Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιντέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιντέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιντέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

3 ημέρες ταξικού πολιτικού λόγου, 2 μοναδικές εκθέσεις για τον ΔΣΕ, 1 αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο ‒ 40ό Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», 18-19-20 Σεπτέμβρη (4 VIDEO - φωτό)


Η ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα στο 40ό Φεστιβάλ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»

Ο χαιρετισμός του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ Θοδωρή Χιώνη στο 40ό Φεστιβάλ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
40ό Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»: Δείτε βίντεο από τη συγκλονιστική συμμετοχή - Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις 

Δημοσίευση: Κυρ, 21/09/2014 - 18:59
Τελευταία Ενημέρωση: Κυρ, 21/09/2014 - 20:08

Με μεγάλη επιτυχία και συγκλονιστική συμμετοχή νεολαίων και όχι μόνο, ολοκληρώθηκαν στο Πάρκο «Τρίτση» οι τριήμερες εκδηλώσεις του 40ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».



Δυο μοναδικές εκθέσεις




Οι συζητήσεις, οι θεματικές εκθέσεις, τα δρώμενα, οι θεατρικές παραστάσεις και φυσικά οι συναυλίες, που πραγματοποιήθηκαν στις Σκηνές και τα Στέκια του Φεστιβάλ, αποτέλεσαν πόλο έλξης των επισκεπτών.
Ξενάγηση με την κάμερα του 902.gr και τον Παναγιώτη Μαυραντώνη, στις δύο εκθέσεις που λειτουργούν στο 40ό Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», με υλικά από το αρχείο της ΚΕ του ΚΚΕ.
Στην πρώτη έκθεση, όπου εκτίθενται τμήματα οπλισμού των μαχητών του ΔΣΕ δεσπόζουσα θέση κατέχει τμήμα αντιαεροπορικού πυροβόλου του ΔΣΕ ενώ η φωτογραφία δίπλα του μαρτυρά πως το αντιαεροπορικό υπήρξε μέρος της κορυφαίας στιγμής της ταξικής πάλης στην Ελλάδα, που έγραψαν οι μαχητές και οι μαχήτριες του ΔΣΕ το διάστημα 1946-1949.
Μάρτυρες της ίδιας εποποιίας αποτελούν τα αντιαρματικά, το τμήμα από πυροβόλο, το αυτοσχέδιο βλήμα νάρκης, ο πυροκροτητής, τα βλήματα όλμων, οι κάλυκες πυροβόλων και αντιαεροπορικών, αλλά και το θραύσμα από βόμβα «Ναπάλμ», τις βόμβες που χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά ενάντια στο ΔΣΕ, που επίσης βρίσκονται στο χώρο.
Στην έκθεση φωτογραφίας από το αρχείο του Απόστολου Μουσούρη 
Η δεύτερη έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφικό υλικό, του Απόστολου Μουσούρη που αποτυπώνει στιγμές από την προετοιμασία για τη μάχη, την εκπαίδευση των μαχητών και των μαχητριών, την ανάπαυλα και την ξεκούρασή τους. Ο Απόστολος Μουσούρης πήρε μέρος ως κινηματογραφιστής στις μάχες του Γράμμου (1948, 1949) και Βίτσι (1949), αποτυπώνοντας εικόνες ανεκτίμητης αξίας.
Ανέκδοτο υλικό από το προσωπικό φωτογραφικό αρχείο του οπερατέρ του ΔΣΕ, Απόστολου Μουσούρη
Το αρχείο του, σε πρωτότυπα φωτογραφικά φιλμ, το δώρησε η οικογένειά του στο ΚΚΕ, αφιερώνοντάς το σε όλους τους αφανείς ήρωες που αγωνίστηκαν για έναν καλύτερο κόσμο και ειδικότερα στους πολιτικούς πρόσφυγες των σοσιαλιστικών χωρών και τα παιδιά τους.
Οι δύο εκθέσεις συγκεντρώνουν το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των επισκεπτών του Φεστιβάλ και προκαλούν ρίγη συγκίνησης: Στους παλαιότερους καθώς αναγνωρίζουν στιγμές της ζωής τους ή δικών τους ανθρώπων αλλά και στους νεώτερους καθώς μαθαίνουν την πραγματική ιστορία της χώρας, μακριά από την παραχάραξη της ιστορίας που συστηματικά καλλιεργεί η αστική τάξη και γνωρίζουν το μεγαλείο των λαϊκών αγώνων, της δύναμης του συλλογικού αγώνα και της ταξικής πάλης, προς όφελος της εργατικής τάξης.

Βλέπε και από Μποτίλια:


ΔΣΕ (Ι): Ανεκτίμητο φωτογραφικό υλικό από το αρχείο του οπερατέρ των βουνών Απόστολου Μουσούρη ‒ Με αφορμή τα 65 χρόνια από την τελευταία μάχη ‒ Σεβαστίκογλου - Μουσούρης - Ζαχαρίας: «Η αλήθεια για τα παιδιά της Ελλάδας» (Ντοκουμέντο-VIDEO)

 
Η Κορωνίς της αστικής τάξης
Το έπος της εργατικής πρωτοπορίας

ΔΣΕ (ΙΙ): Ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης σε καιρούς όξυνσης της ταξικής πάλης ‒ Με αφορμή τα 65 χρόνια από την τελευταία μάχη (24 Φωτό και 4 του Α. Μουσούρη) ‒ Σεβαστίκογλου - Μουσούρης - Ζαχαρίας - Ματσάκας: Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας 1946-1949 ‒ Επίμετρο (Ντοκουμέντο-2 VIDEO)

