Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Παρασκευή 15 Μαρτίου 2024

Θεατρικό STUDIO - Πράβδα: Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΗΣ ΖΑΚΥΘΟΣ του Διονυσίου Σολωμού από τη Θεατρική Σκηνή του ΔΗΜΟΥ ΑΒΔΕΛΙΩΔΗ για μία μόνο παράσταση (16 Μαρ. 2024, 20:00)

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΔΗΜΟΥ ΑΒΔΕΛΙΩΔΗ στο STUDIO new star art cinema

Χάριν ενθουσιασμού και γνήσιας συγκίνησης

Διονυσίου Σολωμού: Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΗΣ ΖΑΚΥΘΟΣ

Δραματουργία, Σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης

Ερμηνεύει: Κατερίνα Γκατζόγια

*

Για μία μόνο παράσταση

ΣΑΒΒΑΤΟ 16 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024 στις 20:00

στο STUDIO new star art cinema

Σταυροπούλου 33 και Σπάρτης, Αθήνα 112 52

*

Το έργο γράφτηκε με αφορμή το συναίσθημα φόβου και δειλίας που κυρίεψε τον Σολωμό, όταν είδε μια δύσμορφη, εμπαθή Γυναίκα του νησιού, να εξυβρίζει με μανία τις γυναίκες που έχουν έρθει από το πολιορκημένο Μεσολόγγι, ζητώντας βοήθεια για τους έγκλειστους.

Το ότι δεν μπόρεσε να υπερασπισθεί επί τόπου αυτές τις Μεσολογγίτισσες, προκάλεσε στον Ποιητή ενοχή και έγινε η αιτία να θέλει να κατανοήσει τη δύναμη της κακότητας αυτής της Γυναίκας, θεωρώντας την ενσάρκωση του «Κακού».

Ποιητική Αδεία «δανείζεται» το προσωπείο του Αγίου Διονυσίου του ιερομόναχου –ιστορικό πρόσωπο που έζησε 172 χρόνια - για να κοιτάξει άφοβα το «Κακό».

Κοιτάζοντας ο Σολωμός με τα μάτια ενός Αγίου, απελευθερώνει το πνεύμα του, και παρακολουθώντας τις τελευταίες δραματικές στιγμές της Γυναίκας, προσεύχεται ταπεινά για κείνη.

Κατανοεί πως η Γυναίκα, που φοβόταν σαν υπόσταση του «Κακού», δεν είχε δύναμη, αλλά ζούσε μέσα στην αγωνία και τη σύγχυση.

 Συνειδητοποιεί έτσι πως έγινε ο ίδιος φορέας του Κακού, επειδή ο νους του καταλήφθηκε από τις τρομακτικές φωνές της δυστυχούς Γυναίκας, και έχασε την ελευθερία της βούλησής του.

Δεν πρέπει να αφήνουμε το Πνεύμα μας να υποδουλώνεται στα φοβικά και ασταθή συναισθήματά μας , φαίνεται να δηλώνει έμμεσα ο Σολωμός, αλλά να εμπιστευόμαστε την σταθερή αλήθεια που κατοικεί στη συνείδησή μας, για να μπορούμε να αντιπαρερχόμαστε οποιονδήποτε φόβο.

 

Δραματουργία / Διδασκαλία Ερμηνείας /Σκηνική Όψη / Σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης

Ερμηνεύει η Κατερίνα Γκατζόγια

Μουσική: Βαγγέλης Γιαννάκης

Κοστούμι, Φτερά Αγγέλου: Αριστείδης Πατσόγλου

Βοηθός Σκηνοθέτη: Στεφανία Βλάχου

Graphic Design: Tasos Grønn 

Διάρκεια παράστασης: 70’

*

ΕΓΡΑΨΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

«Ο Δ. Αβδελιώδης συμπύκνωσε όλα τα πρόσωπα σε ένα μόνο, δαιμονικό και αγγελικό, χαρίζοντάς του τρομερή ένταση, δύναμη και ορμή. Σε μια μετωπική διδασκαλία, πρόσωπο με πρόσωπο, σαν σπουδή σε κόκκινο, σπουδαίου μεταβυζαντινού τεχνίτη.

Με ένσαρκο λόγο σωματοποιημένο, αποκαλυπτικό, με κυρίαρχη την εκλεκτή και γεμάτη νόημα ερμηνεία της Κατερίνας Γκατζόγια.»

