Κώστας Γουλιάμος
Οι τεράστιες κοινωνικές - οικονομικές ανισότητες στις ΗΠΑ και οι εκλογές του... Ιανού
(Δείτε το VIDEO κάτω)
Σήμερα στη δημόσια τηλεόραση, στο #ΡΙΚ #ΡΙΚSAT, κληθείς από τον εξαίρετο δημοσιογράφο Costas Constantinou να σχολιάσω τις αμερικανικές εκλογές —με φόντο τις δύο όψεις του ΙΑΝΟΥ (Μπάιντεν,Τράμπ) στη χθεσινή super Tuesday—, ανέλυσα τις τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες των ΗΠΑ, όπως και τα 400 τόσα νομοσχέδια περιοριστικής ψηφοφορίας που κατατέθηκαν μόνο το 2022 σε 39 πολιτείες (από τις 50).
Γιατί οι νόμοι, μέσω των οποίων αποκλείονται ή/και θεσπίζονται αυστηρότερα κριτήρια, με βάση λόγου χάρη την ταυτότητα των ψηφοφόρων, όχι μόνο είναι επικίνδυνοι αλλά αποδομούν και κάθε αστικό αφήγημα περί δημοκρατικών εκλογών.
Απλά, εντείνουν κι' εκτείνουν τον φονταμενταλισμό της καπιταλιστικής βαρβαρότητας που εφαρμόζουν συστηματικά το Δημοκρατικό και Ρεπουμπλικανικό κόμμα.
Παραθέτω πιο κάτω κοινωνικά και οικονομικά στοιχεία
#1. Φοιτητικό χρέος
Σε ένα άρθρο του 2022, το Forbes απαριθμεί τρομακτικά στατιστικά στοιχεία για το χρέος των φοιτητικών δανείων στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το συνολικό χρέος των φοιτητών είναι 1,75 τρισεκατομμύρια δολάρια σε ομοσπονδιακά και ιδιωτικά δάνεια. Κατά μέσο όρο, οι δανειολήπτες οφείλουν σχεδόν 29.000 δολάρια ο καθένας.
#2. Μισθολογική ανισότητα
Μια ανάλυση του Ινστιτούτου Οικονομικής Πολιτικής διαπίστωσε ότι από το 1979 έως το 2020, οι μισθοί για το κορυφαίο 1,0% αυξήθηκαν κατά 179,3%. Το κορυφαίο 0,1% σημείωσε ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη: 389,1%.
Για το κατώτερο 90%, οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 28,2%. Η ανισότητα έχει επιδεινωθεί.
Το χάσμα πλούτου ακολουθεί πολλές φυλετικές και κοινωνικοοικονομικές διαφορές. η διάμεση οικογένεια των Λευκών έχει 41 φορές περισσότερο πλούτο από τη διάμεση οικογένεια των Μαύρων και 22 φορές περισσότερο από τη διάμεση οικογένεια Λατίνων.
#3. Δικαιώματα ψήφου
Λόγω της επίδρασής της σε κάθε άλλο ζήτημα, η επίθεση στα δικαιώματα ψήφου είναι αναμφισβήτητα το πιο ανησυχητικό πρόβλημα στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το Brennan Centre For Justice παρακολουθεί τους περιορισμούς και από την 1η Ιανουαρίου έως τις 7 Δεκεμβρίου 2021, 19 πολιτείες ψήφισαν 34 νόμους που περιορίζουν την πρόσβαση στην ψήφο. Οι Ρεπουμπλικάνοι πάντα ήθελαν αυστηρότερους εκλογικούς νόμους, αλλά μετά τον Τζο Μπάιντεν κλιμάκωσαν τις επιθέσεις τους.
Το Κέντρο συνέχισε να παρακολουθεί τους νόμους, διαπιστώνοντας ότι από τις 4 Μαΐου 2022, τουλάχιστον 34 νομοσχέδια με περιοριστικές διατάξεις κινούνταν σε 11 νομοθετικά σώματα πολιτειών.
Για ολόκληρη τη νομοθετική σύνοδο του 2022, 39 πολιτείες εξέτασαν σχεδόν 400 νομοσχέδια περιοριστικής ψηφοφορίας.
Οι περιορισμοί περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη θέσπιση νέων ή/και αυστηρότερων νόμων για την ταυτότητα ψηφοφόρων και πολλά άλλα.
