Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017

ΠΑΜΕ ενάντια στους πλειστηριασμούς- ΠΑΜΕ για την Υγεία και με τους Αγρότες − Η ζωή μας στα χέρια μας − 3 μεγάλες πανελλαδικές κινητοποιήσεις (VIDEO - ΦΩΤΟ)

 
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
Κινητοποιήσεις στα Ειρηνοδικεία ενάντια στους πλειστηριασμούς
(VIDEO - ΦΩΤΟ)
 «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» βροντοφώναξαν σωματεία και εργαζόμενοι που συγκεντρώθηκαν σήμερα το μεσημέρι στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας, μετά από κάλεσμα της Γραμματείας Αττικής του ΠΑΜΕ. 
«Οργάνωση και αγώνας ενάντια στις κατασχέσεις σπιτιών και καταθέσεων λαϊκών νοικοκυριών», ήταν το σύνθημα στο πανό που άνοιξαν και στα τρικάκια που πέταξαν στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Στην παράσταση διαμαρτυρίας πήραν μέρος εργατικά σωματεία καθώς και Λαϊκές Επιτροπές από το Δήμο της Αθήνας, ενώ ανάλογες παρεμβάσεις έγιναν στο Ειρηνοδικεία σε Λαύριο και Κορωπί.
Στην κινητοποίηση στο Ειρηνοδικείο Αθήνας παραβρέθηκε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής. Επίσης, στην κινητοποίηση παρέστη αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.
Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης οι συγκεντρωμένοι φώναξαν συνθήματα με τα οποία καλούσαν τους εργαζομένους σε οργάνωση ενάντια στις κατασχέσεις σπιτιών και καταθέσεων των λαϊκών οικογενειών. «Εμπρός λαέ ξεσηκωμός, κάτω τα χέρια απ' του λαού το βιος» και «Τέρμα πια στους εκβιασμούς, εμπόδισε λαέ τους πλειστηριασμούς», ήταν μερικά από αυτά. Κανένας από τους πλειστηριασμούς που είχαν προγραμματιστεί για σήμερα δεν πραγματοποιήθηκε. 
«Με το κάλεσμα της Γραμματείας Αττικής του ΠΑΜΕ βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να βάλουμε ένα φρένο στους σχεδιασμούς κυβέρνησης και μεγάλου κεφαλαίου να βάλουν χέρι στην περιουσία της εργατικής τάξης, του ελληνικού λαού», σημείωσε ο Αλέκος Περράκης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, και συνέχισε: «Αυτό που είναι σημαντικό και το μήνυμα που στέλνουμε από τη σημερινή μας παρουσία, είναι το κάλεσμα προς κάθε συνδικάτο, κάθε εργαζόμενο να οργανωθεί η αντίσταση απέναντι στο σύνολο της βάρβαρης αυτής πολιτικής, να πάρουν οι εργαζόμενοι την υπόθεση στα χέρια τους, να οργανωθούν και να παλέψουμε μαζί απέναντι σε όλα τα μέτωπα της αντιλαϊκής - αντεργατικής πολιτικής».
«Κανείς δεν είναι μόνος του απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ», τόνισε η Όλγα Πλιάτσικα, μέλος της Επιτροπής που έχει συγκροτηθεί από τη Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ, με στόχο την οργάνωση της πάλης και το συντονισμό ενάντια σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. Κάλεσε τους εργαζόμενους να πάρουν θέση μάχης «μέσα από τα συνδικάτα μας, στους τόπους δουλειάς, μέσα από τις Λαϊκές Επιτροπές στις γειτονιές, έτσι ώστε κανένα σπίτι εργατικής - λαϊκής οικογένειας να μην πέσει στα χέρια τραπεζίτη». Υπενθυμίζεται πως κάθε σωματείο, εργαζόμενος, άνεργος, συνταξιούχος μπορεί να απευθύνεται στην Επιτροπή για την παροχή συμβουλών και βοήθεια, κυρίως όμως για την οργάνωση του αγώνα.
Για το σκοπό αυτό, το ΠΑΜΕ διαθέτει τα εξής τηλέφωνα καθημερινής επικοινωνίας:
210-3833786, 697-4010107,693-9172374, 694-7445479, 697-2220265.
Η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ καλεί την εργατική τάξη, τις φτωχές εργατικές και λαϊκές οικογένειες σε αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, που ρημάζει στην κυριολεξία το βιος των φτωχών οικογενειών προς όφελος των τραπεζιτών και των αρπαχτικών.
