ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ | ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΝΑΤΟ - ΡΩΣΙΑΣ
Σε άλλο επίπεδο η ελληνική εμπλοκή, με ΝΑΤΟικά «συμβόλαια» πολέμου και βάσεις στα νησιά
➽ Να σημάνει συναγερμός! Ο λαός έχει τη δύναμη να απαντήσει στα επικίνδυνα σχέδια, δυναμώνοντας την πάλη ενάντια στον πόλεμο και στην εμπλοκή της χώρας, απαιτώντας να κλείσουν τώρα όλες οι ξένες βάσεις
➽ Αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα για το τι περιλαμβάνουν οι «εγγυήσεις ασφαλείας» στην Ουκρανία που συμφώνησε η κυβέρνηση, υλοποιώντας αποφάσεις της Συνόδου του ΝΑΤΟ
➽ Ο «Στρατηγικός Διάλογος» Ελλάδας - ΗΠΑ άνοιξε τον δρόμο για την εγκατάσταση αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων και στα νησιά, με ευθύνη της κυβέρνησης ΝΔ και της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ
➽ Μαχητικά F-16 σχεδιάζουν να δώσουν η Δανία και η Ολλανδία στην Ουκρανία, με την έγκριση των ΗΠΑ, ρίχνοντας κι άλλο «λάδι στη φωτιά» της σύγκρουσης με τη Ρωσία
*
Από Μποτίλια και:
*
*
ΧΩΡΙΣ ΠΑΤΟ ΤΟ ΒΑΡΕΛΙ ΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ
Σε ανώτερο και πιο επικίνδυνο για τον λαό μας επίπεδο περνάει η εμπλοκή της χώρας στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια
Τελευταίοι κρίκοι στην αλυσίδα, η προετοιμασία από την κυβέρνηση της ΝΔ διμερούς συμφωνίας με ΝΑΤΟική σφραγίδα με την κυβέρνηση Ζελένσκι, για την παροχή «εγγυήσεων ασφαλείας» στην Ουκρανία, μετά την υπογραφή της Διακήρυξης - μπουρλότο του G7, την οποία αποκάλυψε το περασμένο Σάββατο ο Ουκρανός Πρόεδρος. Αλλά και η τροπολογία στο αμερικανικό Κογκρέσο, με την οποία προωθείται η εγκατάσταση αμερικανικών βάσεων σε νησιά του Αιγαίου.
➽ Η κυβέρνηση της ΝΔ «παίζει τα ρέστα» της στην εμπλοκή, για την αναβάθμιση στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και τα συμφέροντα της αστικής τάξης, κι ενώ ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία κλιμακώνεται, με ισχυρό ενδεχόμενο να γενικευτεί, στο έδαφος και της - ομολογημένης απ' όλους - δυσκολίας που συναντά η «ουκρανική αντεπίθεση», τροφοδοτώντας νέο κύκλο ανταγωνισμών.
➽ Αξιοποιεί γι' αυτόν τον σκοπό και τη συναίνεση των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, που δεν έχουν πει κουβέντα για τις επικίνδυνες εξελίξεις, την ώρα που η χώρα και ο λαός μπαίνουν ακόμα πιο βαθιά στη δίνη των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και του πολέμου.
➽ Στην απέναντι όχθη, κανένα περιθώριο εφησυχασμού δεν υπάρχει για τον λαό. Τώρα πρέπει να δυναμώσει η πάλη ενάντια στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια και στη συμμετοχή της χώρας σε αυτά, ο αγώνας για να ξεκουμπιστούν οι βάσεις των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, για αποδέσμευση της χώρας από όλες τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις και συμμαχίες του κεφαλαίου.
*
ΕΛΛΗΝΟ-ΟΥΚΡΑΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ «ΕΓΓΥΗΣΕΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ»
ΝΑΤΟικό συμβόλαιο βαθύτερης εμπλοκής στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο
Eurokinissi
«Παρούσα» σε μία ακόμα ΝΑΤΟική βρωμοδουλειά σπεύδει να δηλώσει η κυβέρνηση, με την υπογραφή της στη Διακήρυξη - μπουρλότο του G7 για «εγγυήσεις ασφαλείας» στην Ουκρανία. Πρόκειται για μια άκρως επικίνδυνη εξέλιξη, με την κυβέρνηση της ΝΔ να τηρεί και πάλι σιγή ασυρμάτου για τα όσα παζαρεύει στο παρασκήνιο και τη σχετική ανακοίνωση να γίνεται το περασμένο Σάββατο από τον Ουκρανό Πρόεδρο Ζελένσκι, ο οποίος ευχαρίστησε και προσωπικά τον Ελληνα πρωθυπουργό για το ότι «συνεχίζουμε να εργαζόμαστε μαζί στο ευρωατλαντικό μονοπάτι της Ουκρανίας».
Η συμφωνία έρχεται να κουμπώσει στις πρόσφατες αποφάσεις του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους - η Διακήρυξη άλλωστε ανακοινώθηκε στο περιθώριο της Συνόδου στις 12 Ιούλη. Ανάμεσα στα άλλα εξαιρετικά επικίνδυνα που αποφασίστηκαν σε εκείνη τη Σύνοδο ήταν να προχωρήσει η ευρωατλαντική ενσωμάτωση της Ουκρανίας μέσα από διμερείς συμφωνίες με κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ, καθώς στην παρούσα φάση δεν προκρίνεται η απευθείας ένταξη στην ιμπεριαλιστική συμμαχία.
Ακριβώς μια τέτοια διμερή συμφωνία ετοιμάζεται να υπογράψει η κυβέρνηση, η οποία αποτελεί μόλις τη 14η που υπογράφει τη Διακήρυξη του G7, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για προχωρημένες συζητήσεις, φυσικά υπό την εποπτεία των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, βυθίζοντας τον λαό σε ανυπολόγιστους κινδύνους.
