Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιντέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιντέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιντέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

ΡΙΖΟΣ για πάντα ‒ 40 χρόνια «νόμιμος» ‒ Η ειδική έκδοση ‒ Η εκδήλωση για την επανεκδοσή του ‒ 4 τραγούδια του «Εμμετρου Ρίζου» (3 VIDEO - Φωτό)

25 του Σεπτέμβρη 1974
Το πρώτο φύλλο της νόμιμης επανέκδοσης



Τέσσερα τραγούδια (*)
(Μέρος Γ')

1. Νεφεληγερέτης
2. Το ΚΚΕ
(Τραγούδι: Στ.Ανεζάκη)

3. Φωνή λαού
4. Τη νύχτα αυτή του Απρίλη
Μουσική: Χρύσανθος Μουζακίτης
Στίχοι: Νίκος Οικονομίδης (Παλιός)
Τραγούδι:
Χρύσανθος Μουζακίτης.



Βίντεο από την εκδήλωση

40 χρόνια από τη νόμιμη επανέκδοση του «Ριζοσπάστη»

Δημοσίευση: Πέμ, 25/09/2014 - 08:26
Τελευταία Ενημέρωση: Πέμ, 25/09/2014 - 10:56
 
Σαράντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη νόμιμη έκδοση και κυκλοφορία του «Ριζοσπάστη».
«Μέρα δική μας η σημερινή, μέρα του «Ριζοσπάστη». Ηταν πριν 40 χρόνια, 25 Σεπτέμβρη 1974, όταν μετά από 27 χρόνια βαθιάς παρανομίας ο «Ριζοσπάστης», όργανο της ΚΕ του ΚΚΕ, κυκλοφορούσε ελεύθερα. Κατακτούσε μαζί με το ΚΚΕ τη νόμιμη έκδοση και κυκλοφορία του.
Ήταν 18 Οκτώβρη του 1947, μέρα Σάββατο, που ο «Ριζοσπάστης» στο τελευταίο πριν την 27χρονη παρανομία φύλλο του έγραφε: 
  • «Οι φύλακες γρηγορούν και ο "Ριζοσπάστης", που στάθηκε ακλόνητος στις επάλξεις του όταν αντιμετώπιζε τη φωτιά και το σίδερο της χιτλερικής και της αγγλικής κατοχής, δε θα υποστείλει ποτέ την τιμημένη σημαία του. Γιατί η σημαία του "Ριζοσπάστη" είναι σημαία του ΚΚΕ».
Και πράγματι, κράτησε ψηλά τη σημαία του ΚΚΕ. Η συνεχής έκδοση και κυκλοφορία του ήταν ταυτόσημη με την ασίγαστη πάλη του ΚΚΕ.
Μέσα στη νύχτα της βαθιάς παρανομίας ήταν ο φάρος που φώτιζε με τη φλόγα των ασταμάτητων όλ' αυτά τα χρόνια εκδόσεών του σε τακτά χρονικά διαστήματα - κυκλοφορώντας με χίλιους - δυο κινδύνους από χέρι σε χέρι - τη δράση των κομμουνιστών.
Οι συντάκτες του, οι τυπογράφοι του και οι διακινητές του ήταν ένα με το κάθε παράνομο φύλλο, που ως συνέχεια της ψυχής τους και της καρδιάς του ΚΚΕ, χτυπούσε για να δίνει πνοή στο εργατικό και το λαϊκό κίνημα. Και έτσι έγραψαν μια απαράμιλλη ηρωική ιστορία.
Η ύπαρξη και ζωή του «Ριζοσπάστη» είναι ταυτισμένη με το ΚΚΕ, γιατί κομμουνιστικό κόμμα χωρίς εφημερίδα δεν μπορεί να διεξάγει αποτελεσματικό αγώνα για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό.
Η εφημερίδα, ως όργανο της ΚΕ, πρέπει να λύνει ταυτόχρονα ζητήματα: Ενημέρωσης - αποκάλυψης - διαφώτισης, όλα αυτά υποταγμένα στην προώθηση της στρατηγικής, του Προγράμματος του Κόμματος.
Ο «Ριζοσπάστης» λοιπόν φτάνει καθημερινά την πολιτική του Κόμματος σε κάθε εργαζόμενο, σε κάθε χώρο δουλειάς, γειτονιά, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, για όλα τα ζητήματα που βρίσκονται σε εξέλιξη. Το ρόλο του λοιπόν ως καθημερινού συντρόφου στη δράση πρέπει να τον επιβεβαιώνει διαρκώς.
Είναι ξεκάθαρο ότι η ενημέρωση, ο σχολιασμός, η προπαγάνδα γενικότερα, δεν είναι έννοιες αταξικές, όπως δεν είναι αταξική και η πολιτική γενικά. Εκφράζουν αντίθετα ταξικά συμφέροντα.
Δεν είναι τυχαίο ότι το κεφάλαιο δημιουργεί και αναπτύσσει πολύμορφα «μέσα ενημέρωσης». Μ' αυτά βομβαρδίζουν καθημερινά το νου των ανθρώπων, χτυπώντας ίσια τη συνείδησή τους.
Μα η πολυμορφία των ειδήσεων των σχολιασμών των γεγονότων απ' όλο τον κόσμο, αλλά και η πολυμορφία του έντυπου και ηλεκτρονικού λόγου, εφημερίδες, περιοδικά, τηλεόραση, ραδιόφωνο και διαδίκτυο βρίσκονται στρατηγικά στην ίδια όχθη, ανεξάρτητα από τις όποιες επιμέρους διαφορές στην προπαγάνδα τους.
Ο σκοπός τους κοινός.
  • Να κυριαρχεί παντού η διαστρεβλωμένη εικόνα της πραγματικότητας, ο κόσμος να «βλέπεται» με τα «μάτια» των «από πάνω» των μεγαλοεπιχειρηματιών, της εξουσίας του κεφαλαίου, των ιμπεριαλιστικών ενώσεων και οργανισμών.
