Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Σάββατο 15 Απριλίου 2023

Βαρουφάκης: Carpe Diem25 quam minimum credula postero (Άδραξε το Mέρα25 και μην εμπιστευτείς καθόλου το αύριο (παραλογή γάντι) — Η συνεργασίας Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και ο ρηξικέλευθος φόρος λίπους

ΜέΡΑ25

«Αντισυστημικός» νεκροθάφτης της υγείας του λαού

Ένα παράδειγμα του τι σημαίνει για τον λαό η «ρεαλιστική ανυπακοή» του ΜέΡΑ25, είναι και οι θέσεις του για την Υγεία.

Σταχυολογώντας από την επίσημη ιστοσελίδα του στο διαδίκτυο, διαβάζει κανείς διάφορες προτάσεις... ρήξης.

Τόσο... ρηξικέλευθες, που είναι απορίας άξιο πώς γίνεται να τις υιοθετούν ή να έχουν πανομοιότυπες η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

Πιο συγκεκριμένα: Οι θέσεις του προβλέπουν «Σχέση Συνεργασίας Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα».

Για το ΜέΡΑ25, λοιπόν, ο ιερός και όσιος τομέας των ιδιωτικών ομίλων στην Υγεία, που όλος ο λαός είδε τον παρασιτικό του ρόλο μέσα στην πανδημία, υπάρχει και συνεχίζει ανέγγιχτος την κερδοφορία του.

Η επιχειρηματική δράση στην Υγεία καλά κρατεί. Τόσο... «αντικαπιταλιστικά».

Επίσης προβλέπει: «Να παρέχουν ιδιώτες γιατροί συγκεκριμένες ώρες απογευματινής εργασίας προς το Δημόσιο».

Θεωρούν δεδομένη δηλαδή την υποστελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων και προωθούν από άλλη σκοπιά την εφαρμογή του νομοσχεδίου για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση της ΝΔ και θεσμοθετεί την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ και την είσοδο ιδιωτών.

* * *

Σε άλλο σημείο: «Εάν υπάρχει έλλειψη ειδικών, το σύστημα προσωρινά μπορεί να προσλάβει ανειδίκευτους γιατρούς με εμπειρία 5 ετών στο επάγγελμα ή ενός έτους σε νοσοκομείο».

Δηλαδή, λευκές ποδιές να είναι και είμαστε ευχαριστημένοι... 

Τι διαφορά έχει αυτή η θέση με την πρεμούρα της κυβέρνησης της ΝΔ για τη θεσμοθέτηση του «foundation year», δηλαδή της μονοετούς υποχρεωτικής εκπαίδευσης των απόφοιτων Ιατρικής σε κάποιο νοσοκομείο για να μπορούν άμεσα να αξιοποιηθούν για να μπαλώσουν τρύπες;

«Καθολική εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων», είναι άλλη μια πρόταση «ρήξης».

Προτείνει δηλαδή τη γενίκευση των γνωστών εργαλείων (DRGs), που καθιερώθηκαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, επιβολής και ελέγχου των βάρβαρων περικοπών με πλαφόν στις διαγνωστικές πράξεις και τις θεραπείες για την αποκατάσταση των ασθενών, ώστε να μην υπερβαίνουν τον δραστικά μειωμένο προϋπολογισμό.

Η γενίκευση της εφαρμογής τους είχε αποτέλεσμα στη Γερμανία το κλείσιμο χιλιάδων κρεβατιών επειδή δεν ήταν «ανταγωνιστικά», στη Γαλλία το κλείσιμο μαιευτικών κλινικών που πραγματοποιούσαν λιγότερους από 300 τοκετούς ετησίως και χειρουργικών που πραγματοποιούσαν λιγότερο από 1.500 πράξεις ετησίως, ενώ και στην Αγγλία τα κρεβάτια μειώθηκαν κατά 4.000.

* * *

Το ΜέΡΑ25 μιλάει ακόμα για την «Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης με έμφαση στο κλείσιμο των εναπομεινάντων ψυχιατρικών νοσοκομείων».