«Μπουρλότο» η Διακήρυξη του G7
Copyright 2023 The Associated
Μια ματιά μόνο στο κείμενο της Διακήρυξης του G7 είναι αποκαλυπτική για τις περιπέτειες στις οποίες μπαίνει ο λαός με την υιοθέτηση ενός τέτοιου «πολεμικού ανακοινωθέντος» από την κυβέρνηση και, κατ' επέκταση, με τη συμφωνία για «εγγυήσεις ασφαλείας» στην Ουκρανία, στην αντιπαράθεση ΝΑΤΟ - Ρωσίας. Σημειώνεται μεταξύ άλλων:
«Θα συνεργαστούμε ο καθένας μας με την Ουκρανία για συγκεκριμένες διμερείς μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις και ρυθμίσεις ασφαλείας για:
α) Διασφάλιση μιας βιώσιμης δύναμης ικανής να υπερασπιστεί την Ουκρανία τώρα και να αποτρέψει τη ρωσική επιθετικότητα στο μέλλον, μέσω της συνεχούς παροχής:
➽ Βοήθειας ασφαλείας και σύγχρονου στρατιωτικού εξοπλισμού σε χερσαίους, εναέριους και θαλάσσιους τομείς, δίνοντας προτεραιότητα σε πυρά αεράμυνας, πυροβολικού και μεγάλης εμβέλειας, τεθωρακισμένα οχήματα και άλλες βασικές δυνατότητες, όπως εναέριας μάχης, και με την προώθηση της αυξημένης διαλειτουργικότητας με τους Ευρωατλαντικούς συνεργάτες.
➽ Υποστήριξης για την περαιτέρω ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανικής βάσης της Ουκρανίας.
➽ Ασκήσεων εκπαίδευσης για τις ουκρανικές δυνάμεις.
➽ Ανταλλαγής πληροφοριών και συνεργασίας.
➽ Υποστήριξης για πρωτοβουλίες κυβερνοάμυνας, ασφάλειας και ανθεκτικότητας, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης υβριδικών απειλών.
β) Ενίσχυση της οικονομικής σταθερότητας και ανθεκτικότητας της Ουκρανίας, μεταξύ άλλων μέσω προσπαθειών ανοικοδόμησης και ανάκαμψης, για τη δημιουργία των συνθηκών που ευνοούν την προώθηση της οικονομικής ευημερίας της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της ενεργειακής της ασφάλειας.
γ) Παροχή τεχνικής και οικονομικής υποστήριξης για τις άμεσες ανάγκες της Ουκρανίας που απορρέουν από τον πόλεμο της Ρωσίας, καθώς και για να μπορέσει η Ουκρανία να συνεχίσει να εφαρμόζει το αποτελεσματικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα υποστηρίξει τη χρηστή διακυβέρνηση η οποία απαιτείται για να προχωρήσει προς τις ευρωατλαντικές της φιλοδοξίες».
Σε άλλο σημείο τονίζεται πως «εκτός από τα στοιχεία που διατυπώθηκαν παραπάνω, παραμένουμε δεσμευμένοι να υποστηρίξουμε την Ουκρανία, θεωρώντας τη Ρωσία υπεύθυνη. Αυτό περιλαμβάνει την εργασία για να διασφαλιστεί ότι το κόστος για τη Ρωσία από την επιθετικότητά της θα συνεχίσει να αυξάνεται, μεταξύ άλλων μέσω κυρώσεων και ελέγχων στις εξαγωγές, καθώς και μέσω υποστήριξης των προσπαθειών να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για εγκλήματα πολέμου και άλλα διεθνή εγκλήματα που διαπράχθηκαν εντός και κατά της Ουκρανίας (...) Σε αυτό το πλαίσιο, επαναλαμβάνουμε τη δέσμευσή μας να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, μεταξύ άλλων υποστηρίζοντας τις προσπάθειες διεθνών μηχανισμών όπως το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ)».
Φουλ της εμπλοκής στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο
Copyright 2023 The Associated
Με βάση και τα παραπάνω, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να «τρέξει» πολλά βήματα παραπέρα την εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος κλιμακώνεται.
Είναι άλλωστε φανερό ότι με βάση τη διμερή συμφωνία - ή συμφωνίες - που είναι στα σκαριά για παροχή «εγγυήσεων ασφαλείας» στην Ουκρανία, επιταχύνεται η συζήτηση για την αποστολή πρόσθετων εξοπλισμών.
Θυμίζουμε πως σύμφωνα με πληροφορίες Ουκρανοί, Γερμανοί και Αμερικανοί έχουν βάλει αίτημα στην ελληνική κυβέρνηση για παραχώρηση 100 αρμάτων μάχης «Leopard 1Α5» στην κυβέρνηση του Κιέβου. Εξάλλου, οι Ουκρανοί ζητούν από το ελληνικό οπλοστάσιο κι άλλα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης BMP-1 (πέρα από τα 40 που έχει ήδη συμφωνήσει να στείλει η ελληνική κυβέρνηση), τους S-300 και τα αντιαεροπορικά συστήματα TORM-1 και Osa-AK/AKM. Ζητάνε επίσης το τσεχοσλοβακικής κατασκευής σύστημα πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων RM-70, «έναν από τους σημαντικότερους πολλαπλασιαστές ισχύος» για το ελληνικό πυροβολικό, όπως τονίζεται από το ίδιο το ΓΕΣ. Θυμίζουμε δε ότι τουλάχιστον 2.100 ρουκέτες από το εν λόγω σύστημα δόθηκαν το προηγούμενο διάστημα στην κυβέρνηση της Ουκρανίας, αδειάζοντας τις αποθήκες ακόμα και στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου.
Στο τραπέζι βρίσκονται και τα σχέδια για την παροχή επιπλέον διευκολύνσεων στον πόλεμο, όπως η εκπαίδευση Ουκρανών από τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις - όπως έχει αποκαλύψει ο «Ριζοσπάστης» - και η «αναβάθμιση» των υποδομών που υποστηρίζουν τις ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις στην περιοχή (με τα μεταφορικά δίκτυα, τους ΝΑΤΟικούς αγωγούς καυσίμων προς Βουλγαρία - Ρουμανία κ.λπ.).
Επίσης, ανάμεσα στις γραμμές των διακηρύξεων περί «ενίσχυσης της οικονομικής σταθερότητας και ανθεκτικότητας της Ουκρανίας, μεταξύ άλλων μέσω προσπαθειών ανοικοδόμησης και ανάκαμψης», με ευκολία διαβάζει κανείς τις συμφωνίες και τα «ντιλ» του κεφαλαίου, γύρω από τα οποία «πέφτουν κορμιά» και όπου η ελληνική αστική τάξη διεκδικεί μερτικό με τη βαθύτερη εμπλοκή της στον πόλεμο, σέρνοντας τον λαό σε μεγάλους κινδύνους.
