Δημοσίευση: Δευ, 04/05/2015 - 10:06
Σε μια «συνολική συμφωνία» με τους εταίρους της προσανατολίζεται πλέον η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αντί για μια «ενδιάμεση συμφωνία», εν μέσω διαρροών που στρώνουν το έδαφος για μέτρα ιδιαίτερης σκληρότητας.
ΚΚΕ: Σχόλιο για τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης
Σε σχόλιο για τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:
«Το κρίσιμο ζήτημα για το λαό δεν είναι το είδος της συμφωνίας της κυβέρνησης με την ΕΕ και το ΔΝΤ -ενδιάμεση ή τελική- αλλά οι όροι που θα τη συνοδεύουν και που, όπως όλα δείχνουν, θα περιέχουν παλιά και νέα αντιλαϊκά μέτρα».
Αυτή η «συμφωνία πακέτο» θα προβλέπει την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ), αλλά και την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του ελληνικού κράτους μέχρι το 2016. Επί της ουσίας θα θέσει τις βάσεις για το νέο μνημόνιο, άσχετα από το πώς θα ονομαστεί.
- Σε επικοινωνιακό επίπεδο η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να αμβλύνει τις εντυπώσεις από τα αντιλαϊκά μέτρα που θα περιλαμβάνει η «συνολική συμφωνία», συνδέοντάς την με τη μείωση του κρατικού χρέους. Ωστόσο, το θέμα του κρατικού χρέους δεν αφορά τα λαϊκά συμφέροντα, αλλά την προσπάθεια να «απελευθερωθούν» χρήματα για τους εγχώριους μονοπωλιακούς ομίλους.
Από σήμερα μέχρι την Τετάρτη θα συνεχιστούν στις Βρυξέλλες οι συζητήσεις του «Brussels Group»
Η κυβέρνηση αναμένει ότι στη θέση της «ενδιάμεσης συμφωνίας», το επόμενο Eurogroup θα καταγράψει την «πρόοδο» που έχει επιτευχθεί στο «Brussels Group», προκειμένου η ΕΚΤ να επιτρέψει τη χρηματοδότηση του ελληνικού κράτους.
Η «πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης» συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα το βράδυ της Κυριακής και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές
διαπίστωσε ότι «στις διαπραγματεύσεις στο Brussels Group υπήρξαν πολύ σημαντικά βήματα που φέρνουν πιο κοντά τη συμφωνία». Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι «στόχος όλων των πλευρών είναι μέσα στο Μάιο να υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο του Brussels Group».
Η κυβέρνηση υποστηρίζει επίσης ότι
«η διαδικασία προς τη συνολική συμφωνία θα έχει και ενδιάμεσα βήματα. Ένα σημαντικό, εξ αυτών, θα είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του επόμενου γύρου του Brussels Group την Τετάρτη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναγνώριση και από το Eurogroup της σημαντικής προόδου που έχει επιτευχθεί».
Την ίδια ώρα, διαρροές για τις αξιώσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στα Εργασιακά και το Ασφαλιστικό προετοιμάζουν την εφαρμογή επώδυνων μέτρων και τη διατήρηση όλου του αντεργατικού και αντιασφαλιστικού πλαισίου.
- μεγαλύτερη «απελευθέρωση» των ομαδικών απολύσεων,
- να διατηρηθεί η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων,
- να παραμείνει σε ισχύ η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις, καθώς και
- να μη γίνει επαναφορά της 13ης σύνταξης.
Ο υπουργός Εργασίας Π. Σκουρλέτης δήλωσε στο «Mega» ότι
«ο χρόνος της ενδιάμεσης συμφωνίας έχει εξαντληθεί, άρα πρέπει να κάνουμε μια συνολική συζήτηση». Πρόσθεσε ότι «πρέπει να πάμε στη διαπραγμάτευση για την τελική συμφωνία βάζοντας και επισήμως στο τραπέζι το θέμα του χρέους, αλλά θα πρέπει να γίνουν τώρα κάποια βήματα για να αντιμετωπιστεί το θέμα της ρευστότητας».
Ο Π. Σκουρλέτης δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα εφαρμόσει κανένα μέτρο που να μεταφράζεται σε μείωση των συντάξεων και θα επαναφέρει τις συλλογικές συμβάσεις.
Πάντως τις προηγούμενες μέρες πληροφορίες ανέφεραν ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συζητάει
- για περικοπές στις υψηλότερες επικουρικές συντάξεις,
- για χρονική μετάθεση της επαναφοράς της 13ης σύνταξης, ενώ
- για τις συλλογικές συμβάσεις υποστηρίζει ότι η αποκατάστασή τους «δεν έχει δημοσιονομικό κόστος, έχει όμως αντίκτυπο στον ιδιωτικό τομέα», θέση που καλλιεργεί το έδαφος για να παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.