Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Σαμαράς-Τσίπρας: Διαβεβαιώσεις και εκβιασμοί – ΚΚΕ: Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί εναλλακτική λύση


Δεξιά ή αριστερά διλήμματα

ANT. ΣΑΜΑΡΑΣ
Διαβεβαιώσεις στο κεφάλαιο ότι μπορεί να το υπηρετήσει καλύτερα
Διαβεβαιώσεις στο μεγάλο κεφάλαιο ότι η κυβέρνηση θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να κατοχυρώσει την παραπέρα κερδοφορία του, παρείχε ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real news».
Καταρχάς εμφανίστηκε αισιόδοξος για νέα αναδιάρθρωση του χρέους (με «πιστοποίηση» της «βιωσιμότητάς» του), που θα δώσει, όπως είπε, ώθηση στις επενδύσεις και την ανάκαμψη, παραπέμποντας ουσιαστικά στην απελευθέρωση επιπλέον κονδυλίων από την εξυπηρέτησή του για παραπέρα στήριξη των μονοπωλίων με νέες επιδοτήσεις και φτηνή δανειοδότηση.
Ερίζοντας με τον ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος μπορεί να ασκήσει καλύτερα την αστική διακυβέρνηση, επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας ότι οι πολιτικές που εξαγγέλλει οδηγούν σε νέο μνημόνιο με πιο δυσβάσταχτους όρους:
  • «Ο κ. Τσίπρας επιστρέφει στο "λεφτά υπάρχουν" που μας έφερε σε αυτή την κατάσταση. Είναι λαϊκίστικες υποσχέσεις που οδηγούν μαθηματικά πίσω σε νέο μνημόνιο».
Αποσιώπησε βέβαια (όπως κάνει και η Κουμουνδούρου) τα μνημόνια διαρκείας που ισχύουν για όλα τα κράτη - μέλη.
Αθώωσε, δε, πλήρως τους καπιταλιστές για την κρίση και το αστικό κράτος που τους μπούκωνε με χρήμα, χρεώνοντας στο λαό και την κρίση και τα χρέη.
Εξάλλου, αναφερόμενος ο Αντ. Σαμαράς στη «δέσμευση» του ΣΥΡΙΖΑ για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, μέμφθηκε τον Αλ. Τσίπρα για λαϊκίστικη πλειοδοσία, κάνοντας σαφές ότι η ανταγωνιστικότητα των εγχώριων μονοπωλίων και οι ανάγκες ανάκαμψης της καπιταλιστικής οικονομίας όχι μόνο δε συμβαδίζουν με την ανάκτηση των τεράστιων απωλειών των εργαζομένων, αλλά ούτε και με τα ψίχουλα που τάζει ο ΣΥΡΙΖΑ:
  • «Να ρωτήσω κι εγώ: Γιατί 751 και όχι 1.000 (ευρώ); Θέλετε να μπούμε σε τέτοια "πλειοδοσία"; Αντέχει η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας υψηλότερο βασικό μισθό; 'Η αυτό θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ανεργία; Το πρόβλημα είναι να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, δηλαδή να υπάρξουν επενδύσεις, να υπάρξει ανάπτυξη, να μπορέσουν οι άνεργοι να βρουν δουλειά και οι εργαζόμενοι να παίρνουν σιγά σιγά αυξήσεις», είπε, κλείνοντας το μάτι στα μονοπώλια ότι θα συνεχιστούν τα αντιλαϊκά μέτρα για παραπέρα φτήνεμα της εργατικής δύναμης και παρουσιάζοντας παράλληλα τους «ανταγωνιστικούς» μισθούς πείνας ως λύση στην ανεργία...
Την ίδια ώρα που η αντιλαϊκή φοροεπιδρομή κλιμακώνεται, ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι οι φόροι... μειώνονται, ενώ παρουσίασε ως μέτρο που θα «ανακουφίσει» το λαό τη δυνατότητα για περισσότερες δόσεις αποπληρωμής των οφειλών του, λες και το πρόβλημα είναι ο αριθμός των δόσεων και όχι το ύψος των ασήκωτων χαρατσιών.
Προαναγγέλλοντας μάλιστα την παραπέρα κλιμάκωση της επιδρομής στο λαϊκό εισόδημα, εκτίμησε ότι «η Ελλάδα του χρόνου (...) θα μπορεί να μηδενίσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα».
