Όλα ανοιχτά για ομαδικές απολύσεις, υποκατώτατο μισθό και Συλλογικές Συμβάσεις
*
Βλέπε και:
- Το 61% των νέων προσλήψεων αφορούν μερική και εκ περιτροπής απασχόληση, με μία θέση να μοιράζεται σε δύο και τρεις ανέργους, σύμφωνα με την «ΕΡΓΑΝΗ».
- Αναγνωρίζουν ατομικές συμβάσεις που «νομιμοποιούν» ακόμα και την απληρωσιά!
*
Όλα ανοιχτά και δεδομένα αντεργατικά κινούνται τα ζητήματα στα Εργασιακά όπως φάνηκε από τη συνάντηση της Κυριακής μεταξύ του υπουργού Εργασίας και των επικεφαλής του Κουαρτέτου που την Πέμπτη θα έχουν δύο νέες συναντήσεις την ίδια μέρα.
Σύγκρουση (σιγά τα αίματα!) κυβέρνησης-Θεσμών με το «καλησπέρα» για τα εργασιακά
| upd:
Την πρώτη, διερευνητική συνάντηση με τους Θεσμούς για το θέμα των εργασιακών είχε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος. Η απόσταση, πάντως, ανάμεσα στις δύο πλευρές φαίνεται πως είναι ακόμη μεγάλη (σιγά μη μικρύνει!), αν κρίνει κανείς από τις δηλώσεις που έκανε ο υπουργός μετά το πέρας της συνάντησης. Ερωτηθείς μάλιστα για το ποια στάση κράτησαν οι «ακραίοι» παίκτες, ο υπουργός απάντησε «ακραία» (Γεια σου, υποκατρούγκαλε!!!).
Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, το πόρισμα της Επιτροπής αποτελεί τη βάση του διαλόγου. Κατά τη διάρκεια, όμως, της σημερινής συνάντησης, οι εκπρόσωποι των δανειστών επιχειρηματολόγησαν υπέρ των αλλαγών που προωθήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια μέσω των δυο μνημονίων στα εργασιακά, ενώ η ελληνική πλευρά ανέδειξε τη σημασία της τήρησης της νομιμότητας, όπως αυτή προσδιορίζεται από αποφάσεις δικαστηρίων ή ευρωπαϊκών οργάνων (!!;;).
Από την πλευρά τους οι δανειστές καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης υποστήριξαν ότι το προηγούμενο σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα ήταν στρεβλό, με αποτέλεσμα να οδηγήσει την ελληνική οικονομία σε χαμηλή παραγωγικότητα και ήταν απαραίτητες οι παρεμβάσεις των δυο προηγούμενων μνημονίων.
Σημειώνεται ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν σε τεχνικό επίπεδο την Τρίτη, ενώ ο υπουργός θα συναντηθεί με τους επικεφαλής των Θεσμών και την Πέμπτη.
(βλέπε πιο κάτω: Άκαμπτοι..)
Τα μελλούμενα δεν είναι καθόλου ρόδινα για τους εργαζόμενους καθώς όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας το πόρισμα της Επιτροπής των Ανεξάρτητων Ειδικών αποτελεί τη βάση του διαλόγου. Πρόκειται για το πόρισμα που επί της ουσίας κατοχυρώνει και διευρύνει τη ζούγκλα στις εργασιακές σχέσεις.
Για τις ομαδικές απολύσεις δεν απέκλεισε τίποτα καθώς είπε ότι αναμένεται η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εισήγηση του εισαγγελέα του Δικαστηρίου ανοίγει το δρόμο για την πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.
Για το θέμα του υποκατώτατου μισθού ανέφερε ότι είναι ζήτημα νομιμότητας, μετά την απόφαση της Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης. Σε ερώτηση για τη στάση που κράτησαν οι «ακραίοι» παίκτες του Κουαρτέτου, ο υπουργός Εργασίας απάντησε «ακραία».
Εισπραξιμότητα φόρων και ο ακατάσχετος λογαριασμός
Πολυμέτωπη!! |
Ο υπουργός ενημέρωσε τους εκπροσώπους των δανειστών πως έχει ήδη στελεχωθεί το εποπτικό συμβούλιο της Αρχής Δημοσίων Εσόδων που θα αντικαταστήσει από τις αρχές του 2017 την γενική γραμματεία Δημόσιων Εσόδων. Έγινε γνωστό πως συζητήθηκαν τρόποι για τη βελτίωση της εισπραξιμότητας των χαρατσιών που έχει επιβληθεί και με τα τρία μνημόνια, όπως επίσης συζητήθηκε και το θέμα των ηλεκτρονικών πληρωμών μέσω καρτών.
