Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ (67)

Τετάρτη, 1 Νοεμβρίου 2017

Επαναστατικό Πείρα(γ)μα στη Αλκυονίδα: Η ζωή και η ανάσταση του Ναπολέοντα Σουκατζίδη − Επειδή η Μνήμη δεν εκτελείται*
Από Μποτίλια:
Σουκατζίδης Ναπολέων

*

Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΩΝ «ΜΑΤΑΙΩΝ» ΠΡΑΞΕΩΝ
από 2 Νοεμβρίου και κάθε Πέμπτη στις 21.00

ΑΛΚΥΟΝΙΣ new Star Art Cinema
«Γιατί η Μνήμη δεν εκτελείται»
Η ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ
ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΕΙΡΑ(Γ)ΜΑ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ
ΤΟΥ  ΝΑΠΟΛΕΟΝΤΑ ΣΟΥΚΑΤΖΙΔΗ
Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΩΝ «ΜΑΤΑΙΩΝ» ΠΡΑΞΕΩΝ
του Σπύρου Τζόκα

Ιουλιανού 42-46 (στάση ΗΣΑΠ Βικτώρια)
Τηλ.: 2108220008, 2108220023
Φιλική Συμμετοχή στο τραγούδι
Νατάσα Παπαδοπούλου Τζαβέλλα
Μία παράσταση αξιοπρέπειας και αντίστασης από το χτες για το σήμερα...
* * *
Δεν πενθούμε... Επαναστατούμε...
Η παράσταση ακολουθεί το συγκλονιστικό οδοιπορικό του Ναπολέοντα Σουκατζίδη από την Προύσα που γεννήθηκε το 1909 και τη μετεγκατάσταση της οικογένειας του, μετά τη μικρασιατική καταστροφή, στο Αρκαλοχώρι του νομού Ηρακλείου. Σκιαγραφεί τη ζωή του, την ένταξη του στο ΚΚΕ και την πολιτική δράση του στην Ιεράπετρα και το Ηράκλειο έως και την σύλληψη του το 1936 με το «Ιδιώνυμο».
Τον ακολουθεί στην εξορία του στον Άη-Στράτη, στη φυλάκισή του στην Ακροναυπλία και στη μεταφορά του στα ναζιστικά στρατόπεδα Λάρισας, Τρικάλων και Χαϊδαρίου μέχρι και την εκτέλεσή του ως ένας από τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής την Πρωτομαγιά του 1944, μετά και την τελική του πράξη αυταπάρνησης να μην εξαιρεθεί από την εκτέλεση αρνούμενος να μπει κάποιος άλλος σύντροφος του στη θέση του.
Παράλληλα, μέσα από το πρόσωπο της αρραβωνιαστικιάς του της Χαράς  που εκπροσωπεί τις γυναίκες, τις μανάδες, τις αδερφές  των εκτελεσμένων  παρακολουθούμε τη μεταφορά κι εκτέλεσή των διακοσίων στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, την ταφή τους στην Κοκκινιά και την αγωνιώδη αναζήτηση της ταυτότητας των νεκρών από τους συγγενείς τους, διαγράφοντας  έτσι, την τραγική και συνάμα ηρωική νεότερη ιστορία του τόπου μας.
Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΩΝ «ΜΑΤΑΙΩΝ» ΠΡΑΞΕΩΝ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Διασκευή-Σκηνοθεσία: Αγγελική Κασόλα
Σκηνογραφική/Ενδυματολογική Επιμέλεια: Ευτυχία Ροδοπούλου
Φωτισμοί: ομάδα πείρα(γ)μα
Τεχνική Διεύθυνση: Σταύρος Χασιώτης
Στο ρόλο του Ναπολέοντα Σουκατζίδη ο Γιάννης Καρούνης
Στο ρόλο της αρραβωνιαστικιάς του Χαράς Λιουδάκη – Κυπραίου: η Ειρήνη Μελά
Φιλική συμμετοχή στο τραγούδι: Νατάσσα Παπαδοπούλου- Τζαβέλλα
Η παράσταση που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και τρία χρόνια, ξεκίνησε τη διαδρομή της από το Σκοπευτήριο της Καισαριανής τον Ιούνιο του 2014 ως βιωματικό δρώμενο, στη συνέχεια πήρε την μορφή θεατρικού μονολόγου και ακολούθησε ένα σημαντικό οδοιπορικό μνήμης σε μαρτυρικούς τόπους  και τόπους αντίστασης της πατρίδας μας όπως το Μπλοκ 15 στο στρατόπεδο του Χαϊδαρίου, τους Κορυσχάδες του Νομού Ευρυτανίας, τη Βιάννο  και τη Δαμάστα του Νομού Ηρακλείου, καθώς και σε χωριά και πόλεις από την Καβάλα έως την Ιεράπετρα ξεπερνώντας έως τώρα τις 150 παραστάσεις κι έχοντας εισπράξει τη συγκίνηση των θεατών που την παρακολούθησαν. 