  • Να επιτυγχάνεται έτσι ο αποπροσανατολισμός και τελικά η χειραγώγηση της εργατικής τάξης των άλλων λαϊκών στρωμάτων.
Συστατικό μέρος αυτής της προσπάθειας είναι το «θάψιμο» των ταξικών εργατικών, λαϊκών αγώνων, η αντικομμουνιστική προπαγάνδα, η ανισότιμη μεταχείριση του ΚΚΕ, η αποσιώπηση ή διαστρέβλωση της πολιτικής του γραμμής.
Στρατευμένος στην υπόθεση των «από κάτω»
Έτος Α'. Εν Αθήναις 9]21 Φεβρουαρίου 1908 - Αριθ. 1
Ο «Ριζοσπάστης», ως εφημερίδα του ΚΚΕ, είναι ταγμένος με την υπόθεση των «από κάτω» της εργατικής τάξης, των μισθωτών εργαζομένων, των φτωχών αυταπασχολουμένων και αγροτών, των παιδιών των λαϊκών στρωμάτων. Είναι ταγμένος στην προσπάθεια όχι μόνο να ιδωθεί ο κόσμος με τα μάτια των «από κάτω», αλλά να αλλάξει κιόλας για τα συμφέροντα των «από κάτω».
Να συμβάλει δηλαδή στην προσπάθεια του ΚΚΕ για την ανασύνταξη του κινήματος της εργατικής τάξης, τη συγκρότηση της Λαϊκής Συμμαχίας σε αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, την προβολή της πρότασης του ΚΚΕ για την εργατική - λαϊκή εξουσία, της ρεαλιστικότητας - επικαιρότητας του σοσιαλισμού.
Ο «Ριζοσπάστης» κρίνεται και θα κρίνεται καθημερινά ως όπλο στην προσπάθεια για αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων στο κίνημα, στην προσπάθεια για την άνοδο της οργανωμένης δράσης ιδιαίτερα τμημάτων νέων εργαζομένων στα σωματεία, ως όπλο στην ιδεολογικοπολιτική διαπάλη με τις θέσεις των αστικών και οπορτουνιστικών κομμάτων, στην αντιπαράθεση με τον αντικομμουνισμό, στην οργάνωση της εργατικής - λαϊκής δράσης, στη διαφώτιση ευρύτερων τμημάτων εργαζομένων και λαϊκών στρωμάτων.
Αυτό το καθήκον, αυτή η ευθύνη, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Απαιτεί ικανότητα συνδυασμού της ανάδειξης των προβλημάτων, της αποκάλυψης της ταξικής τους ρίζας, αποκάλυψη δηλαδή του ταξικού αντιπάλου, με επιχειρήματα, δείχνοντας τη διέξοδο σε όφελος του λαού.
Έτσι ώστε
  • Να δημιουργούνται σωστά κριτήρια προσέγγισης των εργατικών - λαϊκών προβλημάτων,
  • Να βαθαίνει η σκέψη, να διακρίνει την ουσία πίσω από τα φαινόμενα.
  • Να διαμορφώνονται δηλαδή προϋποθέσεις χειραφέτησης στην εργατική - λαϊκή συνείδηση, να αποδεικνύεται η αναγκαιότητα συμμετοχής στην πάλη, συμπόρευσης με το ΚΚΕ.
Ο «Ριζοσπάστης» βαδίζει σ' αυτόν το δρόμο, παρά τα όποια κενά και αδυναμίες.
Μπροστά στις σύγχρονες απαιτήσεις
Στις σύγχρονες συνθήκες, μπροστά στο ΚΚΕ υψώνονται νέες, ακόμα μεγαλύτερες, απαιτήσεις του ιδεολογικού αγώνα, της πάλης των ιδεών μέσα στις γραμμές του κινήματος.
Στη δυσκολία των συνθηκών επιδρά σημαντικά η αντεπανάσταση και οι συνέπειές της στη συνείδηση της εργατικής τάξης, των άλλων φτωχών λαϊκών στρωμάτων, στην κατάσταση του κινήματος, αλλά και η επίδραση της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης.
Πριν ένα χρόνο στην εφημερίδα πραγματοποιήθηκαν αλλαγές με στόχο να βελτιώσουν και να αναβαθμίσουν την εφημερίδα, παίρνοντας βεβαίως υπόψη και τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει το Κόμμα μας, στην προσπάθεια να επιτελέσει το σύνθετο καθήκον της ως όργανο της ΚΕ του Κόμματος, ως καθημερινός σύντροφος για τους εργαζόμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα.
Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα στο να ανταποκριθούμε με τη μεγαλύτερη δυνατή επάρκεια στις ανάγκες της καθημερινής διαπάλης, να γίνεται αποτελεσματικό όπλο στη δράση των κομμουνιστών, των οπαδών και των φίλων του Κόμματος.
  • Ο «Ριζοσπάστης» πρέπει να μπει στο κέντρο της καθημερινής δράσης των κομμουνιστών, των φίλων, οπαδών του Κόμματος, άλλων αγωνιστών που δρουν στο εργατικό - λαϊκό κίνημα.
Το στοίχημα αυτό θα κερδηθεί από τον καθένα και την καθεμιά μας στην προσπάθεια για αύξηση της κυκλοφορίας της εφημερίδας μας εκεί όπου ζει και εργάζεται η εργατική τάξη, οι νέοι που κατάγονται από τα λαϊκά στρώματα, οι φτωχοί αυτοαπασχολούμενοι στις πόλεις και τα χωριά, χτίζοντας γερούς ιδεολογικούς και πολιτικούς δεσμούς».

