Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Πέμπτη 3 Αυγούστου 2023

Κίνδυνος - Θάνατος: Τροπολογία στη Βουλή των Αντιπροσώπων για τη δημιουργία αμερικανικών βάσεων στα ελληνικά νησιά — Άλλο ένα βήμα στον δρόμο που άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ — ΚΚΕ: Να δυναμώσει ο αγώνας για να καταργηθούν οι επικίνδυνες συμφωνίες ΗΠΑ - Ελλάδας — Ιστορικές ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, είναι υπόλογη για τις εν κρυπτώ συζητήσεις με τις ΗΠΑ

Άλλο ένα βήμα

Συνεκπαίδευση στο αεροπλανοφόρο «USS GERALD FORD»

Πέμπτη 03/08/2023 - 09:02 (Πηγή φωτό: Eurokinissi)

Κάθε άλλο παρά απρόσμενη μπορεί να πει κανείς ότι είναι η τροπολογία στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ για τη δημιουργία νέων αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στην Ελλάδα (βλ. κάτω) ή τη διευρυμένη στρατιωτική παρουσία, αναφερόμενη ιδιαίτερα στα νησιά.

Έτσι κι αλλιώς η ελληνοαμερικανική «Αμυντική Συμφωνία» που επικύρωσε η Νέα Δημοκρατία, μετά τον δρόμο που άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ, μετατρέπει σταδιακά τη χώρα σε ένα απέραντο αμερικανοΝΑΤΟικό ιμπεριαλιστικό ορμητήριο, με δυνατότητα να επεκτείνονται βάσεις αλλά και να ξεφυτρώνουν σε όλη την επικράτεια. Από εκεί και πέρα όμως, ειδικά για τα νησιά έχει κυλήσει και άλλο νερό στον μύλο της εμπλοκής.

Οι ΗΠΑ έχουν στρώσει για τα καλά το τραπέζι των διευθετήσεων ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, όπου για το Αιγαίο περιλαμβάνει και τις απαράδεκτες αξιώσεις για την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών.

Επίσης μόλις τον περασμένο Γενάρη ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήριζε «ΝΑΤΟικό έδαφος» τα νησιά, προϊδεάζοντας για το τι δρομολογείται. Βήμα - βήμα επομένως βαθαίνει η εμπλοκή της χώρας στα ΝΑΤΟικά σχέδια στο φόντο της κλιμάκωσης του ιμπεριαλιστικού πολέμου και της αντιπαράθεσης του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, μεγαλώνοντας από τη μία τους κινδύνους για τον λαό και επιταχύνοντας από την άλλη κάθε λογής παζάρια.

Σε καθένα από αυτά τα βήματα επιβεβαιώνεται η ανάγκη ο λαός να αντιτάξει την πάλη του για την κατάργηση των επαίσχυντων συμφωνιών, για να κλείσουν οι ξένες στρατιωτικές βάσεις στη χώρα και να απεμπλακεί η Ελλάδα από τα ματωμένα σχέδια των ιμπεριαλιστών.

902

ΚΚΕ: Να δυναμώσει ο αγώνας για να καταργηθούν οι επικίνδυνες συμφωνίες ΗΠΑ - Ελλάδας

Ιστορικές ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, είναι υπόλογη για τις εν κρυπτώ συζητήσεις με τις ΗΠΑ

Να δυναμώσει ο αγώνας για να καταργηθούν οι επικίνδυνες συμφωνίες ΗΠΑ - Ελλάδας, για να κλείσουν οι ξένες στρατιωτικές βάσεις σημειώνεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την τροπολογία του Κογκρέσου που ζητά την επέκταση των βάσεων σε ελληνικά νησιά (κάτω).