Για τον ακατάσχετο λογαριασμό ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών έλεγε ότι «παραμένουν οι διαφωνίες» και για τη νέα πρόταση που κατέθεσε η κυβέρνηση, σύμφωνα με την οποία δεν πρόκειται για έναν πλήρως ακατάσχετος λογαριασμός για οφειλές προς όλους για έναν μερικώς ακατάσχετο λογαριασμό. Οι δανειστές, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν συμφωνούν ούτε με τη δεύτερη πρόταση της κυβέρνησης για ένα λογαριασμό, μέρος του οποίου θα προστατεύεται από κατάσχεση λόγω οφειλών.
Επί της αρχής συμφωνία για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια
Διμέτωπη!! |
Ωστόσο, για την επίτευξη τελικής συμφωνίας, όπως έγινε γνωστό, απαιτείται ακόμη αρκετή δουλειά αφού υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των θεσμών σε αρκετές λεπτομέρειες και το θέμα θα συζητηθεί ξανά την Τετάρτη το απόγευμα.
Το όλο θέμα είναι εξαιρετικά σημαντικό για τους σημερινούς ιδιοκτήτες επιχειρήσεων με «κόκκινα» δάνεια καθώς απειλείται, επί της ουσίας, η ιδιοκτησία τους μιας και μέσω της πώλησης και μεταπώλησης των «κόκκινων» δανείων είναι πιθανό να αλλάξει χέρια και η επιχείρηση.
Τα αγκάθια στη συγκεκριμένη διαπραγμάτευση είναι τα κριτήρια με τα οποία θα επιλέγονται οι επιχειρήσεις που θα μπορούν να κάνουν χρήση τον εξωδικαστικό μηχανισμό. Δεν έχει αποσαφηνιστεί τι θα γίνει με τα χρέη προς το δημόσιο και σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, οι φόροι υπέρ τρίτων όπως ο ΦΠΑ θα εξαιρούνται της ρύθμισης. Σε ό,τι αφορά την ισχύ της ρύθμισης η κυβέρνηση θέλει διετή διάρκεια, ενώ η πλευρά των δανειστών ένα έτος.
Άκαμπτοι «τα θέλουν όλα» οι δανειστές από την κυβέρνηση
Ο σάκος και τ' απίδια! |
Σημαντική είναι η απόσταση που χωρίζει την κυβέρνηση και τους Θεσμούς τόσο στο θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων όσο και σε εκείνο του ακατάσχετου λογαριασμού. Το θέμα ωστόσο στο οποίο η απόσταση δείχνει να λαμβάνει διαστάσεις χάσματος δεν είναι άλλο από τα εργασιακά. Η πρώτη διευρευνητική συνάντηση που είχε ο Γ. Κατρούγκαλος με τους Θεσμούς (όπου πιο πάνω, στο πλαίσιο) επιβεβαίωσε τα παραπάνω, με τους τελευταίους να χαρακτηρίζουν «στρεβλό» το προηγούμενο σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα και τον υπουργό Εργασίας να κάνει λόγο για ακραία στάση. Στο τραπέζι των συζητήσεων αναμένεται να μπει τη Δευτέρα ένα ακόμη ακανθώδες ζήτημα της διαπραγμάτευσης που αφορά τα ειδικά μισθολόγια.
Εν τω μεταξύ, οι δανειστές φαίνεται πως μετά το θέμα του χρέους βάζουν για ακόμη μια φορά «πάγο» και στις κυβερνητικές διεκδικήσεις για μείωση των στόχων που αφορούν το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018, κάτι που σημαίνει ότι ουδείς μπορεί να διαπραγματευθεί κάτι διαφορετικό για το Μεσοπρόθεσμο του 2019-2020.
Σημειώνεται ότι η «εκστρατεία» του έλληνα πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες στα τέλη της εβδομάδας για το θέμα του χρέους δεν είχε θετικό αποτέλεσμα. Παρά τη ρητορική στήριξη που παρείχε ο γάλλος πρόεδρος στον Αλέξη Τσίπρα, η Άνγκελα Μέρκελ, κατά την προσφιλή τακτική της, παρέπεμψε στους Θεσμούς, το Eurogroup και το ΔΝΤ για το θέμα. Οι «άγριες διαθέσεις» των δανειστών φαίνεται πως θα μεταφερθούν λοιπόν την επόμενη περίοδο στην Αθήνα, καθώς με την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα να έχει δύσκολο έργο.