Επέστρεψε πριν λίγες μέρες στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής σε μία ειδική βραδιά ιστορικής μνήμης στην οποία συμμετείχαν 80 άνδρες και γυναίκες εθελόντριες και σημαντικοί ερμηνευτές η οποία μαγνητοσκοπήθηκε και θα προβάλλεται από την Κρατική Τηλεόραση.
Η ομάδα πείρα(γ)μα, από τη γέννησή της το 2008 μέχρι και σήμερα επιμένει να επιβιώνει ως ανεξάρτητη, αυτοχρηματοδοτούμενη, συλλογική και συνεργατική επαγγελματική θεατρική ομάδα έχοντας μέχρι τώρα στο ιστορικό της 8 παραστάσεις για μικρούς και μεγάλους.
Επιμένει στο λαϊκό, διαδραστικό και πολιτικό θέατρο καταργώντας τον 4ο τοίχο της σκηνής που βασίζεται πάνω στην τέχνη του ηθοποιού και της επικοινωνίας του με το κοινό. Σκοπός της είναι η εμψύχωση των θεατών και των ανθρώπων που συμμετέχουν στα εργαστήρια και τις παράλληλες δράσεις της. Θεωρεί ότι η θέση της θεατρικής τέχνης είναι μέσα στην κοινωνία κι αναζητά διαρκώς τρόπους ώστε αυτός ο διάλογος να έχει διάρκεια και να παράγει κοινές δράσεις και συλλογικά βιώματα...
Βραβεύτηκε με τον Έπαινο Αρχαίου Δράματος στα βραβεία Κάρολος Κουν 2013, για την παράστασή της «Πλούτος» του Αριστοφάνη.
Σκηνοθετικό σημείωμα
Στη σκηνή εμφανίζεται ένας νεκρός που φέρει μαζί του τη βαλίτσα της μνήμης.
Είναι ο μικρασιάτης και ακροναυπλιώτης Ναπολέοντας Σουκατζίδης. Ένας από τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές από τους Γερμανούς  (με τις ευλογίες πάντα των Ελλήνων φασιστών), στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής την ματωμένη Πρωτομαγιά του 1944.
Με τη σοφία, το άγρυπνο μάτι και την απέραντη τρυφερότητα των νεκρών για τους ζωντανούς, επιμένει η ιστορία του και η ιστορία των συντρόφων του να μη σβηστεί, η μνήμη να αποκατασταθεί.
Και ξαναζεί για χάρη μας το τελευταίο του βράδυ στο στρατόπεδο του Χαϊδαρίου μέσα από τις μνήμες από τη σύντομη ζωή του.
Γνωρίζει καλά ότι τον χρειαζόμαστε πάλι σήμερα ζωντανό μέσα μας όπως και κάθε φορά που οι καιροί απαιτούν να αγωνιζόμαστε για τη ζωή μας. Και μέσα στη βαρβαρότητα και τον εκφασισμό να επιμένουμε να οραματιζόμαστε έναν άλλο κόσμο ελευθερίας, δικαιοσύνης, ισότητας και δημοκρατίας.
Ένας νεκρός που δε ζητάει το θρήνο μας αλλά που έρχεται να μας χαρίσει δύναμη από τη δύναμη που έχουμε μέσα μας, όταν το συλλογικό ασυνείδητο καθίσταται συνειδητό.
«Γιατί έρχονται στιγμές που οι νεκροί χρειάζονται τους ζωντανούς και οι ζωντανοί τους νεκρούς...»
Αγγελική Κασόλα, διασκευή, σκηνοθεσία.
*
Την ομάδα πείρα(γ)μα την βρίσκετε στα:
Κάθε Πέμπτη στις 21.00
ΕΝΑΡΞΗ: Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 90΄
ΑΛΚΥΟΝΙΣ new star art cinema
ΙΟΥΛΙΑΝΟΥ 42-46, ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ (ΜΕΤΡΟ Βικτώρια)
Τηλ.210 8220008: 210 8220023
Εισ.: €10 Ευρώ, €7.00 (φοιτητικό, ανέργων, συνταξιούχων)
Parking διαθέσιμο κάτω από τον κινηματογράφο
*
Γραφείο Τύπου NEW STAR
E-mail: newstarcine@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.