Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018

Ο Έλλην Βάσκο δε Γάμα(τα) και ο περίπλους των μνημονίων με τις γαλέρες του ΣΕΒ − ΚΚΕ: Ο πόνος της επόμενης μέρας

−Εμάς, σύντροφε, θα μας αξιώσει, άραγε, η ΕΕ να κάνουμε ένα παρόμοιο ταξίδι;
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ
Το «παράδειγμα της Πορτογαλίας» ζηλεύουν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και ο ΣΕΒ
Τρίτη 13/03/2018 - 15:47 - Ενημέρωση: Τρίτη 13/03/2018 - 17:25
Το «αριστερό» success story της Πορτογαλίας, που βγήκε από το μνημόνιο, αλλά διατηρήθηκαν όλα τα αντιλαϊκά μέτρα, έχει ως πρότυπό του ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
«Για εμάς η Πορτογαλία αποτελεί ένα θετικό παράδειγμα, διότι καταφέρατε λίγο νωρίτερα να τελειώσετε την περιπέτεια του προγράμματος», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος τον πρόεδρο της Πορτογαλίας, Μαρσέλο Ντε Σόουζα.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σχόλιο για τη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Πορτογάλο πρόεδρο
Τρίτη 13/03/2018 - 15:54 - Ενημέρωση: Τρίτη 13/03/2018 - 17:48
Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Πορτογάλο πρόεδρο αναφέρει: 
«Όταν ο κ. Τσίπρας προβάλλει ως θετικό παράδειγμα την Πορτογαλία, όπου τα αντιλαϊκά μέτρα και η εποπτεία παραμένουν και μετά την τυπική έξοδο από τα μνημόνια, ενώ η αύξηση του μέσου μισθού δεν έφτασε ούτε το 1 ευρώ ανά ημέρα, τότε ο καθένας αντιλαμβάνεται πώς βλέπει την επόμενη μέρα και για την Ελλάδα.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι αντίστοιχες δηλώσεις για το θετικό παράδειγμα της Πορτογαλίας έγιναν πριν λίγο καιρό και από τον ΣΕΒ κι όχι φυσικά γιατί τους έπιασε ο πόνος για τους εργαζόμενους, τόσο της Πορτογαλίας όσο και της Ελλάδας».
902

Σε μία προσπάθεια να δημιουργήσει προσδοκίες για την «επόμενη μέρα», μετά την τυπική λήξη του προγράμματος, ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι το παράδειγμα της Πορτογαλίας
«αποτελεί ένα προηγούμενο, πιστεύω δεσμευτικό και για τους θεσμούς, ώστε να διαχειριστούν παρόμοια προβλήματα με τον ίδιο τρόπο».
Ωστόσο, η Πορτογαλία και η «αριστερή» κυβέρνησή της δεν είναι «παράδειγμα» μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για τον ΣΕΒ, ο οποίος έχει διαμηνύσει ότι δεν πρέπει να επιστρέψουν δικαιώματα και κατακτήσεις στα προμνημονιακά επίπεδα. Συγκεκριμένα, σε δελτίο που παρουσίασαν τεχνοκράτες του ΣΕΒ στις 22 Ιούνη αναφέρονται τα εξής:
«Είναι επίσης σημαντικό να αναφερθεί ότι την περίοδο 2015 - 2016, σε πραγματικούς όρους, οι αμοιβές των μισθωτών αυξάνονται με ταχύτερους ρυθμούς στην Ελλάδα απ' ό,τι στην Πορτογαλία, παρότι η Πορτογαλία βρίσκεται εκτός μνημονίου και απολαμβάνει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και έχει καλύτερες επιδόσεις από την Ελλάδα όσον αφορά στην αύξηση της παραγωγικότητας». 
Ειδικά για την «αριστερή» κυβέρνηση της Πορτογαλίας, ο ΣΕΒ αναφέρει στην ανάλυσή του:
«Η αριστερή κυβέρνηση που ανήλθε στην εξουσία, αν και χαλάρωσε λίγο τη λιτότητα, εξακολούθησε να ασκεί περιοριστική δημοσιονομική πολιτική και κατάφερε, μάλιστα, να βγάλει τη χώρα και από τη διαδικασία των υπερβολικών ελλειμμάτων».
Τόσο «αριστερή»... είναι λοιπόν η πολιτική που εφαρμόζεται στην Πορτογαλία και η οποία αποτελεί παράδειγμα για την ελληνική κυβέρνηση.
  • Ένας βασικός «μύθος» που καλλιεργεί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι στην Πορτογαλία «αποκαταστάθηκαν» οι εργασιακές σχέσεις μετά την έξοδο από το μνημόνιο.
Όμως τα στοιχεία «μιλάνε» από μόνα τους.
  • Στην Πορτογαλία ο μισθός αυξήθηκε κατά 88 λεπτά τη μέρα, δηλαδή όσο ένα κουλούρι, με τον κατώτατο μισθό να φτάνει τα 557 ευρώ μεικτά, και αυτό σε συνθήκες καπιταλιστικής ανάπτυξης.
Επιπλέον, στην Πορτογαλία διατηρήθηκε όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο των προηγούμενων κυβερνήσεων
  • με τις ατομικές συμβάσεις,
  • τα δουλεμπορικά
  • και τους εργαζόμενους με ελάχιστες ώρες τη βδομάδα.
Έτσι, οι επισφαλείς εργαζόμενοι (δηλαδή της μερικής απασχόλησης, της δουλειάς με την ώρα κ.λπ.) ξεπερνούν τις 700.000 και μάλιστα αυξήθηκαν τα τελευταία χρόνια.
  • Κάτι ανάλογο θα γίνει και στην Ελλάδα, καθώς η συγκυβέρνηση δεν προτίθεται να καταργήσει ούτε έναν από τους μνημονιακούς νόμους.
Μάλιστα, το «αναπτυξιακό σχέδιο», «δικής της ιδιοκτησίας» που επεξεργάζεται, θα ενσωματώσει όλα τα αντιλαϊκά μέτρα, στο όνομα της διατήρησης της καπιταλιστικής ανάκαμψης. 
902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.