Αλέξης Τσίπρας και Άνγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησής τους στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες
Σύγκρουση με το «καλησπέρα» για τα εργασιακά
Στο αντίθετο ρεύμα (Οπου Φυσάει ο Ανεμος)! |
Ενδεικτική της απόστασης ανάμεσα στις δύο πλευρές ήταν oι δηλώσεις που έκανε ο κ. Κατρούγκαλος μετά το πέρας της συνάντησης. Ερωτηθείς για το ποια στάση κράτησαν οι «ακραίοι» παίκτες, ο υπουργός απάντησε «ακραία». Eξερχόμενος από τη συνάντηση, o κ.Κατρούγκαλος τόνισε τη σημασία της τήρησης της νομιμότητας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, δεν ανοίγουν θέματα τα οποία έχουν λήξει με αποφάσεις δικαστηρίων ή ευρωπαϊκών οργάνων, όπως στην περίπτωση της Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, το πόρισμα της Επιτροπής αποτελεί τη βάση του διαλόγου. Κατά τη διάρκεια, όμως, της συνάντησης, οι εκπρόσωποι των δανειστών επιχειρηματολόγησαν υπέρ των αλλαγών που προωθήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια μέσω των δυο μνημονίων στα εργασιακά, ενώ η ελληνική πλευρά ανέδειξε τη σημασία της τήρησης της νομιμότητας, όπως αυτή προσδιορίζεται από αποφάσεις δικαστηρίων ή ευρωπαϊκών οργάνων.
Οι δανειστές καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης υποστήριξαν ότι το προηγούμενο σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα ήταν στρεβλό, με αποτέλεσμα να οδηγήσει την ελληνική οικονομία σε χαμηλή παραγωγικότητα και ήταν απαραίτητες οι παρεμβάσεις των δυο προηγούμενων μνημονίων.
Εκκρεμότητες στην εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών
Κι άλλη διμέτωπη! |
Όπως ανέφερε ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Οικονομίας, υπάρχει ακόμα αρκετή δουλειά που θα πρέπει να γίνει σε τεχνικά θέματα τα οποία αφορούν τις κατηγορίες και τα κριτήρια των επιχειρήσεων που θα εντάσσονται στο νόμο αλλά και της διαδικασίας διαγραφών οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Αυτό στο οποίο έχουν ήδη συμφωνήσει οι δύο πλευρές είναι πως από τη διαγραφή χρεών εξαιρούνται ο ΦΠΑ, ο φόρος μισθωτών υπηρεσιών και οι ασφαλιστικές εισφορές που έχουν παρακρατηθεί, ενώ όπως η ίδια πηγή ανέφερε, το «κούρεμα» κύριας οφειλής (κεφαλαίου) αποτελεί ύστατη λύση.
Αίσθηση ωστόσο προκάλεσε η αναφορά περί των κατηγοριών και των κριτηρίων υπαγωγής των επιχειρήσεων στη διευθέτηση, καθώς έως τώρα ήταν γνωστό ότι όσες επιχειρήσεις κρίνονταν βιώσιμες θα μπορούσαν αυτόματα να υπαχθούν στη ρύθμιση.
Θεωρείται πιθανό πως οι δανειστές προβάλλουν πιο αυστηρά κριτήρια για την υπαγωγή των επιχειρήσεων, κάτι που ωστόσο δεν διευκρινίζεται περαιτέρω αυτή τη στιγμή από το υπουργείο Οικονομίας.
Χωρίς συμφωνία και για το παζάρι ακατάσχετου λογαριασμού
Ακατάσχετη σύγκρουση |
«Παραμένουν οι διαφωνίες για τον ακατάσχετο λογαριασμό», ανέφερε ανώτατη πηγή του ΥΠΟΙΚ. Κατά τα φαινόμενα αναζητούνται τρόποι προκειμένου να διασυνδεθούν οι διατάξεις για τον ακατάσχετο λογαριασμό με αυτές που αφορούν τον εξωδικαστικό συμβιβασμό για οφειλές προς τράπεζες, ιδιώτες και το Δημόσιο, προκειμένου να μην υπάρχουν υπερκαλύψεις.
Σημειώνεται ότι η αρχική πρόθεση του οικονομικού επιτελείου ήταν να δημιουργηθεί ένας πλήρως ακατάσχετος λογαριασμός για οφειλές προς όλους (Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες, ιδιώτες), στον οποίο θα κατέληγαν οι εισπράξεις από πλαστικό χρήμα (πιστωτικές/χρεωστικές κάρτες).
Αυτή όμως η πρόταση απερρίφθη από τους δανειστές. Το ΥΠΟΙΚ έχει επανέλθει με νέα πρόταση για έναν μερικώς ακατάσχετο λογαριασμό, πρόταση η οποία όμως και αυτή συναντά αντιρρήσεις από τους θεσμούς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.