Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017

Φόρος τιμής στην Καταλονία: Των παθών τους τον ταΡαχόι ή Εθνοτικές ιδιομορφίες με τη σημαία της αστικής τάξης (VIDEO - Φωτό)


ΙΣΠΑΝΙΑ - ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ
Κλιμακώνεται η ενδοαστική αντιπαράθεση στο φόντο των εκατοντάδων τραυματιών από την καταστολή

Σε νέο επίπεδο βρίσκεται πλέον η ενδοαστική αντιπαράθεση στην Ισπανία με επίκεντρο την απόσχιση της Καταλονίας, μετά και το όργιο καταστολής σε ολόκληρη την επαρχία κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό πάνω από 800 ανθρώπων.
Έτοιμος για μονομερή ανεξαρτησία ο πρόεδρος της Καταλονίας
Ο πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν, διατράνωσε την Κυριακή ότι οι πολίτες της περιοχής κέρδισαν «το δικαίωμα να αποκτήσουν ένα κράτος ανεξάρτητο» από την Ισπανία, μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στο οποίο, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνησή του, επικράτησε με συντριπτικό ποσοστό το «ναι».
Πλαισιωμένος από τα μέλη της κυβέρνησής του, ο Πουτζντεμόν δήλωσε το βράδυ της Κυριακής:
«αυτή την ημέρα ελπίδας και δεινών, οι πολίτες της Καταλονίας κερδίσαμε το δικαίωμα να αποκτήσουμε ένα ανεξάρτητο κράτος που θα πάρει τη μορφή μιας Δημοκρατίας».
Ο ίδιος τόνισε ότι η κυβέρνησή του θα επιδώσει τις προσεχείς ημέρες τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στο κοινοβούλιο της Καταλονίας, προκειμένου αυτό «να μπορέσει να ενεργήσει βάσει του νόμου με τον οποίο οργανώθηκε το δημοψήφισμα».
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί πλέον να κοιτάζει αλλού», συνέχισε ο Πουτζντεμόν, προτρέποντας τις Βρυξέλλες να επέμβουν στη διένεξη. «Είμαστε Ευρωπαίοι πολίτες και υφιστάμεθα επιθέσεις εναντίον των δικαιωμάτων και των ελευθεριών (μας)», εξήγησε.
Τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα ο εκπρόσωπος της καταλανικής κυβέρνησης Ζόρντι Τουρούλ ανακοίνωσε από την πλευρά του τη νίκη του «ναι», με ποσοστό «90%».
Κατά τον ίδιο, πάνω από δύο εκατομμύρια άνθρωποι -από τους συνολικά 7,5 εκατομμύρια Καταλανούς- υποστήριξαν ότι η Καταλονία πρέπει να γίνει «ανεξάρτητο κράτος με τη μορφή της Δημοκρατίας», επί του συνόλου των 2,26 εκατομμυρίων ψηφισάντων.
Το «όχι» έλαβε το 7,8% των ψήφων (176.000) στη διαδικασία, από την οποία απείχαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στους αυτονομιστές.
Η ανακοίνωση έγινε δεκτή με ζητωκραυγές στο κέντρο της Βαρκελόνης, όπου είχαν συγκεντρωθεί αρκετές χιλιάδες αυτονομιστές.
Σύμφωνα με τον Τουρούλ, το ποσοστό της συμμετοχής ανήλθε στο 42,3%: ένα επίπεδο που ο πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν, χαρακτηρίζει αποδεκτό, καθώς όπως διαβεβαιώνει αυτό ήταν το ποσοστό της συμμετοχής των Ισπανών στο δημοψήφισμα για το ευρωπαϊκό Σύνταγμα.
«Δεν έγινε δημοψήφισμα» δηλώνει ο Μαριάνο Ραχόι
«Σήμερα δεν έγινε δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση στην Καταλονία. Το κράτος δικαίου παραμένει σε ισχύ με όλη τη δύναμή του», δήλωσε το βράδυ της Κυριακής ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι σε τηλεοπτικό του διάγγελμά του το βράδυ της Κυριακής.
Ο λαός της Καταλονίας ξεγελάστηκε για να πάρει μέρος στην απαγορευμένη ψηφοφορία, υποστήριξε ο Ραχόι, προσθέτοντας πως το δημοψήφισμα ήταν ένα στρατήγημα της περιφερειακής κυβέρνησης εναντίον της νομιμότητας και της δημοκρατικής αρμονίας και ήταν ένας «δρόμος που οδηγεί στο πουθενά».
