Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Σάββατο 26 Αυγούστου 2023

Στοιχεία Εθνικού Αστεροσκοπείου: Με λιγότερες πυρκαγιές κάηκαν τριπλάσιες εκτάσεις! — Οι πυρκαγιές είναι λιγότερες, αλλά εξαιτίας της διαχρονικής πολιτικής διάλυσης της δασοπυρόσβεσης, της ανυπαρξίας ολοκληρωμένου αντιπυρικού σχεδιασμού και του «τρέξτε να σωθείτε»,... σβήνουν στη θάλασσα!

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Με λιγότερες πυρκαγιές κάηκαν τριπλάσιες εκτάσεις!

Σάββατο 26/08/2023 - 09:10

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που παρουσίασε την Παρασκευή η Πυρομετεωρολογική Ομάδα FLAME της μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), αναλύοντας τα δεδομένα του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για Δασικές Πυρκαγιές.

Ενδεικτικό είναι το στοιχείο, σύμφωνα με το οποίο, μόνο φέτος η αθροιστικά καμένη έκταση στην Ελλάδα, από την αρχή του έτους έως και την Πέμπτη 24/8, καταγράφει αύξηση 195%, την ώρα μάλιστα που ο αριθμός των μεγάλων δασικών πυρκαγιών (>300 στρέμματα) καταγράφει μείωση 52% σε σύγκριση με τον μέσο όρο των προηγούμενων χρόνων!

Με απλά λόγια, οι πυρκαγιές είναι λιγότερες, αλλά εξαιτίας της διαχρονικής πολιτικής διάλυσης της δασοπυρόσβεσης, της ανυπαρξίας ολοκληρωμένου αντιπυρικού σχεδιασμού και του «τρέξτε να σωθείτε»... σβήνουν στη θάλασσα!

Την ίδια περίοδο (από την αρχή του χρόνου ως τις 24/8):

  • Πάνω από 1.281.480 στρέμματα είχαν γίνει στάχτη, με την Ελλάδα να κατατάσσεται πρώτη μεταξύ 20 μεσογειακών χωρών.
  • Η έως τώρα καμένη έκταση υπολείπεται κατά 40.000 στρέμματα από την αρνητική επίδοση του 2021, με συνολικά 1,3 εκατ. καμένα στρέμματα. Ενώ επισημαίνεται πως πλέον είναι πιθανό το 2023 να αποτελέσει τη χειρότερη χρονιά των τελευταίων 17 ετών, με το 2007 (καταστροφικές πυρκαγιές σε Ηλεία και Αττική) να παραμένει πρώτο με 2,7 εκατ. στρέμματα καμένα.
  • Κατά μέσο όρο, 47.462 στρέμματα ήταν τα καμένα στρέμματα ανά δασική πυρκαγιά, μακράν υψηλότερο απ' όλες τις άλλες χώρες.
  • Η μέση καμένη έκταση ανά μεγάλη δασική πυρκαγιά στην Ελλάδα σημειώνει αύξηση 517% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μέσο όρο της περιόδου 2002 - 2022.
  • Καταγράφοντας 27 μεγάλες δασικές πυρκαγιές (>300 στρέμματα), η Ελλάδα κατατάσσεται έβδομη μεταξύ 20 μεσογειακών χωρών. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ισπανία με 340 δασικές πυρκαγιές κατά τη διάρκεια του 2023.
  • Η πυρκαγιά στον Εβρο υπολογίζεται ότι έχει κάψει περίπου το 1/5 όλου του εδάφους του νομού και το 45% της δασοκάλυψης (!), ενώ θεωρείται η μεγαλύτερη πυρκαγιά σε ευρωπαϊκό έδαφος την τελευταία 20ετία (βλέπε και σχετικό θέμα).

902 και Ριζοσπάστης, 26-27 Αυγούστου 2023

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.