Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018

ΝΑΤΟϊκή Σύνοδος Κορυφή: Επικίνδυνα 30άρια με αριστερή βούλα ─ ΚΚΕ: Να δει ο λαός ότι ΝΑΤΟ και ΕΕ δεν είναι παράγοντες ασφάλειας και ειρήνης

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ανακοίνωση για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και τη στάση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Πέμπτη 12/07/2018 - 13:37
Σε ανακοίνωσή του για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και τη στάση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ [βλέπε πιο κάτω] το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:
«Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ κατέληξε, με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, σε πολύ επικίνδυνες αποφάσεις και σχεδιασμούς πολεμικής προετοιμασίας, μέρος των οποίων είναι και η επίσπευση της ένταξης νέων χωρών στη δολοφονική συμμαχία.
Στο πλαίσιο της επιδίωξης για τον ευρωατλαντικό έλεγχο των Δυτικών Βαλκανίων και της Μαύρης Θάλασσας δρομολογείται η ένταξη στο ΝΑΤΟ της ΠΓΔΜ, όπως επίσης της Ουκρανίας και της Γεωργίας.
Αποδείχτηκε ότι πίσω από τη βιασύνη για το κλείσιμο των διαπραγματεύσεων με τη FYROM βρισκόταν ο στόχος για ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, το οποίο έβαλε και τη σφραγίδα του στην πρόσφατη συμφωνία των Πρεσπών ανάμεσα στις κυβερνήσεις Ελλάδας - ΠΓΔΜ.
Η Σύνοδος Κορυφής αποφάσισε να προχωρήσει η διεύρυνση του ΝΑΤΟ, να αυξηθούν οι ΝΑΤΟϊκές δαπάνες από τα κράτη-μέλη, να δημιουργηθούν νέοι και μεγαλύτεροι στρατιωτικοί σχηματισμοί πολεμικής προετοιμασίας με δυνατότητα γρήγορης μετακίνησης προς την Ανατολή και με στόχο την περικύκλωση της Ρωσίας. Είναι χαρακτηριστική η απόφαση για τα τέσσερα "30άρια", δηλαδή μέχρι το 2020 να έχουν στήσει 30 τάγματα, 30 αεροπορικές μοίρες και 30 πλοία μάχης, για να είναι έτοιμα να αναπτυχθούν οπουδήποτε το πολύ σε 30 μέρες.
Επίσης, με το γνωστό πρόσχημα της "αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και της αστάθειας" μεθοδεύονται νέες επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Οι συγκεκριμένες αποφάσεις αυξάνουν τον κίνδυνο για νέους πολέμους, ακόμη και έναν πιο γενικευμένο ιμπεριαλιστικό πόλεμο, με μεγάλο θύμα τους λαούς.
Οι αντιθέσεις, που εκφράστηκαν στη Σύνοδο Κορυφής, κυρίως ανάμεσα στις ΗΠΑ και χώρες της ΕΕ, γύρω από τα ζητήματα της αύξησης των ΝΑΤΟικών δαπανών και τη στρατιωτικοποίηση της ΕΕ, είναι μέρος του συνολικότερου οικονομικού - εμπορικού πολέμου που διεξάγεται. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν αναιρείται η κοινή στόχευση για την απόκτηση νέων αγορών, πηγών και σφαιρών επιρροής, για την εκμετάλλευση των λαών, που κάθε δύναμη υπηρετεί για λογαριασμό των δικών της μονοπωλίων.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αναδεικνύεται στην πιο συνεπή φιλοΝΑΤΟική δύναμη. Η ομιλία Τσίπρα στη Σύνοδο Κορυφής ήταν ένας "ύμνος" στο ΝΑΤΟ, που προσβάλλει και προκαλεί τον ελληνικό λαό.
Η κυβέρνηση στηρίζει όλες τις επικίνδυνες αποφάσεις. Καμαρώνει για το ότι βρίσκεται στην κορυφή των χωρών με τις υψηλότερες ΝΑΤΟικές δαπάνες. Υιοθετεί όλα τα προσχήματα που οδηγούν σε νέους πολέμους και επεμβάσεις. Γενικότερα, επιχειρεί να παίξει αναβαθμισμένο ρόλο στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, για λογαριασμό της ελληνικής άρχουσας τάξης, εμπλέκοντας τον ελληνικό λαό σε μεγάλες περιπέτειες και κινδύνους. Και όλα αυτά τη στιγμή που το ΝΑΤΟ συστηματικά "νίπτει τας χείρας του" τόσο για την τουρκική επιθετικότητα όσο και για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται από τη -ΝΑΤΟική "σύμμαχο"- Τουρκία.
Ο ελληνικός λαός, με βάση και την πλούσια πείρα του, μπορεί να καταλάβει τι κρύβεται πίσω από αυτές τις αποφάσεις, να δει ότι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ δεν είναι παράγοντες ασφάλειας και ειρήνης, όπως λένε όλα τα άλλα κόμματα. Με την πάλη του να ανοίξει το δρόμο για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, για την αποδέσμευση της χώρας από αυτές τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες».