Παρέχοντας εξάλλου διαβεβαιώσεις στο κεφάλαιο για την ικανότητα της κυβέρνησής του να περάσει τέτοια μέτρα, χαρακτήρισε μικρής σημασίας τις παραφωνίες και τα «στιγμιαία» ξεσπάσματα, όπως είπε, των βουλευτών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ενάντια στον ΕΝΦΙΑ.
Κυβερνητική σταθερότητα για κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής
Αναγνωρίζοντας, βέβαια, ότι για να συνεχιστεί η λήψη μέτρων υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου χρειάζεται κυβερνητική σταθερότητα, ο Αντ. Σαμαράς χαρακτήρισε πολιτική αυτοκτονία τις πρόωρες εκλογές, καθώς, όπως σημείωσε, θα προκαλούσαν πολιτική ανωμαλία και αβεβαιότητα που θα κατέστρεφε ό,τι χτίστηκε τα τελευταία χρόνια, στο γνωστό φόντο τρομοκράτησης των λαϊκών στρωμάτων και της επιχείρησης ταύτισης των λαϊκών συμφερόντων με αυτά των καπιταλιστών.
Στο ίδιο πλαίσιο, και αναφερόμενος στην προσπάθεια εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, απέφυγε μεν να αναφερθεί σε ονόματα, ωστόσο εκτίμησε ότι είναι πολύ πιο πιθανή από όσο πριν από έξι μήνες η συγκέντρωση 180 ψήφων και προέβλεψε ότι σε δύο μήνες θα είναι ακόμη πιθανότερη. Επιπρόσθετα χαρακτήρισε «αθλιότητες» όσα λέγονται περί εξαγορών ή εκβιασμών βουλευτών για να στηρίξουν την κυβερνητική επιλογή.
Για τα ενδοκυβερνητικά, ο Αντ. Σαμαράς είπε ότι έχουν κατορθώσει να συνεννοούνται και να κάνουν μαζί με τον Ευ. Βενιζέλο πολλά για το «καλό του τόπου». Κάτι που δεν μπορεί να γίνει με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως ισχυρίστηκε, εμφανιζόμενος να αποκλείει προσώρας το ενδεχόμενο «μεγάλου» κυβερνητικού συνασπισμού:
  • «Με ποιον από όλους τους ΣΥΡΙΖΑ; Με εκείνον που λέει ότι θα βγει από το ευρώ ή με εκείνον που λέει ότι θα παραμείνει; `Η με εκείνον που ακόμα το... σκέπτεται; Με εκείνον που λέει ότι θέλει να διαλύσει το ΝΑΤΟ ή με εκείνον που λέει ότι για την ώρα δεν πρέπει, ίσως αργότερα, θα δούμε; Κάτι τέτοιο δεν θα ήταν "μεγάλος συνασπισμός". Μάλλον το "Μεγάλο μας τσίρκο" θα θύμιζε!», είπε, αφήνοντας ωστόσο ένα παραθυράκι ανοιχτό στην Κουμουνδούρου, αν... σοβαρευτεί.
Τέλος, στο πλαίσιο αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού, ο Αντ. Σαμαράς μίλησε για
  • πρωτοβουλία «ανασυγκρότησης της παράταξης με ηγετικό ρόλο ώστε να οδηγήσει στη Νέα Ελλάδα», με πρόσωπα που «βρέθηκαν κάποια στιγμή εκτός ή που δεν ήταν ποτέ στο παρελθόν μαζί μας. Και τώρα νιώθουν κοντά μας».
Προανήγγειλε, δε, «αποκαλύψεις» στις εκδηλώσεις για τα 40χρονα της ΝΔ στις 4 Οκτώβρη.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί εναλλακτική λύση
Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ
Σε σχόλιό του για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που παρουσίασε ο Αλ. Τσίπρας στη ΔΕΘ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:
«Το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί εναλλακτική λύση στη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αφού δεν οδηγεί στην ανάκτηση των τεράστιων απωλειών του λαού.
Ο ΣΥΡΙΖΑ διακηρύσσει πλέον και επίσημα ότι δεν θα επαναφέρει το 13ο και 14ο μισθό, τη 13η και 14η σύνταξη για όλους.