Λέανδρος Πολενάκης, Κριτικός  θεάτρου Διδάκτωρ Παντείου Παν/στημίου

“Η προσφορά του Δήμου Αβδελιώδη στο θέατρο είναι τεράστια. Με το έργο του αυτό γίνεται και εξαιρετικά επίκαιρος. Η ηθοποιός Κατερίνα Γκατζόγια είναι συγκλονιστική. Αν «ηθοποιός σημαίνει φώς», όπως μας βεβαίωνε ο Χατζιδάκις ο ηθοποιός σημαίνει φως, κι αν ακόμα ηθοποιός σημαίνει φωνή, η Γκατζόγια τα έχει και τα δύο.” Με διδασκαλία Αβδελιώδη.”

Νικήτας Χιωτίνης, Καθηγητής Παν/στημίου Αρχιτεκτονικής – Φιλοσοφίας

«Το βαθύ θεολογικό, μεταφυσικό πλέγμα εξυφαίνεται μυσταγωγικά από τον σκηνοθέτη Δήμο Αβδελιώδη, ο οποίος με τα λιτά, μα επιβλητικά του στοιχεία, μας μεταφέρει στο επίκεντρο της ιστορίας. Η Κατερίνα Γκατζόγια καταφέρνει, ως ιέρεια επί σκηνής, να μεταφέρει το πνεύμα της Γυναίκας της Ζάκυθος και να εξαγνίσει το νου από την άβυσσο της ψυχικής οδύνης. Γιατί μόνο το Φως καθαίρει την ψυχή.»

 Χρύσα Νικολάκη, Κριτικός θεάτρου – Λογοτεχνίας

 *

Προπώληση Εισιτηρίων: ticketservices.gr

Μια αποκλειστική συνεργασία του σπουδαίου δημιουργού με τον ιστορικό κινηματογράφο τέχνης STUDIO new star art cinema, όπου θα ανέβουν όλες οι θεατρικές δημιουργίες του,  αλλά και νέες παραγωγές.

 

...Η τέχνη, από τη γέννησή της εδώ στην Ελλάδα, υπόσχεται μια υψηλή πνευματική τέρψη. 

Τα άλυτα ζητήματα του ανθρώπου και της πραγματικότητας τίθενται σε μια λογική τάξη, γίνονται διάφανα.

 Αρθρώνεται ένας λόγος που καταλήγει στην κατανόηση μιας αλήθειας. Ο θεατής, εν ηρεμία,  οδηγείται από το φόβο και τη σύγχυση στην κάθαρση και τη λύτρωση.

Δεν είναι μάθημα, δεν είναι προπαγάνδα,  είναι ένα σκηνικό γεγονός με τέτοιο τρόπο φτιαγμένο από το συγγραφέα ώστε να παρέχει  πνευματικές ηδονές, βαθιές συγκινήσεις, να προκαλεί ανατριχίλα.

Ανατριχιάζει κανείς επειδή διακυβεύονται τα ανθρώπινα ιδανικά... "

Με αυτά τα λόγια ο Δήμος Αβδελιώδης μάς οδηγεί στον κόσμο του, έναν μοναδικό κόσμο που θα μας ταξιδέψει και θα μας διδάξει.

*

Σας ενημερώνουμε, επίσης:

ΣΑΒΒΑΤΟ 6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ - 20:00 - ΑΛΙΚΗ ΚΑΓΙΑΛΟΓΛΟΥ - Η ΘΑΛΑΣΣΙΝΗ ΩΔΗ του FERNADO PESSOA & TA FADOS ΤΗΣ ΕΦΗΒΕΙΑΣ ΜΟΥ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ - 21:00 - Η ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ του ΠΛΑΤΩΝΑ (στην αρχαία ελληνική με υπέρτιτλους αγγλικούς κι ελληνικούς)

ΣΑΒΒΑΤΟ 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ -  20:00 - Η ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ - ΠΛΑΤΩΝΑΣ (στην αρχαία ελληνική με υπέρτιτλους αγγλικούς κι ελληνικούς)

Μ. ΔΕΥΤΕΡΑ 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ - 20:00 - ΟΝΕΙΡΟ ΣΤΟ ΚΥΜΑ / ΕΡΩΣ-ΗΡΩΣ του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

*

Official Site New Star Art Cinema

https://www.newstarartcinema.gr/

Studio new star art cinema

Φίλοι του Studio

Στούντιο New Star Art Cinema

New Star Art Cinema

New Star Art Cinema

ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ 33 & ΣΠΑΡΤΗΣ

ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

Τηλ: 210-8640054, 210-8220008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.