομίλων. Κατάσταση που δεν οφείλεται “στην ανικανότητα” των μηχανισμών της κεντρικής διοίκησης, που σημειωτέον λειτουργούν όταν υπερασπίζονται τα συμφέροντα του κεφαλαίου και με ταχύρρυθμες διαδικασίες προωθούν τους σχεδιασμούς του. Όλα τα παραπάνω οφείλονται στην αντιλαϊκή πολιτική, που ασκείται διαχρονικά από τις κυβερνήσεις, αντιμετωπίζοντας την πολιτική βελτίωσης των κοινωνικών και πολιτισμικών συνθηκών ως κόστος.

Φωτό: Κώστας Γουλιάμος - Συνέντευξη

  • Παρακολουθείτε τη Βουλή; Πιστεύετε ότι ένας εμπνευσμένος ομιλητής μπορεί να επηρεάσει την ψήφο των βουλευτών ή αυτή είναι κομματικά προκαθορισμένη και οι ομιλίες ένα σόου εντυπώσεων για τους ψηφοφόρους;

Παρακολουθώ την Βουλή απο το σχετικό κανάλι. Το “σόου” που αναφέρεστε αισθητικοποιεί την πολιτική, την καθιστά ακίνδυνη. Όταν η πολιτική υποβαθμίζεται σε αναπαραστατικό σύστημα τότε γίνεται ανυπόληπτη. Εν πάση περιπτώσει, δεν αντιλαμβάνομαι την πολιτική ως άθροισμα εμπευσμένων ομιλητών. Ειδικότερα στη σημερινή εποχή που κυριαρχεί η αγοραλογία (marketing)του εργαλειακού λόγου, η αποταξικοποίηση και αποϊδεολογικοποίηση της πολιτικής, θα πρέπει να μας κατευθύνει η πολιτική νοημοσύνη της ταξικής μας συνείδησης. Έτσι μπορούμε ν` αναδεικνύουμε εκείνη την πλευρά σε κάθε ζήτημα που βοηθά στην πολιτική μας συνειδητοποίηση, που οξύνει την πολιτική πάλη και, τελικά, τη δυνατότητα να ανατρέψουμε τη σύγχρονη βαρβαρότητα. 

  • Έχετε ζήσει και εργαστεί σε Καναδά, Κύπρο και έχετε συνεργαστεί με διεθνείς οργανισμούς και ακαδημίες σε διάφορες χώρες. Υπάρχει κάτι που σας εντυπωσίασε και πιστεύετε ότι η εφαρμογή του θα ήταν θετική στην Ελλάδα;

Έχω ζήσει εδώ και σαράντα χρόνια εκτός Ελλάδας. Ήρθα σε επαφή και συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς. Με διανοητές, συγγραφείς και καλλιτέχνες που σημάδεψαν τη σκέψη και την τέχνη της εποχής μας. Μέσα από τη φιλία και τη συνεργασία, όλοι αυτοί οι σημαντικοί άνθρωποι, ταπεινοί ως είναι, μ’ έμαθαν να βελτιώνω το μέγεθος της άγνοιάς μου. Αυτό συνειδητοποιώ, θεωρώντας τον εαυτό μου νομά. Βρίσκομαι σε μια διαρκή κίνηση κι επαφή. Κάτι ας πούμε σαν την “εντός εκτός και επί τα αυτά μέρη” αρχή της γεωμετρίας.

