Προσωρινή βεβαίωση λειτουργίας σε παλιούς και νέους καναλάρχες με 25 εκατ. ευρώ ενοίκιο για όλους
*
*
Πέμπτη 27/10/2016 - 10:00
Προσωρινή βεβαίωση λειτουργίας με αντίτιμο περί των 25 εκατ. ευρώ από παλιούς και νέους καναλάρχες θα προβλέπει η νομοθετική ρύθμιση που θα φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς στην ΕΡΤ.
KKE
Πηγή των προβλημάτων στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο ότι τα ΜΜΕ ανήκουν στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα
Πέμπτη 27/10/2016 - 10:29
Σε ανακοίνωση για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που κήρυξε αντισυνταγματικό το νόμο Παππά το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:
«Η απόφαση του ΣτΕ ακυρώνει μεν έναν απαράδεκτο νόμο, δεν αντιμετωπίζει, όμως, το πρόβλημα της ενημέρωσης προς όφελος του λαού, της ανασφάλειας των εργαζομένων στα ΜΜΕ, της διαπλοκής, όπως δεν τα αντιμετώπιζε -αντίθετα τα όξυνε- και ο ίδιος ο νόμος της κυβέρνησης.
Η θέση της κυβέρνησης, έτσι όπως εκφράστηκε με τις δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου, αποτελεί μνημείο θράσους και υποκρισίας. Προσπάθησε, ουσιαστικά, να νομιμοποιήσει το κυβερνητικό σχέδιο αναδιανομής της επιχειρηματικής πίτας στα ΜΜΕ, επικαλούμενη δήθεν τα χρήματα των "πλουσίων Ελλήνων", που θα πήγαιναν για κοινωνικές παροχές, την ίδια στιγμή που η ίδια η κυβέρνηση τσακίζει λαϊκά δικαιώματα και παροχές και στηρίζει με χίλιους τρόπους το κεφάλαιο και την κερδοφορία του. Όσο δε για τη διαπίστωση ότι το ΣτΕ έκρινε παλαιότερα συνταγματικά τα μνημόνια και το PSI, εδώ η κοροϊδία χτυπάει κόκκινο, αφού η κυβέρνηση θα μπορούσε πολιτικά και νομοθετικά να τα ακυρώσει και να τα καταργήσει. Αντί γι’ αυτό, η κυβέρνηση προχώρησε στο 3ο δικό της Μνημόνιο και τα αντιλαϊκά μέτρα που συνεχίζει και επεκτείνει.Η πηγή των προβλημάτων στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, είτε με το σημερινό, είτε με το προηγούμενο, είτε με όποιο άλλο ενδιάμεσο καθεστώς τελικά ρυθμιστεί, βρίσκεται στο γεγονός ότι τα ΜΜΕ ανήκουν στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Αυτό είναι το βασικό ζήτημα που ο λαός πρέπει να καταδικάσει και να ανατρέψει».
Σημείωσε ότι η απόφαση του ΣτΕ «είναι δεσμευτική» και ότι «κλήθηκαν οι δικαστές να αποφασίσουν υπό τις πιέσεις των καναλιών». Ανέφερε ότι «το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο θα κάνει το διαγωνισμό» για τις τηλεοπτικές άδειες και υποστήριξε ότι δεν κρίθηκε ο νόμος 4339/2015 αντισυνταγματικός, αλλά μόνο το άρθρο του νόμου για το ποιος πρέπει να έχει τις αρμοδιότητες για τις τηλεοπτικές άδειες.
Σε ό,τι αφορά τις προσωρινές βεβαιώσεις λειτουργίας μέχρι να γίνει ο διαγωνισμός από το ΕΣΡ, ανέφερε πως «θα υπάρξει και τίμημα» και ότι «έχει τεκμηριωθεί μια αποτίμηση» διότι «έγινε ένας διαγωνισμός» κάνοντας λόγο για 250 εκατ. ευρώ για 10 χρόνια. Εκτίμησε ότι πρέπει το αντίτιμο της προσωρινής βεβαίωσης να «είναι περί τα 25 εκατ. ανά έτος, κάτι σαν ενοίκιο, από όλους» και ότι μπορούν να πάρουν προσωρινή βεβαίωση τόσο τα κανάλια που υπάρχουν όσο και εκείνοι που έλαβαν από το διαγωνισμό της κυβέρνησης τηλεοπτική άδεια. Έδειξε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να εισέλθουν και νέα επιχειρηματικά συμφέροντα στο τηλεοπτικό σκηνικό, λέγοντας ότι «τελειώνουμε με το κλειστό κλαμπ των καναλαρχών», ενώ σε ό,τι αφορά τον αριθμό των καναλιών που θα πρέπει να υπάρχουν, τόνισε πως «δεν είμαστε σε θέση να περιορίσουμε τον αριθμό των αδειών».
Συνεπώς τα περί σύγκρουσης με τη διαπλοκή είναι επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, αφού η κυβέρνηση σε κάθε περίπτωση παραδίδει τις τηλεοπτικές άδειες και την ενημέρωση στα επιχειρηματικά συμφέροντα που βρίσκονται σε «πόλεμο» για τον έλεγχο του τηλεοπτικού τοπίου.
«Δεν έχουν θέση τα περί παραιτήσεως», σχολίασε για το αίτημα κομμάτων της αντιπολίτευσης να παραιτηθεί, προσθέτοντας ότι «απολαμβάνω, μέχρι στιγμής, της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού» και ότι ο νόμος δεν είναι δικός του, αλλά της «συλλογικά διαμορφωμένης κυβερνητικής πολιτικής».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.