Παπαδημητρίου (όχι ο Μπάμπης, αλλά το ίδιο κάνει): «Το αφορολόγητο και άλλα (πράγματα) διαπραγματεύονται» |
Λίστα με πρόσθετα μέτρα και διαβεβαιώσεις για μετά το 2018
Δευτέρα 23/01/2017 - 11:02 - Ενημέρωση: Δευτέρα 23/01/2017 - 12:30
Με λίστα περιγραφής συγκεκριμένων μέτρων για μετά το 2018 συνοδεύεται η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την επιτάχυνση των συζητήσεων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, αλλά και για τους δημοσιονομικούς στόχους μετά τη λήξη του τρίτου μνημονίου.
Μέχρι και την Πέμπτη 26 Γενάρη, οπότε συνεδριάζει το Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα επιδιώξει οι «θεσμοί» να καταγράψουν πρόοδο τόσο για τα μέτρα που αφορούν τη δεύτερη αξιολόγηση, όπως είναι τα Εργασιακά και τα Δημοσιονομικά, έως το 2018, αλλά και για τα πρόσθετα μέτρα που απαιτούνται από τους δανειστές ως εγγύηση για την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5% του ΑΕΠ και μετά το 2018.
Οι πληροφορίες και τα δημοσιεύματα επικεντρώνουν σε μια επιστολή του υπουργού προς τους ομολόγους του για την επιτάχυνση των συζητήσεων που ήδη έχει σταλεί. Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών για τις 26 Γενάρη προσδοκά «να καταγραφεί πρόοδος στο Eurogroup» και φαίνεται πως η συνεδρίαση-κλειδί είναι αυτή που θα γίνει στο τέλος Φλεβάρη.
Το υπουργείο Οικονομικών για την επιστολή Τσακαλώτου διαρρέει πως η κυβέρνηση, μέσω της επιστολής, ενημέρωσε τους Θεσμούς ότι θα προσέλθει στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου με συγκεκριμένες θέσεις σ' όλα τα εκκρεμή ζητήματα.
Νέα μέτρα ενόψει...
Σε κάθε περίπτωση ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, με συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής»,
επιβεβαιώνει πως η κυβέρνηση έχει μπει σε συζήτηση για «τις μεταρρυθμίσεις, τους δημοσιονομικούς στόχους εντός προγράμματος, αλλά και τους δημοσιονομικούς στόχους μετά από το πρόγραμμα. Το πώς θα διασφαλιστεί η επίτευξή τους. Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος». Ξεκαθαρίζει επίσης πως «είμαστε διατεθειμένοι να περιγράψουμε κάποιες κατηγορίες μέτρων τα οποία κατά την άποψη των δανειστών ενδεχομένως να χρειαστούν μετά το τέλος του προγράμματος». Τα πρόσθετα μέτρα είναι δεδομένα και η κυβέρνηση προσπαθεί κρυφτεί πίσω από το επιχείρημα πως «είναι απίθανο να χρειαστούν» και πως «δεν πρόκειται να νομοθετήσει τώρα μέτρα για το 2019 και μετά», δηλαδή δεν θα τα ψηφίσει η ίδια προκαταβολικά αλλά θα τα περιγράψει.
Αφορολόγητο, κόφτης και ΦΠΑ
Αυτές οι λεπτές επικοινωνιακές γραμμές προκαλούν και παρατράγουδα στην κυβέρνηση καθώς ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου προσπαθεί από το βράδυ της Κυριακής να μαζέψει τη δήλωσή του από τα Τρίκαλα πως «το αφορολόγητο και άλλα διαπραγματεύονται, όπως ξέρετε προσπαθούμε να κρατήσουμε αυτό που υπάρχει τώρα, αν θα μπορέσουμε να το κρατήσουμε αυτό δεν το ξέρω».
Μετά το θόρυβο που προκλήθηκε, ο Δ. Παπαδημητρίου τα είπε διαφορετικά πως
«δεν υπάρχει καμία απόφαση της κυβέρνησης, ούτε είναι στις προθέσεις της, για μείωση του αφορολόγητου. Η διαπραγμάτευση για τους δημοσιονομικούς στόχους της επόμενης περιόδου, μετά το 2018, συνεχίζεται και η κυβέρνηση δεν αποδέχεται την ψήφιση οιουδήποτε μέτρο μετά το 2018».
Το συμπέρασμα είναι πως και το αφορολόγητο είναι υπό συζήτηση και συγκεκριμενοποίηση για μετά το 2018 αλλά όχι με ψήφισή του εκ των προτέρων, όπως τουλάχιστον ελπίζει η κυβέρνηση. Επιπλέον η κυβέρνηση έχει αποδεχτεί την επέκταση του δημοσιονομικού «κόφτη» και για μετά το 2018 και για ένα χρόνο σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.
Οι πληροφορίες επιμένουν ότι στο τραπέζι είναι και η αύξηση του μεσαίου συντελεστή του ΦΠΑ από το 13% στο 14% και απομένει να φανεί πόσο και ποια ακόμα μέτρα συζητά ήδη η κυβέρνηση με ΕΕ και ΔΝΤ.
Αντάλλαγμα η διευκόλυνση των επιχειρηματικών ομίλων
Η κυβέρνηση, ακολουθώντας την πεπατημένη επικοινωνιακή γραμμή των ανταλλαγμάτων και της ζυγαριάς, έχει ήδη αρχίσει να ζυμώνει την ιδέα της αποδοχής των πρόσθετων μέτρων. Σαν ανταλλάγματα η κυβέρνηση εμφανίζει τις διευκολύνσεις του κεφαλαίου όπως η συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων ρυθμίσεων για το ελληνικό χρέος, την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΕ και την αποδοχή της πρότασής της για 2,5% συν 1% πρωτογενή πλεονάσματα στο όνομα της ανάπτυξης.
Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαιώνει τους επιχειρηματικούς ομίλους ότι
«κανένας δεν θέλει να ξαναδεί την αναβίωση του 2015. Γι' αυτό και εμείς πιέζουμε για μια γρήγορη συμφωνία, για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, προκειμένου να μην επιστρέψει η αβεβαιότητα και θέσει σε κίνδυνο την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάκαμψη και τη δυνατότητά της να σταθεί στα πόδια της».
Ο στόχος της ανάκαμψης της κερδοφορίας είναι ο οδηγός των επιλογών της κυβέρνησης και για αυτό συζητά πώς θα φορτωθεί πρόσθετα βάρη ο λαός έτσι ώστε με τις ρυθμίσεις για το χρέος και την ποσοτική χαλάρωση να βελτιωθεί η ρευστότητα των επιχειρηματικών ομίλων και να εξοικονομηθούν κονδύλια από τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα κατευθυνθούν στις επιχειρήσεις
«για να ελαφρυνθεί το βάρος στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δεδομένου και του γεγονότος ότι ο Β. Σόιμπλε θεωρεί ότι το μεγάλο πρόβλημα για την Ελλάδα δεν είναι το χρέος αλλά η ανταγωνιστικότητα», όπως δηλώνει ο Ευ. Τσακαλώτος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.