Εμπόριο ελπίδας και κάλπικες διαχωριστικές γραμμές ενόψει της μεταμνημονιακής βαρβαρότητας
Δευτέρα 02/07/2018 - 18:07 - Ενημέρωση: Δευτέρα 02/07/2018 - 18:15
Το αφήγημα της «καθαρής εξόδου» και της «δίκαιης ανάπτυξης» που τάχα θα εκφραστεί στην «καθημερινότητα» επιστράτευσε ως ξαναζεσταμένη σούπα ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, για να συγκαλύψει τη μεταμνημονιακή βαρβαρότητα, ενώ παράλληλα «έδωσε τα ρέστα του» στη δημιουργία ψευδεπίγραφων διαχωριστικών γραμμών.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Δευτέρα 02/07/2018 - 18:14
Σε σχόλιό του για την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Υπουργικό Συμβούλιο, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:
«Όσο κι αν ο κ. Τσίπρας καταφεύγει στην προπαγάνδα της "γραβάτας" για να κρύψει το "μεταμνημονιακό" μνημόνιο που υπέγραψε, η πραγματικότητα των παλιών και νέων μέτρων, των ματωμένων πλεονασμάτων και των προνομοθετημένων περικοπών σε συντάξεις και αφορολόγητο, τον διαψεύδουν. Αυτά επιφυλάσσουν για την επόμενη μέρα στο λαό τόσο ο ίδιος όσο και τα άλλα κόμματα που υπηρετούν την ίδια στρατηγική του κεφαλαίου και την ΕΕ.
Όσο για τις διαφορές που επικαλείται με τη ΝΔ, είναι τόσο μεγάλες, που οι αλλαγές στον κατώτατο μισθό θα γίνουν με το νόμο Βρούτση - Σαμαρά, από το 2012, όπως άλλωστε προβλέπει και η απόφαση του Εurogroup!Να, γιατί ο κ. Τσίπρας καταφεύγει στις γνωστές από το παρελθόν κάλπικες διαχωριστικές γραμμές "πρόοδος - συντήρηση", στην Ελλάδα και την ΕΕ, φτάνοντας στο σημείο να εμφανίζει ως πρόοδο τις νέες "Μόριες" και την επιστροφή προσφύγων, που αποφάσισε από κοινού με την κα Μέρκελ.Καθαρή έξοδος για το λαό είναι η κατάργηση όλων των νόμων και των μέτρων των μνημονίων και η ανάκτηση των τεράστιων απωλειών του, που μόνο ο ίδιος με τους αγώνες του μπορεί να κατακτήσει».
Εναλλάσσοντας πότε τους κάλπικους πανηγυρισμούς και πότε το άθλιο εμπόριο ελπίδας, κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, χαρακτήρισε «ιστορική» τη συμφωνία του Eurogroup, υποστηρίζοντας ότι
- η επόμενη μέρα «είναι μια ελπιδοφόρα μέρα» γιατί «έχουμε καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, χωρίς πιστωτικές γραμμές, χωρίς νέα προαπαιτούμενα έναντι μέτρων για το χρέος, χωρίς ασφυκτική επιτροπεία έναντι χρηματοδότησης».
Για ευνοήτους λόγους επικαλέστηκε την
- «ελάφρυνση» χρέους,
- την επιστροφή των κερδών των ελληνικών ομολόγων,
- τη δημιουργία «μαξιλαριού ασφαλείας» κλπ.,
- αλλά«ξέχασε» να μιλήσει για τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις όπως τα «ματωμένα» πρωτογενή πλεονάσματα έως το 2060 ή το ψαλίδισμα των συντάξεων και του αφορολόγητου.
Αφού ανέλυσε εκτενώς τα «οφέλη» από την απόφαση του Eurogroup, μίλησε για το «νέο πολιτικό δρόμο» που καλείται να ανοίξει η κυβέρνηση.