«Να μην συμβιβαστεί κανείς με τη φοροληστεία και το χαράτσωμα που καταληστεύουν το λαϊκό εισόδημα. Περισσότερες από 1.000 κατασχέσεις τη μέρα, που στην πλειοψηφία τους αφορούν την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, τους συνταξιούχους. Πάνω από 500 πλειστηριασμοί τη βδομάδα, που αυξάνονται μέρα τη μέρα απειλώντας δεκάδες χιλιάδες καταχρεωμένες λαϊκές οικογένειες», αναφέρει η Γραμματεία στην ανακοίνωσή της και τονίζει πως η επίθεση θα ενταθεί: «Οι κατασχέσεις χρημάτων για χρέη θα διευρυνθούν. Επιπλέον, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα αφορούν και στην πρώτη κατοικία, θα γίνονται τρεις φορές τη βδομάδα (αντί μίας που ίσχυε μέχρι τώρα) και θα δίνεται η δυνατότητα στους τραπεζικούς ομίλους να εκχωρούν τα λεγόμενα "κόκκινα" δάνεια σε εταιρείες - κοράκια προκειμένου να προχωρούν άμεσα σε εκποίηση περιουσιών μαζί με τους τραπεζίτες! Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κάνει ένα βήμα παραπάνω. Διαλύει ουσιαστικά την όποια παρεχόμενη προστασία υπήρχε στην πρώτη κατοικία. Κάνει παζάρια με τους τραπεζίτες για να καταργήσει τελείως ή να ρίξει σε πολύ χαμηλό επίπεδο τα κριτήρια προστασίας της πρώτης κατοικίας».
Στο φόντο αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη κάθε σωματείο, κάθε Λαϊκή Επιτροπή να οργανώσει αποφασιστικά την πάλη, με συσκέψεις, συγκεντρώσεις, διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις ενάντια στις κατασχέσεις.
902, Τετάρτη 11/10/2017 - 17:33 - Ενημέρωση: Τετάρτη 11/10/2017 - 19:15
*
ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ
Πανυγειονομική κινητοποίηση στην Αθήνα - 24ωρη απεργία στην περιφέρεια
(VIDEO - ΦΩΤΟ)
Το μπλοκ του ΣΕΝΕ στην πανυγειονομική κινητοποίηση στην Αθήνα
Με συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας εργαζομένων στα νοσοκομεία και γιατρών ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 11 Οκτώβρη η πανυγειονομική κινητοποίηση στην Αθήνα που ξεκίνησε από νωρίς το πρωί έξω από τα Νοσοκομεία Παίδων.
Στην Αθήνα, η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο στάσης εργασίας από τις 8 π.μ. έως τη 1 μ.μ., ενώ στην περιφέρεια έχει κηρυχθεί σήμερα 24ωρη απεργία. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας Αττικής.
Δείτε εδώ τη δήλωση του Μ. Βαρδαβάκη
Η κινητοποίηση ξεκίνησε το πρωί με συγκέντρωση έξω από τα Νοσοκομεία Παίδων, ενώ στη συνέχεια μετατράπηκε σε πορεία, διέσχισε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, πέρασε από το Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όπου με την πορεία ενώθηκαν οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο και κατέληξε στη συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας, όπου συμμετείχαν και οι γιατροί, καθώς η ΕΙΝΑΠ κήρυξε στάση εργασίας από τις 9 π.μ. έως τις 3 μ.μ.
Ακόμη κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη και στο Ηράκλειο (διαβάστε παρακάτω).
Με πορεία από τα Νοσοκομεία Παίδων στο υπουργείο Υγείας
Νωρίτερα, στο ύψος του Μεγάρου Μαξίμου, μπλοκ των δυνάμεων της ΣΕΕΑΝ, του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑΜΕΑ Ν. Αττικής και οικογενειών περιθαλπομένων στο Ίδρυμα Χρονίων Παθήσεων Σκαραμαγκά με ντουντούκες και ανακοινώσεις υποδέχτηκαν την πορεία, ενημερώνοντας για τις εξελίξεις στο Ίδρυμα, όπου την Τρίτη 10 Οκτώβρη ξεκίνησε η διαδικασία κλεισίματός του με τη μεταφορά των πρώτων περιθαλπομένων σε άλλα ιδρύματα. Παράλληλα κάλεσαν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνουν την Τρίτη 17 Οκτώβρη στις 11 π.μ. στο υπουργείο Εργασίας. Αμέσως μετά ενώθηκαν με το μπλοκ των ταξικών δυνάμεων στην πορεία.
Στην διάρκεια της κινητοποίησης τα συνθήματα στο μπλοκ των ταξικών δυνάμεων που κυριάρχησαν ήταν «Δώστε λεφτά για Πρόνοια - Υγεία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία». «Οι υγειονομικοί δεν είναι συντεχνία, παλεύουν για δημόσια και δωρεάν Υγεία» και «Τα νοσοκομεία δεν είναι επιχειρήσεις, δώστε κρατικές επιχορηγήσεις».
