Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017

ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ-ΝΔ: Κο-Λατσί-ζοντας γη με τα εΚΑΣτοτε συμφέροντα αερο-ιπποδρομιακών ομίλων − ΚΚΕ: Ψευδεπίγραφη αντιπαράθεση με «καλές» και «φιλικές» ιδιωτικοποιήσεις − ΔΑΣ ΥΠΠΟΑ: Μητροπολιτικό Πάρκο ανοιχτό για τον λαό

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
«Η επενδυτική διαδικασία θα συνεχισθεί κανονικά» μετά και την απόφαση του ΚΑΣ για το Ελληνικό
«Μεγάλο βήμα για την υλοποίηση της επένδυσης» στο Ελληνικό χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος την απόφαση του ΚΑΣ (Αρχαιολογικού ενδιαφέροντος 280 στρέμματα στο Ελληνικό) και εμφάνισε την κυβέρνηση κατάλληλη για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων με σεβασμό στους νόμους.

ΚΚΕ
Σχόλιο για τις εξελίξεις στο Ελληνικό
Σε σχόλιό του για τις εξελίξεις στο Ελληνικό, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφέρει:  
«Ούτε η ψευδεπίγραφη αντιπαράθεση γύρω απ’ την “αφοσίωση της κυβέρνησης στις επενδύσεις”, ούτε τα διάφορα κωλύματα, που ενδέχεται να απηχούν κι ανταγωνιστικά συμφέροντα, δεν πρέπει να κρύψουν το βασικό, ότι δηλαδή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει και στο ζήτημα της ιδιωτικοποίησης του Ελληνικού, την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης και προσπαθεί να θωρακίσει με κάθε τρόπο τα σχέδια του επενδυτή.
Αποτελεί σε τελική ανάλυση στάχτη στα μάτια του λαού ότι οι ΣΥΡΙΖΑίικες ιδιωτικοποιήσεις είναι δήθεν "καλές" και "φιλικές"».
902, Τετάρτη 04/10/2017 - 15:44 - Ενημέρωση: Τετάρτη 04/10/2017 - 15:59

Δήλωσε ακόμα ότι «η επενδυτική διαδικασία θα συνεχισθεί κανονικά» και ότι η κυβέρνηση θα εκδώσει τις Υπουργικές Αποφάσεις για να περάσουν οι μετοχές της εταιρείας «Ελληνικό ΑΕ» από το Δημόσιο στην κοινοπραξία. Σε ερώτηση αν θα υπάρξει υπαναχώρηση των επενδυτών εκτίμησε ότι «δεν θα υπάρξει καμία τέτοια κίνηση».
Για τον προϋπολογισμό του 2018 απέφυγε να σταθεί στα κρίσιμα δημοσιονομικά μεγέθη όπως την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% που θα επιβαρύνει με 6,6 δισ. ευρώ το λαό και προσπάθησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις επικεντρώνοντας στην εφάπαξ κατανομή ενός ποσού από το ματωμένο πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 «σε συνεννόηση με τους εταίρους», ενώ επανέλαβε ότι «οι δεσμεύσεις μας είναι δεδομένες» προς το τρίτο μνημόνιο.
Για το δημοψήφισμα στην Καταλονία δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι υπέρ της αρχής της μη αλλαγής συνόρων, ενώ για την καταστολή έκανε λόγο για «εικόνες εξαιρετικά θλιβερές που ενισχύουν αποσχιστικά και εθνικιστικά κινήματα». Σε ερώτηση για τη Θράκη αν μπορεί να προκύψει αντίστοιχο θέμα, απάντησε ότι «δεν υπάρχει κανένα απολύτως τέτοιο ζήτημα και ούτε θα υπάρξει στο μέλλον».
Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου μίλησε για συντηρητικά αντανακλαστικά σε εκείνους που δεν το ψηφίζουν και σε δημοσιογραφική παρατήρηση ότι και βουλευτές των ΑΝΕΛ δεν πρόκειται να ψηφίσουν όλες τις διατάξεις, σχολίασε ότι το πρόβλημα το έχει η ΝΔ που δεν έχει πάρει ακόμα θέση και ότι η διαφορετική ψήφος σε επιμέρους άρθρα δεν είναι το σημαντικό, αλλά αν επί της αρχής στηρίζουν ή δεν στηρίζουν τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία.