Αλλωστε η κυβέρνηση, με τη στήριξη και των άλλων αστικών κομμάτων, δεν έχει κρύψει σχέδια όπως αυτά για μετατροπή της Ελλάδας σε βασικό κόμβο των αμερικανικών ενεργειακών σχεδιασμών - από τους οποίους θησαυρίζει ο ελληνόκτητος εφοπλιστικός στόλος - «γιατί όχι και έως την Ουκρανία», όπως επανειλημμένα έχει πει ο Κυρ. Μητσοτάκης. Λίγες βδομάδες πριν, εξάλλου, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, παρουσία και του Μπλίνκεν, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών έλεγε ότι «κυρίως μέσω του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, η Ελλάδα διασφαλίζει την ταχεία ανάπτυξη των δυνάμεων των Συμμάχων στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ, καθώς και τη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τις χώρες της άμεσης γειτονιάς, ιδιαίτερα μέσω της κατασκευής τερματικών σταθμών LNG, καθώς και ηλεκτρικών διασυνδέσεων».
Αλλά και στις συναντήσεις των ηγετών Ελλάδας και Ουκρανίας έχουν συζητηθεί σχέδια για τη «συνεισφορά» κατασκευαστικών, τραπεζικών και άλλων ομίλων στα σχέδια μεταπολεμικής «ανοικοδόμησης» της Ουκρανίας.
Θυμίζουμε ότι ανάμεσα σε άλλα, η κυβέρνηση προ μηνών είχε συμπροεδρεύσει με Μακρόν και Ζελένσκι και στη λεγόμενη «Διάσκεψη Αλληλεγγύης για την Ουκρανία», με τον τότε υπουργό Εξωτερικών να λέει ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για τη συμμετοχή της στην προσπάθεια ανοικοδόμησης της Ουκρανίας σε ευρύ φάσμα τομέων, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, ιδίως στην περιοχή της Οδησσού». Και λίγες βδομάδες μετά, ο τότε υπουργός Αμυνας Παναγιωτόπουλος έλεγε από τη Διάσκεψη του Μονάχου πως «η Ελλάδα θα συμμετάσχει ενεργά στο τεράστιο έργο της διεθνούς κοινότητας για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας».
*
ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΒΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
Στο στόχαστρο των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδίων και «διευθετήσεων» τα νησιά
INTIME NEWS
Η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζεται επίσης να προχωρήσει σε ένα ακόμα επικίνδυνο βήμα κλιμάκωσης της εμπλοκής στα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, με την εγκατάσταση αμερικανικών βάσεων και στα νησιά του Αιγαίου.
Τη δρομολόγηση της πολύ επικίνδυνης αυτής εξέλιξης - δείχνοντας και τις προχωρημένες και εν κρυπτώ συμφωνίες τις οποίες «τρέχει» η κυβέρνηση - αποκάλυψε η τροπολογία που πέρασε από το αμερικανικό Κογκρέσο τις προηγούμενες βδομάδες, που - μεταξύ άλλων - θέτει ζήτημα επέκτασης των στρατιωτικών βάσεων σε ελληνικά νησιά και διεύρυνσης της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Θυμίζουμε πως την πόρτα για ένα τέτοιο ενδεχόμενο ανοίγει η ίδια η κατάπτυστη Συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ για τις βάσεις, MDCA, η οποία στην «ανανεωμένη» εκδοχή της του 2021 προβλέπει όχι μόνο επ' αόριστον επί της ουσίας «ανανέωση», αλλά και αξιοποίηση βάσεων «σε όλη την Ελλάδα».
Σύμφωνα με το περιεχόμενο της τροπολογίας (SEC. 1236 to the National Defense Authorization Act for Fiscal Year 2024) που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τον Αμυντικό Προϋπολογισμό (NDAA) του 2024 και η οποία υπερψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ, ζητείται από τους υπουργούς Αμυνας και Εξωτερικών των ΗΠΑ να υποβάλουν από κοινού έκθεση μέσα στο επόμενο δίμηνο στις επιτροπές Αμυνας, Πιστώσεων, Εξωτερικών Σχέσεων του Κογκρέσου για τη σχέση ασφαλείας ΗΠΑ - Ελλάδας, στην οποία θα πρέπει να αναφέρονται σαφώς τα ακόλουθα θέματα:
➽ Ανάλυση της δυνατότητας για πρόσθετες βάσεις ή διευρυμένη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ελληνική Δημοκρατία, ιδιαίτερα στα ελληνικά νησιά.
➽ Περιγραφή των δικαιωμάτων των βάσεων (basing rights) που παραχωρήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες βάσει της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ΗΠΑ - Ελλάδας (MDCA) που υπεγράφη στις 14 Οκτωβρίου 2021.
➽ Περιγραφή των δραστηριοτήτων και των επενδύσεων των ΗΠΑ στις βάσεις που περιλαμβάνονται στην MDCA.
➽ Αξιολόγηση του καθεστώτος της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας, σύμφωνα με τις επιταγές του Νόμου περί «Αμυνας και Διακοινοβουλευτικής Εταιρικής Σχέσης ΗΠΑ - Ελλάδας» του 2021 (U.S.-Greece Defense and Interparliamentary Partnership Act).
Καθόλου τυχαία, η συζήτηση και για νέες βάσεις θανάτου στα νησιά ανοίγει την ώρα που δρομολογούνται πολύ επικίνδυνες διευθετήσεις με την Τουρκία ώστε να ενισχυθεί η ΝΑΤΟική συνοχή, διευθετήσεις που στο «πακέτο» περιλαμβάνουν και το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, που μετ' επιτάσεως θέτει η Αγκυρα. Από τη μία λοιπόν το κουτσούρεμα κυριαρχικών δικαιωμάτων και από την άλλη η ενίσχυση της μετατροπής της χώρας σε ορμητήριο του ΝΑΤΟ, μετατρέποντάς την σε μαγνήτη κινδύνων από τα αντίπαλα στρατόπεδα.
Εξάλλου και η Αμερικανίδα βουλευτής Γκρέις Μεγκ (Δημοκρατική από την πολιτεία της Ν. Υόρκης), η οποία πρωτοστάτησε για την τροπολογία, δεν έκρυψε λόγια για τις στοχεύσεις, τονίζοντας σε ανακοίνωσή της πως τα τελευταία χρόνια «το Πεντάγωνο κλιμάκωσε τις στρατιωτικές δραστηριότητες στην Ελλάδα απαντώντας στις ρωσικές ναυτικές επιχειρήσεις και στη συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία».
Και με την εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνεται ότι η εμπλοκή στα επικίνδυνα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, στο πλαίσιο των Συμφωνιών ΗΠΑ - Ελλάδας, που ξεκίνησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ολοκλήρωσε η κυβέρνηση της ΝΔ, αποτελεί ένα «βαρέλι δίχως πάτο».