Στο πανό του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας Αττικής αναγραφόταν «Λαϊκή συμμαχία και αντεπίθεση για την ανάκτηση όλων των απωλειών. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία - Πρόνοια για όλους».
Νωρίτερα, την ώρα που η πορεία έφτανε στον «Ευαγγελισμό», οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου με το Σωματείο Εργαζομένων ενώθηκαν με το μπλοκ των ταξικών δυνάμεων. Στο πανό του ΣΕΝΕ αναγραφόταν «Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Αύξηση εδώ και τώρα στους μισθούς. Ένταξη στα ΒΑΕ».
Κινητοποιήσεις σε Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Διεύθυνση Υγειονομικών Περιφερειών, στην Αριστοτέλους, πραγματοποίησαν εργαζόμενοι (μόνιμοι, συμβασιούχοι και επικουρικοί) από τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.
Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, είπαν όχι στην αξιολόγηση που στόχο έχει ακόμη μικρότερο Δημόσιο, ευέλικτο, με εργαζόμενους πειθήνια όργανα που θα υλοποιούν τις αντιλαϊκές πολιτικές. Απαίτησαν μαζικούς διορισμούς και κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Να μην πεταχτεί στην ανεργία κανένας επικουρικός, συμβασιούχος ή εργολαβικός εργαζόμενος.
Και κάλεσαν να δυναμώσει ο αγώνας για να έχουν όλοι οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, οι συνταξιούχοι, όλος ο λαός σύγχρονες και εντελώς δωρεάν υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας, Πρόληψη, πλήρη και καθολική εμβολιαστική κάλυψη με ευθύνη του κράτους.
Η Ελένη Μπακιρλή, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ, κατήγγειλε την τροπολογία έκτρωμα για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και την τρομοκρατία που ασκείται από τις διοικήσεις των νοσοκομείων.
Η Αθηνά Γραμματικοπούλου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Θεαγένειο Αντικαρκινικό νοσοκομείο, σημείωσε ότι στο Θεαγένειο λείπουν πάνω από 200 άτομα από το οργανόγραμμα του νοσοκομείου και πάρα πολλές θέσεις καλύπτονται από ελαστικές μορφές απασχόλησης, από παιδιά που είναι από τις σχολές μαθητείας, από συμβασιούχους και επικουρικούς. Αυτήν την περίοδο στο νοσοκομείο απασχολούνται 46 άτομα μέσα από πρόγραμμα του ΟΑΕΔ που θα λήξει το Φλεβάρη του 2018 και δεν υπάρχει προοπτική να ανανεωθούν οι συμβάσεις τους.
Στο Ηράκλειο, έγινε συγκέντρωση στην είσοδο του νοσοκομείου ΠΑΓΝΗ από το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ. Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης αντιπροσωπεία του σωματείου απαίτησε συνάντηση με το διοικητή του νοσοκομείου, προκειμένου να θέσουν το διεκδικητικό τους πλαίσιο, ωστόσο, όπως κατήγγειλε η αντιπροσωπεία, ο διοικητής αρνήθηκε να συναντηθεί μαζί της.
902, Τετάρτη 11/10/2017 - 14:36 - Ενημέρωση: Τετάρτη 11/10/2017 - 17:11
*
ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
«Η ανάπτυξή τους τσακίζει τις ζωές μας» - Αγωνιστική απάντηση στην κυβερνητική φιέστα
Μαζικό και δυναμικό πανθεσσαλικό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στη Λάρισα από εργαζόμενους, άνεργους, μικρομεσαίους αγρότες και ΕΒΕ, γυναίκες και νέους από Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα και Μαγνησία.
Με συνθήματα όπως «Θέλουνε συναίνεση να φτάσουμε στον πάτο, οργάνωση παντού να’ ρθουν τα πάνω κάτω» και «ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ ματώνουν το λαό για την πλουτοκρατία» έδωσαν αγωνιστική απάντηση στην κοροϊδία περί «δίκαιης ανάπτυξης» που διαλαλεί η κυβέρνηση, μέσα από το «αναπτυξιακό συνέδριο Θεσσαλίας», οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν την Τρίτη και ολοκληρώθηκαν την Τετάρτη με την ομιλία του Αλ. Τσίπρα. Ιδιαίτερα δυναμική η παρουσία των αγροτών, οι οποίοι συμμετείχαν στην κινητοποίηση με τα τρακτέρ τους.
Οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Νωρίτερα, έφτασαν κοντά στο χώρο όπου διεξάγεται το Συνέδριο αλλά δεν κατάφεραν να προσεγγίσουν, εξαιτίας του αποκλεισμού στον οποίο είχαν προχωρήσει ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, γεγονός που κατήγγειλε ο Τάσος Τσιαπλές, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.
