Επικίνδυνες αποφάσεις με την στήριξη και της Ελληνικής κυβέρνησης
Πέμπτη 27/10/2016 - 08:29
Αποφάσεις που φέρνουν στα άκρα την κόντρα με τη Ρωσία και άλλα ισχυρά καπιταλιστικά κέντρα, για τον έλεγχο στρατηγικών ζωνών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων, έλαβαν οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ κατά την πρώτη ήμερα της διήμερης Συνόδου που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.
Όλα τα λεφτά η «Αυγή»
«Όλα τα λεφτά» το χτεσινό θέμα της «Αυγής» για τη Σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Όπως έγραψε η εφημερίδα, «ΝΑΤΟ: Με μεγαλύτερη ένταση στη μάχη κατά των διακινητών ανθρώπων»
Τόσο ο τίτλος, όσο και το θέμα της εφημερίδας «ξεπλένουν» τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ να ενισχύσει την παρουσία του στη Μεσόγειο, στο όνομα τάχα της ανάσχεσης των διακινητών, όταν το σχέδιο αυτό υπηρετεί την αναδιάταξη της λυκοσυμμαχίας, με το βλέμμα στραμμένο στη Ρωσία και στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που οξύνονται με επίκεντρο τη Συρία.
Μάλιστα, η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει πρόθυμη να αναλάβει αυξημένα... καθήκοντα στο νέο σκηνικό που διαμορφώνεται από την υπερσυγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή μας, βάζοντας σε μεγαλύτερο κίνδυνο τον ελληνικό και τους άλλους λαούς, καθώς το φιτίλι μιας γενικευμένης πολεμικής σύρραξης δεν είναι δύσκολο να ανάψει.
Αλλά, σύμφωνα με την «Αυγή», ο λαός δεν έχει κανένα λόγο να ανησυχεί.
Το ΝΑΤΟ είναι εδώ για να σώζει πρόσφυγες, να κυνηγάει τους διακινητές και εν γένει να φροντίζει για την ασφάλειά μας...
Η εισήγηση του γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, προς τους υπουργούς των χωρών μελών της Λυκοσυμμαχίας έθεσε την ατζέντα:
- Να εξετάσουν πώς προωθήθηκαν έως σήμερα οι σχετικές αποφάσεις που έλαβαν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλη στη Βαρσοβία.
- Να ενισχύσουν παραπέρα την «ικανότητα αποτροπής» και την «άμυνα» του ΝΑΤΟ, αλλά και την «προβολή σταθερότητας» (με επεμβάσεις και επιχειρήσεις φυσικά) πέρα από τα σύνορά του.
- Να ενισχύσουν την άμυνά τους στον κυβερνοχώρο.
- Να ενισχύσουν τις ΝΑΤΟικές ναυτικές δυνάμεις στη Μαύρη Θάλασσα.
Τουλάχιστον 4.000 στρατιώτες στα σύνορα με την Ρωσία
Σε αυτό το πλαίσιο, χτες, πάρθηκαν παραπέρα αποφάσεις για τα 4 πολυεθνικά ΝΑΤΟικά τάγματα που θα αναπτυχθούν στα σύνορα της Ρωσίας, στις αρχές του 2017.
Συγκεκριμένα:
- Καταλήχθηκε ότι θα αναπτυχθεί στη Λετονία πολυεθνικής σύνθεσης ενισχυμένο τάγμα του ΝΑΤΟ, υπό καναδέζικη διοίκηση με δυνάμεις από Αλβανία, Ιταλία, Πολωνία και Σλοβενία.
- Αντίστοιχο τάγμα θα αναπτυχθεί στη Λιθουανία, υπό γερμανική διοίκηση, με δυνάμεις από Βέλγιο, Κροατία, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία και Νορβηγία.
- Τρίτο τέτοιο τάγμα θα αναπτυχθεί στην Εσθονία, υπό βρετανική διοίκηση και με δυνάμεις από Δανία και Γαλλία.
- Και το τέταρτο στην Πολωνία, υπό αμερικανική διοίκηση, και με δυνάμεις από Ρουμανία και Βρετανία.
Ταυτόχρονα, προωθούν και την ανάπτυξη τέτοιας πολυεθνικής ΝΑΤΟικής ταξιαρχίας στη Ρουμανία. Στην ταξιαρχία αυτή, αλλά και συνολικότερα στην ανάπτυξη ΝΑΤΟικών μονάδων σε στεριά, θάλασσα και αέρα, με επίκεντρο τη Ρουμανία και το βλέμμα στη Μαύρη Θάλασσα και την εκεί ρωσική παρουσία, έχουν εκφράσει, ήδη, ενδιαφέρον να συμμετάσχουν με δυνάμεις Καναδάς, Γερμανία, Ολλανδία, Πολωνία, Τουρκία και ΗΠΑ.