Θυμίζουμε πως τον Οκτώβρη του 2018 ο Π. Καμμένος, κυβερνητικός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ και υπουργός Αμυνας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, επιστρέφοντας από τις ΗΠΑ, όπου «διευθετήθηκαν» ζητήματα του ελληνοαμερικανικού «Στρατηγικού Διαλόγου» (ο οποίος εγκαινιάστηκε τότε), έλεγε πως «ζητήθηκε η Κάρπαθος να λειτουργήσει σαν εναλλακτικό αεροδρόμιο αντί του Κανάβεραλ. Στην Κάρπαθο το αεροδρόμιο έγινε με ΝΑΤΟικά χρήματα», ενώ την ίδια ώρα προανήγγειλε την «αξιοποίηση» των βάσεων σε Λάρισα, Βόλο και Αλεξανδρούπολη, με τη ΝΔ να παίρνει τη σκυτάλη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, υλοποιώντας τα «τρία από τα τέσσερα» σημεία και να ετοιμάζεται τώρα να διευθετήσει και το τέταρτο σημείο, ανεξάρτητα αν το νησί που θα υλοποιηθεί θα είναι η Κάρπαθος ή κάποιο άλλο, όπως π.χ. η Λήμνος, η Σκύρος ή κάποιο άλλο από εκείνα που έχουν κατά καιρούς ακουστεί.
Την ίδια ώρα, άλλωστε, ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, όπως και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα τηρούν «σιγή ασυρμάτου» για μια τέτοια πολύ επικίνδυνη εξέλιξη, ενώ όταν και όπου ερωτώνται εστιάζουν στα υποτιθέμενα «ανταλλάγματα», επιχειρώντας να χρυσώσουν το χάπι για τον λαό και να δικαιολογήσουν τη συμφωνία τους στη μετατροπή της χώρας σε απέραντο ορμητήριο. Κρύβουν βέβαια ότι τα όποια ανταλλάγματα παζαρεύουν, αφορούν αποκλειστικά τα συμφέροντα των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων και όχι τον λαό, που το μόνο που έχει να «κερδίσει» απ' τις επαίσχυντες συμφωνίες τους είναι η έκθεσή του σε ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους.
*
ΑΠΕΡΑΝΤΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΝΑΤΟΪΚΗ ΒΑΣΗ ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ
Νέοι κρίκοι στην επικίνδυνη αλυσίδα
Η τροπολογία του αμερικανικού Κογκρέσου για βάσεις στα νησιά του Αιγαίου, καθώς και η διμερής συμφωνία που προετοιμάζεται για «εγγυήσεις ασφαλείας» στην Ουκρανία, αποτελούν τους επόμενους κρίκους στη βαριά αλυσίδα της εμπλοκής.
Ολόκληρη η χώρα έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο και αντίστοιχα σε στόχο των ανταγωνισμών, με αγκωνάρι την επικαιροποιημένη Συμφωνία για τις Βάσεις την οποία προετοίμασε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, για να την υπογράψει και να την ανανεώσει η κυβέρνηση ΝΔ το 2021.
Με βάση τις συμφωνίες αυτές, που μεταξύ άλλων προβλέπουν επ' αόριστον εγκατάσταση των ΑμερικανοΝΑΤΟικών σε όλη την Ελλάδα, όπως και τον 4ο «Στρατηγικό Διάλογο» ΗΠΑ - Ελλάδας τον περασμένο Φλεβάρη, την περίοδο αυτή επιταχύνονται παντού οι εργασίες για την ενίσχυση των υποδομών των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, με ανυπολόγιστους κινδύνους:
➽ Στη Σούδα «τρέχουν» έργα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ για την αναβάθμισή της, ώστε από «Δραστηριότητα Ναυτικής Υποστήριξης» (Naval Support Activity) να εξελιχθεί, με επέκταση εγκαταστάσεων και μεταστάθμευση πρόσθετου προσωπικού και μέσων, σε μια πλήρη βάση ικανή να ελέγχει όλη την Ανατολική Μεσόγειο και τον δίαυλο προς τα Στενά και τη Μαύρη Θάλασσα.
➽ Στη Λάρισα έχει στηθεί ένα «νέο Ιντσιρλίκ», όπως αρέσκεται να λέει η κυβέρνηση της ΝΔ, λόγω των επεκτάσεων που έχουν ήδη γίνει εκεί (υπολογίζεται ότι οι Αμερικανοί έχουν ρίξει ήδη περισσότερα από 33 εκατ. δολάρια προκειμένου το αεροδρόμιο να μπορεί να φιλοξενήσει «μέσα υψηλής αξίας», όπως τα ιπτάμενα τάνκερ KC-135 που συχνά σταθμεύουν εκεί) αλλά και της μεταστάθμευσης στην 110 Πτέρυγα Μάχης 8 UAV τύπου «MQ-9 Reaper» της USAFE, μαζί με το προσωπικό υποστήριξής τους, επιχειρώντας σε Μαύρη Θάλασσα, Ανατολική Ευρώπη και πάνω από την Ουκρανία. Την ίδια στιγμή στο Στεφανοβίκειο αναπτύσσονται μόνιμα δυνάμεις των επιθετικών ελικοπτέρων των ΗΠΑ, όπως και στο στρατόπεδο «Γεωργούλα» στη Νέα Ιωνία Βόλου, ενώ παράλληλα «τρέχουν» τα σχέδια για ναύσταθμο των ΑμερικανοΝΑΤΟικών στον Αλμυρό Βόλου, ώστε να εξυπηρετεί τη μετατροπή όλης της περιοχής σε βασικό αμερικανοΝΑΤΟικό προγεφύρωμα.
➽ Στην Αλεξανδρούπολη, που έχει μετατραπεί σε «στρατηγικό λιμάνι του ΝΑΤΟ» και «ζωτικό κόμβο» για τη διεκπεραίωση δυνάμεών του σε όλο το μέτωπο του πολέμου και της Ανατολικής Ευρώπης, «τρέχουν» σχέδια για την παραπέρα αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και υποδομών, ενεργειακών και μεταφορικών, για τους αμερικανοΝΑΤΟικούς σκοπούς. Μεταξύ τους είναι και αυτά για την επέκταση, μέχρι την Αλεξανδρούπολη, του αγωγού καυσίμου των Ενόπλων Δυνάμεων που ξεκινά από την Ελευσίνα, καταλήγει στην Καβάλα και από εκεί προς τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Ουκρανία, για να τροφοδοτεί τα αμερικάνικα στρατεύματα και έναν από τους τέσσερις σχηματισμούς μάχης του ΝΑΤΟ (Battlegroups).
