Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014

Οι προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν και η συνάντηση με τον Σαμαρά ‒ ΚΚΕ: Τα «δύο κράτη» του Τούρκου πρωθυπουργού, το σχέδιο διχοτόμησης με τις ευλογίες ΕΕ-ΝΑΤΟ και ο Σαμαράς

Από τη συνάντηση στο Νιούπορτ (φώτο: AP)
ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Ελληνοτουρκικές σχέσεις και Κυπριακό, στο επίκεντρο της συνάντησης Σαμαρά - Ερντογάν
Κινητικότητα για ΠΓΔΜ
Δημοσίευση: Παρ, 05/09/2014 - 16:43
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Νιούπορτ.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές αναφορές, η συνάντηση διήρκεσε 50 λεπτά και από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης συμμετείχαν επίσης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη, ενώ ο Ερντογάν συνοδευόταν από τον υπουργό Εξωτερικών κ. Τσαβούσογλου και τον μόνιμο υφυπουργό Εξωτερικών κ. Σινιρλίογλου.
ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για τη συνάντηση Σαμαρά - Ερντογάν
Δημοσίευση: Παρ, 05/09/2014 - 17:27
Τελευταία Ενημέρωση: Παρ, 05/09/2014 - 18:32
Σε σχόλιό του για τη συνάντηση Σαμαρά - Ερντογάν το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:
«Η συνάντηση Σαμαρά - Ερντογάν, λίγες μόνο μέρες μετά τις προκλητικές δηλώσεις του νέου προέδρου της Τουρκίας από την κατεχόμενη Κύπρο, όπου έθεσε διχοτομικό σχέδιο «δύο κρατών», μόνο ανησυχία προκαλεί για αρνητικές και επικίνδυνες εξελίξεις στο Κυπριακό, σε μια περίοδο μάλιστα όπου προωθούνται διχοτομικές λύσεις με τις ευλογίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».
902
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκαν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό, ενώ και οι δύο πλευρές διέρρευσαν ότι η συνάντηση έγινε σε θετικό κλίμα, σε μια περίοδο που υπάρχει συνεργασία (έχουν υπογραφεί δεκάδες οικονομικές συμφωνίες) αλλά και ανταγωνισμοί ανάμεσα στους μονοπωλιακούς ομίλους των δύο χωρών, με επικίνδυνες προοπτικές για τους λαούς Ελλάδας - Τουρκίας, συνολικότερα της περιοχής.
Για το Κυπριακό
Σύμφωνα πάντα με όσα έχουν διαρρεύσει, ο Σαμαράς είπε ότι η κυβέρνησή του στηρίζει πλήρως τις πρωτοβουλίες του Προέδρου Αναστασιάδη και ότι πρέπει να ενθαρρυνθούν οι συνομιλίες Αναστασιάδη - Έρογλου ζητώντας παράλληλα να εφαρμοστούν πλήρως οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Είπε ακόμη ότι η "λύση" πρέπει να είναι σύμφωνη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, σημειώνοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ενταχθεί ολόκληρη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  • Ουσιαστικά δηλαδή, την ίδια ώρα που ο κυπριακός λαός έρχεται αντιμέτωπος με τη σκληρή πραγματικότητα, και διαψεύδονται οι ελπίδες του ότι με την είσοδο στην ΕΕ θα λυνόταν δίκαια και το Κυπριακό, η ελληνική κυβέρνηση επιμένει στα περί πλεονεκτημάτων λόγω συμμετοχής στην ΕΕ, λες και δεν είναι η ΕΕ που από κοινού με τις ΗΠΑ φέρνουν νέο "σχέδιο Ανάν", με το οποίο προωθείται η διχοτόμηση της Κύπρου.
Ο Σαμαράς στάθηκε επίσης στις πρόσφατες προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν από τα κατεχόμενα, (βλέπε στη συνέχεια) επισημαίνοντας ότι τέτοιες δηλώσεις δυναμιτίζουν τις συνομιλίες και υποσκάπτουν την προοπτική εξεύρεσης λύσης στο πρόβλημα.
Ο Τ. Ερντογάν επανέλαβε τις γνωστές τουρκικές θέσεις περί δύο κρατών.
Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Ξεκινώντας, ο Ερντογάν είπε ότι είμαστε φίλοι και γείτονες και πρέπει να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας υπέρ της ευημερίας και της σταθερότητας στην περιοχή,
  • σε μια περιοχή που υπάρχουν πολλές εστίες έντασης αφού αρκετές και ισχυρές καπιταλιστικές δυνάμεις παρεμβαίνουν με όλους τους τρόπους για να εξασφαλίσουν τα συμφέροντά τους.
Από την πλευρά του, ο Σαμαράς υπογράμμισε στον Τ. Ερντογάν ότι δεν πρέπει με τις πράξεις και τις δηλώσεις μας να δημιουργούμε περιβάλλον που δηλητηριάζει τις σχέσεις μας.

