Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

ΚΛΑΔΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ: Ενιαίος κρατικός φορέας ενέργειας, με κοινωνικό - εργατικό έλεγχο

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Ο κλάδος της ενέργειας βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων αυτήν την περίοδο. Γύρω από τα ενεργειακά διεξάγεται τεράστια διαπάλη σε διεθνές επίπεδο ως αντανάκλαση σφοδρών ανταγωνισμών μεταξύ ισχυρών καπιταλιστικών χωρών και μονοπωλιακών ομίλων.
Οι προβλέψεις στο επίπεδο της οικονομίας στην Ελλάδα και διεθνώς παραμένουν δυσοίωνες, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την εκδήλωση και νέας, πιο σφοδρής κρίσης το επόμενο διάστημα. Αποδεικνύονται έτσι, τα αδιέξοδα του συστήματος αφού και η όποια ανάκαμψη θα πατήσει πάνω στα τσακισμένα δικαιώματα των εργαζομένων. Η όξυνση των ανταγωνισμών ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις μεγαλώνει και ο κίνδυνος γενικότερης ανάφλεξης στην νοτιανατολική Μεσόγειο είναι υπαρκτός, καθώς ανταγωνίζονται για το ποιος θα κάνει κουμάντο στις αγορές, στις πηγές ενέργειας και στους δρόμους μεταφοράς. Σε αυτήν τη διαπάλη, οι εργαζόμενοι χρειάζεται να στραφούν ενάντια στο σύνολο της πολιτικής του κεφαλαίου και των πολιτικών τους εκφραστών.
Από την άλλη, στο εσωτερικό, η Ελληνική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ συνεχίζει την ίδια αντιλαϊκή πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων. Όχι μόνο δεν έχει καταργήσει ούτε ένα νόμο των προηγούμενων κυβερνήσεων αλλά εφαρμόζει και ψηφίζει ακόμα σκληρότερους, κάνοντας την βρώμικη δουλειά που δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Η κυβέρνηση ψήφισε το 3ο μνημόνιο, διατηρεί και αυξάνει τον ΕΝΦΙΑ, ετοιμάζει νέο αντεργατικό νόμο ενώ από την άλλη επιδοτεί το μεγάλο κεφάλαιο και το απαλλάσσει από φορολογίες και χαράτσια. Χαρακτηριστικό στο χώρο του φυσικού αερίου θα αποτελέσει η εκτίναξη της τιμής του φυσικού αερίου στους καταναλωτές από τη μία και από την άλλη χαριστικές τροπολογίες και νομοσχέδια της συγκυβέρνησης προς τις μεγάλες βιομηχανίες. Αυτό εντάσσεται στην πολιτική της κυβέρνησης περί μείωσης του ενεργειακού κόστους των βιομηχανιών για τη δημιουργία κερδών από την πλευρά τους, ενώ οι μισθοί των εργαζομένων συνεχώς μειώνονται.
Πιο συγκεκριμένα, τα σχέδια που προωθούνται στον κλάδο του φυσικού αερίου είναι απόρροια της πολιτικής της Ε.Ε. για την απελευθέρωση της ενέργειας, που επιβάλλεται σε όλα τα κράτη μέλη, οδηγώντας επιχειρήσεις όπως ΔΕΣΦΑ, ΔΕΠΑ στην ιδιωτικοποίηση. Η εμπειρία από τις ιδιωτικοποιήσεις – χωρίς καμία εξαίρεση – δείχνει ότι το λογαριασμό τον πληρώνει το λαϊκό νοικοκυριό, οι φτωχομεσαίοι αγρότες, οι μικροί επαγγελματοβιοτέχνες. Ζημιωμένοι βγαίνουν και οι εργαζόμενοι στον κλάδο, με χειροτέρευση των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας, με μείωση των θέσεων, με ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας, με συμπίεση μισθολογικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, με περεταίρω εργολαβοποίηση και εντατικοποίηση της εργασίας κ.α.