Το συλλαλητήριο διοργάνωσαν το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Καρδίτσας και Τρικάλων, ενώ συμμετείχαν δεκάδες εργατικά σωματεία και αγροτικοί σύλλογοι, σύλλογοι γυναικών, φοιτητών, συνταξιουχικές οργανώσεις και άλλοι μαζικοί φορείς της περιοχής.
Στη συγκέντρωση στην πλατεία της συνοικίας Αβέρωφ μίλησε ο Τάσος Τσιαπλές πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, ενώ χαιρέτησαν ο Κώστας Τζέλας γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Καρδίτσας και ο Παναγιώτης Ηλιάδης πρόεδρος του φοιτητικού Συλλόγου Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Στην ομιλία του ο Τ. Τσιαπλές (διαβάστε την ολόκληρη παρακάτω) σημείωσε ότι «έχουν στήσει ένα ακόμα συνέδριο-φιέστα για να εξωραΐσουν τη βάρβαρη πολιτική τους, που εξαθλίωσε μαζικά τους εργάτες και τα φτωχά λαϊκά στρώματα και να μοιράσουν ψεύτικες ελπίδες ότι τελειώνουν τα βάσανά μας και η "ανάπτυξη" που επαγγέλλονται θα είναι δίκαιη, για να υποτάξουν το λαό στα συμφέροντά τους ξανά». Κάλεσε τους εργαζόμενους να γυρίσουν την πλάτη στην προσπάθεια εργοδοσίας, κυβέρνησης, αστικών κομμάτων και των αιρετών τους σε Περιφέρεια και δήμους. «Υπάρχει κι άλλος δρόμος ανάπτυξης, αυτός που συμφέρει τους εργάτες, τους μικρούς αγρότες και ΕΒΕ και γι’ αυτόν παλεύουμε» τόνισε ο Τ. Τσιαπλές προσθέτοντας «είναι ο δρόμος που περνά μέσα από την οργάνωση σε γερά, ταξικά προσανατολισμένα σωματεία και στους χώρους δουλειάς και του ταξικού αγώνα της εργατικής τάξης με τη γραμμή πάλης του ΠΑΜΕ, σε συμμαχία με τους μικρούς αγρότες και ΕΒΕ, ενάντια στα μνημόνια και κάθε αντιλαϊκή πολιτική και κυβέρνηση και συνολικά ενάντια στο εκμεταλλευτικό σύστημα».
Ο Κ. Τζέλας τόνισε μεταξύ άλλων ότι «Θα συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια στο σύνολο των πολιτικών της κυβέρνησης για τον αγροτικό τομέα, οι οποίες έρχονται να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα μιας χούφτας μεγαλοεπιχειρηματιών, σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων, που παλεύουμε, με νύχια και με δόντια, για να σώσουμε το βιος μας».
Ο Π. Παναγιώτης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ παίζει με τη μόρφωσή μας για να μαζέψει λεφτά για τις επενδύσεις και τους εταίρους. Μας έχουν πάρει τα αυτιά για τη δίκαιη ανάπτυξη που έρχεται, για τη στήριξη στη νεολαία, την ώρα που εν έτη 2017 μας κόβουν βιβλία και επιδόματα».
Η ομιλία του Τ. Τσιαπλέ
Μιλώντας στη συγκέντρωση ο Τάσος Τσιαπλές, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Νομού Λάρισας σημείωσε: 
«Λίγα μέτρα πιο κάτω από τη διαδήλωσή μας, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό, μαζί με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, δημάρχους της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και τις εργοδοτικές οργανώσεις, υπό την προστασία των ΜΑΤ, έχουν στήσει ένα ακόμα συνέδριο-φιέστα για να εξωραΐσουν τη βάρβαρη πολιτική τους, που εξαθλίωσε μαζικά τους εργάτες και τα φτωχά λαϊκά στρώματα και να μοιράσουν ψεύτικες ελπίδες ότι τελειώνουν τα βάσανά μας και η "ανάπτυξη" που επαγγέλλονται θα είναι δίκαιη, για να υποτάξουν το λαό στα συμφέροντά τους ξανά.
Όσες "ταυτότητες φύλου" κι αν αλλάξει η κυβέρνηση, πάντα θα είναι κυβέρνηση του κεφαλαίου και μάλιστα η καλύτερη για τη βρώμικη δουλειά.
Μπροστά μας είναι η 3η αξιολόγηση που θα φέρει νέα αντιλαϊκά μέτρα, αλλά και η συνέχιση της επιτροπείας τουλάχιστον ως το 2060, με βάση τις συμφωνίες με την ΕΕ.
