(Βλέπε πιο κάτω στοιχεία ΕΦΚΑ και ΕΡΓΑΝΗ για την ανεργία)
*
ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ
Ο λαός χρειάζεται να φέρει τα πάνω – κάτω
Τετάρτη 18/07/2018 - 12:23
Με αναφορά στο πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη» για «τον αγώνα που δίνουν δεκάδες σωματεία και εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα για συλλογικές συμβάσεις εργασίας», ξεκίνησε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, τη συνέντευξη που παραχώρησε στην «ΕΡΤ 1», το πρωί της Τετάρτης 18 Ιούλη.
Σχολιάζοντας τις υποσχέσεις της κυβέρνησης περί αύξησης του κατώτερου μισθού και επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων, σημείωσε πως πρόκειται για καλοκαιρινά αστειάκια.
«Η κ. Αχτσιόγλου πρέπει να μας πει ποιο από τα μνημονιακά μέτρα που έχουν ψηφιστεί από τρεις διαδοχικές μνημονιακές κυβερνήσεις θα καταργηθεί. Αν θα καταργηθεί η μερική απασχόληση, αν θα καταργηθεί το αίσχος του υποκατώτατου μισθού το οποίο διατηρούν οι ''αριστεροί'' και ''ριζοσπάστες'' κυβερνώντες, αν θα καταργηθεί αυτό το αίσχος του 586 ευρώ μεικτά, εάν θα ψηφιστεί η πρόταση νόμου που κατέθεσε το ΚΚΕ για 751 ευρώ κατώτερο μισθό», ανέφερε.
«Αυτό το αίσχος όχι μόνο το διατήρησε αλλά το ενίσχυσε η κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου, σε αυτό το έδαφος πατάνε για να κάνουν ανταγωνιστική την οικονομία», είπε.
Ο Ν. Σοφιανός υπογράμμισε πως
αυτός ο λαός που τόσο πολύ τους πίστεψε και τόσο πολύ νιώθει προδομένος, θα πρέπει να εκφράσει την οργή του με όρους αγώνα και αντίστασης, «γιατί μπορούμε να τους χαλάσουμε τα σχέδια, μπορούμε να πάρουμε ανάσες, μπορούμε να διαμορφώσουμε όρους ανατροπής».
Κληθείς να σχολιάσει τον ισχυρισμό ότι «σκαλοπάτι - σκαλοπάτι» θα αμβλυνθούν οι συνέπειες του μνημονίου, υπογράμμισε πως
«βγαίνουμε από το μνημόνιο και έρχεται το μεταμνημονιακό μνημόνιο» με προ-ψηφισμένα μέτρα. Όπως είπε, «τη θεωρία του σκαλοπατιού την εισήγαγε ο ΣΥΡΙΖΑ και την πέρασε σαν μια αυταπάτη. Εμείς δεν έχουμε τη λογική του σκαλοπατιού. Εμείς θεωρούμε ότι το κρίσιμο, το ζητούμενο σήμερα είναι να διαμορφωθεί μια λαϊκή πλειοψηφία με την εργατική τάξη μπροστά και τους άλλους οι οποίοι πλήττονται, με στόχο την ανατροπή αυτής της οικονομίας, αυτής της εξουσίας. Δε γίνονται σταδιακά κάποια πράγματα. Εδώ χρειάζεται να φέρουμε τα πάνω - κάτω. Χρειάζεται ο λαός να γίνει ιδιοκτήτης του πλούτου».
Ερωτηθείς σχετικά με τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, σημείωσε πως
τις εκλογές ο πρωθυπουργός θα τις κάνει όταν νομίσει ότι μπορούν να πιάσουν τα διλήμματα, για να διαλέξει ο λαός μας ανάμεσα στο «μικρότερο κακό». Επίσης, τόνισε πως καταγράφεται τάση διεύρυνσης της επιρροής του ΚΚΕ.
Με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών προειδοποίησε πως
απαιτείται επαγρύπνηση γιατί τα «βουβάλια» τσακώνονται και θα την πληρώσουν τα «βατράχια». Συμπλήρωσε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες για την πλήρη ευθυγράμμιση της με τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ.