902, Τετάρτη 04/10/2017 - 15:30
*
ΔΑΣ ΥΠΠΟΑ
Να γίνει το Ελληνικό
«Να γίνει το Ελληνικό Μητροπολιτικό Πάρκο ανοιχτό για το λαό» επισημαίνει η ΔΑΣ των εργαζομένων στο υπουργείο Πολιτισμού - Αθλητισμού.
Σε ανακοίνωσή της αναφέρει:
«Το τελευταίο διάστημα με αφορμή τις συνεδριάσεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου γινόμαστε μάρτυρες μιας αντιπαράθεσης που έχει και από τις δύο πλευρές της αντιλαϊκό περιεχόμενο. Παράδοση του Ελληνικού στο κεφάλαιο χωρίς κήρυξη των αρχαιολογικών χώρων ή παράδοσή του αφού πρώτα έχουν κηρυχθεί οι αρχαιολογικοί χώροι;
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και άλλα αστικά κόμματα ζητάνε την επιτάχυνση των διαδικασιών χωρίς την κήρυξη αρχαιολογικού χώρου, καταθέτοντας διαπιστευτήρια στο κεφάλαιο για την υπεράσπιση των συμφερόντων και των στόχων για την ανάκαμψή του, διαμορφώνοντας το κατάλληλο "επενδυτικό περιβάλλον" στα ερείπια των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Μερίδα της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ και της κυβέρνησης αντιδρούν στην πραξικοπηματική καταστρατήγηση του αρχαιολογικού νόμου και απαιτούν την κήρυξη των αρχαιολογικών χώρων ως στοιχείο αναβάθμισης των επενδύσεων και προστασίας τους από καθυστερήσεις που θα προκύψουν από τυχόν ενστάσεις.
Η πλειοψηφία του ΣΕΑ στην εναγώνια προσπάθειά της να εφαρμοστεί ο αρχαιολογικός νόμος έφτασε στο σημείο να συμβουλεύει τον πρωθυπουργό να μην παρακαμφθεί και υποκατασταθεί ο νόμος γιατί θα δημιουργήσει επιπρόσθετα προβλήματα στο έργο. Η ανακολουθία σε παλαιότερες δηλώσεις περί δημιουργίας μητροπολιτικού πάρκου αποτυπώνεται στο απόσπασμα επιστολής της προς τον πρωθυπουργό “Επιπρόσθετα είναι βέβαιο ότι η τήρηση της νόμιμης διαδικασίας τόσο στην εισαγωγή του θέματος της κήρυξης του αρχαιολογικού χώρου Ελληνικού στο ΚΑΣ όσο και στην έγκριση των ΣΟΑ και ΣΜΠΕ, καθώς και η απαρέγκλιτη τήρηση του Ν.3028 στην αντιμετώπιση των αρχαιοτήτων που θα εντοπιστούν κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου, αίρει τις καθυστερήσεις και διευκολύνει την πορεία της επένδυσης”.
Δεν αδιαφορούμε για πολλά σοβαρά ζητήματα που θέτει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και προκύπτουν από την παράκαμψη του αρχαιολογικού νόμου και της διαδικασίας που έχει ακολουθηθεί.
Γνωρίζουμε ότι η κήρυξη αρχαιολογικών χώρων είναι μια υπεύθυνη και πολλές φορές χρονοβόρα εργασία με πολλές παραμέτρους που χρήζουν επιστημονικής τεκμηρίωσης και απαιτεί τη συμβολή και τη συνεργασία πολλών αρμόδιων Διευθύνσεων έως την τελική της περαίωση. Η καθυστέρηση όμως της ολοκλήρωσής της που οφείλεται ενίοτε σε πολιτικές σκοπιμότητες όπως στην περίπτωση του Ελληνικού αλλά κυρίως στην έλλειψη προσωπικού των υπηρεσιών, ευνοεί και διευκολύνει τους επιχειρηματικούς σχεδιασμούς ανά τη χώρα. Λόγω αυτής της καθυστέρησης, ο αρχαιολογικός πλούτος προβάλλεται ως εμπόδιο για την "ανάπτυξη" και τα επενδυτικά οράματα.