Αυτοί οι νόμοι αποδομούν το αφήγημα περί δημοκρατικών εκλογών. Ταυτόχρονα, αποδυναμώνουν την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων στα εκλογικά αποτελέσματα.
#4. Ρατσισμός
Ο ρατσισμός είναι ένα κοινωνικό ζήτημα στις Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Το καλοκαίρι του 2020, η χώρα είδε το μεγαλύτερο κίνημα διαμαρτυρίας για τα πολιτικά δικαιώματα από τη δεκαετία του 1960.
Οι απαγορεύσεις βιβλίων, είναι μια συνηθισμένη επίθεση, καθώς οι απαγορεύσεις στοχεύουν στην εκπαίδευση των παιδιών και στην κατανόησή τους για τη φυλή και τον ρατσισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο ρατσισμός παίρνει επίσης τη μορφή κραυγαλέα βίας.
#5. Απαγόρευση βιβλίων στα σχολεία
Τους τελευταίους μήνες, βιβλιοθηκονόμοι, δάσκαλοι και άλλοι παρακολουθούν με τρόμο την αύξηση των απαγορεύσεων βιβλίων σε ολόκληρη τη χώρα.
Για την πρώτη επίσημη καταμέτρηση βιβλίων που απαγορεύτηκαν, η #PEN #America συγκέντρωσε πάνω από 1.500 περιπτώσεις μεμονωμένων βιβλίων που απαγορεύτηκαν σε διάστημα εννέα μηνών. Απαγορεύσεις έχουν σημειωθεί σε 26 πολιτείες (από τις 50 στη χώρα) σε 86 σχολικές περιφέρειες.
#6. Πείνα και επισιτιστική ανασφάλεια
Σύμφωνα με το Feeding America,
• 34 εκατομμύρια αντιμετωπίζουν τακτικά την πείνα στις #ΗΠΑ
• 38 εκατομμύρια ζουν στη φτώχεια.
Για να θέσουμε αυτόν τον αριθμό σε προοπτική, εάν αυτός ο πληθυσμός ήταν χώρα στην Ευρώπη , θα ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος μετά την Ρωσία και τη Γερμανία και πάνω από την Γαλλία
➢ Το Κογκρέσο έχει επανειλημμένα μπλοκάρει την αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ παράλληλα προωθεί τις φορολογικές περικοπές που έχουν βοηθήσει να γίνουν οι 5 δισεκατομμυριούχοι των ΗΠΑ κατά 2,2 τρισεκατομμύρια δολάρια πλουσιότεροι από το 2017.
➢ Έχει υπολογισθεί πως αν οι 5 Αμερικανοί δισεκατομμυριούχοι συνεχίσουν αυτή την αύξηση, τότε ένας εξ αυτών μέσα στην επόμενη 10ετία θα είναι ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος. Αντίθετα, ένας εργαζόμενος με μέσο εισόδημα για να γίνει τρισεκατομμυριούχος θα πρέπει να περάσουν 16.795.432 χρόνια
➢ Το τρίτο τρίμηνο του 2023, το 66,6 % του συνολικού πλούτου στις Ηνωμένες Πολιτείες ανήκε στο 10%των μεγαλύτερων εισοδημάτων.
Αντίθετα, το 50% των χαμηλότερων εισοδημάτων κατείχε μόνο το 2,6%του συνολικού πλούτου.
➢ Οι Ηνωμένες Πολιτείες ηγούνται στην κατάταξη των χωρών με τις υψηλότερες στρατιωτικές δαπάνες το 2022, με 877 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ αφιερωμένα στον στρατό. Αυτό αποτελεί σχεδόν το 40% των συνολικών στρατιωτικών δαπανών παγκοσμίως.
PEW RESEARCH CENTER (2023) Τα 2/3 των Αμερικανών θεωρούν την οικονομική προσιτότητα της υγειονομικής περίθαλψης πολύ μεγάλο πρόβλημα για τη χώρα.
Washington Post The New York Times CNN United Nations UNESCO BBC
Μποτίλια Στον Άνεμο Οδηγητής Council of Europe
_____
Ο Κώστας Γουλιάμος είναι τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, πρώην πρύτανης Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, ποιητής, συγγραφέας. Ήταν υποψήφιος βουλευτής με το ΚΚΕ (Μάιος – Ιούνιος 2023). Πρόσφατα τιμήθηκε με το Βραβείο “εξαιρετικής προσφοράς στη γενική εκπαίδευση”. (Βλ. από Μποτίλια)
________
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.