Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Παρασκευή 14 Απριλίου 2023

Όπου ακούς πολλά καλάθια δεν υπάρχουνε κεράσια (παραλογή): Ένας μισθός για καύσιμα, για διόδια και για τα βασικά

Η ακρίβεια βάζει φωτιά και στο Πάσχα της λαϊκής οικογένειας

Το μεγάλο κόστος ακόμα και για τα στοιχειώδη των γιορτών αποκαλύπτει την κοροϊδία των «καλαθιών» που εξαγγέλλει η κυβέρνηση, αντί για ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης του λαϊκού εισοδήματος

·         Απαγορευμένη για τη συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών ακόμα και η σκέψη να αποδράσουν για λίγες μέρες στην επαρχία. Πόσο μάλλον να ταξιδέψουν σε κάποιον τουριστικό προορισμό, όπου τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια προκαλούν ...ναυτία.

·         Τα ...καλάθια που διαφημίζει η κυβέρνηση, ως «απάντηση» τάχα στην ακρίβεια, είναι «τρύπια», αφού το πασχαλινό τραπέζι θα είναι φέτος ακριβότερο κατά 12% τουλάχιστον σε σχέση με πέρυσι και ακόμα περισσότερο συγκριτικά με το 2021.

ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

Μια λαϊκή οικογένεια θέλει έναν μισθό για κυριακάτικο τραπέζι και ταξίδι στο χωριό

Εάν κάνει Πάσχα στη Θεσσαλονίκη θα ξοδέψει συνολικά 424,7 ευρώ μόνο για κυριακάτικο τραπέζι, διόδια και καύσιμα | Εάν ταξιδέψει στη Σύρο με το αυτοκίνητό της, το κόστος για ταξίδι και πασχαλινό τραπέζι φτάνει στα 776 ευρώ

Έως και ολόκληρο τον μισθό ενός μήνα θα χρειαστεί να δαπανήσουν λαϊκές οικογένειες μόνο για το γιορτινό τραπέζι της Κυριακής και το ταξίδι τους στην επαρχία για να περάσουν τις μέρες του Πάσχα. Η ακρίβεια πραγματικά θερίζει και, σε συνδυασμό με την τεράστια απώλεια στο εισόδημα των εργατικών νοικοκυριών όλο το προηγούμενο διάστημα και τις αυξημένες υποχρεώσεις για τα πάγια έξοδα ενός σπιτιού, αυτές οι γιορτινές μέρες έχουν μετατραπεί από μέρες ξεκούρασης σε έναν οικονομικό εφιάλτη.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός με απίστευτο θράσος κοροϊδεύουν τα λαϊκά νοικοκυριά στα μούτρα τους. Μιλούν για φτηνές τιμές στο «καλάθι του Πάσχα», όταν ακόμα και εκεί το αρνί ξεκινάει από τα 9,69 ευρώ! Και σαν να μην φτάνει αυτό, ο υπουργός ειρωνεύεται καταναλωτές και επαγγελματίες όταν του επισημαίνουν το πρόβλημα της ακρίβειας, όπως έκανε πριν μερικές μέρες μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι:

  • Μια 4μελής λαϊκή οικογένεια που θα ταξιδέψει για Θεσσαλονίκη με το αυτοκίνητό της, θέλει συνολικά 424,7 ευρώ μόνο για το τραπέζι της Κυριακής του Πάσχα, τα διόδια Αθήνα - Θεσσαλονίκη με επιστροφή (συνολικά 11 + 11 σταθμοί διοδίων) και φυσικά τα καύσιμα για το ταξίδι (190 ευρώ βενζίνη). Είναι προφανές ότι το ποσό αυτό εκτοξεύεται αν υποθέσουμε ότι η οικογένεια θα έχει κι άλλα έξοδα, αφού θα μείνει στο χωριό 2 με 3 μέρες τουλάχιστον.
  • Μια 4μελής οικογένεια που θέλει να ταξιδέψει στη Σύρο με το αυτοκίνητό της, θέλει συνολικά 609 ευρώ μαζί με την επιστροφή! Συγκεκριμένα, 404 ευρώ για εισιτήρια και 205 ευρώ για το αυτοκίνητο. Μαζί με το τραπέζι της Κυριακής, το κόστος εκτινάσσεται στα 776 ευρώ!

Εννοείται ότι το παραπάνω κόστος δεν αφορά την ενοικίαση δωματίου...

Το τραπέζι που...«δαγκώνει»

Συνολικά το πασχαλινό τραπέζι θα είναι ακριβότερο κατά 12,6% σε σχέση με πέρυσι, όταν ήταν αυξημένο κατά 10% - 15% σε σχέση με το 2021. Η τιμή σε αρνί και κατσίκι έχει αυξηθεί σε σχέση με πέρυσι έως και 7% στα σούπερ μάρκετ, κάτι απολύτως ενδεικτικό, αφού οι τιμές αλλάζουν από μέρα σε μέρα.