Έρχονται νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων, αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, παραπέρα διάλυση των εργασιακών σχέσεων, Ν/Σ ενάντια στο δικαίωμα της απεργίας και της συνδικαλιστικής δράσης των εργαζομένων, αύξηση της βαριάς φορολογίας για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Υγείας, της Παιδείας.
Εκεί λοιπόν δεν συζητούν πώς θα λύσουν τα εργατικά - λαϊκά προβλήματα που μας φορτώνουν καθημερινά το εκμεταλλευτικό σύστημα και αυτοί που το υπηρετούν. Αν ήθελε η κυβέρνηση να στηρίξει τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, δεν θα ψήφιζε τα νέα βάρβαρα μέτρα τον περασμένο Μάη, αλλά θα καταργούσε τα μνημόνια και τους αντιλαϊκούς νόμους.
Θα ψήφιζε, για παράδειγμα, την πρόταση νόμου που καταθέσαμε στη Βουλή, πριν ένα χρόνο το ΕΚΝΛ μαζί με άλλες 539 Ομοσπονδίες, ΕΚ και σωματεία απ’ όλη τη χώρα, που προέβλεπε την κατάργηση των ατομικών συμβάσεων, των αντεργατικών νόμων, την επιστροφή των κλεμμένων στους μισθούς, την επαναφορά των ΣΣΕ και της υποχρεωτικότητάς τους για όλους, την άμεση επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ. Όμως αυτή την πρόταση, εκτός απ’ το ΚΚΕ, δεν την στήριξε ούτε η κυβέρνηση ούτε η ΝΔ και τα άλλα κόμματα που ψήφισαν το 3ο μνημόνιο, όχι γιατί δεν υπάρχουν οι υλικές δυνατότητες, αλλά γιατί έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα των καπιταλιστών.
Εκεί στο συνέδριό τους συζητούν πώς θα στηρίξουν τα σχέδια του μεγάλου κεφαλαίου για αύξηση των κερδών και της ανταγωνιστικότητάς του, στη Θεσσαλία και γενικότερα. Συζητούν πώς θα υλοποιήσουν τις απαιτήσεις του κεφαλαίου, για οριστική κατάργηση των ΣΣΕ, για ακόμα μεγαλύτερη μείωση φορολογίας για το κεφάλαιο, για τη μείωση και κατάργηση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, για τη συνέχιση της πλουσιοπάροχης χρηματοδότησης της μεγαλοεργοδοσίας μέσα από εθνικά και ευρωπαϊκά πακέτα, επιδοτούμενα προγράμματα δήθεν καταπολέμησης της ανεργίας που απλά την ανακυκλώνουν και εξασφαλίζουν τζάμπα εργάτες στην εργοδοσία.
Για το πώς θα ξεκληρίσουν χιλιάδες ακόμα μικρομεσαίους αγρότες για να περάσει η γη και η παραγωγή στα χέρια καπιταλιστών. Ακόμα και στη δική τους ανάπτυξη κυβέρνηση και καπιταλιστές έχουν διαγράψει την Κλωστοϋφαντουργία, τον Ιματισμό, το Δέρμα, την ΕΒΖ και άλλους σημαντικούς κλάδους για την περιοχή και το λαό. Συζητούν πώς θα παραδώσουν στο κεφάλαιο πλήρως την Ενέργεια (υδροηλεκτρικά, ΑΠΕ, λιγνίτη), τις μεταφορές συνολικά και όχι μόνο τον ΟΣΕ ή τα αεροδρόμια, το λιμάνι του Βόλου, τις ακτές και τους ορεινούς όγκους της Θεσσαλίας στο μεγάλο κεφάλαιο, την Υγεία και την Εκπαίδευση ακόμα περισσότερο στα επιχειρηματικά συμφέροντα, την αποκομιδή και διαχείριση των απορριμμάτων, την ύδρευση και αποχέτευση, κοινωνικές υπηρεσίες και τομείς που ανήκουν στο κράτος, στους δήμους και την Περιφέρεια στους επιχειρηματίες, φορτώνοντας περισσότερα βάρη στις πλάτες του λαού και τσακίζοντας την πλήρη και σταθερή εργασία, μισθούς, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, μέσω και της δημιουργίας των λεγόμενων ΚΟΙΝΣΕΠ και της "Κοινωνικής Οικονομίας", που αποτελούν πολιτικές εγκλωβισμού των ανέργων και προθάλαμο νέων ιδιωτικοποιήσεων.
Η καπιταλιστική ανάπτυξη, που επαγγέλλονται η κυβέρνηση, τα άλλα κόμματα υποστηρικτές του εκμεταλλευτικού συστήματος, η μεγαλοεργοδοσία, μαζί με την Περιφέρεια και τους δήμους, στην οποία μας καλούν να βάλουμε πλάτη, δεν είναι προς όφελός μας.
