Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Παρασκευή 4 Αυγούστου 2023

Κώστας Γουλιάμος: Εργασιακό & κοινωνικό ντάμπινγκ μέσω Ευρωπαϊκής Ένωσης — Άδωνις Γεωργιάδης: «Πάρα πολύ ωραίο» να μπορεί να επιλέξει ένας εργαζόμενος 16ωρη εργασία! — 16, 8, 8: Για την ακρίβεια 31 ώρες 56 λεπτά και 4 δευτερόλεπτα. Ο Άδωνις διευθετεί εκ νέου τον χρόνο περιστροφής της Γης!!

Κώστας Γουλιάμος: Εργασιακό & κοινωνικό ντάμπινγκ μέσω Ευρωπαϊκής Ένωσης

*

Ο Κώστας Γουλιάμος είναι τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, πρ. πρύτανης Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, ποιητής, συγγραφέας. Ήταν υποψήφιος βουλευτής με το ΚΚΕ (Μάιος – Ιούνιος 2023).

*

Έρχονται περισσότερες Θύελλες: Την 16ωρη εργασία την ημέρα θα προβλέπει νομοσχέδιο που ανακοίνωσε (τηλεοπτικά στον ΣΚΑΪ) ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης με βάση το «ευρωπαϊκό κεκτημένο» (βλ. κάτω).

Η κυβερνητική απόφαση εκπλήσσει μόνο όσους διέπονται από πολιτική αβελτηρία. Τους εκ πεποιθήσεως απολίτικους και όσους διακρίνονται για τις lifestyle επιδόσεις τους, διανθισμένες με κουλτούρα επιδεικτικής κατανάλωσης.

Όλοι/ες και όσοι/ες για διάφορους λόγους δεν αντιλαμβάνονται την ένταση της μεσαιωνικής εκμετάλλευσης, την οποία το αστικό κράτος και το πολιτικό/κομματικό του σύστημα αποκαλεί «ευρωπαϊκό κεκτημένο».

«Θεσπίζουμε τη δυνατότητα ενός εργαζόμενου να δουλεύει σε πολλαπλούς εργοδότες, δηλαδή μπορεί κάποιος εργαζόμενος να δουλεύει δύο 8ωρα σε δυο διαφορετικούς εργοδότες και να είναι αυτό απολύτως νόμιμο», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εργασίας! Και όταν απορημένη η παρουσιάστρια ρώτησε αν πρόκειται για δυο 8ωρα την ίδια ημέρα, άρα 16 ώρες την ημέρα, ο υπουργός απάντησε «αν το επιθυμεί ναι, δική του είναι η απόφαση όχι δική μου, από δω και μπρος θα του το επιτρέπουμε, σήμερα δεν γίνεται».

Στην «18η Μπρυμαίρ» ο Marx καταδεικνύει την ταξική φύση του δικαίου, όπου η ελευθερία του του λόγου, της οργάνωσης, της συγκέντρωσης, της εκπαίδευσης, της εργασίας, της θρησκείας κ.λπ. ενδύθηκαν μια συνταγματική στολή που τις έκανε άτρωτες.

Έτσι και στην εποχή ευρωενωσιακής στρατηγικής:

  • το διαβόητο «ευρωπαϊκό κεκτημένο», το οποίο τόσο συχνά παινεύουν όσοι επιχειρούν να κρύψουν την αιτία του κακού για τα δεινά του λαού, συνιστά βραδυφλεγή βόμβα για τους εργαζόμενους, για την υγεία τους και την ασφάλεια τους στους χώρους εργασίας.

Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής προβλέπεται η «ενισχυμένη οικονομική διακυβέρνηση», που επιβάλλει

  • διαρκείς μειώσεις μισθών και συντάξεων,
  • διάλυση των εργασιακών σχέσεων,
  • αντικατάσταση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας από ατομικές,
  • μεγαλύτερη αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης,

έτσι ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα, δηλαδή τα κέρδη των μονοπωλίων και της οικονομικής ολιγαρχίας.