➽ Την ίδια ώρα, όπως αποκάλυψε πρόσφατα ο «Ριζοσπάστης», βρίσκονται σε εξέλιξη τα σχέδια για τη μετατροπή πέντε λιμανιών (Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολης, Βόλου και Καβάλας) καθώς και «άλλων καθορισμένων δευτερευόντων θαλάσσιων λιμένων, ανάλογα με τις ανάγκες, σε όλη την Ελλάδα» σε ...αμερικανικό έδαφος για διεκπεραιώσεις στρατιωτικών τους φορτίων και πολεμοφοδίων προς Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη τουλάχιστον μέχρι το 2029 (!), με τους Αμερικανούς μάλιστα να ψάχνουν ήδη εργολάβους για τις σχετικές εργασίες.
Και, φυσικά, πλάι σε αυτά είναι σταθερά και τα σχέδια για την αξιοποίηση του Αραξου στον ΝΑΤΟικό πυρηνικό σχεδιασμό, με ό,τι αυτό σηματοδοτεί, την ώρα που ο πόλεμος κλιμακώνεται και ακούγονται πυρηνικές απειλές, επίσης για την αξιοποίηση της Ανδραβίδας στον αεροπορικό ΝΑΤΟικό σχεδιασμό (εκεί ακούγεται ότι θα σταθμεύουν και τα F-35, όταν τα προμηθευτεί η Ελλάδα), χώρια φυσικά όλες τις υπόλοιπες «συνεισφορές» στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό, όπως η διοίκηση ΝΑΤΟικών στρατηγείων, οι αποστολές εκτός συνόρων σε Βαλκάνια, Ανατολική Μεσόγειο κ.α., οι συνεχείς συνεκπαιδεύσεις - πρόβες πολέμου και οι «πρωτιές» σε δαπάνες για ΝΑΤΟικούς σκοπούς, πολύ πάνω από τον στόχο για 2% του ΑΕΠ.
*
Κριτήριο και στην κάλπη
Motion Team
Η μετατροπή της χώρας σε ορμητήριο ιμπεριαλιστικού πολέμου είναι επιλογή όλων των κυβερνήσεων μέχρι και σήμερα, με την αμέριστη συμπαράσταση του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και των υπόλοιπων κομμάτων του ευρωατλαντικού τόξου, ενώ καθοριστική συμβολή έχουν και οι εκπρόσωποί τους στην Τοπική Διοίκηση, οι οποίοι βάζουν πλάτη με διάφορους τρόπους στα σχέδια αυτά.
Ετσι, στις περιοχές όπου εγκαθίστανται στρατιωτικές δυνάμεις και εξοπλισμός των ΗΠΑ, όπως η Θεσσαλία, τα Χανιά, η Αλεξανδρούπολη και αλλού, οι εκλεγμένοι της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ από τη μια χρησιμοποιούν το επιχείρημα ότι η μετατροπή αυτών των περιοχών σε «εργοτάξια» των ιμπεριαλιστικών πολέμων των ΗΠΑ «δεν είναι αυτοδιοικητικό ζήτημα», αρνούμενοι να θέσουν ακόμα και σε συζήτηση στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια ψηφίσματα που φέρνουν οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Από την άλλη, προσφέρουν μια σειρά από διευκολύνσεις στα εγκληματικά σχέδια, ενώ μαζί με κυβερνητικά στελέχη, επιχειρηματικούς παράγοντες και διάφορα τοπικά δημοσιογραφικά παπαγαλάκια, έχουν αναλάβει τον ρόλο του «ντίλερ» των αμερικανικών σχεδιασμών, διαφημίζοντας τα δήθεν οικονομικά «οφέλη», σε μια σύγχρονη εκδοχή του «καλώς ήρθε το δολάριο», από την παρουσία χιλιάδων Αμερικανών στις περιοχές αυτές.
Αποκρύπτουν ότι το μόνο «ωφέλημα» για τον λαό είναι ότι γίνεται στόχος των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, και μάλιστα σε μια περίοδο που κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας στην Ουκρανία.
Οι ασκήσεις για «εικονικά πλήγματα» σε αμερικανοΝΑΤΟικές υποδομές, στις οποίες σύμφωνα με δημοσιεύματα έχουν προχωρήσει αντίπαλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, είναι ενδεικτικές για το πώς αυτές αποτελούν μαγνήτη μεγάλων κινδύνων για τον λαό.
Αλλά και οι πρόσφατες πυρκαγιές στη Μαγνησία και οι εκρήξεις σε αποθήκη πυρομαχικών της 111 ΠΜ έδειξαν ότι το μεγάλο πλέγμα αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων και ορμητηρίων πολέμου στην περιοχή δεν παρέχει «ασφάλεια», αλλά αποτελεί ολοένα και μεγαλύτερο παράγοντα κινδύνου για τη ζωή και την περιουσία του λαού από πολλές απόψεις.
Αντίστοιχα, τα σχέδια αυτά δεν αποτελούν «εγγύηση» και «ασπίδα» απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα, κατά την προπαγάνδα τους, όπως δεν αποτέλεσαν εγγύηση οι ΝΑΤΟικές βρετανικές βάσεις στην Κύπρο για την τουρκική εισβολή και κατοχή. Το ακριβώς αντίθετο, αφού ίσα ίσα τα ΝΑΤΟικά σχέδια είναι εκείνα που δίνουν «αέρα» στα πανιά της τουρκικής επιθετικότητας, όπως δείχνουν και οι διευθετήσεις που δρομολογούνται το διάστημα αυτό, μετά και την πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.
Αστεία είναι και τα επιχειρήματα για δήθεν «ενίσχυση της τοπικής οικονομίας» λόγω της ύπαρξης ξένων στρατιωτικών δυνάμεων.
Καταρχήν, μιλάμε για λεφτά που είναι βαμμένα με το αίμα χιλιάδων ανθρώπων που έχουν σκοτώσει όλα αυτά τα χρόνια σε Συρία, Λιβύη, Ιράκ, Αφγανιστάν, Γιουγκοσλαβία, Ουκρανία και σε άλλες τόσες πολεμικές επεμβάσεις.