Και στην "ανάπτυξή" τους οι απλήρωτοι των πρώην "Σ-Μ Λάρισα", της πρώην ΕΑΣ, του Χατζηδήμα και χιλιάδες ακόμα συνάδελφοί μας θα παραμένουν απλήρωτοι ή θα τους δίνουν κουπόνια για σούπερ μάρκετ αντί για μισθό. Αυτοί που τους κόβουν το ρεύμα, τη θέρμανση, το νερό, που δεν μπορούν να πληρώσουν τους φόρους, να πάνε στο γιατρό, να πάρουν τα φάρμακα, να σπουδάσουν τα παιδιά τους θα αυξάνονται.
Οι περισσότεροι από τους 65.000 ανέργους της Θεσσαλίας θα παραμείνουν άνεργοι και χωρίς επίδομα ανεργίας κι ας λένε ότι μειώθηκε η ανεργία σε ποσοστό, αφού όσοι προσλήφθηκαν σχεδόν το ίδιο απολύθηκαν, αλλά και αυτοί που προσλήφθηκαν είναι με μερική απασχόληση που σημαίνει 1 θέση εργασίας σε 2 άτομα, ενώ οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου (1 μηνός, 1 βδομάδας και 1 μέρας, αυξήθηκαν την τελευταία 4ετία 130%) και 500.000. έφυγαν στο εξωτερικό για να βρουν δουλειά.
Αλλά και όσοι πιάσουν δουλειά θα είναι συνήθως προσωρινή, με μερική απασχόληση όπως στους δήμους, στα σούπερ μάρκετ, σε πολλά εργοστάσια και άλλες επιχειρήσεις, οι μισθοί και οι συντάξεις θα μειωθούν περισσότερο.
Ο ΕΝΦΙΑ, οι δυσβάσταχτοι φόροι, τα διόδια θα παραμείνουν για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Η Δημόσια Υγεία και Παιδεία θα γίνονται όλο και ακριβότερο εμπόρευμα, θα λείπουν εκπαιδευτικοί, σχολεία, θα κλείνουν τμήματα όπως στα ΕΠΑΛ και σε χωριά θα λείπουν γιατροί, νοσηλεύτριες, μονάδες Υγείας.
Οι περικοπές από τον κρατικό προϋπολογισμό για την Περιφέρεια και τους δήμους θα μεγαλώσουν περισσότερο και περισσότερα τέλη και φόρους, ιδιωτικοποιήσεις ετοιμάζουν να επιβάλουν δήμοι και Περιφέρεια.
Τα έργα για τις λαϊκές ανάγκες (όπως δομές Υγείας, Παιδείας, παιδικοί σταθμοί, σπουδαστικές εστίες, αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής προστασίας, για άρδευση και ύδρευση, όπως η εκτροπή του άνω ρου του Αχελώου) πάνε στην άκρη, γιατί δεν συμφέρουν το κεφάλαιο.
Η ανάπτυξη λοιπόν στον καπιταλισμό δεν μπορεί να είναι για όλους, ούτε δίκαιη. Αφορά βασικά την άνοδο των κερδών του κεφαλαίου και θα στηριχτεί στην ένταση της εκμετάλλευσης των εργατών και στο σάρωμα των μικρών αγροτών και ΕΒΕ.
Επίσης στην καταλήστευση άλλων λαών, με το αιματηρό ξαναμοίρασμα των ενεργειακών πηγών, των αγορών, το ξαναχάραγμα των συνόρων και νέα κύματα προσφύγων, για να ανοίξουν νέα πεδία κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους, παράλληλα με άλλα μέτρα για τη στήριξη της "ανταγωνιστικότητάς" τους.
Τα ψίχουλα που θα δώσουν σε μια μερίδα απ’ αυτούς που εξαθλίωσαν, δεν είναι από τα κέρδη του κεφαλαίου, αλλά τα ματωμένα πλεονάσματα από το κόψιμο των συντάξεων 1,8 δισ., από την καθυστέρηση έκδοσης νέων συντάξεων, τις περικοπές στην Παιδεία, στη Δημόσια Υγεία κατά 125 εκατ. το 2017 και 188 εκατ. ευρώ το 2018, από τη μείωση των ποσών που αποζημιώνονται για φάρμακα και διαγνωστικές εξετάσεις κατά 30% το 2017, από τη φοροληστεία εργατών και λαϊκών στρωμάτων.
Η ίδια η πραγματικότητα που υπάρχει σε μια σειρά κλάδους που είναι σε ανάπτυξη εδώ και χρόνια, αλλά και σε άλλες καπιταλιστικές χώρες που είναι σε ανάπτυξη, δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι είναι χαμένοι και στην ανάπτυξη και στην κρίση του καπιταλισμού.
