Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

ΤσΗΠΑς-ξετσΗΠΑτος: Πολιτικό «στριπτίζ» ξεφτίλας και κολιγιές με τον «διάβολο» − Ο λαός στην «κόλαση» και το κεφάλαιο στον παράδεισο

*
*
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Πολιτικό «στριπτίζ» ξεφτίλας στη συνάντηση με Τραμπ
Με έναν εξοργιστικό τρόπο, ο πρωθυπουργός «ξέπλυνε» τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό και μάλιστα στο πρόσωπο του Ντ. Τραμπ, χαρακτηρίζοντάς τον «διαβολικά... καλό!»
  • Δεσμεύσεις για αναβάθμιση της βάσης της Σούδας
  • Κομπασμοί για το γεγονός ότι η Ελλάδα διαθέτει το 2% του ΑΕΠ για εξοπλισμούς στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ
  • Συμφωνίες δισ. ευρώ - πεσκέσι στην αμερικανική πολεμική βιομηχανία, με αιχμή τα F16
  • Διαβεβαιώσεις ότι η Ελλάδα είναι «χρήσιμος σύμμαχος» για τις ΗΠΑ
  • «Στρατηγικός πυλώνας» η χώρα για τα συμφέροντα των αμερικανικών μονοπωλίων στην περιοχή, με προτεραιότητα τα ενεργειακά σχέδια
  • Σιγή ιχθύος από την πλευρά των ΗΠΑ για Κυπριακό και Αιγαίο
*
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΩΝ ΗΠΑ
Οι κολιγιές με τον «διάβολο», για το καλό του κεφαλαίου, εγγυώνται «κόλαση» στο λαό
Την ατζέντα - «φωτιά» για το λαό, η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο των επαφών του Αλ. Τσίπρα στις ΗΠΑ, επιβεβαίωσαν οι κοινές δηλώσεις χτες βράδυ με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ, μετά τη συνάντησή τους στο Λευκό Οίκο.
Την ακόμα πιο ενεργή εμπλοκή της Ελλάδας στα επικίνδυνα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων προεξόφλησε ο ίδιος ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, μιλώντας για ενίσχυση της συνεργασίας σε τομείς που ενδιαφέρουν τα μονοπώλια των ΗΠΑ, όπως η Ενέργεια και το εμπόριο, αλλά και την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, αναφέροντας συγκεκριμένα απόφαση αναβάθμισης του στόλου των F16 «ύψους 2,4 δισεκατομμυρίων».
Όλη η ατζέντα από τον Τραμπ
«Ενώπιόν μας υπάρχουν πολλές ευκαιρίες», ανέφερε ο Ντ. Τραμπ, υποδεικνύοντας συγκεκριμένα τους τομείς της άμυνας, της Ενέργειας και του εμπορίου, ευχαριστώντας για τη «φιλοξενία» της αμερικανικής βάσης στη Σούδα αλλά και για τις δυσθεώρητες ΝΑΤΟικές δαπάνες, που ξεπερνούν το 2% του ΑΕΠ.
«Ευχαριστώ τους Ελληνες που φιλοξενούν τις αμερικανικές δυνάμεις στη βάση της Σούδας και γιατί είναι απ' τις λίγες χώρες που δαπανούν τουλάχιστον το 2% για το ΝΑΤΟ», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας την ευαρέσκειά του για την απόφαση αναβάθμισης του στόλου των F16, για την οποία είπε πως «υπάρχει μια συμφωνία για την αναβάθμιση των ελληνικών F16 και αυτή η συμφωνία θα ενισχύσει τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ και τις σχέσεις μας».
Επιπλέον, εξήρε τη συμβολή της Ελλάδας στους αγωγούς Ενέργειας και για την επίτευξη του στόχου για ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ, ενώ δεν μάσησε τα λόγια του, δηλώνοντας ότι η συμβολή της αυτή θα αυξήσει τις εξαγωγές υγροποιημένου αερίου από τις ΗΠΑ, ενισχύοντας τα κέρδη των επιχειρήσεών τους.
