Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ (67)

Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2018

Η ποίηση του Νικολάς Γκιγιέν ενάντια στην Παγκόσμια Νύχτα του Λυντς και της Δίψας − ΚΚΕ: Ο ρατσισμός και το νερό − Ο Δημήτρης Κουτσούμπας στην ΕΥΔΑΠ: Νερό κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα (VIDEO)


Η ΔΙΨΑ

Σφουγγάρι του γλυκού νερού,
η δίψα.
Προσμένει ένα ποτάμι, το καταβροχθίζει.
Ρουφάει μια νεροποντή.
Στραγγαλίζει
με μια κόκκινη κορδέλα.
Προσοχή! Τα λαρύγγια σας!

*

ΛΥΝΤΣ

Λυντς της Αλαμπάμας.
Μαστιγωτή ουρά
και οπλές τριτογενούς περιόδου.
Συνήθως εμφανίζεται
μ’ ένα μεγάλο πύρινο σταυρό.
Τρέφεται με νέγρους, με σκοινιά,
με αίμα, με φωτιά, με πρόκες
και με πίσσα.
                       Πιάστηκε
δίπλα σε μια κρεμάλα. Αρσενικό.
Ευνουχισμένο.

Νικολάς Γκιγιέν: Ο Μεγάλος Ζωολογικός Κήπος
Εισαγωγή • Μετάφραση • Σχολιασμός • Σημειώσεις • Σχέδια
Μπάμπης Ζαφειράτος
Εικόνες
Ανδρέας Ζαφειράτος


* * *
3 Δεκ. 2010: Ο 26χρονος Αφροαμερικάνος Frederick Jermaine Carter βρέθηκε κρεμασμένος από δέντρο, σε λευκό προάστιο του Μισισιπή. Η USA Today ανέφερε αρχικά το γεγονός ως αυτοκτονία, ωστόσο, το NAACP (Εθνική Ένωση για την Πρόοδο των Εγχρώμων Ανθρώπων) αμφισβητεί τα ευρήματα και θεωρεί  ότι πρόκειται για λυντσάρισμα.
(Και εδώ: https://eotm.wordpress.com/2010/12/15/frederick-jermaine-carter-hanging-in-mississippi-no-suicide-according-to-the-naacp/)
*
Η Σφαγή του Σάρπβιλ

21 Μάρτη 1960. Η αστυνομία της ρατσιστικής Νοτίου Αφρικής, του απαρτχάιντ και των φυλετικών διακρίσεων, πνίγει στο αίμα ειρηνική διαδήλωση μαύρων φοιτητών.
Από τα πυρά των αστυνομικών σκοτώνονται 69 διαδηλωτές και τραυματίζονται 180. Με αφορμή το τραγικό αυτό γεγονός, ο ΟΗΕ ανακήρυξε την 21η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων.

*

ΚΚΕ
Ανακοίνωση για την Παγκόσμια Μέρα κατά του Ρατσισμού
Τρίτη 20/03/2018 - 18:27
Σε ανακοίνωση για την Παγκόσμια Μέρα κατά του Ρατσισμού, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:
«Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα κατά του Ρατσισμού, το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στα θύματα των ρατσιστικών επιθέσεων και των διακρίσεων.
Απευθύνει κάλεσμα συμπόρευσης και κοινού αγώνα των Ελλήνων εργαζομένων με τους πρόσφυγες και μετανάστες εργάτες, ενάντια
 • στον κοινό ταξικό αντίπαλο, στο κεφάλαιο, 
 • στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις,
 • στις αστικές κυβερνήσεις που τσακίζουν δικαιώματα και ζωές την περίοδο της ιμπεριαλιστικής "ειρήνης" και ρίχνουν τους λαούς στα "σφαγεία" των ιμπεριαλιστικών πολέμων, όταν οι ανταγωνισμοί τους δεν μπορούν να λυθούν αλλιώς.
Αυτοί ευθύνονται για τα εκατομμύρια των ξεριζωμένων και για τους νεκρούς πρόσφυγες και μετανάστες στα σύνορα, όπως οι 16 που έχασαν τη ζωή τους, πριν από λίγες μέρες, στο Αγαθονήσι.
Είναι οι ίδιες δυνάμεις που καλλιεργούν τον εθνικισμό και το ρατσισμό, που εκτρέφουν τις -πολύτιμες για το σύστημα- φασιστικές εφεδρείες, όπως οι ναζιστές της "Χρυσής Αυγής". 