902
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Αποφάσεις κλιμάκωσης των επικίνδυνων σχεδιασμών με τη βούλα και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Τετάρτη 11/07/2018 - 23:06 - Ενημέρωση: Πέμπτη 12/07/2018 - 17:13
Νέες αποφάσεις κλιμάκωσης της ΝΑΤΟϊκής επιθετικότητας πάρθηκαν  στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής της λυκοσυμμαχίας στις Βρυξέλλες με τη βούλα και της ελληνικής κυβέρνησης, που διαλαλεί επισήμως και αρμοδίως ότι αναζητά ακόμα μεγαλύτερο ρόλο στα τέτοια σχέδια. Παράλληλα, στην επιφάνεια ήρθαν για μια ακόμα φορά και οι αντιθέσεις στο εσωτερικό του ευρωατλαντικού στρατοπέδου.
Σύμφωνα με δηλώσεις του γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, μετά το τέλος των εργασιών της σημερινής πρώτης μέρας της Συνόδου, υπήρξαν  «συζητήσεις, διαφωνίες και αποφάσεις που μας ωθούν μπροστά» και ότι «εργάζονται για τη δικαιότερη κατανομή βαρών», με τους ηγέτες να ανακοινώνουν μεγαλύτερες συνεισφορές σε χρήματα, προσωπικό και μέσα.

Είπε, επίσης, ότι αποφάσισαν μέχρι το 2020 να έχουν στήσει τα 30 τάγματα, τις 30 αεροπορικές μοίρες και τα 30 πλοία μάχης να είναι έτοιμα να αναπτυχθούν οπουδήποτε το πολύ σε 30 μέρες, αλλά και τη συγκρότηση δύο  νέων Διοικήσεων, σε ΗΠΑ και Γερμανία, για την ταχύτερη διεκπεραίωση δυνάμεων στα ανατολικά.

Όπως είπε ο Στόλτενμπεργκ, η βελτίωση της στρατιωτικής κινητικότητας και τα «4 30άρια» θα αποτελούν εγγύηση για ταχεία μετακίνηση των ΝΑΤΟικών Δυνάμεων στο μέτωπο και της Μαύρης Θάλασσας, όλα  
  • «για να δείξουμε στη Ρωσία πως ό,τι συνέβη στην Κριμαία δεν μπορεί να συμβεί σε κράτος - μέλος του ΝΑΤΟ». Πρόσθεσε επίσης ότι θα στήσουν νέα κέντρα ειδικών που θα αναλύουν υβριδικές απειλές με έμφαση στον τομέα της Ενέργειας καθώς και νέο κέντρο «κυβερνοπολέμου».
Επιπλέον, με πρόσχημα την «αντιμετώπιση της αστάθειας σε Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή», το ΝΑΤΟ αποφάσισε να πατήσει πιο αποφασιστικά πόδι στις περιοχές αυτές, αυξάνοντας τη «βοήθεια» σε Τυνησία και Ιορδανία για αντιμετώπιση των ισλαμιστών, όπως επίσης και στέλνοντας εκατοντάδες εκπαιδευτές στο Ιράκ για τις Ένοπλες Δυνάμεις του.
Πρόσκληση ένταξης στην ΠΓΔΜ
Σχετικά με την ένταξη της ΠΓΔΜ, ο γγ της λυκοσυμμαχίας είπε ότι το ΝΑΤΟ χαιρετίζει θερμά τη Συμφωνία των Πρεσπών και ότι όλοι οι ηγέτες συμφώνησαν για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων και όταν ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες, όπως προβλέπονται και στη Συμφωνία, θα γίνει το 30ό μέλος, αφού -όπως είπε- προηγηθούν οι αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας και η μετονομασία σε Βόρεια Μακεδονία.
Στη σχετική Διακήρυξη της Συνόδου που εκδόθηκε αργότερα η συμφωνία χαρακτηρίζεται «ιστορική», και ζητείται από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να προωθήσει
  • «μεταρρυθμίσεις» για να «ενισχυθεί η συνεισφορά της χώρας στη συμμαχία».
Σήμερα προγραμματίζεται στο τέλος της Συνόδου ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζ. Ζάεφ, να κληθεί από τον γγ του ΝΑΤΟ στην αίθουσα των συζητήσεων και να του ανακοινωθεί επισήμως ότι ξεκινάνε οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.
«Σημαιοφόρος» η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο αποκαλυπτικά για τους ρόλους «σημαιοφόρου» των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών που αναλαμβάνει η κυβέρνηση στην περιοχή είναι τα όσα είπε -κατά κυβερνητικές πηγές- στη Σύνοδο ο Αλ. Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε
  • «θετικό βήμα την υιοθέτηση Πακέτου Δράσεων και Πρωτοβουλιών για το Νότο που θα συμβάλει στη συνεκτικότητα των συνεργειών της Συμμαχίας στην περιοχή» και κάλεσε το ΝΑΤΟ «να συνεχίσει τις πρωτοβουλίες του για αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας, μαθαίνοντας από τα σοβαρά λάθη του παρελθόντος».