- «Χρειάζεται σήμερα μια συνετή δημοσιονομική πολιτική, μια λελογισμένη επέκταση στη βάση των δημοσιονομικών δυνατοτήτων», είπε, προσθέτοντας πως αυτή η επέκταση θα έχει δύο στόχους: Τη στήριξη των αδυνάτων και την τόνωση της ανάπτυξης.
Ωστόσο, με αυτού του είδους τη φρασεολογία περί «λελογισμένης επέκτασης» -και με την υπόμνηση ότι
- αυτός ο «νέος» πολιτικός δρόμος «δεν μπορεί να είναι μια επιστροφή στο παρελθόν»- έκανε σαφές πως στην καλύτερη των περιπτώσεων το μόνο που έχουν να περιμένουν τα λαϊκά στρώματα είναι ψίχουλα για τους πλέον εξαθλιωμένους και ούτε σκέψη για αναπλήρωση των απωλειών.
Δίνοντας μία «πρόγευση», ο Αλ. Τσίπρας άφησε να εννοηθεί ότι φέτος θα έχουμε επανάληψη του «κοινωνικού μερίσματος», δηλαδή της πολιτικής ανακύκλωσης της φτώχειας όπου οι φτωχοί πληρώνουν για να δοθεί ένα ξεροκόμματο στους πλέον εξαθλιωμένους.
- Όμως το πιο προκλητικό ήταν ότι ο πρωθυπουργός προσπάθησε να εμφανίσει ως μεταμνημονιακή κοινωνική «παροχή» την πολιτική στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου ή αλλιώς τη δημιουργία «φιλικότερου κλίματος για τους επενδυτές», όπως χαρακτηριστικά είπε, δίνοντας τις κατευθυντήριες γραμμές για τα περιβόητα «αντίμετρα» που θα εξειδικευτούν στη ΔΕΘ.
Την εικονική πραγματικότητα επιστράτευσε ο πρωθυπουργός και για τις εργασιακές σχέσεις, μιλώντας για
- «επαναρρύθμιση της αγοράς εργασίας», για «επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων» και για «αύξηση του κατώτατου μισθού»,
όταν ρητά στο κείμενο της συμφωνίας, στο Μεσοπρόθεσμο και στο «αναπτυξιακό σχέδιο» αναφέρεται ότι ο μισθός θα συνεχίσει να διαμορφώνεται από την κυβέρνηση με βάση την «ανταγωνιστικότητα».
- Ως προς τις συλλογικές συμβάσεις, η πρόσφατη ανακοίνωση του ΔΝΤ δεν φαίνεται να συμμερίζεται τις επικοινωνιακού χαρακτήρα ανησυχίες της κυβέρνησης, τονίζοντας πως δεν πρέπει να υπάρξει κανένα πισωγύρισμα από τα όσα νομοθετήθηκαν τα χρόνια του μνημονίου.
Στην ομιλία του Αλ. Τσίπρα ήταν έκδηλη η
προσπάθειά του να εμφανίσει διαφορές σε σχέση με τη ΝΔ, αλλά και να δημιουργήσει πλαστές διαχωριστικές γραμμές στη βάση της «προόδου και της συντήρησης» ή του κοσμοπολιτισμού και του εθνικισμού που είναι όψεις του ίδιου νομίσματος.
Έτσι, επέκρινε τον Κυρ. Μητσοτάκη ότι «αποφάσισε να κάνει κάτι δραματικά επικίνδυνο, να ασπαστεί τη γραμμή της νέας εθνικοφροσύνης, στην οποία τον τράβηξε η ακροδεξιά ηγετική ομάδα της ΝΔ που τον κρατάει όμηρο.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, οι επιλογές της ΝΔ «έρχονται σε αντίθεση με τη λογική του εθνικού συμφέροντος», όπου ως «εθνικό συμφέρον» περιέγραψε τη «γεωπολιτική» αναβάθμιση της Ελλάδας και τη μετατροπή της σε «πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.