Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Κυριακή 18 Μαρτίου 2018

Από τη Συρία στη Σύρο: Σειρήνες πολέμου στα ερείπια των κοινωνικών δικαιωμάτων, με τα γκρέιντερ της αστικής τάξης

Syria, Ghouta (Φεβ. 2018 - AP)
Ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος
γίνεται κάθε μέρα μετά τον Δεύτερο.
(Αντώνης Σαμαράκης)

ΣΥΡΙΑ
Το μοίρασμα της χώρας ξανανάβει τη «φωτιά» του ανταγωνισμού
Της
Δέσποινας ΟΡΦΑΝΑΚΗ
Στον όγδοο χρόνο μπήκε ο πόλεμος στη Συρία, και παρά την υποτιθέμενη «εκεχειρία» που διατηρούν στη χώρα οι τρεις λεγόμενες «εγγυήτριες δυνάμεις» (Ρωσία, Ιράν, Τουρκία), οι συγκρούσεις σε κρίσιμα πεδία, όπως είναι αυτά της Ανατολικής Γκούτα (προάστιο της Δαμασκού) και του Αφρίν (κουρδικός θύλακας στη Βόρεια Συρία) εντείνονται, αυξάνοντας διαρκώς τους νεκρούς και ξεσπιτώνοντας τους αμάχους κατά χιλιάδες.
Επιβεβαιώνεται ότι μετά την στρατιωτική ήττα του «Ισλαμικού Κράτους» (που χρησιμοποιήθηκε από τους ιμπεριαλιστές ως πολυεργαλείο στην επέμβαση στη Συρία) διευρύνεται ο ανταγωνισμός για το μοίρασμα της χώρας ανάμεσα σε ΗΠΑ/συμμάχους τους και τη Ρωσία, ενώ οι αστικές τάξεις των γειτονικών χωρών (Τουρκία, Ιράν, Ισραήλ κ.ά.) διεκδικούν κι αυτές μερίδιο.
Την ίδια ώρα, ανησυχία προκαλούν οι κόντρες ΗΠΑ - Τουρκίας σε σχέση με τους κουρδικούς θύλακες στη Βόρεια Συρία, πέραν της ανατολικής όχθης του ποταμού Ευφράτη.

Βαθύτερη εμπλοκή σημαίνει μεγαλύτεροι κίνδυνοι για το λαό
Απόβαση στη Σύρο
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΗΠΑ - ΕΛΛΑΔΑΣ
Σπέρνουν βάσεις - ορμητήρια πολέμου σε όλη τη χώρα
Σύρος και Αλεξανδρούπολη στο επίκεντρο του αμερικανικού ενδιαφέροντος
Η υλοποίηση των συμφωνιών ΗΠΑ - Ελλάδας, για εμβάθυνση της οικονομικής και στρατιωτικής συνεργασίας, σηματοδοτούν ταυτόχρονα τη μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας μας σε επικίνδυνους ανταγωνισμούς και σχεδιασμούς, που «τρέχουν» στην ευρύτερη περιοχή και προμηνύουν νέες και μεγάλες περιπέτειες για το λαό.
Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα αναβαθμίζει σταθερά το ρόλο της ως πολεμικού ορμητηρίου των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, αλλά και ως εφαλτηρίου για τα αμερικανικά συμφέροντα στα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή και την Ανατ. Μεσόγειο, με σαφή προσανατολισμό ενάντια στην προσπάθεια της Ρωσίας να διατηρήσει και να επαυξήσει την επιρροή της στην ίδια περιοχή.
Την επιλογή αυτή επιβάλλουν τα συμφέροντα και οι σχεδιασμοί της ελληνικής αστικής τάξης, που επιδιώκει να αναβαθμίσει το ρόλο της, με ανάδειξη της χώρας σε διαμετακομιστικό και ενεργειακό κόμβο.
Ο στόχος αυτός συνδέεται άμεσα με την υλοποίηση της οικονομικής και στρατιωτικής ατζέντας ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, ανταγωνιστικά προς άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, ιδιαίτερα απέναντι στη Ρωσία.