ΣΤΟΙΧΕΙΑ «ΕΡΓΑΝΗ» ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΟΥΝΗ ΤΟΥ 2018
Εδραιωμένη στην αγορά εργασίας η ευελιξία και η εκμετάλλευση των νέων
Τρίτη 10/07/2018 - 18:50
Τη συνεχή ανακύκλωση του εργατικού δυναμικού και την εδραίωση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας, επιβεβαιώνουν τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» και για το μήνα Ιούνη, που δημοσιοποιήθηκαν την Τρίτη 10 Ιούλη.
Συγκεκριμένα, το μήνα Ιούνη έγιναν 283.201 νέες συμβάσεις εργασίας και 249.589 απολύσεις.
Αναφορικά με τις προσλήψεις,
- μόνο οι 127.793 ήταν πλήρους απασχόλησης (45,13%), ενώ
- οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης ήταν 119.321 (42,13%) και
- οι συμβάσεις με εκ περιτροπής απασχόληση 36.087 (12,74%).
Επισημαίνεται ότι ένα μεγάλο μέρος και των συμβάσεων με πλήρη απασχόληση είναι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, έχουν δηλαδή συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης, που σημαίνει ότι το ποσοστό της ευελιξίας είναι ακόμα μεγαλύτερο.
- Είναι ενδεικτικό πως από τις 249.589 απολύσεις το μήνα Ιούνη, σχεδόν οι μισές, οι 122.311 ήταν λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.
- Ενδεικτικό ακόμα της μεγάλης κινητικότητας και προσωρινότητας του εργατικού δυναμικού είναι το γεγονός πως, το πρώτο εξάμηνο του 2018 έγιναν 1.359.805 προσλήψεις και 1.061.634 απολύσεις!
Αν και ο μήνας Ιούνης παρουσιάζει θετικό ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων, κατά 33.620 θέσεις εργασίας (μειωμένο κατά 6.979 θέσεις) σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2017,
- εντούτοις το ισοζύγιο αυτό οφείλεται αποκλειστικά στην αύξηση δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τον Τουρισμό, στοιχείο που επιβεβαιώνει την εποχικότητα της απασχόλησης.
Έτσι, στον κλάδο των υπηρεσιών εστίασης,
- οι προσλήψεις υπερβαίνουν τις απολύσεις κατά 29.816 θέσεις, ενώ
- το ισοζύγιο των προσλήψεων είναι θετικό κατά 24.319 θέσεις στον κλάδο των καταλυμάτων.
Αντίστοιχα, όσον αφορά τα επαγγέλματα,
- οι προσλήψεις σε σερβιτόρους, τραπεζοκόμους και μπάρμαν έχουν θετικό ισοζύγιο κατά 22.473, ενώ
- μάγειρες και ψήστες σε ξενοδοχεία και εστιατόρια έχουν θετικό ισοζύγιο κατά 8.470 θέσεις εργασίας.
Από την πλευρά του, το υπουργείο Εργασίας μπορεί να θριαμβολογεί για το θετικό ισοζύγιο προσλήψεων, από τα στοιχεία της προκύπτει ότι σχεδόν ολόκληρο αυτό το θετικό ισοζύγιο (32.237 θέσεις εργασίας) έγινε αποκλειστικά στην ηλικιακή ομάδα 15 έως 24 ετών.
- Που σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις προτιμούν να προσλαμβάνουν νέους κάτω των 25 ετών, αποκομίζοντας πρόσθετα κέρδη από το χαμηλότερο μισθό που έχει νομοθετηθεί και κάνοντας πλατιά χρήση του καθεστώτος της «μαθητείας», ιδιαίτερα στον τουριστικό κλάδο, η οποία αποτελεί μια ακόμη σκληρή μορφή εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης, στην προκειμένη περίπτωση των νέων.
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΦΚΑ ΓΙΑ ΜΙΣΘΟΥΣ – ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
Συμπίεση των ήδη καθηλωμένων μισθών και επέκταση της μερικής απασχόλησης
Τρίτη 17/07/2018 - 11:15
Την καθήλωση των μισθών σε εξευτελιστικά επίπεδα με τάσεις παραπέρα μείωσης σε συνδυασμό με την επέκταση της μερικής απασχόλησης αποτυπώνουν για ακόμα μια φορά τα επίσημα στοιχεία του ΕΦΚΑ για τους μισθούς και την απασχόληση, για το Φλεβάρη του 2018.
