Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

ΚΚΕ: Ιστορικό ντοκιμαντέρ για τα 70 χρόνια του ΔΣΕ (31 Οκτ. 2016, 19.00)

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πρώτη προβολή του ιστορικού ντοκιμαντέρ για τα 70 χρόνια του ΔΣΕ, τη Δευτέρα 31 Οκτώβρη
Δευτέρα 24/10/2016 - 18:28 - Ενημέρωση: Δευτέρα 24/10/2016 - 18:59
Εκδήλωση διοργανώνει η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ για την πρώτη προβολή ιστορικού ντοκιμαντέρ, με αφορμή τα 70 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.
Η εκδήλωση θα γίνει τη Δευτέρα 31 Οκτώβρη και ώρα 19.00, στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος, στον Περισσό και θα μιλήσει ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ.
Η είσοδος στην εκδήλωση θα γίνεται με προσκλήσεις και απευθύνεται ιδιαίτερα στους μαχητές και τις μαχήτριες του ΔΣΕ και τους απογόνους τους.
Μεγάλο τμήμα του ντοκιμαντέρ προέρχεται από φωτογραφικά και οπτικοακουστικά ντοκουμέντα που για πρώτη θα δουν το φως της δημοσιότητας.
Η σκηνοθετική ομάδα δούλεψε με αρχεία του ΚΚΕ αλλά και κρατικά αρχεία, ενώ έκανε και γυρίσματα στα ίδια τα βουνά όπου ανέπτυξε τη δράση του ο ΔΣΕ. Για τη δημιουργία του ντοκιμαντέρ χρησιμοποιήθηκε πρωτότυπο υλικό από το κινηματογραφικό συνεργείο του ΔΣΕ, ηχητικά ντοκουμέντα της εποχής, αλλά και νεότερο υλικό και πλάνα σύγχρονα από τους χώρους δράσης του ΔΣΕ.
Για να απαντηθεί το κεντρικό ερώτημα «Τι ήταν τελικά ο ΔΣΕ;», η έρευνα επικεντρώθηκε σε τρία επιμέρους ερωτήματα:
  • Πώς γεννήθηκαν τέτοιοι λαϊκοί αγωνιστές, τέτοιοι ήρωες;
  • Από πού άντλησαν τη δύναμη να σηκώσουν το φοβερό βάρος αυτού του άνισου πολέμου αψηφώντας το θάνατο;
  • Γιατί ο δίκαιος και ηρωικός αγώνας τους συνάντησε τη λυσσαλέα αντίδραση του αντιπάλου, που συνεχίζεται έως σήμερα, με τη διαστρέβλωση και τη συκοφάντησή του;
Η ταινία πιάνει το νήμα από τις μέρες της Απελευθέρωσης, τον ηρωικό Δεκέμβρη, την απαράδεκτη Συμφωνία της Βάρκιζας, την τρομοκρατία και τις αποφάσεις του ΚΚΕ. Τα πλάνα δένουν τη δράση του ΕΛΑΣ με το κίνημα στις πόλεις, την Ελεύθερη Ελλάδα, την απαράγραπτη προσφορά του ΚΚΕ, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι δεν έλυσε έγκαιρα το πρόβλημα της εξουσίας.
Μελετάται η οικονομική κατάσταση της εποχής, οι επιδιώξεις της άρχουσας τάξης και των ξένων συμμάχων της. Παράλληλα, οι καθυστερήσεις στις θεωρητικές επεξεργασίες του ΚΚΕ εκείνη την περίοδο.
Πέρα από τη στρατιωτική δράση, το ντοκιμαντέρ στέκεται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ΔΣΕ ως προς την πρώτη εκείνη απόπειρα εγκατάστασης λαϊκής εξουσίας, με ειδικές αναφορές στη μόρφωση, την υγεία, τη δικαιοσύνη, την επιμελητεία, τον ειδικό ρόλο των γυναικών και της νεολαίας, διανθισμένα με μαρτυρίες μαχητών του ΔΣΕ, ενώ με γραφήματα και σύγχρονα πλάνα στα βουνά, δίνεται η κίνηση των στρατιωτικών δυνάμεων.

*
Το ΣΙΝΕΜΑ της Μποτίλιας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.