Επίσης όσον αφορά στην παράκαμψη του αρχαιολογικού νόμου χαρακτηριστικά είναι τα εξής:
Όταν το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής στις 22 Μαΐου 2017 ενέκρινε ένα, αμφίβολης νομιμότητας, σχέδιο γενικού Μνημονίου Συναντίληψης και Συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της εταιρείας Ελληνικό ΑΕ, η υπουργός δήλωσε στο Σύλλογο Αρχαιολόγων "υπογράψαμε το μνημόνιο συνεργασίας για να αποφύγουμε την κήρυξη επειδή κινδύνευε να χαθεί η επένδυση"!!!
Η απόφαση δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως χωρίς όμως να αναφέρεται το αντικείμενο της συνεργασίας. Η υπουργός συναίνεσε στην παράκαμψη της αρχαιολογικής νομοθεσίας και του εφαρμοστικού νόμου του άρθρου 24 του Συντάγματος σχετικά με την υποχρέωση να εισαχθεί στο ΚΑΣ η εισήγηση της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων, ώστε να εξεταστεί η κήρυξη ή μη της περιοχής ως αρχαιολογικού χώρου.
Τόσο το μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας όσο και το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης εκχωρούν στον αγοραστή σχεδόν πλήρη κυριαρχία στη διαχείριση και την εποπτεία της αρχαιολογικής έρευνας. Μάλιστα προβλέπεται ότι σε περίπτωση εύρεσης Αρχαιοτήτων στο Ακίνητο κατά την υλοποίηση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης: "Ο Αγοραστής και/ή η Εταιρεία θα αποζημιώνονται για τα έξοδα που προκύπτουν από την καθυστέρηση του έργου που οφείλονται σε παράβαση των υποχρεώσεων του Ελληνικού Δημοσίου" δηλαδή αν η αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία εντός της αποκλειστικής προθεσμίας εξήντα (60) ημερών, δεν υποδείξει μεθόδους για τη συνέχιση των εργασιών.
Η κριτική όμως στην κυβέρνηση ακόμα κι όταν γίνεται επί υπαρκτών ζητημάτων είναι εξίσου αντιλαϊκή όταν έχει στόχο την προστασία και την αναβάθμιση της επένδυσης. Είναι χαρακτηριστική η επιχειρηματολογία ότι μια επένδυση που θα περιλαμβάνει την ανάδειξη των αρχαιοτήτων έχει μεγαλύτερη αξία από μια επένδυση που τα αρχαία ευρήματα θα έχουν θαφτεί. Δηλαδή μια επένδυση που θα εμφυτεύει στο Ελληνικό μια νέα πόλη, που θα έχει καζίνο, ουρανοξύστες, ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα, γραφεία εταιρειών και πολλά άλλα θα είναι πιο συμφέρουσα αν έχει και αρχαιολογικούς χώρους. Προσπαθούν να πείσουν τους εργαζόμενους με πόση αρμονία θα ταιριάζουν το τραπέζι του Black Jack με τα αρχαία ευρήματα που θα βρίσκονται στο προαύλιο του κτιρίου που θα το στεγάζει.
Ενισχύουν τις αυταπάτες που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση περί δίκαιης ανάπτυξης, τη λογική του “μικρότερου κακού”. Δεν αμφισβητούν τους στόχους της ανταγωνιστικότητας, απεναντίας υποκλίνονται στην "υγιή" επιχειρηματικότητα, στο μονόδρομο της ΕΕ, επιχειρώντας να μας πείσουν ότι μπορούν να συνυπάρξουν τα επενδυτικά σχέδια και τα κέρδη των ομίλων με την πολιτιστική κληρονομιά αρκεί να γίνει σωστή διαχείριση.