Τρεις στους δέκα με μερική απασχόληση και μέσο μισθό κάτω από... 380 ευρώ μεικτά!
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) των επιχειρήσεων, τον περασμένο Φλεβάρη τρεις στους δέκα μισθωτούς στις κοινές επιχειρήσεις εργάζονταν με μερική απασχόληση και ο μέσος μισθός τους ήταν μόλις 378,21 ευρώ μεικτά.
Ο αριθμός των μισθωτών με μερική απασχόληση το Φλεβάρη του 2018 εκτοξεύτηκε στα 623.119 άτομα από τα 2.033 εκατομμύρια μισθωτούς, αποτελώντας το 30,15% του συνόλου των μισθωτών.
- Η μέση απασχόληση αυτών των μισθωτών είναι 16,06 μέρες εργασίας, ενώ το μέσο ημερομίσθιο διαμορφώθηκε στα 23,55 ευρώ μεικτά.
- Τον αντίστοιχο μήνα του 2017 ο μέσος μισθός των μισθωτών με μερική απασχόληση ήταν σχεδόν ίδιος, 378,96 ευρώ μεικτά, με 16,01 μέρες εργασίας, όμως ο αριθμός των μισθωτών που εργάζονταν με μερική απασχόληση ήταν 557.102 εργαζόμενοι:
- Δηλαδή ο αριθμός τους φέτος αυξήθηκε κατά 66.017 άτομα σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι και σε ποσοστό κατά 11,85%.
Συγκρίνοντας με τον προηγούμενο μήνα, το Γενάρη του 2018, ενώ ο αριθμός των μισθωτών με μερική απασχόληση είναι περίπου ίδιος (626.079 άτομα), ο μέσος μισθός υποχώρησε κατά 15,69 ευρώ (από 393,8 ευρώ).
Νέα μείωση στο μέσο μισθό στο σύνολο των εργαζομένων
Το ότι οι μισθοί όχι μόνο καθηλώνονται, αλλά έχουν τάσεις παραπέρα συρρίκνωσης, επιβεβαιώνεται και από το μέσο μισθό στο σύνολο των μισθωτών, ο οποίος τον περασμένο Φλεβάρη διαμορφώθηκε μόλις στα 929,26 ευρώ μεικτά.
- Αν απ' αυτό το ποσό αφαιρεθούν οι ασφαλιστικές εισφορές του εργαζόμενου και ο φόρος που του αναλογεί, ο καθαρός μέσος μισθός στο σύνολο των μισθωτών πέφτει κάτω από τα 800 ευρώ.
- Μάλιστα, σε σύγκριση με το Φλεβάρη του 2017 ο μέσος μισθός έχει χάσει το ποσό των 14,75 ευρώ, δηλαδή καταγράφεται παραπέρα μείωση κατά 1,58%!
- Αντίστοιχα, το μέσο ημερομίσθιο ήταν τον περασμένο Φλεβάρη 44,42 ευρώ μεικτά, από 44,99 ευρώ μεικτά τον ίδιο μήνα του 2017.
Η «μισθολογική κατηφόρα» συνεχίζεται και στην περίοδο που καταγράφονται αναιμικοί ρυθμοί ανάκαμψης.
- Αρκεί μόνο να αναφερθεί ότι το 2010, το Φλεβάρη, ο μέσος μισθός των μισθωτών ήταν 1.264,32 ευρώ μεικτά, δηλαδή σε σύγκριση με το φετινό Φλεβάρη οι απώλειες ανέρχονται στο 26,5%, χωρίς να υπολογίζονται οι άλλες μορφές της επέλασης στο εργατικό εισόδημα, όπως η κλιμάκωση της αντιλαϊκής φοροληστείας.
- Αντίστοιχα, ο μέσος μισθός στους εργαζόμενους με μερική απασχόληση έχει υποχωρήσει κατά 30%: Από 540,51 ευρώ που ήταν το Φλεβάρη του 2010, κατέβηκε στα 378,21 ευρώ φέτος...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.