Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης − Κάρλος Πουέμπλα: Ως τη νίκη Κομαντάντε
*
Κάρλος Πουέμπλα: Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ − Μετάφραση προσαρμοσμένη στη μελωδία − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ (53)

Τετάρτη, 4 Ιανουαρίου 2017

Αχτσιολόγηση των ασφαλισμένων (με περικοπές) και ΕΦΚΑριστίες στο κεφάλαιο (με παροχές)

−Πάντα Άχτσια, κορίτσι μου!
 *
*
Φιέστες για τον ΕΦΚΑ
Με τυμπανοκρουσίες και «ταρατατζούμ» συνοδεύτηκε, χτες, η παρουσίαση του νέου υπερ-Ταμείου, του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, η συγκρότηση του οποίου προβλέπεται από τον αντιασφαλιστικό νόμο 4387/2016.
Ο νέος ασφαλιστικός Οργανισμός, στον οποίο ενσωματώνονται εννιά φορείς της Κοινωνικής Ασφάλισης, θα καλύπτει πλέον 4,2 εκατ. ασφαλισμένους και 2,6 εκατ. συνταξιούχους.
Το υπερ-Ταμείο ξεκινάει τη λειτουργία του με έλλειμμα της τάξης των 1,049 δισ. ευρώ.
Το ταμειακό του έλλειμμα είναι σχεδόν τριπλάσιο και φτάνει τα 2,9 δισ. ευρώ, αλλά στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ, που δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβρη, προβλεπόταν επιπλέον χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και το ΑΚΑΓΕ.
  • Σε κάθε περίπτωση, ο ελλειμματικός προϋπολογισμός από τον πρώτο χρόνο είναι η πιο επικίνδυνη «προίκα» για το νέο Ταμείο, καθώς προσφέρει το άλλοθι που αναζητούν κυβέρνηση, εργοδότες και κουαρτέτο για να στηρίξουν προπαγανδιστικά το σχέδιο για παραπέρα περικοπές στις συντάξεις και ανατροπές συνολικά στο σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης.
Από αυτήν την άποψη, δεν είναι τυχαία η συζήτηση που ξανάνοιξε με τη δεύτερη «αξιολόγηση» (στην πραγματικότητα δεν «έκλεισε» ποτέ...) για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στην κατεύθυνση των περικοπών στις δαπάνες και της αύξησης των εισφορών, προκειμένου να «εξυγιανθούν» τα οικονομικά του συστήματος και να απορροφά μικρότερο ποσοστό κρατικής στήριξης επί του ΑΕΠ.
Στο πνεύμα αυτής της συζήτησης, η οποία, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να τη χρεώσει αποκλειστικά στο ΔΝΤ, «σηκώνεται» και από την ΕΕ, αλλά και το εγχώριο κεφάλαιο (π.χ. με τοποθετήσεις του ΣΕΒ), άνοιξε για τα καλά το θέμα της περικοπής της «προσωπικής διαφοράς», που προκύπτει από τον επανυπολογισμό των ήδη αποδιδόμενων συντάξεων και σύμφωνα με την κυβέρνηση θα συνεχίσει να καταβάλλεται.
  • Όπως όλα δείχνουν, όμως, η παραπέρα μείωση των σημερινών συντάξεων θα είναι από τα πρώτα επόμενα μέτρα.
Αυτό επιβεβαίωσε, άλλωστε, και η κυβέρνηση, με την επιστολή Τσακαλώτου στον ESM και την Ευρωζώνη, όπου οι συντάξεις προσδιορίζονται ως το πεδίο ενεργοποίησης του «κόφτη», σε περίπτωση αποκλίσεων από τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους.
Ξεκάθαρος στόχος τους είναι
  • να μειώσουν τη συμμετοχή του κράτους στο σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης,
  • να μετατρέψουν τη λειτουργία του σε ατομική υπόθεση του κάθε ασφαλισμένου.
Η πορεία της κρατικής χρηματοδότησης στο σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης, τα τελευταία μόνο χρόνια, δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες:
  • Από 10,342 δισ. ευρώ που ήταν το 2015, περιορίστηκε στα 9,126 δισ. ευρώ το 2016, ενώ για τον ΕΦΚΑ έχουν προϋπολογιστεί μόλις 8,376 δισ. ευρώ για το 2017 (μείωση 750 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2016).
Αυτά είναι τα πραγματικά ζητήματα που κρύβονται πίσω από τις χτεσινές φιέστες για την παρουσίαση του ΕΦΚΑ.
Και αυτή η οδυνηρή για τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους πραγματικότητα δεν εξωραΐζεται, πολύ περισσότερο δεν αντιστρέφεται με τις εξαγγελίες του υπουργείου Εργασίας ότι στο εξής οι νέες συντάξεις θα αποδίδονται σε εύλογο χρόνο, λόγω της μηχανοργάνωσης του συστήματος, όταν με το νέο τρόπο υπολογισμού τους θα είναι μέχρι και κατά 40% μικρότερες από αυτές που απέδιδε το σύστημα έως τώρα!
Χώρια που μπροστά τους έχουν βαρυχειμωνιά διαρκείας, από την εφαρμογή άλλων διατάξεων του νόμου 4387/2016, που ψήφισε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και προβλέπει
  • περικοπές στις συντάξεις και αυξήσεις στις εισφορές ύψους 8,2 δισ. την τετραετία 2016 - 2019,
  • με τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες να παίρνουν αυτές τις μέρες την πρώτη κρυάδα από την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των ασφαλιστικών τους εισφορών...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.