Πλήρως εναρμονισμένοι και σε αυτόν τον Τομέα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, που πιστά υλοποίησαν όλες οι κυβερνήσεις έως σήμερα με το πρόσχημα της «αποασυλοποίησης».

Ετη φωτός μακριά από την πραγματική ανάγκη και δυνατότητα για ένταξη χιλιάδων χρόνιων ασθενών στην κοινωνία και σε μια πιο ανθρώπινη καθημερινότητα, εξερχόμενοι από τις ασυλικές δομές που ζούσαν για χρόνια απομονωμένοι.

Η ανάγκη αυτή μετατρέπεται σε μοχλό περικοπής δημόσιων κλινών, περικοπής προσωπικού, υποβάθμισης στην ουσία της ζωής των περισσότερων από αυτούς τους ασθενείς και φυσικά κατακόρυφης αύξησης της «πελατείας» των ιδιωτών.

Αυτό το σχέδιο έως τώρα έχει αποτελέσει εκκολαπτήριο εκατοντάδων ΜΚΟ και Αστικών Μη Κερδοσκοπικών Εταιρειών (ΑΜΚΕ) που έλαβαν γενναίες επιχορηγήσεις από την ΕΕ και τις ελληνικές κυβερνήσεις.

* * *

«Ενίσχυση και απορρόφηση νοσοκομείων» είναι άλλη μια θέση, «εναλλακτική» διατύπωση όσων ακριβώς διαφημίζει και η κυβέρνηση της ΝΔ με τις εξαγγελίες για το «νέο ΕΣΥ».

Ότι δηλαδή θα πρέπει «να βλέπουμε ποιο νοσοκομείο θα έχει τις κεντρικές, βασικές υπηρεσίες το οποίο πρέπει και να ενισχυθεί και για τα περιφερειακά νοσοκομεία, να κρατηθούν αυτά τα οποία είναι απαραίτητα (...)». Αυτά τα λόγια του υπουργού Υγείας, Θ. Πλεύρη, θα μπορούσε - όπως φαίνεται - να τα έχει πει και ο κ. Βαρουφάκης.

Το ΜέΡΑ25 επίσης «θα νομοθετήσει ειδικό φόρο σε ζαχαρώδη, επεξεργασμένα προϊόντα κρέατος και γαλακτοκομικά - πόροι που θα κατευθυνθούν στο ΕΣΥ».

Η περιβόητη ατομική ευθύνη ξαναχτυπά.

Θα τα παίρνει δηλαδή πάλι από τις τσέπες των ίδιων των εργαζομένων από άδικους αντιλαϊκούς φόρους, για να «χρηματοδοτήσει» το ΕΣΥ, βγάζοντας λάδι την ευθύνη του κράτους.

Η σκέψη αυτή βέβαια δεν αποτελεί πρωτοτυπία του ΜέΡΑ25, αφού ήδη έχει εφαρμοστεί στη Δανία από το 2010 ο γνωστός και ως «φόρος λίπους», με αποτέλεσμα την εκτόξευση των κρατικών εσόδων από αυτήν τη φοροληστεία στα 2,5 δισ. κορόνες.

* * *

Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν ότι οι μεγάλοι αγώνες των υγειονομικών και του λαού όλα αυτά τα χρόνια για την προστασία της ζωής και της υγείας του λαού, ενάντια στο «νέο ΕΣΥ» της ΝΔ και την πολιτική της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις, συνεχίζονται και δεν συναντιούνται πουθενά με όσα πλασάρει ο «ΣΥΡΙΖΑ Νο2».

Είναι σε αντίθετη κατεύθυνση.

Υπάρχει όμως επιλογή για όποιον προβληματίζεται και όποιον αγωνιά για την υγεία του λαού, για όποιον θέλει να πολεμήσει ενάντια στο έγκλημα της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας του δημόσιου συστήματος Υγείας, για όποιον θεωρεί ότι η Υγεία δεν είναι εμπόρευμα: Ισχυρό ΚΚΕ!

Τ. Υ.

902, από Ριζοσπάστη -Αποκαλυπτικά, 13/4/2023

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.