Χαιρέτισε τη δράση του και στο Αιγαίο, με το πρόσχημα της αντιμετώπισης των προσφυγικών ροών που δημιουργούν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην περιοχή. 
  • «Διατηρήσαμε και διατηρούμε άνω του 2% τις αμυντικές μας δαπάνες σε σχέση με το ΑΕΠ μας, μένοντας συνεπείς γενικότερα στην εκπλήρωση των δεσμεύσεών μας έναντι της Συμμαχίας», είπε την ώρα που η κυβέρνησή του συνεχίζει να ματώνει το λαό. «Κυρίως, είμαστε η μόνη χώρα που με τόση συνέπεια αναπτύσσει διεθνείς πρωτοβουλίες και πολυμερή σχήματα συνεργασίας στα Βαλκάνια, την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και πέρα από την περιοχή μας. Ενώ παράλληλα, επιδιώκουμε ενεργά την επίλυση διεθνών και διμερών διαφορών με γειτονικές μας χώρες», πρόσθεσε σε άλλη μια απόδειξη της πρεμούρας της κυβέρνησης να παίξει το ρόλο του σημαιοφόρου των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών.
Ως απόδειξη του «σταθεροποιητικού ρόλου» της κυβέρνησης απέδωσε τη βελτίωση των σχέσεων με τους βόρειους γείτονες, αλλά και την «εντεινόμενη συνεργασία» με την Τουρκία, λέγοντας μάλιστα, στην πρεμούρα του για υπηρεσίες στη λυκοσυμμαχία, ότι η «συνεργασία» αυτή αφορά 
  • «τη συλλογική ευρωατλαντική ασφάλεια στο σύνολό της (...) στην στρατηγικά κρίσιμη περιοχή του Αιγαίου που ενώνει τη Μαύρη Θάλασσα με την Ανατολική Μεσόγειο». Ακόμα πιο προκλητικά ήταν τα όσα είπε για το Αιγαίο, αναγορεύοντας σε «μόνιμη πληγή για τη Συμμαχία, το γεγονός ότι ο γείτονάς μας επιμένει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο στην περιοχή και να επιδιώκει την εξαίρεση του Αιγαίου από επιχειρησιακούς σχεδιασμούς, σε βάρος των συλλογικών μας δυνατοτήτων»!
Έβαλε και το θέμα των δύο στρατιωτικών που είναι υπό κράτηση στην Τουρκία, ενώ την ίδια μέρα που η κυβέρνηση απέλασε δυο Ρώσους διπλωμάτες και απαγόρευσε την είσοδο σε άλλους δύο, είπε ότι
  • «μια αξιόπιστη και αποφασιστική εκ μέρους μας πολιτική αποτροπής και άμυνας σε σχέση με τη Ρωσία πρέπει να συμπληρώνεται με έναν διάλογο ουσίας με τη Μόσχα».
Έκλεισε την παρέμβασή του, εκφράζοντας την έγνοια και ελπίδα του 
  • «να επιβεβαιώσουμε τη συλλογική μας βούληση να αναδείξουμε την ενότητά μας»,  καθώς «ο ρόλος μας στον κόσμο δεν θα καθοριστεί μόνο από τις δυνατότητές μας να προστατεύουμε τη Συμμαχία από εξωτερικές απειλές ή να διαχειριζόμαστε κρίσεις και προκλήσεις πέρα από τα σύνορά μας».
Νωρίτερα, ο Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Ά. Μέρκελ, στην οποία έθεσε το θέμα των δύο στρατιωτικών, ζητώντας παρέμβασή της στη συνάντηση που θα έχει με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, τον οποίο θα συναντήσει το μεσημέρι της Πέμπτης και ο ίδιος. Παρών ήταν και ο υπουργός Άμυνας, Π. Καμμένος, που ενημέρωσε την Ά. Μέρκελ για το θέμα. Επίσης, ο υπουργός Άμυνας είχε διμερείς επαφές με τους ομολόγους του ΗΠΑ, Γερμανίας και Γαλλίας, ο δε υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, με τους ομολόγους του Ολλανδίας και Καναδά.
Στην επιφάνεια ξανά σημαντικές αντιθέσεις
Πάντως, στο περιθώριο της Συνόδου βγήκαν ξανά στην επιφάνεια και οι σημαντικές αντιθέσεις μεταξύ των -κατά τα άλλα- «συμμάχων», σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ, ΝτόναλντΤραμπ, και της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ.
Οι δύο είχαν συνάντηση νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης. Αμέσως μετά ο Τραμπ χαρακτήρισε «θαυμάσια» τη συνάντησή τους, εξηγώντας ότι «συζητάμε τις στρατιωτικές δαπάνες... συζητάμε το εμπόριο», ενώ η Μέρκελ σημείωσε ότι «είμαστε εταίροι, είμαστε καλοί εταίροι και ελπίζουμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στο μέλλον».
Στο μεταξύ, πηγή της γαλλικής προεδρίας υποστήριζε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έστειλε «κυρίως θετικά και εποικοδομητικά μηνύματα», αλλά και ότι «δεν υπάρχει καμία διάσπαση μεταξύ Αμερικής και Ευρώπης».
902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.