Αξίζει πάντως να θυμηθούμε πως η ΝΔ συνεχίζει κι ενισχύει τις ευρωενωσιακές πολιτικές για την εργασία, οι οποίες κορυφώθηκαν τον Σεπτέμβρη του 2016 όταν υπερψηφίστηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, από το σύνολο σχεδόν των πολιτικών εκφραστών των μονοπωλίων και της αστικής διαχείρισης (σοσιαλδημοκράτες παλιάς και νέας κοπής, Λαϊκό Κόμμα, Φιλελεύθερους, Πράσινους και τους αντίστοιχους ευρωβουλευτές ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι), η έκθεση για το λεγόμενο «κοινωνικό και εργασιακό ντάμπινγκ στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

  • Η εν λόγω έκθεση αντιμετωπίζει την παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας και την καταπάτηση των εργατικών δικαιωμάτων —όσων έχουν απομείνει από την αντεργατική λαίλαπα— ως «στρέβλωση» του καπιταλιστικού ανταγωνισμού σε βάρος των δήθεν «καλών» επιχειρήσεων.

Γι' αυτό και χρησιμοποιεί τον όρο «ντάμπινγκ», που είναι καθιερωμένος να ορίζει επιθετικές οικονομικές πολιτικές μονοπωλιακών ομίλων απέναντι σε ανταγωνιστές τους.

  • Διόλου τυχαίο το γεγονός ότι και ο τότε πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, ένα σχεδόν χρόνο αργότερα στο Gothenburg (Νοέμβρης 2017) επικαλέστηκε —όπως και ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης— το «ευρωπαϊκό κεκτημένο», και προώθησε αντίστοιχα αντεργατικά χτυπήματα, όπως την ουσιαστική κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, την  «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών» κλπ.
  • Στο μεταξύ λίγους μήνες νωρίτερα με σχετική απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είχε ανοιχτεί ο δρόμος για συνεχόμενη εργασία ακόμα και για 12 μέρες χωρίς ανάπαυση για τους εργαζόμενους που δουλεύουν 6 μέρες τη βδομάδα.

Ή, αντίστοιχα, για συνεχόμενη εργασία 10 ημερών χωρίς ανάπαυση για τους εργαζόμενους που δουλεύουν 5 μέρες τη βδομάδα.

Πρόδηλα βιώνουμε μια βίαιη αστική πολιτική, της οποίας επίκεντρο είναι οι νομοθετικές ρυθμίσεις απανθρωποποιημένης μισθωτής εργασίας.

  • Η πολιτική της ΝΔ και των αστικών κομμάτων καθαγιάζουν το φεουδαρχικού-αυταρχικού τύπου «ευρωπαϊκό κεκτημένο» και τα συμπαρομαρτούντα του.

Ο Marx περιγράφει τις «οικονομικές σχέσεις» εκμετάλλευσης στο βιβλίο του «Μισθωτή Εργασία και Κεφάλαιο»:

«…όσο πιο γρήγορα αυξάνει ο εργάτης τον ξένο πλούτο, τόσο πιο παχιά ψίχουλα θα πέφτουν και σ’ αυτόν, τόσο περισσότεροι εργάτες θα είναι δυνατό να απασχολούνται και να γεννιούνται, τόσο περισσότερο θα μπορεί να μεγαλώνει η μάζα των σκλάβων που εξαρτώνται από το κεφάλαιο»· και παρακάτω: «… η εργατική τάξη (…) σφυρηλατεί για τον εαυτό της τις χρυσές αλυσίδες, που μ’ αυτές τη σέρνει πίσω της η αστική τάξη».

Το ΚΚΕ εδώ και πολλά χρόνια έχει αποκαλύψει πως η ΕΕ και το πολιτικό προσωπικό των μονοπωλίων αντιμετωπίζουν και τα εργατικά δικαιώματα όχι από τη σκοπιά των αναγκών της εργατικής τάξης, αλλά από τη σκοπιά των συμφερόντων των επιχειρήσεων και του μονοπωλιακού ανταγωνισμού.

