Αντισυνταγματικός ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες
Τετάρτη 26/10/2016 - 23:14 - Ενημέρωση: Πέμπτη 27/10/2016 - 00:22
Αντισυνταγματικό έκρινε τον νόμο Παπά (ν. 4339/2015) για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.
ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ
Τρίτη 25/10/2016 - 17:06
Σε σχόλιο για την αντιπαράθεση σχετικά με τις τηλεοπτικές άδειες το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:
«Το δίλημμα “συνταγματικός ή αντισυνταγματικός νόμος”, που κυριαρχεί στην αντιπαράθεση γύρω από το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, αντικειμενικά κρύβει την ουσία του προβλήματος, ότι δηλαδή, είτε με το σημερινό είτε με το προηγούμενο καθεστώς, οι εργαζόμενοι θα εξακολουθήσουν να ζουν σε καθεστώς ανασφάλειας, η ενημέρωση θα εξακολουθήσει να γίνεται με βάση τα συμφέροντα του κεφαλαίου, αφού τα κανάλια θα εξακολουθήσουν να ανήκουν σε ορισμένους μεγάλους επιχειρηματίες. Και στο ζήτημα αυτό συναντιούνται όλοι, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις».
Έπειτα από σχεδόν 5,5 ώρες συνεδρίασης, με ψήφους με ψήφους 14 - 11 η Ολομέλεια αποφάσισε πως οι αρμοδιότητες για τις τηλεοπτικές άδειες ανήκουν στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, το οποίο όταν συγκροτηθεί θα πρέπει να διεξάγει διαγωνισμό. Συνεπώς ο διαγωνισμός που έγινε δεν ισχύει και τα κανάλια που δεν έλαβαν άδεια δεν κλείνουν. Να υπενθυμίσουμε ότι η θέση του εισηγητή Γ. Παπαγεωργίου ήταν πως ο νόμος είναι συνταγματικός. Εξερχόμενος ο πρόεδρος του ΣτΕ Ν. Σακελαρίου αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις, λέγοντας ότι η διάσκεψη του δικαστηρίου είναι μυστική.
Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από τη συνταγματικότητα ή όχι του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες και από το πως θα διαμορφωθεί το τηλεοπτικό τοπίο μετά την απόφαση του ΣτΕ, η ουσία παραμένει ότι οι εργαζόμενοι θα εξακολουθήσουν να ζουν σε καθεστώς ανασφάλειας, η ενημέρωση θα εξακολουθήσει να γίνεται με βάση τα συμφέροντα του κεφαλαίου, αφού τα κανάλια θα εξακολουθήσουν να ανήκουν σε ορισμένους μεγάλους επιχειρηματίες, ζήτημα στο οποίο συναντιούνται όλα τα αστικά κόμματα, ανεξάρτητα από το πως τοποθετούνται για τον νόμο της κυβέρνησης.
Λίγη ώρα μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης, με δήλωσή της η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη, σχολίασε ότι
«οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι δεσμευτικές. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι οι αποφάσεις της δεν κρίνονται». Πρόσθεσε ότι «η νομοθετική πρωτοβουλία ανήκει στη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση» και ανήγγειλε ότι
«τη Δευτέρα φέρνουμε στη Βουλή σχέδιο νόμου που προβλέπει την έκδοση βεβαιώσεων λειτουργίας των ιδιωτικών σταθμών, μέχρις ότου χορηγηθούν οι πρώτες νόμιμες τηλεοπτικές άδειες με βάση το Νόμο 4339/2015».
Η Όλγα Γεροβασίλη παρουσίασε την κυβέρνηση να δίνει μάχη
«με το προηγούμενο αντισυνταγματικό καθεστώς» και προσπάθησε να αξιοποιήσει την απόφαση του ΣτΕ για να ξεπλύνει την αντιλαϊκή της πολιτική, λέγοντας ότι η συγκεκριμένη απόφαση προκαλεί την «επιστροφή της ήδη καταβληθείσας πρώτης δόσης» για τους τηλεοπτικούς σταθμούς και μ' αυτόν τον τρόπο «στέλνει 15.000 παιδιά εκτός παιδικών σταθμών, εμποδίζει την πρόσληψη 4.000 νοσηλευτών που θα στελέχωναν άμεσα τα δημόσια νοσοκομεία τα οποία χρειάζονται προσωπικό, στερεί από το δημόσιο προϋπολογισμό 255 εκατ. ευρώ, πόρους αναγκαίους ιδίως σε μια περίοδο που η κοινωνία τους έχει ανάγκη και τους επιστρέφει στους λογαριασμούς τεσσάρων πολύ πλουσίων επιχειρηματιών».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.