Εκδήλωση για τα 40 χρόνια από τη νόμιμη επανέκδοση του «Ριζοσπάστη»



Δημοσίευση: Σάβ, 27/09/2014 - 20:33
Τελευταία Ενημέρωση: Κυρ, 28/09/2014 - 08:05
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου η εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ με θέμα «1974 - 2014: 40 χρόνια από τη νόμιμη επανέκδοση του "Ριζοσπάστη"».
Ο Γιώργης Μωραΐτης, δημοσιογράφος - αντιστασιακός, μέλος της αρχισυνταξίας του «Ριζοσπάστη» από το 1974 έως το 1991
Η αίθουσα Συνεδρίων της ΚΕ του ΚΚΕ γέμισε ασφυκτικά με κόσμο που παρακολούθησε με ενδιαφέρον την εκδήλωση, στην οποία ομιλητές ήταν ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Γιώργης Μωραΐτης, δημοσιογράφος - αντιστασιακός, μέλος της αρχισυνταξίας του «Ριζοσπάστη» από το 1974 έως το 1991 ((διαβάστε στα συνημμένα αρχείο ολόκληρες τις ομιλίες).
Η εκδήλωση έκλεισε με την προβολή βίντεο με υλικό από το αρχείο του «Ριζοσπάστη», με μια ενδιαφέρουσα αναδρομή στα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας από το 1974 μέχρι σήμερα (το αρχικό βίντεο της παρούσας αναδημοσίευσης).