Αναλυτικά:

«Η τροπολογία του αμερικανικού Κογκρέσου που -μεταξύ άλλων- θέτει ζήτημα επέκτασης των στρατιωτικών βάσεων σε ελληνικά νησιά και διεύρυνσης της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Ελλάδα συνιστά επικίνδυνη εξέλιξη ανυπολόγιστων διαστάσεων, που στρέφεται τόσο κατά του ελληνικού λαού και των άλλων της περιοχής όσο και κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει τεράστιες, ιστορικές ευθύνες για αυτή την εξέλιξη. Είναι υπόλογη γιατί προφανώς βρίσκεται σε προχωρημένες και εν κρυπτώ συζητήσεις με τις ΗΠΑ που φανερώθηκαν μέσω της ψήφισης της συγκεκριμένης τροπολογίας. Επιβεβαιώνεται, επίσης, ότι η εμπλοκή στα επικίνδυνα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, στο πλαίσιο των συμφωνιών ΗΠΑ - Ελλάδας, που ξεκίνησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ολοκλήρωσε η κυβέρνηση της ΝΔ, αποτελεί ένα "βαρέλι δίχως πάτο", που καθιστά τη χώρα και τον ελληνικό λαό "στόχο αντιποίνων" με δεδομένη την όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Είναι προφανές ότι οι σχεδιασμοί αυτοί δεν είναι ανεξάρτητοι από το αίτημα της τούρκικης κυβέρνησης για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και τις προωθούμενες διευθετήσεις για τη συνδιαχείριση του Αιγαίου με ΝΑΤΟική εποπτεία. Άλλωστε ο ίδιος ο πρωθυπουργός πριν λίγο καιρό χαρακτήρισε τα ελληνικά νησιά "ΝΑΤΟικό έδαφος".

Η εξέλιξη αυτή πρέπει να σημάνει συναγερμό στον ελληνικό λαό. Να δυναμώσει ο αγώνας για να καταργηθούν οι επικίνδυνες συμφωνίες ΗΠΑ - Ελλάδας, για να κλείσουν οι ξένες στρατιωτικές βάσεις στη χώρα, για να απεμπλακεί η Ελλάδα από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και τους εγκληματικούς σχεδιασμούς τους».

902

Κίνδυνος - Θάνατος

Τροπολογία στη Βουλή των Αντιπροσώπων για τη δημιουργία αμερικανικών βάσεων στα ελληνικά νησιά

Τετάρτη 02/08/2023 - 17:17 (Πηγή φωτό: Associated Press)

Την επέκταση των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα, που έχουν μετατρέψει την χώρα μας σε ορμητήριο πολέμου και στόχο αντιποίνων, προβλέπει τροπολογία που υπερψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, στο νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό (NDAA). 

Η επικίνδυνη αυτή τροπολογία, στρώνει το έδαφος για την δημιουργία αμερικανικών βάσεων στα ελληνικά νησιά. 

Πατώντας πάνω στην επικίνδυνη συμφωνία για τις βάσεις, με την τροπολογία αυτή καλούνται οι Αμερικανοί υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών να υποβάλουν από κοινού στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου έκθεση για την σχέση ασφαλείας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας.

Η έκθεση θα πρέπει να έχει κατατεθεί εντός δύο μηνών από την υπογραφή του τελικού νομοσχεδίου (NDAA), περιλαμβάνοντας τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ανάλυση της δυνατότητας για πρόσθετες βάσεις ή διευρυμένη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ελληνική Δημοκρατία, ιδιαίτερα στα ελληνικά νησιά.
  • Περιγραφή των δικαιωμάτων των βάσεων (basing rights) που παραχωρήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες βάσει της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας (MDCA) που υπεγράφη στις 14 Οκτωβρίου 2021.
  • Περιγραφή των δραστηριοτήτων και των επενδύσεων των ΗΠΑ στις βάσεις που περιλαμβάνονται στην MDCA.
  • Αξιολόγηση του καθεστώτος της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας, σύμφωνα με τις επιταγές του Νόμου περί Άμυνας και Διακοινοβουλευτικής Εταιρικής Σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας του 2021.

Η Γερουσία έχει ήδη υπερψηφίσει το δικό της νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό. Έτσι, τα δύο νομοθετικά σώματα βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για τη διαμόρφωση του τελικού κειμένου το οποίο θα σταλεί στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Σημειώνεται ότι η συζήτηση για νέες βάσεις του θανάτου στα νησιά ανοίγει στα «γεμάτα», σε μια περίοδο που στο προσκήνιο έρχονται σχεδιασμοί για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, ως μέρος των διευθετήσεων με την Τουρκία, ώστε να ενισχυθεί η ΝΑΤΟική συνοχή.

902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.