Η πραγματικότητα είναι ότι στην ευρύτερη περιοχή της επένδυσης αναπτύσσονταν τρεις αρχαίοι αττικοί δήμοι, ο Δήμος του Ευωνύμου, ο Δήμος του Αλιμούντος, και ο Δήμος της Αιξωνής, Στο Μητροπολιτικό Πόλο Ελληνικού - Αγίου Κοσμά που διοικητικά εντάσσεται σε τρεις δήμους, του Αλίμου, του Ελληνικού - Αργυρούπολης και της Γλυφάδας, έχουν αποκαλυφθεί κατάλοιπα προϊστορικών, κλασικών, μεταβυζαντινών και νεότερων χρόνων (αρχαία οδικά δίκτυα, οικισμός και νεκροταφείο της Πρωτοελλαδικής στον Άγιο Κοσμά, νεκροταφείο γεωμετρικών χρόνων, αρχαίο λατομείο, μεταβυζαντινοί ναοί) και πλήθος κινητών ευρημάτων. Οι αρχαιότητες που έχουν αποκαλυφθεί προέκυψαν κατόπιν αρχαιολογικής έρευνας από τις αρχές του αιώνα έως την κατασκευή του μετρό στην περιοχή του Ελληνικού και συνθέτουν έναν ιστορικό ιστό που τεκμηριώνει περίτρανα τα ίχνη ζωής και κατοίκησης στο παράκτιο κομμάτι της Αττικής διαχρονικά στους αιώνες.
Η ανάδειξή τους δεν χρειάζεται ούτε τα καζίνο τους, ούτε τα εμπορικά τους κέντρα. Οι εργαζόμενοι πρέπει να υπερασπίσουν την πολιτιστική κληρονομιά τους και να μην την αφήσουν να γίνει ντεκόρ των ξενοδοχείων των επενδυτών. Δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε από τους «αναπτυξιακούς» σχεδιασμούς του κεφαλαίου και των κομμάτων του, από τις υποσχέσεις της κυβέρνησης για “δίκαιη” τάχα ανάπτυξη, από τους καυγάδες των αστικών κομμάτων για το ποιος μπορεί καλύτερα να υπηρετήσει την καπιταλιστική κερδοφορία.
Η απαίτηση για την προστασία των αρχαιοτήτων θα έχει θετικό για το λαό πρόσημο όταν συνδυαστεί με την πάλη για:
Να ακυρωθεί η συμφωνία ΤΑΙΠΕΔ - "Lamda Development". Να παραμείνει όλος ο χώρος του Ελληνικού (παραλία, αεροδρόμιο, πρώην αμερικανική βάση) δημόσια περιουσία και το δημόσιο να αναλάβει την κατασκευή, τη διαχείριση, το κόστος λειτουργίας και συντήρησης μητροπολιτικού πάρκου ανοιχτό για το λαό με όλες τις απαιτούμενες υποδομές για να το απολαμβάνουν οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες από όλη την Αττική.
Να ενταχθούν στο πάρκο όλες οι υπάρχουσες αθλητικές ολυμπιακές εγκαταστάσεις (Ολυμπιακό κέντρο ναυσιπλοΐας, κανόε - καγιάκ, γήπεδα κ.ά.), τα κτίρια των πρώην αεροσταθμών και της πρώην αμερικάνικης βάσης, καθώς και τα υπόστεγα, προκειμένου να αξιοποιηθούν προς όφελος του λαού και της νεολαίας με αποκλειστικά ελεύθερη και δωρεάν χρήση, με εύκολη πρόσβαση από όλη την Αττική με φθηνές και γρήγορες συγκοινωνίες, για ανάπτυξη ενός γνήσιου λαϊκού αθλητισμού και την εξυπηρέτηση των πολιτιστικών αναγκών τους.
Να κηρυχθεί ο Μητροπολιτικός Πόλος Ελληνικού - Αγίου Κοσμά (περιοχή Κοσμά - Ελληνικού και οι Δήμοι Αλίμου και Ελληνικού-Αργυρούπολης) αρχαιολογικός χώρος, σύμφωνα με τον αρχαιολογικό νόμο 3028/2002 (αρ.12) και να ενταχθεί σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό που θα εξυπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες.
Απόλυτη προστασία και ανάδειξη των αρχαιοτήτων αποκλειστικά με δημόσια διαχείριση».
902, Δευτέρα 02/10/2017 - 22:10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.