Στον ανταγωνισμό της με την τουρκική, η ελληνική αστική τάξη προβάλλει τη στενότερη συνεργασία με τις ΗΠΑ ως το «ισχυρότερο χαρτί» για την αναβάθμιση του ρόλου της στην περιοχή.
Το γεγονός δηλαδή ότι
  • η Ελλάδα πρωτοστατεί στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, ότι
  • τα ελληνικά μονοπώλια ποντάρουν σε μεγαλόπνοα ενεργειακά σχέδια, σε σχέδια μεταφορικών και εμπορικών δικτύων, που καθιστούν τη χώρα κόμβο στην περιοχή και συνδέονται με σχεδιασμούς των ΗΠΑ και κρατών της ΕΕ.
Sana. Επτά χρόνια από την έναρξη του πολέμου στη Συρία (Μάρτ. 2018 - AP)
Προσπαθούν να πείσουν το λαό ότι η ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας και η γενικότερη συγκυρία που διαμορφώνουν οι ευρωατλαντικοί σχεδιασμοί στα Βαλκάνια, αποτελούν «ευκαιρία» για την Ελλάδα να διευρύνει τα συμφέροντά της, με τη στήριξη των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ.
Μιλάνε βέβαια για τα συμφέροντα του κεφαλαίου και όχι του λαού.
Πίσω, λοιπόν, από τις ΝΑΤΟικές σημαίες κοκορεύεται η ελληνική αστική τάξη, και με δηλώσεις εκφραστών της, επίσημων και ανεπίσημων.
Οπως αυτές που κάνει κατά καιρούς ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, ή άλλες που ακούστηκαν τις προηγούμενες μέρες, για την Ελλάδα που «δεν έχει το έδαφος εκείνο, το οποίο ιστορικά θα της αναλογούσε» (βλέπε δηλώσεις Προέδρου της Δημοκρατίας).
Τέτοιες δηλώσεις ρίχνουν νερό στο μύλο της αμφισβήτησης συνόρων και κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά και των αλυτρωτισμών, την ίδια ώρα μάλιστα που η Τουρκία ανοίγει ζήτημα αναθεώρησης της Συνθήκης της Λοζάνης (στην πραγματικότητα ζήτημα αλλαγής συνόρων).
Πόσο μάλλον που με την πολιτική τους, η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα καλλιεργούν εφησυχασμό και εξωραΐζουν προκλητικά το ρόλο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή, παρουσιάζοντας την ιμπεριαλιστική συμμαχία ως εχέγγυο τάχα για τη σταθερότητα και την ασφάλεια, αλλά και την εμβάθυνση της οικονομικής και στρατιωτικής συμμαχίας με το ΝΑΤΟ, ως «εγγύηση» για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.
Δεν τους διαψεύδουν μόνο η ιστορική πραγματικότητα ή τα ανοιχτά πολεμικά μέτωπα ανά τον κόσμο, όπου πρωταγωνιστεί το ΝΑΤΟ, αλλά και η στάση της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα.
Τόσο στην περίπτωση των επεισοδίων στα Ιμια και στην κυπριακή ΑΟΖ, όσο και μετά τη σύλληψη και φυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, η στάση του ΝΑΤΟ (και της ΕΕ) θυμίζει «Πόντιο Πιλάτο».
Άλλωστε, όπως είπε και ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, η Τουρκία συνεχίζει να είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος, που «συνεισφέρει στη συλλογική μας ασφάλεια, στις αποστολές και επιχειρήσεις μας με πάρα πολλούς τρόπους» και που «οι ανησυχίες της για την ασφάλειά της είναι θεμιτές»...

Τις τελευταίες μέρες ανακοινώθηκε (δίχως ακόμη να επιβεβαιωθεί από την Ουάσιγκτον) πως υπήρξε αμερικανοτουρκική συμφωνία για το Μάνμπιτζ προκειμένου να φύγουν οι Κούρδοι των δυνάμεων YPG, στενοί σύμμαχοι των ΗΠΑ στο πλαίσιο των ευρύτερων «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων».