Δε θα ανακόψει το συνεχές ψαλίδισμα του μέσου μισθού σε κάθε κλάδο.
Δε θα καταργήσει δεκάδες άλλους αντιλαϊκούς νόμους που ψηφίστηκαν πριν και μετά το μνημόνιο.
Οι εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι, καθώς και οι εργαζόμενοι με μερική απασχόληση, προσωρινή και εκ περιτροπής εργασία θα συνεχίσουν να ζουν σε συνθήκες φτώχειας και ανασφάλειας.
Τα όποια ψίχουλα εξαγγέλλονται προς την πιο ακραία φτώχεια θα εξανεμιστούν την ίδια στιγμή απ' τη συνολική αντιλαϊκή πολιτική στη φορολογία, στο Ασφαλιστικό, την εμπορευματοποίηση της Υγείας και της Παιδείας.
Πάνω από όλα, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι κι αυτή δεσμευμένη στο δρόμο των μνημονίων διαρκείας της ΕΕ και της καπιταλιστικής ανάπτυξης, όπου κριτήριο είναι τα κέρδη του κεφαλαίου και όχι οι λαϊκές ανάγκες».
Αριστερά ή δεξιά διλήμματα
ΣΥΡΙΖΑ
«Λεφτά υπάρχουν» για τους καπιταλιστές, για το λαό ψίχουλα
Έναντι «πινακίου φακής», ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να εξαγοράσει τη στήριξη του λαού στο «εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης» που εκπόνησε, για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας, τους βασικούς άξονες του οποίου παρουσίασε ο Αλ. Τσίπρας, το Σάββατο, στη Θεσσαλονίκη.
Είθισται, άλλωστε, η αξιωματική αντιπολίτευση να υπόσχεται «κάτι παραπάνω» από την κυβέρνηση, παίζοντας στο παιχνίδι της κυβερνητικής εναλλαγής.
Πριν από 5 χρόνια ο Γ. Α. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ προχωρούσαν σε ανάλογες υποσχέσεις προς το λαό, αποσκοπώντας να διαδεχτούν στην κυβέρνηση την τότε ΝΔ και τον Κ. Καραμανλή.
Τα μέτρα που παρουσίασε για την «αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης» αφορούν στην πραγματικότητα μέτρα διαχείρισης και όχι αντιμετώπισης της ακραίας φτώχειας (πχ. τα συσσίτια, το δωρεάν ρεύμα σε άπορους, τα προγράμματα εξασφάλισης στέγης κ.λπ.).
Την ίδια στιγμή, όμως,
  • ο ΣΥΡΙΖΑ αφήνει εντελώς απείραχτο όλο το πλαίσιο της αντιλαϊκής πολιτικής, όλη τη στρατηγική του κεφαλαίου, της ΕΕ.
Το κριτήριο με το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται αυτά τα μέτρα όχι μόνο δεν είναι η ικανοποίηση των εργατικών - λαϊκών αναγκών, αλλά ούτε καν η ανάκτηση των απωλειών που είχαν τα λαϊκά εισοδήματα τα προηγούμενα χρόνια.
Κριτήριο είναι το «τι αντέχει η οικονομία», δηλαδή τι χωράει μέσα σε αυτό το αντιδραστικό πλαίσιο του κεφαλαίου και της ΕΕ.
Στον λαό όσα μπορεί, στο κεφάλαιο τα πάντα
Ο ισχυρισμός Τσίπρα ότι «δεν είναι όσα θέλαμε, αλλά όσα μπορούμε», είναι ψεύτικος, στην πραγματικότητα αποσκοπεί να κατέβει ακόμα περισσότερο ο πήχης των απαιτήσεων των εργαζομένων στο όνομα του «ρεαλισμού».
  • Στο μεγάλο κεφάλαιο, ο Αλ. Τσίπρας υποσχέθηκε άφθονο χρήμα για τη στήριξη των επενδύσεών του, επιδοτήσεις για την πρόσληψη εργατικού δυναμικού, μείωση του ενεργειακού κόστους, διευκολύνσεις σε ό,τι αφορά δάνεια και χρέη. Μίλησε ακόμα για «στοχευμένες ενέργειες με στόχο τη κάλυψη ρευστότητας στην πραγματική οικονομία» όπως η ίδρυση «αναπτυξιακής τράπεζας και τραπεζών ειδικού σκοπού».
