Περισσότερες οι συγκρούσεις μετά το ψήφισμα του ΟΗΕ για «εκεχειρία»...
Της Δέσποινας ΟΡΦΑΝΑΚΗ
Η «συμβιβαστική» φόρμουλα που βρέθηκε, μετά από έντονες αντιπαραθέσεις και αναβολές, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το περασμένο Σάββατο, οδηγώντας στην ομόφωνη έκδοση του ψηφίσματος 2401 για 30ήμερη εκεχειρία σε όλες τις εμπόλεμες ζώνες στη Συρία, με αφορμή την κλιμάκωση των επιχειρήσεων στην Ανατολική Γκούτα, δεν φάνηκε να κατεβάζει το θερμόμετρο των συγκρούσεων.
Παρά τις μεγαλόστομες υποκριτικές διακηρύξεις Δυτικών και Ρώσων αξιωματούχων για ανάσχεση των συγκρούσεων, στην πράξη όλες οι πλευρές όχι μόνο δεν σταμάτησαν, αλλά και κλιμάκωσαν τις επιχειρήσεις με απώτερο στόχο την προώθηση των γεωπολιτικών συμφερόντων τους και την «τελική μοιρασιά» σφαιρών επιρροής αλλά και ενεργειακών πηγών και οδών την «επόμενη» μέρα.
Έτσι, με φόντο και το τελευταίο ψήφισμα του ΟΗΕ, οι βασικοί πρωταγωνιστές του πολέμου συνέχισαν απρόσκοπτα ό,τι κάνουν εδώ και καιρό, ερμηνεύοντάς το ο καθένας κατά τα συμφέροντά του.
Ασταμάτητες επιδρομές
Σάββατο, 3 Μαρ. 2018. Aπό τους βομβαρδισμούς της συριακής κυβέρνησης στην πολιορκημένη πόλη των Hammouria, στην ανατολική περιοχή Ghouta, στα περίχωρα της Δαμασκού (AFP photo) |
Παράλληλα, σε μία προσπάθεια να σωθούν τα προσχήματα, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ανακοίνωσε πεντάωρη «παύση πυρός» στην Αν. Γκούτα από 9 π.μ. έως 2 μ.μ.
Οι αντικαθεστωτικοί (που στηρίζονται κυρίως από Τουρκία και άλλες δυνάμεις) και οι τζιχαντιστές οργανώσεων - παρακλαδιών της «Αλ Κάιντα», που δρουν στην Αν. Γκούτα, όπως η οργάνωση «Tahrir al Sham»,
- Αφενός συνέχισαν να χτυπούν το διάδρομο ανθρωπιστικής αρωγής που είχαν ανοίξει προηγουμένως οι Ρώσοι για να εμποδίσουν τη διαφυγή αμάχων, που τους χρησιμοποιούν ως ανθρώπινη ασπίδα.
- Αφετέρου αύξησαν την εξαπόλυση όλμων και οβίδων σε συνοικίες της Δαμασκού, για να εμποδίσουν τις ειδικές δυνάμεις του συριακού στρατού που άρχισαν να καταλαμβάνουν θέσεις σε στρατηγικά σημεία της πόλης...
Το ίδιο διάστημα, ο τουρκικός στρατός κλιμάκωσε τις επιχειρήσεις κατά Κούρδων των δυνάμεων YPG και αμάχων, διακηρύττοντας ότι χτυπά «τρομοκράτες».
Μετά το νέο αιματηρό πλήγμα που δέχτηκε ο τουρκικός στρατός αργά το βράδυ της Πέμπτης στο Αφρίν, με αποτέλεσμα το θάνατο ακόμη 8 Τούρκων στρατιωτών και τον τραυματισμό 13 άλλων, προχώρησε σε αντίποινα κατά των φιλοκυβερνητικών πολιτοφυλακών «Λαϊκών Δυνάμεων», που έχουν σπεύσει στην περιοχή σκοτώνοντας (σύμφωνα με το λιβανέζικο τηλεοπτικό δίκτυο «Al Mayadeen TV») τουλάχιστον 18, ενώ έως το μεσημέρι της Παρασκευής αγνοούνταν η τύχη άλλων 19 ανδρών.
Επιπλέον, την Παρασκευή ο τουρκικός στρατός αύξησε τους βομβαρδισμούς κατά χωριών στο Αφρίν, με αποτέλεσμα το θάνατο πάνω από 20 αμάχων.
Η συνέχιση των τουρκικών επιχειρήσεων στο πλαίσιο της δεύτερης χερσαίας επέμβασης του τουρκικού στρατού στη Β. Συρία, που αποκαλείται «Κλάδος Ελαίας», αποτέλεσε νέα αφορμή για αντιπαράθεση μεταξύ Ουάσιγκτον - Αγκυρας, αλλά και μεταξύ Αγκυρας - Παρισιού.
Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νάουερτ, κάλεσε την Τουρκία να ξαναδιαβάσει πιο προσεκτικά την απόφαση 2401, προκειμένου να την κατανοήσει και να αντιληφθεί ότι θα πρέπει να σταματήσει άμεσα τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αφρίν.
Η Τουρκία απάντησε ότι οι δηλώσεις της Νάουερτ είναι «αβάσιμες» και πως οι ΗΠΑ είναι αυτές που θα πρέπει να ξαναδιαβάσουν το ψήφισμα...
Νωρίτερα, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τηλεφώνησε στον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν, ζητώντας σεβασμό και εφαρμογή της απόφασης 2401 και παύση των βομβαρδισμών στο Αφρίν.
Ωστόσο, αυτό το διέψευσαν ο Τούρκος Πρόεδρος και ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, λέγοντας πως τίποτε τέτοιο δεν ελέχθη κατά την τηλεφωνική επικοινωνία με το Παρίσι...
Παράλληλα, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους συνέχισαν τις αεροπορικές επιθέσεις σε άλλες περιοχές της Συρίας, με τη συριακή κυβέρνηση να καταγγέλλει τη συνέχιση πληγμάτων σε βάρος αμάχων κυρίως στο Ντέιρ Εζόρ.
Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού στο Αφρίν... |
Στην Ουάσιγκτον δε, στις αρχές της βδομάδας, ο στρατηγός Τζόζεφ Βοτέλ, που είναι επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης του αμερικανικού στρατού (Centcom), καταθέτοντας σε αρμόδια επιτροπή του Κογκρέσου κατηγόρησε τη Ρωσία ότι «τροφοδοτεί τη σύρραξη στη Συρία», παρά το γεγονός ότι «προβάλλεται ως διαιτητής».
«Δρα και ως εμπρηστής και ως πυροσβέστης», είπε, προσθέτοντας ότι η Μόσχα «ασκεί πίεση σε εναλλακτικές λύσεις των ΗΠΑ», όχι μόνο στη συγκεκριμένη χώρα αλλά και στο Αφγανιστάν, για να μειώσει την αμερικανική (γεωπολιτική) επιρροή. Επιπροσθέτως, τόνισε πως η Ρωσία «χρησιμοποιεί στο στρατιωτικό μέτωπο της Συρίας τη σύγκρουση για να τεστάρει νέα όπλα και τακτικές».
Μέσα σε αυτό το κλίμα, δημοσιοποιήθηκε «έκθεση ειδικών» του ΟΗΕ που υποστήριξαν ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει συνεργασία για χημικά και άλλα όπλα ανάμεσα σε Βόρεια Κορέα και Συρία.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι (π.χ. Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν) με κάθε αφορμή συνέχισαν να εκτοξεύουν απειλές σε βάρος της Δαμασκού για επιθέσεις σε βάρος των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων, σε περίπτωση που εξακριβωθεί πως χρησιμοποιούν χημικά όπλα κατά αμάχων...
Οι απειλές τους δεν είναι άστοχες, αφού διαφαίνεται πως επιδιώκουν την καλλιέργεια «κατάλληλου κλίματος» για δράση ενάντια των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων και της Ρωσίας που τις στηρίζει.
Στα μέσα της βδομάδας οι πρέσβεις Συρίας Μπασάρ Τζααφάρι και Ρωσίας Βασίλι Νεμπένζια κατήγγειλαν σχέδια προβοκάτσιας σε βάρος του συριακού στρατού από ξένες μυστικές υπηρεσίες και οργανώσεις αντικαθεστωτικών, προκειμένου να κατηγορηθούν οι κυβερνητικές δυνάμεις για χρήση χημικών όπλων κατά αμάχων.
Μάλιστα, ο Σύρος πρέσβης στον ΟΗΕ κατήγγειλε συγκεκριμένα πως πίσω από τα σχέδια αυτά βρίσκονται «δυτικές και τουρκικές μυστικές υπηρεσίες», αναφέροντας ότι στις 20 Φλεβάρη τουλάχιστον τρία τουρκικά φορτηγά με αέριο χλωρίου εισήλθαν σε χωριά της βόρειας συριακής επαρχίας Ιντλίμπ, στο πλαίσιο αυτών των σχεδιασμών.
Ο Τζααφάρι υποστήριξε, μάλιστα, ότι οργανώσεις αντικαθεστωτικών υφίστανται «έντονες πιέσεις» να στήσουν την προβοκάτσια πριν τις 13 έως τις 16 Μάρτη, οπότε έχει προγραμματιστεί η 87η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του διεθνούς Οργανισμού για την Απαγόρευση Χημικών Οπλων (OPCW).
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 4/3/2018
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.