Η ειδική έκδοση
Με αφορμή τα 40 χρόνια από τη νόμιμη επανέκδοση του «Ριζοσπάστη», στη διάρκεια του 40ού Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή», τυπώθηκε μια ειδική έκδοση της εφημερίδας μας, στην οποία μέσα από τις 16 σελίδες της παρουσιάζονται ορισμένες στιγμές από την πορεία της εφημερίδας μας. Η ειδική αυτή έκδοση διατίθεται πλέον από τα βιβλιοπωλεία της «Σύγχρονης Εποχής» σε Αθήνα, Πάτρα, Θεσσαλονίκη.
 «Από το σκοτάδι στο φως»

«Καλώς ήρθες, καλώς βγήκες!... / Σ' αγαπούσαμε από τότε που 'μαστε μικρά παιδιά / κι ασπρομάλληδες μας βρήκες!... / Ετρεξε ποτάμι το αίμα για μια στάλα λευτεριά!...
Ο λαός μας σ' έχει φέρει / και στην κάθε σου γραμμούλα διψασμένος τη ρουφά. / Από το 'να στ' άλλο χέρι, τόσα χρόνια... / Πόσα χρόνια!... Σε διαβάζουμε κρυφά./
Καλώς όρισες σου γράφω. / Σε καλωσορίζει η αγάπη και το μίσος σε μισεί. / Πόσοι μπήκανε στον τάφο, για να βγει στο φως η αλήθεια / και να ξαναβγείς κι εσύ!...
Ρίζο
σε καλωσορίζω!...».
«Ο Παλιός»
(Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην πρώτη σελίδα του πρώτου φύλλου του "Ριζοσπάστη" της νόμιμης επανέκδοσης στις 25 Σεπτέμβρη του 1974. Ο "Παλιός" που το υπογράφει ήταν ο Νίκος Οικονομίδης - Καισαριανιώτης αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, συντάκτης της στήλης «Εμμετρος Ρίζος». 

Η σχέση του με την εφημερίδα ξεκινά στο Λονδίνο, όπου το τότε παράνομο ΚΚΕ του ανέθεσε το παράνομο τυπογραφείο, όπου εκδιδόταν η εβδομαδιαία αντιδικτατορική εφημερίδα «Η Ελεύθερη Πατρίδα», που κυκλοφορούσε διεθνώς.

Με την πτώση της Χούντας επέστρεψε στην Ελλάδα και συνδέθηκε αμέσως με το «Ριζοσπάστη»).
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 25/9/2014

(*) Christos Zo: Ένας δίσκος-ντοκουμέντο! Ονομάζεται "Έμμετρος Ρίζος" και το rip έγινε από παλιά κασέτα, τα οποία επεξεργάστηκε λίγο, διαχωρίζοντας τα tracks και αποκαθιστώντας κάποια ηχητικά προβλήματα, ο blogger "Δισκοβόλος". 
*
ΔΙΣΚΟΒΟΛΟΣ: Ο δίσκος κυκλοφόρησε το 1978 από τη μικρή εταιρία Liberta. H μουσική είναι του Κερκυραίου πιανίστα και συνθέτη Χρύσανθου Μουζακίτη. Πρόκειται για μελοποιημένα στιχουργήματα του Νίκου Οικονομίδη (ή Παλιού) που δημοσιεύονταν στην ομώνυμη στήλη της εφημερίδας "Ριζοσπάστης". Τραγουδούν ο Γιώργος Ζωγράφος, η Στ. Ανεζάκη και ο Χρύσανθος Μουζακίτης. Φυσικά, καταλαβαίνετε ότι έχουν περιεχόμενο αυστηρά στρατευμένο προς συγκεκριμένη ιδεολογική κατεύθυνση. Ένα από τα στιχουργήματα είναι αφιερωμένο στον Γιάννη Ρίτσο.

 ***
Τα 13 τραγούδια από τον δίσκο του Χρύσανθου Μουζακίτη, μαζί με τον αγωνιστικό βίο και τη λαμπρή πολιτεία του Παλιού, εδώ:

40 χρόνια ΡΙΖΟΣ: Για πάντα στο φως ‒ 13 τραγούδια του Χρύσανθου Μουζακίτη σε στίχους Παλιού (VIDEO)



Διαμόρφωση κειμένων, επιλογή φωτό (από τον 902) και Έμμετρου Ρίζου, τίτλοι: Μποτίλια Στον Άνεμο
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.