Την ίδια στιγμή, πρακτικές όπως η πρόσφατη αθώωση μητροπολίτη, παρά το ρατσιστικό του παραλήρημα σε βάρος ομοφυλοφίλων, ρίχνουν νερό στο μύλο του ρατσισμού και αναδεικνύουν την ανεπάρκεια των όποιων “αντιρατσιστικών νόμων”.
Το ΚΚΕ καλεί τους εκατοντάδες χιλιάδες οικονομικούς μετανάστες, που ζουν κι εργάζονται σκληρά στη χώρα μας, τους 50.000 εγκλωβισμένους πρόσφυγες από τις πολιτικές της ΕΕ και τη συμφωνία ΕΕ - Ελλάδας - Τουρκίας, να παλέψουν μέσα από τα ταξικά συνδικάτα και τις άλλες λαϊκές συσπειρώσεις, να συμπορευθούν στον αγώνα με το ΚΚΕ για:
 • Τον απεγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά και την Ελλάδα και την ασφαλή μεταφορά τους στις χώρες πραγματικού προορισμού τους.
 • Ανθρώπινες συνθήκες ζωής στους προσφυγικούς καταυλισμούς και τις δομές.
 • Νομιμοποίηση των μεταναστών που ζουν κι εργάζονται στην Ελλάδα με απλές και δωρεάν διαδικασίες.
 • Ισότιμα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα.
 • Απομόνωση των φασιστών και ρατσιστών.
Οι εργαζόμενοι δεν έχουμε τίποτε να χωρίσουμε με τα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, με τους άλλους λαούς.

Αντίθετα, σήμερα, που η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για γεωστρατηγική αναβάθμιση αυξάνει επικίνδυνα τις πιθανότητες για πολεμική εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, χρειάζεται να δυναμώσει ακόμη περισσότερο ο κοινός αγώνας
 • Για απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, από τη συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους, ενάντια στα σχέδια για αλλαγές συνόρων.
 • Για μια ζωή χωρίς εκμετάλλευση και πολέμους, χωρίς ρατσισμό και εθνικισμό».
ΚΚΕ(Το κείμενο της ομιλίας)

Ανακοίνωση για την Παγκόσμια Ημέρα του Νερού
Τετάρτη 21/03/2018 - 19:29

Σε ανακοίνωση για την Παγκόσμια Ημέρα του Νερού το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ επισημαίνει:
«Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού βρίσκει ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους να μην έχουν πρόσβαση σε επαρκές και καθαρό νερό, ενώ εκατομμύρια άλλοι, ανάμεσά τους μικρά παιδιά, πεθαίνουν από αρρώστιες που συνδέονται με την έλλειψή του, καθώς το 80% των ασθενειών που μαστίζουν τον κόσμο είναι υδατογενούς προέλευσης.

Ταυτόχρονα, ο άγριος ανταγωνισμός των επιχειρηματικών ομίλων για την εκμετάλλευση νέων φυσικών πόρων δημιουργεί νέα δεινά στα λαϊκά στρώματα.
Μόνο στο Ντιτρόιτ της Αμερικής 100.000 κάτοικοι, κυρίως Αφροαμερικανοί, διαπιστώθηκε σε σχετική έρευνα ότι "δεν έχουν σύνδεση λόγω οικονομικής αδυναμίας".
Ανάλογη κατάσταση αντιμετωπίζουν τα φτωχά λαϊκά στρώματα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός που αναγνωρίζεται ακόμη και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Γενικότερα, οι ευρωενωσιακές κατευθύνσεις για την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων ως εμπορεύματος παραμένουν σταθερά προσανατολισμένες στην ενίσχυση ευρωπαϊκών επιχειρηματικών ομίλων. 