Ο Ραχόι ευχαρίστησε τις δυνάμεις ασφαλείας που επέβαλαν το νόμο και έκαναν τη δουλειά τους και υποστήριξε πως το κράτος δικαίου επικράτησε στην Καταλονία
Οι δυνάμεις της τάξης «έκαναν το καθήκον τους» και «σεβάστηκαν την εντολή της δικαιοσύνης», η οποία είχε απαγορεύσει το δημοψήφισμα.
«Θα ήταν ευκολότερο για όλους να κοιτάξουμε από την άλλη πλευρά», πρόσθεσε ο συντηρητικός ηγέτης. Το δημοψήφισμα αποτελούσε μια «αληθινή επίθεση εναντίον του κράτους δικαίου (...) στην οποία το κράτος αντέδρασε με αποφασιστικότητα και ηρεμία».
Ο Ισπανός πρωθυπουργός ζήτησε επίσης να συναντηθεί με όλα τα πολιτικά κόμματα για αν συζητήσουν το μέλλον της χώρας μετά το δημοψήφισμα.
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την ανελέητη καταστολή
Περίπου σαράντα συνδικαλιστικές, πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις απηύθυναν την Κυριακή έκκληση να υπάρξει παλλαϊκή συμμετοχή σε μια γενική απεργία στην Καταλονία αύριο Τρίτη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επέμβαση του ισπανικού κράτους με σκοπό να εμποδιστεί η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.
«Καλούμε όλη την κοινωνία, τις οργανώσεις των εργοδοτών, τους επικεφαλής των επιχειρήσεων, τα συνδικάτα, τους εργαζόμενους, τους ανεξάρτητους, τους θεσμούς και όλους τους πολίτες της Καταλονίας να συμμετάσχουν για να παραλύσει η χώρα την Τρίτη 3η Οκτωβρίου», ανέφεραν οι οργανώσεις αυτές σε κοινή ανακοίνωσή τους.
Η όλη κλιμάκωση της ενδοαστικής σύγκρουσης με το αίτημα ανεξαρτητοποίησης της Καταλονίας, που προωθούν ισχυρά καπιταλιστικά συμφέροντα, καταφέρνει να εγκλωβίζει και λαϊκά στρώματα.
Έτσι επιτυγχάνεται από την αστική τάξη - αξιοποιώντας τις υπαρκτές εθνοτικές ιδιομορφίες και τη μεγάλη επιχείρηση καταστολής από το ισπανικό κράτος - να βάζει τους εργαζόμενους να παλεύουν κάτω από ξένες σημαίες, αντί τον πραγματικό αντίπαλο, που είναι οι εκμεταλλευτές τους, είτε είναι Ισπανοί είτε Καταλανοί.
Ωστόσο, στην Καταλονία υπάρχουν και αντιτιθέμενα συμφέροντα μέσα στην αστική τάξη, που θεωρούν ότι πιθανή απόσχιση θα δημιουργούσε προβλήματα και στις δύο πλευρές.
Γίνεται λόγος ότι η Ισπανία θα μπορούσε σε μια τέτοια περίπτωση να χάσει το 20% του ΑΕΠ της ή 220 δισ. ευρώ, αλλά και το κεφάλαιο της Καταλονίας θα έχανε τη σύνδεση με την ΕΕ (θα έπρεπε να ξεκινήσει νέα διαδικασία επανένταξης) και την οικονομική ισχύ που έχει τώρα.
Να σημειώσουμε ότι μόνο η θυγατρική της αυτοκινητοβιομηχανίας «Φολκσβάγκεν», «Σέατ», που έχει έδρα σε περιοχή κοντά στη Βαρκελώνη, είναι η πρώτη εξαγωγική εταιρεία της Ισπανίας, συνολικά το 80% της παραγωγής της εξάγεται και μόνο για το 2016 είχε τζίρο 8,6 δισ.
Η Καταλονία επίσης καταλαμβάνει την πρώτη θέση σε ολόκληρη την Ισπανία στους τομείς βιομηχανίας, κλωστοϋφαντουργίας (τέσσερις στις έξι εταιρείες ένδυσης έχουν την έδρα τους εκεί) και σημαντική θέση στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών.
Επίσης, ενδιαφέρον είναι ότι το 50% των γερμανικών εταιρειών στην Ισπανία εδρεύουν στην Καταλονία.
(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Reuters») - Πηγή Φωτό: Associated Press
902, Δευτέρα 02/10/2017 - 10:48 - Ενημέρωση: Δευτέρα 02/10/2017 - 12:58

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.