Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017

Μνήμες (Ελλάδα 1936 – 1952) από τον Νίκο Καβουκίδη στο STUDIO

Μνήμες
Ένα κινηματογραφικό ντοκουμέντο από τον Νίκο Καβουκίδη
Δικτατορία Μεταξά/ Αλβανικό έπος/ Γερμανική κατοχή/ Αντίσταση/ Απελευθέρωση/ Βρετανική απόβαση/ Δεκεμβριανά/ Εμφύλιος/ Έκτακτα στρατοδικεία/ Μακρόνησος
Ελλάδα 1936 – 1952
*
Από 2/11 ΠΕΜΠΤΗ εως ΚΥΡΙΑΚΗ 18.00
STUDIO new star art cinema
ΣΠΑΡΤΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ 33 ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Τηλ 210-8640054
Η απώλεια της ιστορικής μνήμης σημαίνει απώλεια της ικανότητας να κατανοήσουμε το παρόν και να προβλέψουμε το μέλλον.
Ανέκδοτα πλάνα από εύφλεκτο αρνητικό 35
mm των πρωτοπόρων κινηματογραφιστών της εποχής.

Ο πολυβραβευμένος διευθυντής φωτογραφίας Νίκος Καβουκίδης («Κορίτσια για Φίλημα», «Λόλα», «Το Προξενιό της Αννας», «1922») έχει δημιουργήσει ένα ντοκιμαντέρ ή για την ακρίβεια ένα κινηματογραφικό ντοκουμέντο αποτελούμενο από ανεκτίμητα και άγνωστα στην πλειονότητά τους οπτικοακουστικά αρχεία, που καταγράφουν τα γεγονότα από το 1936 και τη δικτατορία του Μεταξά, τον πόλεμο, την Αντίσταση, τον Εμφύλιο, τις διώξεις και τις εξορίες των κομμουνιστών και αγωνιστών μέχρι το 1952.

Ο Νίκος Καβουκίδης είναι παράλληλα κι ένας άοκνος συλλέκτης ντοκιμαντερίστικου ιστορικού υλικού, το οποίο έχει τραβήξει ο ίδιος, αλλά και ο πατέρας του, ο επίσης κινηματογραφιστής Γιώργος Καβουκίδης. Με ένα τέτοιο υλικό υπέγραψε το το 1974 το ντοκιμαντέρ «Μαρτυρίες», με τις «Μνήμες» να λειτουργούν συμπληρωματικά.
Το ντοκιμαντέρ «Μνήμες» παίζεται στο «Studio» (Σπάρτης και Σταυροπούλου 33, πλ. Αμερικής), στις 18.00, μέχρι και την Κυριακή 5 Νοέμβρη.
Το ντοκιμαντέρ αυτό ξεδιπλώνει μέσω του εξαιρετικού μοντάζ των Νίκου Καβουκίδη και Γιάννη Τσιολάκη συγκλονιστικές εικόνες, αποτυπωμένες πάνω σε εύφλεκτο αρνητικό 35mm των πρωτοπόρων κινηματογραφιστών της εποχής, συνδεδεμένες με κείμενα από τους Γιάννη Ρίτσο, Μέλπω Αξιώτη, Ασημάκη Πανσέληνο, Τάσο Λειβαδίτη, Οδυσσέα Ελύτη, Γιώργο Σεφέρη, Τίτο Πατρίκιο κ.ά.
Είναι μια τίμια αξιοποίηση του υλικού του, παρά τις όποιες ιστορικές αστοχίες ή αστοχίες υλικού (που και τέτοιες υπάρχουν, αλλά θα ήταν άδικο να το κρίνουμε μόνο από αυτήν την πλευρά).
Το ντοκιμαντέρ «Μνήμες», μια σχεδόν χειροποίητη ταινία, μας προσφέρει συγκλονιστικές εικόνες από τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν τις μέρες πριν και μετά την απελευθέρωση της αδούλωτης, κόκκινης Αθήνας τον Οκτώβρη του 1944, την έπαρση σημαίας στην Ακρόπολη από τον εφεδρικό ΕΛΑΣ 12 μέρες πριν έρθει ο Γεώργιος Παπανδρέου στην Αθήνα, τη μεταφορά του στρατηγού Στέφανου Σαράφη στη Μακρόνησο. Εν κατακλείδι, διασώζει ένα πραγματικά πολύτιμο κινηματογραφικό υλικό και αποτελεί μια παρακαταθήκη στο λαό για την ιστορική του μνήμη και ένα εργαλείο γνώσης και δράσης.
Συντελεστές
Αφήγηση: Γιώργος Μιχαλακόπουλος, Σοφία Ρούμπου, Θανάσης Κουρλαμπάς, Θεοδώρα Σιάρκου, Μαρία Καβουκίδη, Κώστας Κουκουλίνης και η μικρή Σοφούλα
Παραγωγή: Telefilm
Σκηνοθετική επιμέλεια: Νίκος Καβουκίδης
Πρωτότυπη μουσική: Κώστας Κουκουλίνης
Μοντάζ: Νίκος Καβουκίδης, Γιάννης Τσιολάκης
Σχεδιασμός ήχου: Γιάννης Τσιολάκης, Βάλια Τσέρου
Μιξάζ: Κώστας Βαρυπομπιώτης
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 3/11/2017 και Studio

***
Λευκή ρετροσπεκτίβα σε φόντο κόκκινο
Με αφορμή την επαναλειτουργία της Αλκυονίδας και του Studio
Μικρό οδοιπορικό μνήμης μέσα από σινεμά και γεγονότα που σημάδεψαν τα χρόνια μας
*
Παρουσιάσεις ταινιών από τον Μπ. Ζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.