Κώστας Γουλιάμος, Facebook, πακέτο με τα σκίτσα

*

ΜΕ ΒΑΣΗ ΟΔΗΓΙΑ ΤΗΣ ΕΕ

16ωρη εργασία την ημέρα με νόμο ανακοίνωσε ο Αδ. Γεωργιάδης

Την 16ωρη εργασία την ημέρα θα προβλέπει νομοσχέδιο, που είναι ήδη έτοιμο, ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης με βάση το «ευρωπαϊκό κεκτημένο»!

«Θεσπίζουμε τη δυνατότητα ενός εργαζόμενου να δουλεύει σε πολλαπλούς εργοδότες, δηλαδή μπορεί  κάποιος εργαζόμενος να δουλεύει δύο 8ωρα σε δυο διαφορετικούς εργοδότες και να είναι αυτό απολύτως νόμιμο», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας το πρωί της Παρασκευής στον «ΣΚΑΪ»! Μάλιστα, απορημένη η παρουσιάστρια ρώτησε αν πρόκειται για δυο 8ωρα την ίδια ημέρα άρα 16 ώρες την ημέρα και ο υπουργός ευθαρσώς απάντησε «αν το επιθυμεί ναι, δική του είναι η απόφαση όχι δική μου, από δω και μπρος θα του το επιτρέπουμε, σήμερα δεν γίνεται».

Για τη δήθεν «εθελοντική» 16ωρη εργασία την ημέρα σε διαφορετικούς εργοδότες ο Άδωνις Γεωργιάδης επικαλέστηκε Οδηγία της ΕΕ την οποία το νομοσχέδιο αυτό ενσωματώνει, σχολιάζοντας ότι είναι «πάρα πολύ ωραίο» να μπορεί να επιλέξει ένας εργαζόμενος 16ωρη εργασία! 

Φυσικά, κανείς δεν επιθυμεί να εργάζεται 16 ώρες την ημέρα και να του απομένουν μόλις 8 ώρες για ξεκούραση, ψυχαγωγία και ενασχόληση με την οικογένειά του. Η ανέχεια είναι αυτή που εξαναγκάζει εργαζόμενους να κάνουν δύο και τρεις δουλειές και να εργάζονται ήλιο με ήλιο! Είναι προφανές ότι η 16ωρη ημερήσια εργασία σημαίνει διπλάσια καταπόνηση του εργαζόμενου. 

Και απόλυση χωρίς αποζημίωση θα προβλέπει το νομοσχέδιο! Όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας,

«θεσπίζουμε την περίοδο του δόκιμου εργαζόμενου» και πρόσθεσε πως για έναν εργαζόμενο «μπορεί να λύεται η σύμβαση αυτομάτως και αζημίως σε περίοδο 6 μηνών».

Για τους συνταξιούχους η κυβέρνηση θέλει να δουλεύουν όσο τους κρατούν τα πόδια!  Ο Αδ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι θέλουμε «να ενθαρρύνουμε τους συνταξιούχους να εργαστούν νόμιμα και όχι παράνομα». Ανέφερε ότι το νομοσχέδιο θα προβλέπει κατάργηση του πέναλτι και θέσπιση μιας εισφοράς υπέρ του ΕΦΚΑ περίπου 10% του επιπλέον εισοδήματος. Δικαιολόγησε αυτή την κυβερνητική επιλογή επικαλούμενος τις ανάγκες της αγοράς για εργαζόμενους και ότι ο συνταξιούχος θα πρέπει «να παραμένει ενεργός»!

Οι άθλιες συντάξεις είναι αυτές που εξαναγκάζουν συνταξιούχους να δουλεύουν και μετά τη συμπλήρωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης που η κυβέρνηση έφτασε πια έως και τα 74 έτη! 

Αντί για ουσιαστικές αυξήσεις μισθών και συντάξεων για να ζουν εργαζόμενοι και απόμαχοι της δουλειάς αξιοπρεπώς, η κυβέρνηση προωθεί τη λογική της περισσότερης εκμετάλλευσης και καταπόνησης. 

902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.