Ξέπλυμα στις ΗΠΑ από τον Τσίπρα
Για «μοναδική στιγμή για να ενισχύσουμε τη στρατηγική μας συμμαχία και συνεργασία» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, που επανέλαβε τα περί 
«Ελλάδας - πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή», σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «ανυπομονούμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας, γιατί έχουμε κοινές αξίες και κοινά συμφέροντα στην περιοχή». Είπε επιπλέον πως η Ελλάδα είναι ένας «χρήσιμος» και «αξιόπιστος» σύμμαχος των ΗΠΑ, απαριθμώντας τα όσα έχει κάνει η κυβέρνησή του στις κολιγιές με Ισραήλ και Αίγυπτο, μέσα από τριμερή και τετραμερή σχήματα συνεργασίας, τις επαφές της με τον αραβικό κόσμο, τη μετατροπή της χώρας σε ισχυρή δύναμη στον τομέα της ναυτιλίας και του Τουρισμού και σε κόμβο μεταφορών και Ενέργειας.
Παράλληλα, επιβεβαίωσε τα σχέδια για αναβάθμιση της Σούδας ως ορμητηρίου επεμβάσεων στην περιοχή, λέγοντας πως «σε ό,τι αφορά τη Σούδα, είναι γνωστό ότι έχει ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία, την αξιολογήσαμε από κοινού, γίνεται σημαντική δουλειά εκεί, που μπορεί και πρέπει να αναβαθμιστεί».
Ενώ, «ξεπλένοντας» πέρα από κάθε όριο το ρόλο των ΗΠΑ και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, ο πρωθυπουργός έφτασε να μιλάει για «αξίες της δημοκρατίας και της ελευθερίας που μοιράζονται οι δύο χώρες» και μάλιστα, όταν ρωτήθηκε για παλιότερες δηλώσεις του για τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, είπε ότι «η προσέγγισή του στα πράγματα και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει την πολιτική μπορεί να μοιάζει διαβολικός, αλλά γίνεται για καλό»!
Προκλητικός και ενδεικτικός των επικίνδυνων παζαριών ήταν και ο τρόπος που ο πρωθυπουργός έμπλεξε την επίλυση των λεγόμενων «εθνικών θεμάτων» με τους αναβαθμισμένους ρόλους που διεκδικεί η αστική τάξη στα σχέδια των ΗΠΑ στην περιοχή, λέγοντας χαρακτηριστικά πως
«η Ελλάδα μπορεί να αναπτύξει ρόλο πυλώνα σταθερότητας μόνο αν απελευθερωθεί από θεμελιώδεις εθνικές ανησυχίες της στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας. Οι ΗΠΑ μπορούν παίξουν σημαντικό ρόλο στον διπλωματικό όσο και αμυντικό τομέα. Προσβλέπουμε στη δίκαιη λύση του Κυπριακού, προς όφελος του κυπριακού λαού, χωρίς εγγυητές και κατοχικά στρατεύματα (...) η επικίνδυνη δραστηριότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο πρέπει να τερματιστεί, υπονομεύει τις σχέσεις μεταξύ δύο ΝΑΤΟικών συμμάχων σε μια ευαίσθητη περιοχή». Οπως χαρακτηριστικό ήταν και το γεγονός ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν έκανε καμία απολύτως αναφορά στα εν λόγω θέματα.
Κατά τ' άλλα, αμφότεροι έκλιναν σε όλες τις πτώσεις την ανάγκη ανάκαμψης της καπιταλιστικής οικονομίας στην Ελλάδα, ως τη βάση στην οποία θα πατήσουν οι παραπέρα σχεδιασμοί. Ο Ντ. Τραμπ ενθάρρυνε όπως είπε τον Αλ. Τσίπρα να προχωρήσει το πρόγραμμα των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων, ενώ εξέφρασε και τη θέση των ΗΠΑ για μια «αξιόπιστη ανακούφιση από το χρέος», που βέβαια αφορά αποκλειστικά τα συμφέροντα του κεφαλαίου.