Την περίοδο 2009-15, η ανταγωνιστικότητα του κόστους της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, βελτιώθηκε 24%. Αυτό σημαίνει ότι η τιμή της εργατικής δύναμης μειώθηκε 24%, όμως οι άνεργοι ξεπερνούν το 1 εκατ. και τα μέτρα που συνεχίζει να ψηφίζει η κυβέρνηση μειώνουν περισσότερο την τιμή της εργατικής δύναμης. Το 2013 οι προσλήψεις πλήρους απασχόλησης ήταν 53,85% του συνόλου, ενώ το 2017 το 47,85%, με παραπέρα πτωτική τάση.
Στον κλάδο των Τροφίμων - Ποτών, που αναπτύσσεται στην περιοχή μας, όπου οι εργοδότες, αποκομίζουν πολλά εκατομμύρια κέρδη, όμως οι εργαζόμενοι στην πλειοψηφία τους δουλεύουν με μισθούς 586 και 511 μεικτά, σε καθεστώς εντατικοποίησης και τρομοκρατίας, με απλήρωτες υπερωρίες.
Στον κλάδο του Τουρισμού - Επισιτισμού, που εδώ και χρόνια έχει μεγάλη ανάπτυξη, οι μεγάλοι ξενοδόχοι, εφοπλιστές και άλλοι επιχειρηματίες αποκομίζουν τεράστια κέρδη, όμως οι εργαζόμενοι στην πλειοψηφία τους αμείβονται με μισθούς 400-500 ευρώ, όταν τους πληρώνονται κι αυτούς, πολλοί είναι με μερική απασχόληση και άθλιες συνθήκες εργασίας. Ενώ η πλειοψηφία του λαού δεν μπορεί να κάνει ούτε μια μέρα διακοπές.
Επίσης στην Ιδιωτική Υγεία που έχει μεγάλη ανάπτυξη στην περιοχή μας και οι εργοδότες αποκομίζουν τεράστια κέρδη απομυζώντας τα ασφαλιστικά ταμεία, τον κρατικό προϋπολογισμό και τους ασθενείς, οι περισσότεροι εργαζόμενοι αμείβονται με 586 και 511 ευρώ μεικτά, υποχρεώνονται να υπογράφουν ότι δεν ανήκουν σε σωματείο και σε πολλές κλινικές - Κέντρα Αποκατάστασης είναι απλήρωτοι επί μήνες και δουλεύουν σε συνθήκες εντατικοποίησης.
Στη Γερμανία της ανάπτυξης το 1997 οι θέσεις πλήρους απασχόλησης ήταν το 82,5% του συνόλου των θέσεων εργασίας και σήμερα μόλις 57%. Δηλαδή η ανεργία φαίνεται ότι μειώθηκε, στην πράξη όμως 1 θέση εργασίας μοιράστηκε σε 2 άτομα.
Στις ΗΠΑ η ανεργία φαίνεται ότι μειώθηκε στο 5%, αλλά την ίδια στιγμή το 28% των Αμερικανών 16-67 ετών (48.500.000) δεν καταγράφονται στο εργατικό δυναμικό και δεν λογίζονται άνεργοι, είτε για λόγους υγείας, είτε γιατί αναζητούν πάνω από 2 χρόνια δουλειά ή σταμάτησαν από απόγνωση να ψάχνουν. Οι πραγματικοί μισθοί είναι σχεδόν στα επίπεδα του 1973, αφού η παραγωγικότητα την περίοδο 1973-2014 αυξήθηκε 72,2% και μόλις 15% οι μισθοί.
Επόμενα, τα επιχειρήματα της κυβέρνησης και η πολιτική της για την ανάπτυξη είναι μια απάτη για τους εργαζόμενους και παράδεισος για το μεγάλο κεφάλαιο. Άλλωστε, η καπιταλιστική ανάπτυξη έφερε την κρίση και γι’ αυτό πρέπει να απορριφτεί αυτή και γενικά ο καπιταλιστικός τρόπος οργάνωσης της οικονομίας.
Γι’ αυτό οι εργαζόμενοι πρέπει να γυρίσουν την πλάτη στην προσπάθεια εργοδοσίας, κυβέρνησης, αστικών κομμάτων και των αιρετών τους σε Περιφέρεια και δήμους να τους υποτάξουν στον δήθεν "εθνικό στόχο" της επιστροφής στην καπιταλιστική ανάπτυξη την οποία υπηρετούν και όσοι εμφανίζουν ως λύση την καπιταλιστική Ελλάδα με εθνικό νόμισμα.