Έκανε αναφορά στις παραβάσεις και τις παραβιάσεις στο Αιγαίο και κάλεσε τον Ερντογάν να ασκήσει πλήρως την επιρροή του για την αποφυγή εξάρσεων στην περιοχή.
  • Βέβαια, από πλευράς της αστικής τάξης της Τουρκίας, το "γκριζάρισμα" και οι παραβιάσεις στο Αιγαίο συνεχίζονται κανονικά. 
Κινητικότητα και για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ
Ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, ενώπιον της Ολομέλειας των αρχηγών κρατών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, μεταξύ άλλων ζήτησε να ασκηθούν πιέσεις προς την ηγεσία της ΠΓΔΜ προκειμένου να επιδείξει εποικοδομητική στάση για την επίλυση του θέματος της ονομασίας.

Την ίδια ώρα, σε συνέντευξη του ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι ανέφερε ότι οι προϋποθέσεις που θέτει η Ελλάδα για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την κυβέρνησή του.

Γενικότερα, υπήρξε διπλωματική κινητικότητα για το θέμα της ΠΓΔΜ η οποία επιδιώκει να ενταχθεί στη ΝΑΤΟϊκή λυκοσυμμαχία.
Τέλος, ο Έλληνας πρωθυπουργός, στο πλαίσιο των επαφών του, είχε σύντομη συνομιλία με τον Καναδό πρωθυπουργό, καθώς και με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ.
Από  Ερογλου Ερντογάν κατά τις κοινές δηλώσεις τους (Φωτο ΑΡ)
Κύπρος: Προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν στην διάρκεια επίσκεψης στα κατεχόμενα
Δημοσίευση: Δευ, 01/09/2014 - 22:37
Σε νέες προκλητικές δηλώσεις περί δύο κρατών στην Κύπρο προχώρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που επέλεξε να κάνει το πρώτο του ταξίδι, με την ιδιότητα του προέδρου της Τουρκίας, στο ψευδοκράτος.

Κατά την άφιξή του στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου όπου τον υποδέχτηκε ο ηγέτης των τουρκοκυπρίων Ντερβίς Έρογλου, ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι το Κυπριακό θα λυθεί πολύ σύντομα, αν η Ελλάδα, ως εγγυήτρια δύναμη, «κάνει το καθήκον της, όπως το κάνει και η Τουρκία».
«Ίδια ειλικρίνεια» από την Ελλάδα
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, ο Τ. Ερντογάν έκανε σαφές ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να αποδεχθεί λύση ομοσπονδίας η οποία δεν θα βασίζεται στην αρχή των δυο κρατών. Ο νέος Πρόεδρος της Τουρκίας επισήμανε ότι «Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει την ενσωμάτωση της τ/κ κοινότητας στο ελληνοκυπριακό κράτος ως μια μειονότητα».
Παράλληλα ζήτησε από την Ελλάδα και τη Βρετανία (τις άλλες δύο εγγυήτριες δυνάμεις) να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες τους για άμεση λύση του προβλήματος και να δείξουν την «ίδια ειλικρίνεια», όπως είπε, με την Τουρκία.

Υπογράμμισε ότι στόχος είναι να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και να οδηγηθούν το συντομότερο δυνατό σε ταυτόχρονα δημοψηφίσματα, καθώς όπως σημείωσε ότι δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί η παρούσα κατάσταση στο Κυπριακό.
Αντιδράσεις από Αθήνα και Λευκωσία
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του για τις δηλώσεις Ερντογάν αναφέρει πως «μεταξύ άλλων, επιχείρησε να εξισώσει τις συγκεκριμένες διεθνείς υποχρεώσεις της Ελλάδας με τις βαριές ευθύνες της Τουρκίας στο Κυπριακό» και πρόσθεσε ότι «η Τουρκία έχει την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη για τον τερματισμό της παράνομης στρατιωτικής κατοχής, του συνεχιζόμενου εγκλήματος του εποικισμού στην Κύπρο και την αποκατάσταση του δικαιώματος όλων των Ελληνοκυπρίων προσφύγων να επιστρέψουν στις εστίες και περιουσίες τους».
Η κυπριακή κυβέρνηση, διά του εκπροσώπου της, τόνισε ότι αποδοκιμάζει κάθε δήλωση ή ενέργεια του Τούρκου προέδρου, η οποία, «παραπέμπει σε λύση του Κυπριακού, η οποία ξεφεύγει του πλαισίου των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ, των Συμφωνιών Υψηλού επιπέδου ‘77 και ‘79 και του κοινού ανακοινωθέντος της 11ης Φεβρουαρίου 2014».

Παράλληλα, χαρακτήρισε απαράδεκτη τη συχνή επίκληση για εμπλοκή της Ελλάδας στο διάλογο, σε μια προσπάθεια εξίσωσης των ευθυνών για τη συνεχιζόμενη κατοχή στην Κύπρο για την οποία, όπως σημείωσε, αποκλειστικά υπεύθυνη είναι η Τουρκία.
902

Διαμόρφωση κειμένων, τίτλος: Μποτίλια Στον Άνεμο

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.