Ο Αλ. Τσίπρας από την πλευρά του παρέθεσε όλα όσα έχει κάνει η κυβέρνησή του μέχρι σήμερα για την «προσέλκυση επενδύσεων», όπως την απλοποίηση της αδειοδότησης, τον αναπτυξιακό νόμο κ.ά., δεσμευόμενος για πορεία στην ίδια κατεύθυνση, ενώ ανακοίνωσε ότι θα συσταθεί μόνιμη ομάδα εργασίας ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομίας των δύο χωρών, με αντικείμενο τη συνεργασία στις επενδύσεις και την οικονομία.
Τι άλλο συζητήθηκε;
Όλα αυτά δημοσίως, αφού για σχεδόν δύο ώρες είχαν προηγηθεί «κεκλεισμένων των θυρών» διευρυμένες συνομιλίες στην αίθουσα του Υπουργικού Συμβουλίου των ΗΠΑ, όπου συμμετείχαν από πλευράς ΗΠΑ οι Ρεξ Τίλερσον (υπουργός Εξωτερικών), Στίβεν Μνούτσιν (υπουργός Οικονομικών), Γουίλμπουρ Ρος (υπουργός Εμπορίου), Τζον Κέλι (προσωπάρχης Προέδρου ΗΠΑ), ο στρατηγός Χέρμπερτ - Ρέινολντ ΜακΜάστερ (σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας), Τζάρεντ Κούσνερ (βοηθός και ανώτερος σύμβουλος του Τραμπ), Ντίνα Πάουελ (αναπληρώτρια του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας), Γκάρι Κον (επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου του Τραμπ), Τζέφρι Πάιατ (πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα) και Φιόνα Χιλ (βοηθός του Τραμπ, υπεύθυνη για ευρωπαϊκές και ρωσικές υποθέσεις). Από ελληνικής πλευράς στη συνάντηση συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών, Οικονομίας, Ψηφιακής Πολιτικής, Εθνικής Αμυνας, καθώς και μια σειρά σύμβουλοι.
Συνάντηση με Λαγκάρντ
Την κοινή τους προσήλωση στην αντιλαϊκή πολιτική και στην εφαρμογή των μέτρων που απαιτούνται για την ολοκλήρωση και της τρίτης «αξιολόγησης» συνομολόγησαν Αλ. Τσίπρας και Κριστίν Λαγκάρντ, στη συνάντηση που είχαν μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας (ώρα Ελλάδας), στην Ουάσιγκτον. Αμέσως μετά, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι συζήτησαν «τη βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη προοπτική της ελληνικής οικονομίας, τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί έως τώρα στην κατεύθυνση της επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος και τα βήματα που κάνουμε τώρα προς την κατεύθυνση οικοδόμησης μιας αξιόπιστης και βιώσιμης πρόσβασης στις αγορές».
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε το αφήγημα της Ελλάδας που «ανακάμπτει», εγκωμίασε το γεγονός ότι
«έχουμε υπερβεί τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος για τρία συνεχόμενα χρόνια» και πρόσθεσε πως «συμφωνήσαμε ότι είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών να ολοκληρωθεί έγκαιρα η τρίτη αξιολόγηση, όσο το δυνατόν συντομότερα», κάτι που «όλοι επιθυμούν», όπως είπε, αφού «θα επιτρέψει στην ελληνική οικονομία να διατηρήσει το θετικό "μομέντουμ" και θα προσφέρει μια περίοδο "καθαρού αέρα", κατά τη διάρκεια της οποίας όλα τα μέρη μπορούν να εστιάσουν στην καίρια συζήτηση σχετικά με τις παραμέτρους ελάφρυνσης του χρέους και να θέσουν τους όρους για μια επιτυχή και βιώσιμη πρόσβαση στις αγορές». Εξέφρασε τέλος την ελπίδα ότι «στις κρίσιμες συζητήσεις για το θέμα του χρέους, το ΔΝΤ θα διαδραματίσει έναν καίριο και αποφασιστικό ρόλο».