  • Έχετε γράψει ποιητικές συλλογές, βιβλία, έχετε ασχοληθεί με τη λογοτεχνία. Θεωρείτε ότι η Πολιτεία θα έπρεπε να προβεί σε ενέργειες για την ενίσχυση της παρουσίας της ελληνικής λογοτεχνίας διεθνώς;

Ο πολιτισμός είναι πολιτική πράξη. Όμως διαχρονικά οι αποφάσεις των κυβερνήσεων και του υπουργείου Πολιτισμού μόνο τον Πολιτισμό δεν προάγουν. Αρκούνται σε αποσπασματικού χαρακτήρα πρόνοιες, εκδηλώσεις και δράσεις που λειτουργούν σε βάρος της πραγματικής κοινωνικής και πολιτισμικής αποστολής. Ακόμα και την πολιτιστική κληρονομιά την υποβαθμίζουν σε εμπόρευμα. Ένα εύγλωττο παράδειγμα αποτελεί η ιδιωτικοοικονομική, ανταγωνιστική λειτουργία των μουσείων όπως βέβαια και η σκανδαλώδης μετάβαση αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και ακινήτων στο Υπερταμείο. Αυτή η λογική της συνεχούς υποβάθμισης του πολιτισμού και του ευτελισμού των πάντων αφορά και στη λογοτεχνία. Το γεγονός πως το υπουργείο Πολιτισμού αποφασίζει ερήμην εκδοτών και συγγραφέων, αποτελεί απόδειξη. Λόγω ακριβώς του ελλείμματος συγκροτημένης και όχι προσχηματικής πολιτικής,  ο χώρος του βιβλίου -βιβλιοπωλών, συγγραφέων και εκδοτών-, αντιμετωπίζει δεκάδες προβλήματα. Από την αύξηση του κόστους των εκδόσεων μέχρι την προώθηση και διάδοση του βιβλίου, ο κόσμος της λογοτεχνίας αντιμετωπίζει τον ανταγωνισμό από μεγάλα-διεθνή εκδοτικά τραστ, εξού και η συρρίκνωση των μικρών εκδοτικών επιχειρήσεων και βιβλιοπωλείων.

  • Υπάρχει κάποια από τις εργασίες και συνεργασίες σας που θεωρείτε ότι σας έχει σημαδέψει;

Για κάποιο λόγο, συνήθως αναφέρομαι στις πιο πρόσφατες. Η μία αφορά στο δοκίμιο Στη Διαλεκτική της Αρμονίας (Gutenberg, 2018) που γράψαμε μαζί με τον Μίκη Θεοδωράκη και το οποίο ήταν και το τελευταίο του βιβλίο. Η άλλη έκδοση αφορά στην ποιητική συλλογή Υγρό γυαλί (Gutenberg, 2020) που έλαβε το βραβείο Jean Moréas. Πάντως δύσκολα να ξεχάσω και τον δοκιμιακό τόμο “Mediating Culture-the Politics of Representation”(Guernica, 1994) που επιμελήθηκα με τον συνάδελφο Wliiam Anselmi και περιλάμβανε συνεργασίες με σημαντικούς διανοητές όπως ο Noam Chomsky. (Βλ. βιβλιοnet).

Στη Διαλεκτική της Αρμονίας - Υγρό γυαλί και εδώ και εδώ (κριτική - παρουσίαση)
  • Υπάρχει κάποιο παγκάκι, οπουδήποτε στον κόσμο που συνδέεται με κάποια αγαπημένη σας ανάμνηση;

Δεν ξεχνώ τα  “Ψαράκια”. Αναφέρομαι στη νότια πλευρά της κεντρικής πλατείας της Καλαμάτας με το ορθογώνιο σιντριβάνι και τα παγκάκια ολόγυρα. Εκεί έζησα πρωτόγνωρες στιγμές ως παιδί, αρχές δεκαετίας του ’60.

Λίγα λόγια για τον Κώστα Γουλιάμο

(Συνέντευξη στην Αλεξία Καλογεροπούλου)

Είναι υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στο Βόρειο Τομέα Αθηνών. Τακτικό Μέλος της “Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών & Τεχνών”,  Διακεκριμένο Μέλος της Royal Society of Arts (RSA) του Λονδίνου, ενώ για δύο θητείες (2014-2021) εκλέχθηκε Πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Επί σειρά ετών εκπροσώπησε την Κύπρο στο Συμβούλιο της Ευρώπης (Επιτροπή Ανώτατης Εκπαίδευσης & Έρευνας). Διετέλεσε μέλος της Μόνιμης Επιτροπής Ανθρωπιστικών Σπουδών του European Science Foundation, με έδρα το Στρασβούργο καθώς και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της «Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Έρευνας» (European Social Survey). Έρευνας που κατέκτησε για την επιστημονική της μεθοδολογία το βραβείο επιστημών Descartes στην Ευρώπη.

Έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό βιβλίων, κεφαλαίων, δοκιμίων και άρθρων σε Β. Αμερική, Κίνα κι Ευρώπη. Μέρος του δοκιμιακού του έργου – που εκδόθηκε στ’ αγγλικά από κορυφαίους εκδοτικούς οίκους του εξωτερικού– έχει μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες, ενώ συμπεριλήφθηκε σε ιστορικές βιβλιοθήκες του κόσμου.

Έχει κυκλοφορήσει έξι ποιητικές συλλογές. Μία εξ αυτών, τα «Νευρασθενικά Τοπία», επέλεξε για έκδοση και οπτικοακουστική παρουσίαση ο Μάνος Χατζιδάκις στον Μουσικό Αύγουστο το 1981. Ταυτόχρονα ο Μάνος Χατζιδάκις έλαβε τη συγκατάθεση του Nicola Piovani για να γίνει χρήση της κινηματογραφικής του μουσικής στην παρουσίαση. Έχει μεταφράσει στα ελληνικά ποίηση των William Faulkner, Octavio Paz, Robert Kroetsch καθώς και κινέζων ποιητών. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στις κυριότερες ευρωπαϊκές γλώσσες, ενώ έχουν συμπεριληφθεί σε ελληνικές και ξένες ανθολογίες. Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, ως Διευθυντής του Δευτέρου Προγράμματος της Ραδιοφωνίας, του ανέθεσε (1982-3) μια σειρά πολιτιστικών εκπομπών υπό τον τίτλο «Μεγεθύνσεις».

Μαζί με τον Μίκη Θεοδωράκη συνέγραψαν το βιβλίο “Στη Διαλεκτική της Αρμονίας” (2018, Gutenberg). Το 2018 εκπροσώπησε την Κύπρο ως συγγραφέας στην πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης (Leeuwarden/Ολλανδίας) και στον Ευρωπαϊκό θεσμό «European Literature Night», στο Άμστερνταμ. Έλαβε το πανελλήνιο Βραβείο Ποιήσεως «Ζαν Μωρεάς» για το “Υγρό Γυαλί” ως καλύτερη ποιητική συλλογή του 2020 (εκδόσεις Gutenberg).

Συνέντευξη, 22/7/2021


www.zulucasttalk.com

OUTLINE❗ 0:00 - Το πλατωνικό σχήμα λόγου "υγεία πάνω απ' όλα".2:00 - Η πορεία από Καλαμάτα, Αθήνα, Καναδά, Κίνα και η κάθοδος στην Κύπρο. 6:43 - Η γνωριμία με διανοούμενους και ποιητές. 12:33 - Πως κατάφερε να εισχωρήσει στον κύκλο των ποιητών και των διανοούμενων. 26:50 - Η Ελλάδα ως ένα ισχυρό πολιτιστικό διαβατήριο στον παγκόσμιο χάρτη. 45:25 - Πόσο αισιόδοξος είναι για την πολιτιστική δράση της Ελλάδας στο μέλλον. 1:09:45 - Μίκης Θεοδωράκης. 1:15:10 - Η συνεργασία με τον Μανό Χατζηδάκι. 1:21:00 - Ο νεοφιλελευθερισμός είναι ο πολιτικός βραχίονας του καπιταλισμού. 1:31:40 - Η αναγνώριση του ως επίτιμο καθηγητή και ως επισκέπτη καθηγητή σε τρία πανεπιστήμια στην Κίνα και ο δρόμος του Μεταξιού. 1:46:40 - Η δυσκολία των ταξιδιών στους προηγούμενους αιώνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.