Είναι χαρακτηριστικό ότι, για να αποδείξει πως τα μέτρα του είναι «κοστολογημένα» εξηγεί ότι αυτά θα χρηματοδοτηθούν και απ' το χρήμα που θα εισρεύσει στον κρατικό κορβανά, έπειτα απ' τις ρυθμίσεις που θα κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τα χρέη του λαού σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία!
Θα πάρει δηλαδή απ' τους φτωχούς για να δώσει στους φτωχότερους...
Σκέψη για «χέρι» στον αμύθητο πλούτο που έχουν σωρεύσει οι καπιταλιστές, ούτε για αστείο...
Συγκεκριμένα, μίλησε για σύσταση «ειδικών επιτροπών εξώδικου διακανονισμού για την άμεση εκκαθάριση των βεβαιωμένων και ανείσπρακτων φορολογικών υποχρεώσεων», ώστε να υπολογιστεί άμεσα τι μπορεί να εισπράξει το κράτος.
Τα ποσά που θα προκύψουν από την εκκαθάριση θα ρυθμιστούν σε 84 μηνιαίες δόσεις έτσι ώστε το συνολικό ποσό των ετήσιων δόσεων να είναι μέχρι το 20% του ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη!
  • «Το άμεσο εκτιμώμενο όφελος από τη ρύθμιση χρεών και την έναρξη καταβολής δόσεων θα μας δώσει τη δυνατότητα να καλύψουμε χρηματοδοτικά κενά από αναγκαίες δράσεις για την ελάφρυνση και δικαιότερη κατανομή των βαρών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας.
Υπενθύμιση ή εκβιασμός;
Αποκαλυπτική του εμπαιγμού σε βάρος του λαού είναι και η συζήτηση που ακολούθησε τις εξαγγελίες Τσίπρα.
Με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να περιφέρουν το «κοστολόγιο», υπερασπιζόμενα επί της ουσίας τη λογική που θέλει τις ανάγκες του λαού να συνθλίβονται στη μέγκενη των αναγκών της καπιταλιστικής οικονομίας.
Αλλά και με τον Αλ. Τσίπρα να διαμαρτύρεται, την επομένη, απ' το βήμα της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, ότι
  • δεν έκανε παροχές αλλά παρουσίασε ένα σχέδιο «ώστε να μην πεθαίνουν της πείνας οι άνθρωποι γύρω μας» και «να μπορέσουμε και κάτι να εισπράξουμε από αυτά τα ανείσπρακτα, τις ανείσπρακτες οφειλές που κάθε μήνα διογκώνονται κατά ένα δισεκατομμύριο ευρώ»...
Την πρόκληση διόγκωσε παραπέρα ο Αλ. Τσίπρας, υπενθυμίζοντας στο λαό «τις ευθύνες του» και εκβιάζοντάς τον ότι
  • «στην επόμενη ΔΕΘ εάν έχει περάσει ένας ακόμη χρόνος και μένει αυτή η κυβέρνηση μπορεί αυτά που σας είπα χθες... τότε να μην μπορούμε αυτά και να μπορούμε λιγότερα»!
Ο πιο καλός διαπραγματευτής
Το σύνολο της ομιλίας του Αλ. Τσίπρα ήταν στοχοπροσηλωμένο στο να πείσει το μεγάλο κεφάλαιο για την ικανότητα του ΣΥΡΙΖΑ να πετύχει τόσο αναβάθμιση του ρόλου του στην ευρύτερη περιοχή, όσο και ένα μείγμα διαχείρισης ικανό να στηρίξει την κερδοφορία του.
  • «Σ' ένα τέτοιο διεθνή περίγυρο, η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να συμπεριφέρεται ως υπεύθυνη ευρωπαϊκή δύναμη, αλλά με ρόλο αξιόπιστου συνομιλητή διεθνώς» ανέφερε χαρακτηριστικά, εγκαλώντας την κυβέρνηση για «ρόλο γραμματοκομιστή των γερμανικών συμφερόντων» που αρνείται «πεισματικά να υπερασπιστεί τα εθνικά μας συμφέροντα στα διεθνή φόρα».
