Συμπληρώνουν τα αντιλαϊκά μέτρα - Επιστολή προς τους «θεσμούς» ετοιμάζει ο υπουργός Οικονομικών
Σάββατο 21/01/2017 - 11:02
Τη νέα πρόταση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, προκειμένου να επανεκκινήσει η «αξιολόγηση» με την επάνοδο των υψηλόβαθμων κλιμακίων του κουαρτέτου στην Αθήνα, καταθέτει τις αμέσως επόμενες μέρες - σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές - ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Με βάση τους στόχους για τα «πρωτογενή πλεονάσματα», η συγκυβέρνηση και οι «θεσμοί» του κουαρτέτου συζητούν τα αντιλαϊκά «πακέτα» της επόμενης φάσης, προκειμένου, όπως λένε, να επέλθει η «βιώσιμη» ανάκαμψη.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σάββατο 21/01/2017 - 15:02 - Ενημέρωση: Σάββατο 21/01/2017 - 15:57
Σε σχόλιο του για τα άρθρα του πρωθυπουργού και του προέδρου της ΝΔ στο Economist που δημοσιεύτηκαν σήμερα, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σημειώνει:
«Τα άρθρα των Τσίπρα - Μητσοτάκη στο Economist είναι ενδεικτικά της στρατηγικής ταύτισης ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, αλλά και της μεταξύ τους αντιπαράθεσης για το ποιος μπορεί να υλοποιήσει πιο αποτελεσματικά την αντιλαϊκή πολιτική των αναδιαρθρώσεων και κατευθύνσεων της ΕΕ, προς όφελος της καπιταλιστικής ανάκαμψης και κερδοφορίας. Ο μεν Τσίπρας διαφημίζει την ικανότητά του στην εξαπάτηση, ο δε Μητσοτάκης την προσήλωσή του στους στόχους του κεφαλαίου.
Για το λαό είναι μια ακόμη απόδειξη της ανάγκης να γυρίσει την πλάτη και στους δύο και να συμπορευτεί με το ΚΚΕ, που είναι ο μοναδικός πραγματικός αντίπαλος της σημερινής αντιλαϊκής πολιτικής.»
Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα κυβερνητική πρόταση θα παίρνει υπόψη της και τις προτάσεις που έχει προβάλλει η πλευρά του ΔΝΤ, προκειμένου αυτό να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις.
Πέρα από τις κυβερνητικές «διαψεύσεις», στο αντιλαϊκό τραπέζι βρίσκεται η αναβάθμιση και η χρονική επέκταση του δημοσιονομικού «κόφτη» και για την περίοδο μετά το 2018, το αφορολόγητο όριο, οι νέες «παρεμβάσεις» στο ΦΠΑ, επιπλέον περικοπές στην Πρόνοια κ.ά.
Ταυτόχρονα και συνδυασμό με τα αντιλαϊκά μέτρα που θα εφαρμόζονται σε μόνιμη βάση από το 2018, η επιστολή του Ευ. Τσακαλώτου αναμένεται να περιέχει και την πρόταση για τις «μεσοπρόθεσμες» ρυθμίσεις για την «ελάφρυνση» του κρατικού χρέους.
Χτες Παρασκευή, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Kρ. Λαγκάρντ, και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, συναντήθηκαν στο Νταβός, σύμφωνα με γραπτή δήλωση του εκπροσώπου του Ταμείου Τζέρι Ράις, που αναμεταδίδει το «Bloomberg». Σε αυτήν αναφέρεται ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών καλωσόρισε τις «διαβεβαιώσεις του ΔΝΤ ότι το Ταμείο θα παραμείνει πλήρως ενεργό» στις συζητήσεις για την Ελλάδα, «με στόχο να επιτευχθεί γρήγορα συμφωνία για ένα πρόγραμμα που θα μπορεί να στηριχθεί με τη χρήση πόρων του Ταμείου».
Να υπενθυμίσουμε ότι η πλήρης συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο μνημόνιο, και μέσω νέας δανεικής σύμβασης με το ελληνικό κράτος, έχει ως προϋπόθεση την υπογραφή ενός ακόμη «Μνημονίου Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής», όπως ακριβώς συνέβη και με τα δύο προηγούμενα μνημόνια.
Πιέζει για «μεταρρυθμίσεις» ο ΣΕΒ
Προς την κατεύθυνση να κλείσει άμεσα η «αξιολόγηση», «σπρώχνει» και ο ΣΕΒ. Ο πρόεδρός του, Θ. Φέσσας, μιλώντας σε επιχειρηματική εκδήλωση που διοργανώθηκε στην κατοικία της Βρετανίδας πρέσβειρας στην Αθήνα, υπογράμμισε ότι «χωρίς σαφείς στόχους, μέσα και αποτελέσματα, δεν μπορούμε ούτε να σχεδιάσουμε, ούτε να αξιολογήσουμε την όποια πρόοδο της οικονομίας». Σύμφωνα με τον ίδιο, «τα περιθώρια νέων καθυστερήσεων έχουν εξαντληθεί και κάθε νέα μέρα επιβαρύνει τα μακροοικονομικά σενάρια, εγκλωβίζει την οικονομία στην αβεβαιότητα, ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία και δυσχεραίνει τις δυνατότητες αντιστροφής της αποεπένδυσης».
Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΣΕΒ ομολογεί ουσιαστικά πως η ανάκαμψη δεν θα μπορέσει να προχωρήσει ούτε «ρούπι» χωρίς την αποφασιστική κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής.
Την ίδια ώρα, έκθεση του ομίλου της «Alpha Bank», που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή 20 Γενάρη, εστιάζει στη διαχείριση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, ζήτημα που με τη σειρά του αποτελεί όχημα για την παραπέρα απαξίωση κεφαλαίου, με το ξεσκαρτάρισμα του επιχειρηματικού πεδίου και τη μεγαλύτερη συγκέντρωση της πίτας και των κερδών.
Σύμφωνα με την έκθεση, «η εισαγωγή των απαιτούμενων νομοθετικών παρεμβάσεων που συνδέονται με τη δεύτερη αξιολόγηση για την αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (μεταξύ άλλων διασαφήνιση του καθεστώτος αναδιαρθρώσεως δανείων με την εισαγωγή νέων εργαλείων, υιοθέτηση φορολογικών κινήτρων, οριστικοποίηση κανόνων για εξωδικαστικούς συμβιβασμούς) θα οδηγήσει σε μία αναδιάταξη του επιχειρηματικού χάρτη της χώρας, που αφενός θα προσελκύσει νέους επενδυτές και αφετέρου θα εξυγιάνει, όπου αυτό είναι εφικτό, αρκετές επιχειρήσεις, ώστε να σχεδιάσουν εκ νέου την επιχειρηματική τους στρατηγική».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.