Παράλληλα, όπως δήλωσε αργότερα χτες ο Γ. Στόλτενμπεργκ,
«και άλλοι εξετάζουν πως θα συνεισφέρουν δυνάμεις και υπηρεσίες». Καθώς όμως «δεν έχουν αποφασιστεί όλα τα στοιχεία», παρέπεμψε για παραπέρα αποφάσεις στη επόμενη Σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ το Φλεβάρη.
Ο Γ. Στόλτενμπεργκ, από την πλευρά του, έσπευσε να διασυνδέσει τις κινήσεις της λυκοσυμμαχίας στην ανατολική της πτέρυγα με τη νότια:
«Οσα κάνουμε στην Ανατολή είναι σημαντικά και για το Νότο, σχετίζονται και με όσα συμβαίνουν εκεί. Αυξήσαμε την παρουσία μας ήδη στην Τουρκία, μεταφέροντας συστοιχίες πυραύλων, πετάνε ήδη AWACS ενάντια στους τζιχαντιστές και δρομολογούμε την εκπαίδευση Ιρακινών αξιωματικών μέσα στο Ιράκ», είπε αναδεικνύοντας το αλληλένδετο των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών σε όλα τα μέτωπα.
Σημειωτέον, αναφέρθηκε και στη σύσταση υπηρεσίας πληροφοριών εντός ΝΑΤΟ, με επικεφαλής Γερμανό, με πρότερη σχετική... προϋπηρεσία, χαρακτηρίζοντας ως ιδιαίτερα σημαντική τη συλλογή πληροφοριών, την ανάλυση και ανταλλαγή τους, την κατανόηση υποκλαπεισών πληροφοριών.
Βαρσοβία 2016, με τον Ισλανδό ομόλογό του |
Θυμίζουμε, εδώ και μήνες, ο Ελληνας υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, έχει δώσει πλείστες όσες διαβεβαιώσεις σε ΝΑΤΟ και ΕΕ ότι μπορεί να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στη συγκέντρωση και διαβίβαση πληροφοριών, κομβικό ζήτημα στην υλοποίηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών του ευρωατλαντικού άξονα. Ελεγε:
«Η Ελλάδα (...) θα συνεργαστεί (...) προκειμένου να ενισχυθεί η απόφαση του ΝΑΤΟ για τη δημιουργία μιας υπηρεσίας πληροφοριών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα θα αποτελέσει την πρώτη χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ που δημιουργεί αυτή τη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών»...
Η «αριστερή» εκδοχή της τουρκικής προκλητικότητας
15/2/2016: Με τον επικεφαλής του κουρδικού κόμματος HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, συναντήθηκε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο γραφείο του στη Βουλή. |
- Δεν είναι καμιά... ιδιαιτερότητα μεμονωμένων προσώπων, όπως πάνε να μας πείσουν διάφοροι αστοί αναλυτές και στελέχη κομμάτων.
- Δεν είναι μόνο το μπαράζ των τελευταίων δηλώσεων Ερντογάν και η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λοζάνης.
- Δεν είναι μόνο οι τοποθετήσεις του βασικού κόμματος της αντιπολίτευσης (σοσιαλδημοκρατικού) CHP, που απέδωσε στη σημερινή τουρκική κυβέρνηση υποχωρητικότητα.
Είναι και οι αντίστοιχες παρεμβάσεις εκπροσώπων του φιλοκουρδικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος HDP, αδελφού κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ (που συμμετείχε στο πρόσφατο συνέδριό του).
Συγκεκριμένα, ο βουλευτής του HDP Ζιγιά Πιρ κατηγόρησε κι αυτός την κυβέρνηση του ΑΚΡ για υποχωρητικότητα και ότι ευθύνεται για την κατάληψη 16 νησιών από την Ελλάδα. Σε αυτά, μάλιστα, συμπεριέλαβε τη Γαύδο, τις Οινούσσες, ακόμα και το Κουφονήσι (δυτικά της Αμοργού).
Όπως φαίνεται, η προκλητικότητα της τουρκικής αστικής τάξης όχι μόνο θα ενταθεί, αλλά έχει και... «αριστερή εκδοχή».
Μπορούν έτσι να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα και για τις υπηρεσίες όσων, φορώντας αριστερές ή δεξιές ταμπέλες, προσπαθούν να κρύψουν τα ταξικά συμφέροντα που εκπροσωπούν.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 27/10/2016
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.