Ενδεικτικό της κατάστασης - εκτός από τα αμνοερίφια - είναι ότι:

  • Στα βαμμένα αυγά (10άδα) η τιμή κυμαίνεται από 4,50 έως 6,45 ευρώ, ενώ πέρυσι διαμορφωνόταν από 3,50 έως 3,95 ευρώ.
  • Ακριβότερα είναι και τα υπόλοιπα υλικά του πασχαλινού τραπεζιού, όπως πατάτες, ντομάτες, αγγούρια, μουστάρδα, φέτα, ελαιόλαδο, αναψυκτικά, μπίρα και κρασί.
  • Φέτος το κόστος για τις λαμπάδες ξεκινά από τα 5 ευρώ, με τις αυξήσεις σε σχέση με πέρυσι, παρά τη μεγάλη ποικιλία που υπάρχει στην αγορά, να φτάνουν για τις επώνυμες λαμπάδες ακόμα και το 15%.
  • Τα σοκολατένια αυγά ξεκινούν από 8,5 ευρώ εκείνα των 150 γρ. και φτάνουν ακόμα και τα 40 ευρώ, ανάλογα με το βάρος και το αν περιλαμβάνουν κάποιο παιχνίδι.

Έτσι, σε βασικά είδη του πασχαλινού τραπεζιού οι τιμές είναι στα ύψη:

  • Γαλακτοκομικά και τα αυγά να παρουσιάζουν ανατιμήσεις 23,1%
  • Κρεατικά 19,8%
  • Έλαια και λίπη 17,5%.
  • Τα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού είναι 17,8% ακριβότερα από πέρυσι.
  • Συνολικά, με ρυθμό 14,3% κινούνται οι τιμές στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης σε ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, φρούτα (γενικά), λαχανικά (γενικά), ζάχαρη - σοκολάτες - γλυκά - παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ - κακάο - τσάι, μεταλλικό νερό - αναψυκτικά - χυμούς φρούτων.
  • Επίσης, άνοδος 3,7% καταγράφεται στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, κυρίως λόγω αύξησης των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα).

Διόδια - φωτιά

Το κόστος των διοδίων είναι ένας ακόμα βραχνάς για τις λαϊκές οικογένειες. Ενδεικτικά:

  • Τα διόδια για αυτοκίνητα στη διαδρομή Αθήνα - Θεσσαλονίκη με επιστροφή φτάνουν τα 62,7 ευρώ.
  • Τα διόδια για τη διαδρομή Αθήνα - Γιάννενα με επιστροφή είναι 66,9 ευρώ.
  • Τα διόδια Αθήνα - Καλαμάτα κοστίζουν 27,9 ευρώ.
  • Τα διόδια Αθήνα - Πάτρα κοστίζουν 23,6 ευρώ.

Όλα αυτά χωρίς να υπολογίσουμε τα διόδια της Αττικής Οδού, που είναι στα 2,8 ευρώ.

«Ναυτία» με το κόστος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων

Τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και ναύλα των οχημάτων από τον Αύγουστο του 2021 μέχρι σήμερα έχουν πάει 4 φορές πάνω, με τη συνολική αύξηση να πλησιάζει το 50%!

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, μια 4μελής οικογένεια που θέλει να ταξιδέψει στη Σύρο με το αυτοκίνητό της θέλει συνολικά 609 ευρώ με επιστροφή!

Είναι δε πρόκληση ειδικά σε σχέση με τη Σύρο, που απέχει 3 ώρες από τον Πειραιά, τα εισιτήρια στην οικονομική θέση να έχουν εκτοξευτεί στα 50,50 ευρώ και για το αυτοκίνητο στα 102,5 ευρώ! Από τα 38 ευρώ πέρυσι τον Αύγουστο το κόστος πήγε τον Ιούνη στα 47 ευρώ (αύξηση 23,68% ευρώ).

  • Το κόστος για αυτοκίνητο από τα 78 πήγε στα 95,50 ευρώ (αύξηση 22,4%). Για να φτάσουμε από την 1η Ιούλη στα παραπάνω εξωφρενικά ποσά και να έχει σημειωθεί αύξηση 32,8%!
  • Από Πειραιά για Ικαρία μετ' επιστροφής, για το 8ωρο ταξίδι στο κατάστρωμα (την πλαστική καρέκλα), μια 4μελής οικογένεια χωρίς αυτοκίνητο θα πρέπει να δώσει 468 ευρώ. Με το αυτοκίνητο θα πρέπει να καταβάλει 712 ευρώ! Σημειώνεται ότι από πέρυσι το καλοκαίρι η συνολική αύξηση ανέρχεται στο 48,1%!
  • Για Ρόδο (πάντα μιλάμε για το κατάστρωμα), από 68,50 ευρώ τον περσινό Αύγουστο, το κόστος τώρα ανέρχεται σε 91 ευρώ! Μια 4μελής οικογένεια χωρίς αυτοκίνητο, για να πάει στη Ρόδο και να γυρίσει, θα πρέπει να πληρώσει μόνο σε εισιτήρια 728 ευρώ!

 ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 14/4/2023

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.