Γι’ αυτό οι εργάτες, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι με τα ταξικά τους συνδικάτα, από κοινού με τους μικρομεσαίους αγρότες και επαγγελματίες και τους αγωνιστικούς τους συλλόγους, τη νεολαία και τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών είμαστε εδώ στο δρόμο του αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική τους, ενάντια στο εκμεταλλευτικό του σύστημα που υπηρετούν πιστά τόσο οι κυβερνήσεις τους, όσο και οι Περιφερειακές και Δημοτικές Αρχές, με τη στήριξη και των εργοδοτικών και κυβερνητικών συνδικαλιστών, διαδηλώνοντας τα συνθήματά μας: "Αρκετά πληρώσαμε την κρίση του κεφαλαίου, δεν θα πληρώσουμε και την ανάπτυξή του".
Εμείς δεν δεχόμαστε να ζούμε με ψίχουλα στην ειρήνη τους, ούτε να θυσιαστούμε στον πόλεμό τους για τα κέρδη της πλουτοκρατίας.
Διεκδικούμε οργανωμένα μέσα από τα ταξικά συνδικάτα και στους χώρους δουλειάς την κατάργηση όλων των αντεργατικών - αντιασφαλιστικών νόμων. Να μην περάσει ο αντι-απεργιακός νόμος και το χτύπημα της συνδικαλιστικής οργάνωσης των εργατών. Πλήρη και σταθερή εργασία για όλους με 7ωρο, 5ήμερο, 35ωρο.
Επίδομα 600 ευρώ σε όλους τους ανέργους. Άμεση επαναφορά των ΣΣΕ που θα είναι υποχρεωτικές για όλους, άμεση επαναφορά του βασικού μισθού στα 751 ευρώ και της κατώτερης σύνταξης στα 600 ευρώ. Επιστροφή όλων των κλεμμένων σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, κατάργηση της άγριας φοροληστείας, αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία, Κοινωνική Ασφάλιση και Παιδεία για όλους. Σύνταξη στα 60 οι άνδρες και στα 55 οι γυναίκες και 5 χρόνια νωρίτερα στα ΒΑΕ. Να σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις, να γίνουν δημόσια έργα για τις λαϊκές ανάγκες, να προχωρήσει η εκτροπή του άνω ρου του Αχελώου. Να πληρώσει την κρίση και το χρέος η πλουτοκρατία που τα δημιουργεί.
Να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, κάθε συμμετοχή της Ελλάδας σ’ αυτούς, καμία αλλαγή συνόρων, να κλείσουν οι ξένες βάσεις στη χώρα μας, έξοδο της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Να επιστρέψουν οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις που είναι σε ιμπεριαλιστικές αποστολές σε άλλες χώρες. Να πάψει η χώρα μας να πληρώνει 4 δισ. ετησίως για ανάγκες του ΝΑΤΟ και να δίνονται αυτά για τις λαϊκές ανάγκες.
Το ΕΚΝΛ λέει καθαρά πως υπάρχει κι άλλος δρόμος ανάπτυξης, αυτός που συμφέρει τους εργάτες, τους μικρούς αγρότες και ΕΒΕ και γι’ αυτόν παλεύουμε.
Είναι ο δρόμος που περνά μέσα από την οργάνωση σε γερά, ταξικά προσανατολισμένα σωματεία και στους χώρους δουλειάς και του ταξικού αγώνα της εργατικής τάξης με τη γραμμή πάλης του ΠΑΜΕ, σε συμμαχία με τους μικρούς αγρότες και ΕΒΕ, ενάντια στα μνημόνια και κάθε αντιλαϊκή πολιτική και κυβέρνηση και συνολικά ενάντια στο εκμεταλλευτικό σύστημα.
Για να έρθει η εργατική τάξη στην εξουσία, να κοινωνικοποιήσει τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, για να αναπτυχθούν όλοι οι κλάδοι της οικονομίας προς όφελος του λαού, να αποδεσμεύσει τη χώρα από ΕΕ και ΝΑΤΟ, να διαγράψει μονομερώς το χρέος, να αποσύρει τη χώρα από ιμπεριαλιστικές στρατιωτικο-πολιτικές επεμβάσεις και πολέμους. Μόνο έτσι θα μπορέσει η εργατική τάξη, οι μικροί αγρότες και επαγγελματίες να απολαύσουν τους καρπούς της δουλειάς τους και να ζήσουν μια ζωή χωρίς ανεργία, φτώχεια, εκμετάλλευση και πολέμους.
Δυναμώνουμε τα ταξικά συνδικάτα, τη συμμαχία εργατών - μικρομεσαίων αγροτών και ΕΒΕ, τον αγώνα μας γι’ αυτή την προοπτική».
902, Τετάρτη 11/10/2017 - 21:40 - Ενημέρωση: Τετάρτη 11/10/2017 - 21:39



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.