Ιεραρχώντας ως τον υπ' αριθμόν 1 στόχο του ΣΥΡΙΖΑ την έξοδο της καπιταλιστικής οικονομίας απ' την κρίση, ο Αλ. Τσίπρας
  • επικρότησε τη «στροφή» που διαφαίνεται υπέρ ενός πιο επεκτατικού μείγματος διαχείρισης στην ΕΕ.
  • Κόμπασε περί δικαίωσης του ΣΥΡΙΖΑ επικαλούμενος μάλιστα βαθιά αντιλαϊκές αποφάσεις της Ευρωζώνης, της ΕΚΤ, του ΔΝΤ κ.ά., αποφάσεις που δεν αναιρούν τα αντιλαϊκά «μνημόνια διαρκείας» της ΕΕ και της Ευρωζώνης.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της κοροϊδίας του λαού είναι το γεγονός ότι είπε πως
  • ο ΣΥΡΙΖΑ δε συζητάει με την τρόικα, αλλά με θεσμοθετημένα όργανα όπως η Κομισιόν και η ΕΚΤ. Δηλαδή, δεν μιλάει με την τρόικα, αλλά με αυτούς που την απαρτίζουν (ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ)!
  • Επικρότησε το γεγονός ότι η ΕΕ «συζητά και το ενδεχόμενο της επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής με χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων, για ευρείας κλίμακας ευρωπαϊκά επενδυτικά προγράμματα και ό,τι άλλο χρειαστεί, για να αποτραπεί ο αποπληθωρισμός και ένα νέο επεισόδιο ύφεσης».
Ο Αλ. Τσίπρας επανέφερε την πρόταση για αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους ως κυρίαρχη προϋπόθεση για την καπιταλιστική ανάπτυξη, αφού
  • θα συμβάλει, όπως είπε, «στην ανάκαμψη και τη παραγωγική ανασυγκρότηση» μέσα απ' την αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων «κατά 4 τουλάχιστον δισεκατομμύρια», αλλά και «στηρίζοντας τη βιομηχανία, επιδοτώντας το ενεργειακό κόστος, επενδύοντας στη γνώση, την έρευνα, τη νέα τεχνολογία».
Και τα γνωστά διλήματα
Έχοντας εγκαταλείψει διαπαντός τις «αντιμνημονιακές» κορόνες διεκδίκησε για το κόμμα του τη δυνατότητα να διαχειριστεί καλύτερα τις σχετικές διαπραγματεύσεις, ανέφερε:
  • «Το ζητούμενο είναι πώς θα γίνει, με ποιους όρους και υπό ποιες προϋποθέσεις (...) είναι κρίσιμο το πώς θα πάει η Ελλάδα να διεκδικήσει λύση (...) Ως ουραγός της γερμανικής στρατηγικής, ή ως αιχμή του δόρατος για τις αναγκαίες αλλαγές στην Ευρώπη; (...) Η κυβέρνηση Σαμαρά (...) είναι ακατάλληλη να διαπραγματευτεί».
Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε εκλογές και «ισχυρή εντολή αυτοδυναμίας», με τα κατάλληλα κάλπικα διλήμματα: «Διαπραγμάτευση ή μη διαπραγμάτευση. Ανάπτυξη ή λιτότητα. ΣΥΡΙΖΑ ή Νέα Δημοκρατία»...
Γνωρίζοντας ότι, για να εφαρμόσει πολιτική στήριξης της καπιταλιστικής ανάπτυξης χρειάζεται ενισχυμένα μέτρα χειραγώγησης και ενσωμάτωσης του λαού, ο Αλ. Τσίπρας επικαλέστηκε ως και το ...φιλότιμο του Ελληνα!  
  • «Επιδιώκουμε μια εθνική και κοινωνική συμφωνία (...) για την ανασυγκρότηση της πατρίδας μας (...) Είμαστε βαθιά πεπεισμένοι πως η μοναδική λύση για να βγει η χώρα από το τέλμα της ύφεσης, είναι η κινητοποίηση της κάθε Ελληνίδας και κάθε Ελληνα (...) με τον πατριωτισμό, το φιλότιμο, τις ικανότητές του κάθε Ελληνα πολίτη, που θα μπει μπροστά, θα πάρει στις πλάτες του την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης», υποστήριξε.
Διαμόρφωση κειμένων, επιλογή φωτό, τίτλοι: Μποτίλια Στον Άνεμο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.