Η φωτογραφία είναι της Tina Modotti. Δεν κρύβω πως μ’ ερεθίζει η ζωή και το φωτογραφικό της έργο.
Για την αισθητική της καθιερώθηκε ως μια από τις πιο σπουδαίες φυσιογνωμίες στο χώρο της φωτογραφίας του μοντερνισμού.
Αν και γεννημένη στην Ιταλία (Udine, Friuli), εντούτοις έζησε μικρό διάστημα.
Υπήρξε από τις μορφές της τέχνης και της πολιτικής του 20ού αιώνα.
Κινήθηκε στους καλλιτεχνικούς κύκλους του Μεξικού μαζί με την Φρίντα Κάλο και τον Ντιέγκο Ριβέρα.
Μέρος μιας ζωντανής σκηνής λογίων, καλλιτεχνών και πολιτικών ακτιβιστών στην Πόλη του Μεξικού τη δεκαετία του 1920, η Modotti κυκλοφόρησε τις φωτογραφίες της διεθνώς σε αριστερά περιοδικά και εφημερίδες.
Έχοντας προσχωρήσει στο Κομμουνιστικό Κόμμα το 1927, εξέφρασε και αποτύπωσε την αισθητική της σε παραστάσεις/εικόνες που «μιλούν» για τις δυνατότητες της εργατικής εξουσίας.
Η φωτογραφία της για τη γραφομηχανή του μεγάλου Κουβανού επαναστάτη Julio Antonio Mella την οδήγησαν στην εξορία της από το Μεξικό το 1930.
Να σημειώσω πως η Modotti ήταν στο πλευρό του Mella όταν δολοφονήθηκε (πυροβολήθηκε) σε δρόμο της Πόλης του Μεξικού από φασίστες.
Η Modotti τελικά εγκαταστάθηκε στη Μόσχα, όπου εντάχθηκε στο Σοβιετικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Εγκατέλειψε εντελώς τη φωτογραφία το 1931 για να αφοσιωθεί στην πολιτική δουλειά. Πέθανε το 1942.
Φωτό 1: Tina Modotti. Man with log, 1928: Μποτίλια Στον Άνεμο
Φωτό 2: Αγρότες, 1926. Φωτό 3: ?. Φωτό 4: Αγροτική διαδήλωση, Μεξικό, 1928. Φωτό 5: Η Γραφομηχανή του Μέγια, Μεξικό 1928. Το κείμενο που διακρίνεται είναι γραμμένο από τον Τρότσκυ. Φωτό 6: Σφυροδρέπανο, 1927.
Περισσότερες φωτό της Τίνας: https://www.modernamuseet.se και https://www.phillips.com και https://www.artnet.com και https://www.meisterdrucke.es
Βλέπε επίσης από Μποτίλια για Τίνα - Μέγια και το Οπλοστάσιο του Διέγο Ριβέρα
_____
Ο Κώστας Γουλιάμος είναι τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, πρώην πρύτανης Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, ποιητής, συγγραφέας. Ήταν υποψήφιος βουλευτής με το ΚΚΕ (Μάιος – Ιούνιος 2023). Πρόσφατα τιμήθηκε με το Βραβείο “εξαιρετικής προσφοράς στη γενική εκπαίδευση”. (Βλ. από Μποτίλια)
________
* * *
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.