Η πώληση του ΔΕΣΦΑ στην Αζέρικη SOCAR ή σε άλλο συναφές σχήμα, σηματοδοτεί το οριστικό ξεπούλημα των κρατικών αγωγών και υποδομών μεταφοράς φυσικού αερίου της χώρας. Είναι φανερό ότι έχουν βγει μαχαίρια σχετικά με ποιος θα πάρει τη μερίδα του λέοντος ανάμεσα σε ΕΕ, ΗΠΑ και Ρωσία. Η κατάσταση που ισχύει σήμερα δεν είναι καλύτερη και δεν σημαίνει ότι ήταν προς συμφέρον των εργαζομένων. Το ζήτημα είναι να μην μπούμε στην λογική του μικρότερου κακού, που μας έχει φέρει στην σημερινή κατάσταση και κάθε φορά πάμε προς το χειρότερο, αλλά να απαιτήσουμε την ικανοποίηση των αναγκών μας, σύμφωνα με αυτά που παράγουμε.
Τα κέρδη στην οικιακή και χαμηλή κατανάλωση είναι τεράστια, φανερώνοντας ότι αυτά βγαίνουν ουσιαστικά από τις πλάτες των λαϊκών νοικοκυριών και όχι τις μεγάλες βιομηχανίες οι οποίες απολαμβάνουν πιο φθηνό συγκριτικά αέριο. Αυτός είναι ο λόγος που προωθείται σαν ώριμη η διάσπαση σε Εταιρείες Διανομής Αερίου (ΕΔΑ) για την διαχείριση των δικτύων και σε άλλες επιχειρήσεις για την εμπορία, όπως έγινε και στη ΔΕΗ, οι δε τιμές πώλησης θα ανέβουν και άλλο στο όνομα μελλοντικής μείωσης μέσω του ανταγωνισμού.
Το Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας θα σταθεί στο πλευρό των εργαζομένων στον κλάδο στην πάλη για τα δικαιώματά τους, κόντρα στις ιδιωτικοποιήσεις που προωθούνται, στα νέα μέτρα που ετοιμάζουν κυβέρνηση-ΕΕ-δανειστές. Καλούμε τους εργαζόμενους σε όλες τις επιχειρήσεις φυσικού αερίου να συσπειρωθούν στο Κλαδικό Συνδικάτο Ενέργειας, ως προϋπόθεση για να δυναμώσει το κίνημα στον κλάδο σε γραμμή πραγματικής σύγκρουσης. Να επιτεθούμε στον εργοδοτικό – κυβερνητικό συνδικαλισμό ο οποίος όλο το προηγούμενο διάστημα καθησύχαζε και από την πίσω πόρτα συμφωνούσε. Να μην δεχτούμε κανενός είδους διαπραγμάτευση που θέτει σε αμφισβήτηση τα δικαιώματά μας. Να οργανώσουμε την πάλη μας ενιαία, με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, με το ΠΑΜΕ, ώστε να αποτρέψουμε όλα αυτά που έρχονται, να διεκδικήσουμε την ανάκτηση των απωλειών όλων των προηγούμενων χρόνων, να ανοίξουμε δρόμο για να πάρουμε στα χέρια μας τον πλούτο που παράγουμε.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ
  • Εξασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Κατάργηση της «εργολαβοποίησης».
  • Πλήρη αποκατάσταση των μισθών των εργαζόμενων. Υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ.
  • Ανάκληση της πώλησης του ΔΕΣΦΑ. Έξοδο της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ από το ΤΑΙΠΕΔ και την κατάργηση αυτού.
  • Κατάργηση νέων και προηγούμενων νόμων απελευθέρωσης της αγοράς φυσικού αερίου.
ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ
− Ενιαία, ασφαλή και ποιοτική λειτουργία των ενεργειακών συστημάτων. Άσκηση ενεργειακής πολιτικής με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες. Δημιουργία ενιαίου, αποκλειστικά κρατικού φορέα ενέργειας, που θα υπόκειται σε κοινωνικό – εργατικό έλεγχο μέσα από κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό που θα λειτουργεί με γνώμονα την ικανοποίηση των διευρυμένων αναγκών της μεγάλης πλειοψηφίας της χώρας μας. Μόνο τότε η ενέργεια θα μπορεί να είναι πραγματικά κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα που είναι σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.