Γι’ αυτό και βασική προτεραιότητα αποτελεί η επικέντρωση στα μέτρα "ελέγχου της ζήτησης" (δηλ. της χρήσης του νερού) και όχι έργων εμπλουτισμού για την εξασφάλιση της επάρκειας και τη βελτίωση της ποιότητας των απολήψιμων υδάτινων πόρων, επιφανειακών και υπόγειων.

Ταυτόχρονα, οι χρήστες του φυσικού αυτού πόρου, λαϊκά νοικοκυριά και αγρότες, αντιμετωπίζονται ως "καταναλωτές", χρήσιμοι μόνο για να τροφοδοτούν με το λεηλατημένο εισόδημά τους τα κέρδη του κεφαλαίου, με βάση συγκεκριμένους και άτεγκτους κανόνες τιμολόγησης.
Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει να δείξει σημαντικό "έργο" προς την κατεύθυνση των πιο πάνω αντιλαϊκών κοινοτικών κατευθύνσεων. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν:
Η προώθηση της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ ΑΕ και ΕΥΑΘ ΑΕ στο κεφάλαιο μέσω της διάθεσής τους στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ, το λεγόμενο και Υπερταμείο, που ολοκληρώθηκε το φετινό Γενάρη με το πολυνομοσχέδιο για την τρίτη αξιολόγηση.
Η έκδοση τον περασμένο Μάη της απόφασης της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων για την υπερτιμολόγηση του νερού, ύδρευσης και άρδευσης, που αποτελεί -πέραν των άλλων- και ένα ακόμη μέτρο για το ξεκλήρισμα της φτωχής αγροτιάς.
Η Ενσωμάτωση στην 1η Αναθεώρηση των Σχεδίων Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών (ΣΔΛΑΠ) της χώρας όλων των αντιλαϊκών κατευθύνσεων της ΕΕ, όπως:
 • Η αύξηση της τιμής κατανάλωσης του νερού σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και της φτωχομεσαίας αγροτιάς σύμφωνα με την κοινοτική αρχή της "ενσωμάτωσης του περιβαλλοντικού κόστους στην τιμή του νερού".
 • Ο "καθορισμός ανωτάτων και κατωτάτων ορίων αρδευτικών αναγκών καλλιεργειών για ιδιωτικές υδροληψίες (σ.σ.: κύρια γεωτρήσεις)".
 • Η κραυγαλέα υποτίμηση της ανάγκης εμπλουτισμού των υπόγειων υδροφορέων με κατάλληλα έργα.
Στον αντίποδα της πολιτικής αυτής το ΚΚΕ προβάλλει τη θέση ότι η αξιοποίηση του νερού, προς όφελος του λαού, προϋποθέτει ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, με κοινωνικοποιημένα τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και εργατικό έλεγχο.
Σ’ αυτό το πλαίσιο της εργατικής εξουσίας, όπου η γη, οι υδάτινοι πόροι, τα δάση, τα εργοστάσια επεξεργασίας νερού, τα δίκτυα ύδρευσης, άρδευσης, η υποδομή αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων, οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί θα αποτελούν κοινωνική κρατική ιδιοκτησία, ο επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός θα μπορεί να προβλέπει και να ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες στο συγκεκριμένο τομέα, με γνώμονα τη συνδυασμένη ικανοποίηση του συνόλου των κοινωνικών αναγκών.
Για να ανοίξει αυτός ο ελπιδοφόρος δρόμος, οι σημερινοί αγώνες ενάντια σε κάθε μορφή άμεσης ή έμμεσης ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης του νερού, οι αγώνες
 • για φθηνό ποιοτικό νερό για όλους τους εργαζόμενους,
 • για πλήρη σταθερή εργασία των εργαζομένων στον κλάδο, με διασφάλιση των δικαιωμάτων τους,
πρέπει να στοχεύουν στην ανατροπή της πολιτικής εμπορευματοποίησης του νερού και του καπιταλιστικού συστήματος που την παράγει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.