Σύμφωνα με πληροφορίες που βγήκαν κυρίως από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, υποτίθεται ότι μετά θα αναλάβουν τις περιπολίες «ασφαλείας» στο Μάνμπιτζ Αμερικανοί και Τούρκοι στρατιώτες.
Σε περίπτωση που αυτό επαληθευτεί, αν και όταν γίνει στην Ουάσιγκτον η συνάντηση ανάμεσα στον νέο υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, και τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, θα σηματοδοτηθούν σημαντικές εξελίξεις και πιθανές αλλαγές στους σχεδιασμούς.
Απειλές και προειδοποιήσεις για Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο
Syria, Ghouta (Φεβ. 2018 - AP)
Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους το τελευταίο διάστημα εκτοξεύουν απειλές για «χτύπημα» και εντός Δαμασκού σε βάρος στελεχών της κυβέρνησης του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ, προειδοποιώντας ακόμη και για το πρόσχημα που θα χρησιμοποιήσουν: Τη χρήση χημικών όπλων από το συριακό στρατό «κατά αμάχων»!
Χαρακτηριστική ήταν η απειλή που εκτόξευσε τη Δευτέρα η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι, η οποία ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες «να δράσουν αν πρέπει», εφόσον το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν καταφέρει να σταματήσει τη δράση του συριακού στρατού στην Ανατολική Γκούτα, που έχει τη στήριξη της Ρωσίας...
Σύροι αξιωματούχοι και Ρώσοι στρατηγοί και υπουργοί άοκνα προειδοποιούν εδώ και μέρες ότι καταστρώνονται λεπτομερή σχέδια για προβοκάτσια μισθοφόρων δυτικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, π.χ. στην Ανατολική Γκούτα, με θύματα μεταξύ άλλων και παιδιά, σε μια προσπάθεια να συγκινήσουν και να παραπλανήσουν τους λαούς.
Στόχος, να αποσπάσουν τη συναίνεση για την κορύφωση του πολέμου που συνεχίζουν στη Συρία από το Μάρτη του 2011, προκειμένου να εξασφαλίσουν τα γεωπολιτικά και μονοπωλιακά τους συμφέροντα με κάθε τρόπο!
Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του ρωσικού Στρατού, Βαλέρι Γκερασίμοφ, απάντησε στις απειλές της Ν. Χέιλι, κάνοντας σοβαρές καταγγελίες για προβοκάτσια με χημικά όπλα από αντικαθεστωτικούς στην Ανατολική Γκούτα.
Όπως είπε, ήδη σε μερικές περιοχές της Ανατολικής Γκούτα έχουν μεταφερθεί από άλλες περιοχές «γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι» που θα προσποιηθούν τα θύματα της χημικής επίθεσης, την οποία σχεδιάζουν να δημοσιοποιήσουν μέλη της οργάνωσης «Λευκά Κράνη» (ΜΚΟ, γνωστό δημιούργημα πρώην πράκτορα των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών) και τηλεοπτικά συνεργεία με δορυφορικά συστήματα μετάδοσης.
Επισήμανε ότι μετά την προβοκάτσια, οι ΗΠΑ θα κατηγορήσουν τα συριακά κυβερνητικά στρατεύματα για χρήση χημικών όπλων, ώστε να βομβαρδίσουν στη συνέχεια Σύρους κυβερνητικούς αξιωματούχους στη Δαμασκό! Ο Ρώσος στρατηγός ξεκαθάρισε ότι σε αυτήν την περίπτωση θα απαντήσει ο ρωσικός στρατός.
Την ίδια προειδοποίηση απηύθυνε στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους την Παρασκευή και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ από την Αστάνα του Καζακστάν, όπου συμμετείχε σε σύνοδο των ομολόγων του από Ιράν, Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, και Τουρκία, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προκειμένου να εξετάσουν τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία και να προετοιμάσουν την επόμενη τριμερή Σύνοδο Κορυφής στην Τουρκία στις 4 Απρίλη.