Μιλάμε επίσης για μια «ανάπτυξη» που είναι συνώνυμη της σαπίλας, της διαφθοράς και της παρακμής, που οδηγεί περιοχές να μετατρέπονται σε Τρούμπες της δεκαετίας του 1960. Δεκάδες είναι τα περιστατικά με μεθυσμένους ναύτες στην πόλη των Χανίων, οι οποίοι τραμπουκίζουν, επιτίθενται σε ανυποψίαστους ανθρώπους, φτάνοντας μάλιστα πέρσι να εισβάλουν σε δωμάτιο ξενοδοχείου, όπου διέμενε 14χρονη μαθήτρια με την οικογένειά της.
Όσο για τα υπόλοιπα οικονομικά οφέλη, η χρησιμοποίηση αυτών των περιοχών ως στρατιωτικών ΝΑΤΟικών κόμβων και η βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς όχι μόνο δεν αντισταθμίζουν, αλλά αντίθετα οξύνουν και μια σειρά προβλήματα. Για παράδειγμα, οι αγρότες σε μια σειρά από χωριά της Θεσσαλίας όπως η Αγιά έχουν δει το εισόδημά τους να συρρικνώνεται τα τελευταία χρόνια, μετά το ρωσικό εμπάργκο του 2014 και με δεδομένο ότι η ρωσική αγορά απορροφούσε μεγάλες ποσότητες μήλου, ενώ αντίστοιχα παραδείγματα υπάρχουν σε όλη τη χώρα. Την ίδια ώρα, τα λαϊκά στρώματα πληρώνουν βαρύ και το «μάρμαρο» συνολικά των κυρώσεων, με την εκτόξευση του κόστους της Ενέργειας, της ακρίβειας κ.ο.κ.
Μπροστά στις τοπικές εκλογές, ο λαός μας πρέπει να κάνει κριτήριο για την ψήφο του τη στάση που κρατάνε οι διάφοροι υποψήφιοι απέναντι στους κινδύνους από τη μετατροπή της χώρας σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο.
Να σκεφτεί αν θα είναι περισσότεροι οι εκλεγμένοι του ΚΚΕ, με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης», που θα στέκονται μαζί με τον λαό κόντρα στη μετατροπή της χώρας σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο, ή θα είναι περισσότεροι εκλεγμένοι της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, που θα συνυπογράφουν τους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, συμβάλλοντας στην έκθεση του λαού σε ανυπολόγιστους κινδύνους.
*
Επικίνδυνοι σχεδιασμοί για μακροπρόθεσμη στρατιωτική κλιμάκωση
Η ένταση στη Μαύρη Θάλασσα αυξάνει τον κίνδυνο άμεσης σύγκρουσης ΝΑΤΟ - Ρωσίας
Με τις αιματηρές μάχες στην ανατολική και νότια Ουκρανία και τους εκατέρωθεν βομβαρδισμούς να συνεχίζονται με ιδιαίτερη ένταση, χωρίς κανένα από τα δύο στρατόπεδα να ενισχύει σημαντικά τη θέση του, ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ προετοιμάζονται για την παραπέρα κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης με τη Ρωσία και το 2024, στην Ουκρανία και ευρύτερα στην Ανατολική Ευρώπη.
Σε ένα τέτοιο πλαίσιο και με φόντο τα πενιχρά αποτελέσματα της ουκρανικής αντεπίθεσης, το ευρωατλαντικό μπλοκ δρομολογεί νέα τεράστια πακέτα εξοπλισμών, παράδοση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και σύγχρονων ΝΑΤΟικών μαχητικών αεροσκαφών, πολύμηνες στρατιωτικές εκπαιδεύσεις σε αυτά τα συστήματα και άλλες αντίστοιχες κινήσεις που «κουμπώνουν» με την τεράστια συγκέντρωση ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη.
Την ίδια ώρα, ως άλλη πλευρά του ίδιου νομίσματος, διάφορες τοποθετήσεις τις προηγούμενες μέρες υπενθύμισαν ότι στο τραπέζι των εντεινόμενων παζαριών βρίσκονται διάφορα «σενάρια» και «εναλλακτικές» για τους όρους και τις προϋποθέσεις ενός ενδεχόμενου προσωρινού συμβιβασμού στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία. Ενός συμβιβασμού που, όπως και όλοι οι αντίστοιχοι προηγούμενοι, σαν τις περιβόητες «συμφωνίες του Μινσκ», αν και όταν επιτευχθεί, θα διατηρεί στο ακέραιο όλους τους παράγοντες για μια νέα πολεμική κλιμάκωση, πόσο μάλλον που μέσα από τον ίδιο τον πόλεμο στην Ουκρανία έχει επιταχυνθεί ακόμα περισσότερο η συγκέντρωση μπαρουτιού στην ευρύτερη περιοχή.
Σε αυτό το πλαίσιο, ήδη η Μαύρη Θάλασσα - με ιδιαίτερα πυκνές εξελίξεις μετά την κατάρρευση της συμφωνίας για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών - έχει μετατραπεί σε πεδίο επικίνδυνης κλιμάκωσης που μπορεί να οδηγήσει σε απευθείας στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας.
ΗΠΑ: Η ουκρανική αντεπίθεση δεν πετυχαίνει τον στόχο της
Έκθεση των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας «Washington Post», εκτιμά ότι η ουκρανική αντεπίθεση δεν θα καταφέρει να πετύχει τον βασικό της στόχο, που ήταν να φτάσει στην Μελιτόπολη (στην περιφέρεια της Ζαπορίζια) και να αποκόψει τη «χερσαία γέφυρα» που ενώνει την Ρωσία με τη χερσόνησο της Κριμαίας, μέσω των εδαφών που έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις στη νοτιοανατολική Ουκρανία.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η εκτίμηση βασίζεται στην ικανότητα της Ρωσίας να υπερασπιστεί τα εδάφη που έχει καταλάβει και «είναι πιθανό να οδηγήσει σε αλληλοκατηγορίες στο Κίεβο και σε δυτικές πρωτεύουσες για το γιατί μία αντεπίθεση που στηρίχθηκε με δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια δυτικών όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού δεν πέτυχε τους στόχους της».