 ***
Βλέπε επίσης
Έκθεση φωτογραφίας και οπλισμού των μαχητών του ΔΣΕ

Χωρίς λόγια. Μόνο συγκίνηση αλλά και υπόσχεση για εμβάθυνση στην ιστορία του κόμματος, γνώση και απόδοση οφειλόμενης τιμής στους ήρωες της εργατικής τάξης.
Από το συντροφικό ιστολόγιο
Κόκκινος Άνεμος

Με ένα μεγάλο φωτογραφικό αφιέρωμά του από τους χώρους του φεστιβάλ




Το Σάββατο, ημέρα κορύφωσης των εκδηλώσεων, με τη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση, κυριολεκτικά επικράτησε το αδιαχώρητο στο χώρο του Φεστιβάλ. Διάδρομοι, Σκηνές, Στέκια πλημμύρισαν από κόσμο. Οι Σκηνές ήταν ασφυκτικά γεμάτες από επισκέπτες κάθε ηλικίας που παρακολουθούσαν τις εκδηλώσεις.
Την Παρασκευή, δεύτερη ημέρα των εκδηλώσεων, νέοι, εργαζόμενοι, άνεργοι, οικογένειες με μικρά παιδιά συμμετείχαν στις δεκάδες εκδηλώσεις. Από νωρίς το απόγευμα και σταδιακά, όσο περνούσε η ώρα, σχηματιζόταν το αδιαχώρητο.
Αφιέρωμα σε έργα του Γιάννη Ρίτσου μελοποιημένα από τον Μίκη Θεοδωράκη

 
Με το έργο του, ο Γιάννης Ρίτσος προσέδωσε ποιητικότητα στην καθημερινότητά μας και ανέδειξε σε «ήρωα» το λόγο που εμπνέει και εμπνέεται από τους ήρωες.
Ο βάρδος των λαϊκών αγώνων, στα ποιήματά του κατέγραψε σαν χρονικό τις ηρωικές στιγμές, που με τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη μετουσιώθηκαν σε εγερτήρια άσματα, σε ύμνους ηρώων και ελεγεία.
Και οι δύο κατάφεραν να συνδέσουν το έργο τους με τις κορυφαίες και «αιμάτινες» στιγμές της ελληνικής Ιστορίας.
Στην Κεντρική Σκηνή του 40ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», δεν θα μπορούσε να λείπει ένα τέτοιο αφιέρωμα, στα έργα - σύμβολα του αγώνα, τέσσερα έργα γροθιά.

Την Παρασκευή, παρουσιάστηκαν τραγούδια από τον «Επιτάφιο», τη «Ρωμιοσύνη», τα «Δεκαοχτώ λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας» και τις «Γειτονιές του κόσμου», τα τέσσερα κορυφαία έργα του Γιάννη Ρίτσου, μελοποιημένα από τον Μίκη Θεοδωράκη, με τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης».

Τραγούδια ερμηνευμένα εξαιρετικά από τον Λάκη Χαλκιά, τον Βασίλη Λέκκα και την Σοφία Παπάζογλου. Αποσπάσματα από τα έργα απήγγειλαν ο Κώστας Καζάκος και η Κατερίνα Παπουτσάκη.
Το 1958 ο Μίκης Θεοδωράκης, στο Παρίσι, παίρνει στα χέρια του την επανέκδοση του «Επιταφίου». Και έτσι απλώθηκαν στην οικουμένη ήχοι και κραυγές όπως: «Πού πέταξε τ' αγόρι μου», «Χείλι μου μοσκομύριστο», «Μέρα μαγιού», «Βασίλεψες, αστέρι μου», κ.ά. με πρώτη τους παρουσίαση στην Ελλάδα στις 5 Οκτώβρη του 1960, στην Ελευσίνα, με ερμηνευτή τον Γρηγόρη Μπιθικώτση.

Λίγα χρόνια αργότερα, μέσα σε μια μόλις βραδιά του Γενάρη του 1966, μετά από έναν άγριο ξυλοδαρμό του από την αστυνομία, ο Μίκης Θεοδωράκης συνθέτει στο σπίτι του, στη Ν. Σμύρνη, τη «Ρωμιοσύνη».

Η τρίτη δημιουργική συνάντηση Γ. Ρίτσου - Μ. Θεοδωράκη γίνεται σε μια άλλη αιμάτινη στιγμή της νεοελληνικής Ιστορίας, την εποχή της δικτατορίας. «Τα δεκαοκτώ λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας» άρχισαν να παίρνουν ζωή το 1968, όταν ποιητής και συνθέτης βρίσκονταν στην εξορία.

Οι «Γειτονιές του κόσμου» γράφτηκαν από τον Γιάννη Ρίτσο το 1949. Ο Μ. Θεοδωράκης μελοποίησε εκτεταμένα αποσπάσματα της μεγάλης αυτής ποιητικής σύνθεσης το 1978. 

Από το αφιέρωμα στο Γιάννη Ρίτσο

Κατερίνα Παπουτσάκη, Κώστας Καζάκος, Βασίλης Λέκκας, Λάκης Χαλκιάς

***
 
Οι εικόνες που καταγράφτηκαν από ψηλά μιλούν από μόνες τους



Εξάλλου, το στίγμα της επιτυχίας και το τι θα ακολουθούσε τις επόμενες δύο ημέρες δόθηκε ήδη από την Πέμπτη. Ήδη από την ώρα που άνοιξαν οι εκδηλώσεις, η προσέλευση του κόσμου ήταν αξιοσημείωτη, με τον παλμό και την αγωνιστική διάθεση να χτυπούν «κόκκινο».
 
902 με πολλές φωτό

Επίσης από Μποτίλια:
  
Δείτε και μεγάλο αφιέρωμα
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ της Κυριακής, 21/9/2014
Σύνθεση κειμένων-βίντεο, τίτλοι: Μποτίλια Στον Άνεμο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.