Sana (Μάρτ. 2018 - AP)
Ο Λαβρόφ λοιπόν, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε, επανέλαβε ότι οι Αμερικανοί έχουν φτιάξει τουλάχιστον 20 στρατιωτικές βάσεις, κυρίως στην Ανατολική Συρία, σχεδιάζοντας «να μείνουν εκεί για πολύ, εάν όχι για τα καλά, ώστε να διευκολύνουν το διαμελισμό της Συρίας». Και τόνισε:
«Ενημερώσαμε τον κόσμο για τις προβοκάτσιες που σχεδιάζονται με τη χρήση χημικών όπλων. Θα σκηνοθετήσουν σόου, υστερικά ως συνήθως, στην Ανατολική Γκούτα και αλλού, για να προσελκύσουν την προσοχή της παγκόσμιας κοινότητας στα δεινά ειρηνικών πολιτών και αθώων θυμάτων. Υπό αυτό το πρόσχημα, ο υπό αμερικανική ηγεσία συνασπισμός σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει βία ακόμη και στη συριακή πρωτεύουσα. Χτες προειδοποιήσαμε αυστηρά τις ΗΠΑ μέσα από όλα τα κανάλια. Ελπίζω πως αυτά τα ανεύθυνα βήματα δεν θα υλοποιηθούν. Αλλά σε κάθε περίπτωση, φανερώνουν το γεγονός πως η πολιτική της δημιουργίας οιωνδήποτε προσχημάτων για την ανατροπή του καθεστώτος παραμένει στην ατζέντα των ΗΠΑ. Δεν λένε για το τίποτα ότι έχουν στο τραπέζι ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα».
Παρεμφερείς δηλώσεις για το ρόλο των αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στη Συρία έκανε το βράδυ της Τετάρτης στην Άγκυρα και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, προειδοποιώντας για το ενδεχόμενο ενός Γ' Παγκοσμίου Πολέμου. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Οι ΗΠΑ έχουν 20 βάσεις στην περιοχή. Για ποιον τις έχουν; Η σκέψη πάει σε δύο πράγματα: Εναντίον της Τουρκίας και του Ιράν. Υπάρχει και η Ρωσία, αλλά αυτό θα σήμαινε Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο». Και πρόσθεσε: «Ας είμαστε προετοιμασμένοι για τον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα»!
Η ...προφητική ανακοίνωση της ΕΕ
Syria, Ghouta (Φεβ. 2018 - AP)
Τις προειδοποιήσεις αυτές για σχέδια νέας προβοκάτσιας στον πόλεμο της Συρίας ήρθε να επιβεβαιώσει η αποστολή «κατά λάθος», το απόγευμα της Πέμπτης, μιας ανακοίνωσης του Συμβουλίου της ΕΕ που έφερε ημερομηνία 19 Μάρτη και δημοσιοποιήθηκε για λίγη ώρα, πριν την αποσύρουν.
Να τι έγραφε η εν λόγω ανακοίνωση, που αναφερόταν στην επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Συρίας, θεωρώντας την κυβέρνηση Ασαντ υπεύθυνη για «χημικές επιθέσεις εναντίον αμάχων»:
«Στις 19 Μάρτη 2018, το Συμβούλιο πρόσθεσε 4 άτομα στη λίστα κυρώσεων της ΕΕ κατά του συριακού καθεστώτος.
Η ΕΕ πρόσθεσε αυτά τα 4 άτομα για το ρόλο τους στην ανάπτυξη και χρήση χημικών όπλων κατά άμαχου πληθυσμού, ευθυγραμμιζόμενη με την πολιτική της για καταπολέμηση της διάδοσης και χρήσης χημικών όπλων.
Τα πρόσωπα αυτά είναι ένας υψηλόβαθμος στρατιωτικός αξιωματούχος και τρεις επιστήμονες που δουλεύουν στο Κέντρο Επιστημονικών Μελετών και Ερευνας, κυβερνητικό οργανισμό υπεύθυνο για την ανάπτυξη και παραγωγή μη συμβατικών όπλων, συμπεριλαμβανομένων των χημικών όπλων και των πυραύλων που τα μεταφέρουν».
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 17-18/3/2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.