Από την πρώτη βδομάδα της αντεπίθεσης, οι ουκρανικές δυνάμεις «υπέστησαν μεγάλες απώλειες ενάντια στις καλά προετοιμασμένες άμυνες της Ρωσίας», αναφέρει το δημοσίευμα και προσθέτει χαρακτηριστικά:
«Κοινές στρατιωτικές ασκήσεις που διεξήγαγαν στρατιωτικοί των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Ουκρανίας ανέμεναν τέτοιες απώλειες» αλλά προέβλεπαν «ότι το Κίεβο θα δεχτεί τις απώλειες ως το κόστος της διάτρησης της κύριας αμυντικής γραμμής της Ρωσίας, δήλωσαν Αμερικανοί και Δυτικοί αξιωματούχοι».
Ωστόσο, «η Ουκρανία επέλεξε να μειώσει τις απώλειες στο πεδίο της μάχης και να μεταβεί σε μια τακτική που βασιζόταν σε μικρότερες μονάδες για να προωθηθεί σε διαφορετικές περιοχές του μετώπου», κάτι που οδήγησε σε οριακά κέρδη, χωρίς να διασπάσει τις ρωσικές αμυντικές γραμμές.
«Είπα πριν από μερικούς μήνες ότι αυτή η επίθεση θα ήταν μεγάλη, θα είναι αιματηρή ότι θα είναι αργή», δήλωσε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, Μ. Μίλεϊ. «Και αυτό είναι ακριβώς αυτό που είναι: μακρύς, αιματηρός και αργός, και είναι ένας πολύ, πολύ δύσκολος αγώνας», εστιάζοντας παράλληλα στις «τεράστιες απώλειες» και των ρωσικών δυνάμεων.
Δημοσίευμα των «New York Times», επικαλούμενο Αμερικανούς αξιωματούχους, επιβεβαιώνει το «σφαγείο» του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, αναφέροντας ότι στους 18 μήνες από την έναρξη της ρωσικής εισβολής ο συνολικός αριθμός των Ουκρανών και Ρώσων στρατιωτών που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν πλησιάζει τους 500.000, εκ των οποίων περίπου 300.000 είναι Ρώσοι.
Προετοιμασίες για μακροπρόθεσμη στρατιωτική κλιμάκωση
Σε ένα τέτοιο φόντο, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ προετοιμάζουν ήδη σχέδια, όπλα και στρατιωτική εκπαίδευση για τον «νέο γύρο» του πολέμου και το 2024.
«Με τα μεγάλα κέρδη να είναι άπιαστα από την Ουκρανία στο πεδίο της μάχης φέτος, στρατιωτικοί ηγέτες και υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εξετάζουν πώς η εκπαίδευση και ο νέος εξοπλισμός θα μπορούσαν να ανατρέψουν την ισορροπία την άνοιξη», γράφει η αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal».
Σύμφωνα με την εφημερίδα, στρατιωτικοί και πολιτικοί στη «Δύση» έχουν ήδη αρχίσει να σκέφτονται μια πιθανή νέα ουκρανική αντεπίθεση την άνοιξη του 2024.
Σε ένα τέτοιο πλαίσιο εντάσσεται και το νέο τεράστιο πακέτο πρόσθετης χρηματοδότησης των ΗΠΑ για τον πόλεμο στην Ουκρανία - ύψους 24 δισ. δολαρίων, εκ των οποίων τα 13 δισ. δολάρια αφορούν σε πρόσθετη στρατιωτική στήριξη - το οποίο δρομολογεί η κυβέρνηση Μπάιντεν με αίτημα που κατέθεσε στο Κογκρέσο.
Στην ίδια προετοιμασία για μακρόχρονη αντιπαράθεση με την Ρωσία εντάσσεται και η απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να εγκρίνει την παράδοση μαχητικών αεροσκαφών F-16 από τη Δανία και την Ολλανδία στην Ουκρανία, αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων σε αυτά, όπως επισημαίνεται σε σχετική επιστολή του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν.
Στα τέλη της προηγούμενης βδομάδας, ο συντονιστής στρατηγικών επικοινωνιών του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, είχε δηλώσει επίσης ότι ότι οι ΗΠΑ είναι ανοιχτές στο ενδεχόμενο να εκπαιδεύσουν στο έδαφός τους Ουκρανούς πιλότους στα F-16, εφόσον ξεπεραστούν οι δυνατότητες των ευρωπαϊκών χωρών που έχουν δηλώσει ήδη πρόθυμες.
Σε ό,τι αφορά στα χρονοδιαγράμματα, την περασμένη Πέμπτη ο εκπρόσωπος της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας Γ. Ιχνάτ επιβεβαίωσε ότι η Ουκρανία δεν αναμένει να εντάξει φέτος στο οπλοστάσιό της τα F-16, ενώ δημοσίευμα της «Washington Post» αναφέρει ότι οι πρώτοι 6 Ουκρανοί πιλότοι αναμένεται να ολοκληρώσουν την εκπαίδευσή τους το επόμενο καλοκαίρι.
Παράλληλα, συνεχίζονται οι εκπαιδεύσεις Ουκρανών στρατιωτικών σε άλλους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς, όπως και η συνεχής ροή οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών.
Την Πέμπτη, ο γερμανικός στρατός εκπαίδευσε ουκρανικούς στρατιώτες σε άρματα μάχης Leopard 1 σε πόλη κοντά στο Βερολίνο, με τον Γερμανός υποστράτηγο Α. Μάρλοου, να δηλώνει ότι ο ουκρανικός στρατός πρέπει να εκπαιδεύσει περισσότερους στρατιώτες αφού πολλοί είτε τραυματίστηκαν είτε σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής.
Στο μεταξύ, στο τραπέζι βρίσκεται η παράδοση στο Κίεβο πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς από τις ΗΠΑ (ATACMS) και τη Γερμανία (Taurus), ενώ Βρετανία και Γαλλία έχουν ήδη παραδώσει τους αντίστοιχους γαλλο-βρετανικούς πυραύλους Storm Shadow (SCALP-EG).
Σε δημοσκόπηση για λογαριασμό του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου ARD στη Γερμανία, το 52% των ερωτηθέντων διαφωνεί με την παράδοση πυραύλων Taurus στο Κίεβο, ενώ μόλις το 36% υποστηρίζει την κίνηση.
Κίνδυνος σύγκρουσης ΝΑΤΟ - Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα
Η παράδοση τέτοιων πυραύλων (όπως άλλωστε και των σύγχρονων ΝΑΤΟικών αεροσκαφών) αυξάνει τους κινδύνους για απευθείας σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας.
Τους κινδύνους αυτούς έρχεται να υπογραμμίσει και η κατάσταση που διαμορφώνεται στη Μαύρη Θάλασσα, ιδιαίτερα μετά την κατάρρευση της συμφωνίας για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω θαλάσσης.