ΝΔ: Προσυπογράφει τους επικίνδυνους στόχους
Στόχους προς εκπλήρωση έθεσε ξανά χτες η ΝΔ στον πρωθυπουργό, στην επίσκεψή του στις ΗΠΑ, επιδεικνύοντας ξανά τη στρατηγική τους ταύτιση στους βασικούς στόχους ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων για γεωστρατηγική τους αναβάθμιση στην ευρύτερη ζώνη της Ανατολικής Μεσογείου, όπως περνά μέσα από τη βαθύτερη εμπλοκή σε ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.
Συγκεκριμένα, αρθρογραφώντας στα «Νέα», ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος, μιλά για «απτά, μετρήσιμα αποτελέσματα που αυτή η επίσκεψη πρέπει να φέρει για την Ελλάδα».
Κρίνοντας ότι «η γεωπολιτική συγκυρία είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή και γι' αυτό η θέση της χώρας μας ενισχυμένη», εξηγεί ότι «η Ουάσιγκτον αναζητεί στηρίγματα στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και στα Βαλκάνια. Αντιμέτωπη με σωρεία προκλήσεων, χρειάζεται αξιόπιστους εταίρους για να αντισταθμίσει, μεταξύ άλλων, και τη μετάλλαξη της Τουρκίας. Η Αγκυρα εξελίσσεται σε απρόβλεπτο και αβέβαιο σύμμαχο με επιδιώξεις συχνά διαμετρικά αντίθετες από εκείνες των ΗΠΑ και της ΕΕ».
Στον αντίποδα, εξωραΐζοντας τη συμμετοχή της χώρας σε ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, υποστηρίζει ότι, αντίθετα, η Ελλάδα «παραμένει σημείο δημοκρατίας και σταθερότητας σε έναν γεωπολιτικό κύκλο αστάθειας. Αυτό οφείλεται πρωτίστως στη συμμετοχή μας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, στη βάση των σταθερών κοινών αρχών και αξιών της δημοκρατικής Δύσης».
Σε ένα τέτοιο πλαίσιο υπολογίζει ότι η επίσκεψη Τσίπρα «μπορεί να αποδειχθεί πραγματικά σημαντική. Αρκεί βέβαια να φέρει συγκεκριμένα, θετικά αποτελέσματα σε τουλάχιστον επτά περιοχές ελληνικού ενδιαφέροντος:
  • Συνομολόγηση ενός "Οδικού Χάρτη Στρατηγικής Συνεργασίας" με συγκεκριμένα βήματα και στόχους. Στην οικονομία, στην προσέλκυση επενδύσεων, στην Ενέργεια, στην άμυνα, στην εξωτερική πολιτική, στις νέες τεχνολογίες, στον τουρισμό και τον πολιτισμό.
  • Οικοδόμηση αμοιβαία επωφελούς αμυντικής συμφωνίας, που θα αναγνωρίζει έμπρακτα τη γεωστρατηγική σημασία της χώρας μας και τις θυσίες των Ελλήνων για την εθνική άμυνα.
  • Επωφελής συμφωνία μακράς πνοής για τη χρήση της βάσης της Σούδας, που να ενισχύει την εθνική και περιφερειακή ασφάλεια.
  • Ουσιαστική συνεργασία στο χώρο των Βαλκανίων, που να αντικατοπτρίζει την ειδική θέση και το ρόλο της χώρας μας και να διευκολύνει το οριστικό κλείσιμο του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Χωρίς προσβολή της Ιστορίας μας, χωρίς αλυτρωτισμούς και με πλήρη σεβασμό των σχέσεων καλής γειτονίας.
  • Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία ότι δεν μπορεί να συνεχίσει την απαράδεκτη και επικίνδυνη συμπεριφορά των συνεχών προκλήσεων στο Αιγαίο, με ταυτόχρονο πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.
  • Επανεκκίνηση της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού, για να τερματισθεί επιτέλους η παράνομη τουρκική κατοχή.
  • Ισχυρή και ουσιαστική στήριξη των ΗΠΑ προς την Ελλάδα στις προσπάθειες που καταβάλλει ως σύνορο του δυτικού κόσμου για την αντιμετώπιση του Προσφυγικού - Μεταναστευτικού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.