Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τετάρτη 19 Απριλίου 2023

Alectaμπουρες ντόπιοι και ξένοι: Οι ασφαλιστικές εισφορές στο καζίνο του καπιταλισμού — Καλύτερες συντάξεις και «άνετη ζωή» μετά θάνατον

Κοινός παρονομαστής

Η είδηση δεν ήταν «κεραυνός εν αιθρία», αν και κεραυνοβόλησε τους συνταξιούχους και ασφαλισμένους στο μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο της Σουηδίας.

Η σουηδική «Alecta» είχε μεγάλη χασούρα από την κατάρρευση των δύο αμερικανικών τραπεζών, όπου είχε επενδύσει μεγάλα ποσά, τάζοντας στους ασφαλισμένους καλύτερες συντάξεις.

Τώρα, μερικές χιλιάδες Σουηδοί κοιμούνται και ξυπνάνε με την αγωνία ότι θα τους περικοπούν κι αυτά που παίρνουν.

Οι απώλειες της «Alecta» υπολογίζονται στα 1,9 δισ. ευρώ.

Δεν είναι όμως η μοναδική περίπτωση:

  • Πριν λίγους μήνες, τα συνταξιοδοτικά ταμεία της γειτονικής Δανίας ανακοίνωναν απώλειες μεταξύ 7% και 15% από τις «επενδύσεις» τους, προειδοποιώντας για «αναπόφευκτες συνέπειες» στις συντάξεις.
  • Μόνο το επικουρικό ταμείο έχασε 34 δισ. δολάρια το 2022, ή το 45% της περιουσίας του! Οι συνολικές απώλειες των συνταξιοδοτικών ταμείων διεθνώς ανήλθαν σε 1,3 τρισ. δολάρια τη χρονιά που πέρασε!

Με άλλα λόγια, οι υποσχέσεις για καλύτερες συντάξεις και μια «πιο άνετη ζωή» στα γεράματα έγιναν «καπνός» για εκατομμύρια συνταξιούχους σε όλο τον κόσμο, που πλέον κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα για το μέλλον των συντάξεών τους.

Ποιος είναι ο κοινός παρονομαστής σε όλες αυτές τις περιπτώσεις;

  • Ότι διαφημίζονται ως «ώριμα» συνταξιοδοτικά συστήματα, όπου η Ασφάλιση θεωρείται ατομική υπόθεση και οι εισφορές «επενδυτικό κεφάλαιο».

Έτσι αντιλαμβάνονται τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα το κράτος και οι εργοδότες...

  • Οι συντάξεις σε αυτά τα συστήματα εξαρτώνται από τις αποδόσεις των επενδύσεων από διαχειριστές - «κοράκια», που με τη βούλα του νόμου βάζουν στο χέρι τις εισφορές των ασφαλισμένων. Δηλαδή τους κόπους μιας ζωής...
  • Το κράτος και η εργοδοσία αποσύρονται ολοένα και περισσότερο από τη χρηματοδότηση των ασφαλιστικών συστημάτων, επειδή τη θεωρούν «δημοσιονομικό βαρίδι» και «εμπόδιο» στα κέρδη.

Βλέπουν όμως και «ευκαιρίες» για νέες επενδύσεις, με το τζογάρισμα των ασφαλιστικών εισφορών.

  • Ένα τέτοιο σύστημα οικοδομείται και στη χώρα μας εδώ και χρόνια, με αλλεπάλληλους νόμους των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ.
  • Ήδη, το μόνο που «εγγυάται» το κράτος είναι συντάξεις πείνας ή δουλειά μέχρι τον τάφο.

Σήμερα, με την αύξηση της παραγωγικότητας και τις δυνατότητες που προσφέρει η εξέλιξη της τεχνολογίας και της επιστήμης, είναι ώριμο να μειωθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, να εξασφαλιστούν αξιοπρεπείς συνθήκες για κάθε συνταξιούχο, με ευθύνη του κράτους.

  • Να απολαμβάνουν όλοι οι ασφαλισμένοι σύγχρονη, δημόσια και δωρεάν Υγεία και Πρόνοια.

Εμπόδιο σε αυτό στέκεται το κέρδος και αυτό αποτυπώνουν οι νόμοι όλων των κυβερνήσεων, που αυξάνουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και μειώνουν τις συντάξεις, εμπορευματοποιούν την Υγεία και ρίχνουν στον Καιάδα ασφαλισμένους και συνταξιούχους, που η επιβίωσή του εξαρτάται ολοένα και περισσότερο από την τσέπη τους.

Η άθλια αυτή πολιτική και τα κόμματα - συνένοχοι πρέπει να πάρουν απάντηση και στην κάλπη.

Έχουν όνομα:

  • Είναι όσοι κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και τα «συμπληρώματά» τους σε αντιλαϊκές αποφάσεις. Είναι αυτοί που με όποιον συνδυασμό κι αν σχηματίσουν την επόμενη κυβέρνηση, το αντιλαϊκό τους πρόγραμμα είναι κοινό και από τώρα γνωστό.

Απέναντί τους ο λαός έχει ανάγκη και συμφέρον από ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ.

Το μόνο κόμμα που παλεύει:

  • Για να μπουν εμπόδια στη χειροτέρευση του ασφαλιστικού - συνταξιοδοτικού και «να πάρουν πίσω τα κλεμμένα» οι απόμαχοι της δουλειάς.
  • Αλλά κυρίως να ανοίξει ο δρόμος για σύγχρονα ασφαλιστικά δικαιώματα και συντάξεις, στο ύψος των σημερινών δυνατοτήτων και αναγκών!

Ριζοσπάστης- Η Άποψή μας, 19/4/2023

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.