Υπενθυμίζεται ότι μετά από την αποχώρηση της Μόσχας από τη συμφωνία, Ρωσία και Ουκρανία έχουν δηλώσει ότι τα πλοία που κατευθύνονται σε λιμάνια του αντίπαλου στρατοπέδου στη Μαύρη Θάλασσα θα θεωρούνται εν δυνάμει «νόμιμοι» στόχοι για το ενδεχόμενο μεταφοράς στρατιωτικού υλικού.
Τα ουκρανικά λιμάνια στον Δούναβη - πολύ κοντά στα σύνορα με τη ΝΑΤΟική Ρουμανία - έχουν γίνει έκτοτε η κύρια εξαγωγική οδός για τα ουκρανικά σιτηρά, ενώ η Ρωσία έχει εξαπολύσει ένα μπαράζ βομβαρδισμών εναντίον ουκρανικών λιμενικών εγκαταστάσεων και αποθηκών σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα και τον Δούναβη.
Η δε Ουκρανία εντείνει τις επιθέσεις εναντίον ρωσικών στόχων στην Κριμαία και στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ κήρυξε τα ύδατα γύρω από τα ρωσικά λιμάνια «περιοχή κινδύνου πολέμου».
Στα παραπάνω, τη βδομάδα που πέρασε προστέθηκαν νέες επικίνδυνες εξελίξεις, με πιο χαρακτηριστική τη ρίψη προειδοποιητικών πυρών και τη νηοψία από ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις στο εμπορικό πλοίο «Sukru Okan» (τουρκικών συμφερόντων, με σημαία Παλάου) που κινούνταν στη Μαύρη Θάλασσα, προς το ουκρανικό λιμάνι Ιζμαήλ στον Δούναβη.
Σχολιάζοντας την παραπάνω εξέλιξη, ο πρώην ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη Τζέιμς Σταυρίδης δήλωσε στο «Politico» ότι «οι ενέργειες της Ρωσίας στα διεθνή ύδατα της Μαύρης Θάλασσας δημιουργούν πραγματικό κίνδυνο κλιμάκωσης σε πόλεμο στη θάλασσα μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσικής Ομοσπονδίας».
Το ΝΑΤΟ, πρόσθεσε χαρακτηριστικά, «δεν πρόκειται να παράσχει όλα τα όπλα και τα χρήματα για την Ουκρανία μόνο για να παρακολουθήσει τη Ρωσία να στραγγαλίζει την ουκρανική οικονομία με έναν παράνομο αποκλεισμό».
Και συνέχισε: «Αν η Ρωσία αρχίσει να καταλαμβάνει πλοία ή επιδιώξει να τα τρομάξει, νομίζω ότι πιθανότατα το ΝΑΤΟ θα απαντήσει υποστηρίζοντας έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για τη ναυτιλία», διευκρινίζοντας ότι θα μπορούσε να «προστατεύσει» τα πλοία που πηγαίνουν προς και από το ουκρανικό λιμάνι της Οδησσού «με μαχητικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ από πάνω και πιθανώς πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ σε συνοδεία».
Αντίστοιχα, δημοσίευμα της «Wall Street Journal» αναφέρει ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν όλες τις πιθανές επιλογές, «συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών λύσεων», για την προστασία πλοίων που επιχειρούν σε ουκρανικά λιμάνια.
Προειδοποίηση για το περιστατικό με το «Sukru Okan» απηύθυνε και οι Τουρκία, καλώντας τη Ρωσία «να αποφύγει αυτού του είδους τις προσπάθειες που θα κλιμακώσουν τις εντάσεις στη Μαύρη Θάλασσα».
Παράλληλα με τα παραπάνω, το Κίεβο ανακήρυξε μονομερώς έναν νέο «προσωρινό» διάδρομο στη Μαύρη Θάλασσα, αρχικά για τα πλοία που έχουν αποκλειστεί σε ουκρανικά λιμάνια. Ο διάδρομος «εγκαινιάστηκε» με τον απόπλου φορτηγού πλοίου με σημαία Χονγκ Κονγκ, από την Οδησσό, που έφτασε στον Βόσπορο. Για την ώρα δεν υπάρχει επίσημη ρωσική αντίδραση.
Σενάρια και παζάρια για προσωρινούς συμβιβασμούς
Σε ένα τέτοιο φόντο στο μεταξύ, καταγράφηκαν την περασμένη Τρίτη οι δηλώσεις του Στιαν Γιένσεν, διευθυντή του γραφείου του γγ του ΝΑΤΟ, για έναν ενδεχόμενο μελλοντικό συμβιβασμό στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Μιλώντας σε συζήτηση στη Νορβηγία δήλωσε ότι «νομίζω ότι η λύση θα μπορούσε να είναι να παραχωρήσει η Ουκρανία εδάφη και να λάβει ως αντάλλαγμα την ένταξη στο ΝΑΤΟ».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Γιένσεν επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν σχετικές συζητήσεις και δήλωσε: «Δεν λέω ότι πρέπει να γίνει με αυτόν τον τρόπο. Αλλά θα μπορούσε να είναι μια πιθανή λύση».
Μία μέρα μετά επανήλθε «μαζεύοντας» τις δηλώσεις του, λέγοντας ότι αυτές «ήταν μέρος μιας ευρύτερης συζήτησης για πιθανά μελλοντικά σενάρια στην Ουκρανία και δεν έπρεπε να το πω έτσι», ενώ αντίστοιχο «μάζεμα» επιχείρησε στη συνέχεια με δηλώσεις του και ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ.
Σε αυτήν την συγκυρία πάντως, επιβεβαιώνοντας τον «καπνό» των διαφόρων παζαριών για το μέλλον της αντιπαράθεσης ΝΑΤΟ - Ρωσίας, όπως και τις διαφοροποιήσεις εντός ΝΑΤΟ, ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας Ν. Σαρκοζί, σε συνέντευξή του στη «Le Figaro» κάλεσε σε συμβιβασμούς, μεταξύ άλλων με τη διενέργεια «δημοψηφισμάτων υπό την αυστηρή επίβλεψη της διεθνούς κοινότητας» για τα ουκρανικά εδάφη που έχει καταλάβει η Ρωσία, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία πρέπει να παραμείνει «ουδέτερη», εκτός ΕΕ και ΝΑΤΟ, με την παροχή «ισχυρών εγγυήσεων ασφαλείας».
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 19-20/8/2023
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.