Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Παρασκευή 18 Αυγούστου 2023

«Πάμε κι όπου βγει» το... σχέδιο του κράτους σε περίπτωση μεγάλου ατυχήματος — ΚΚΕ: Αναδεικνύεται για ακόμα μία φορά η έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου αντιμετώπισης τέτοιων συμβάντων στους κατά τα άλλα γεμάτους διόδια αυτοκινητοδρόμους της χώρας — Παρεμβάσεις βουλευτών και στελεχών του Κόμματος (Χρήστος Κατσώτης και Χρήστος Τσοκάνης) — Πρωτούλης ο ΠΡΩΤΟΣ: Το αστικό κράτος είναι αποτελεσματικό για τους επιχειρηματίες και εγκληματικά αδιάφορο για τις λαϊκές ανάγκες (2 VIDEO - Φωτό)

ΤΟ ΧΤΕΣΙΝΟ (17/8/2023) ΧΑΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΩΝ - ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ...

«Πάμε κι όπου βγει» το ... σχέδιο του κράτους σε περίπτωση μεγάλου ατυχήματος

*

ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟΣ ΑΘΗΝΩΝ - ΚΟΡΙΝΘΟΥ

Τεράστια ταλαιπωρία για χιλιάδες ανθρώπους μετά από φωτιά σε βυτιοφόρο

Το «πάμε κι όπου βγει» και την ανυπαρξία οποιουδήποτε σχεδίου διαφυγής στους ιδιωτικοποιημένους κλειστούς αυτοκινητόδρομους βιώνει ξανά ο λαός μας

*

ΚΚΕ: Αναδεικνύεται για ακόμα μία φορά η έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου αντιμετώπισης τέτοιων συμβάντων στους κατά τα άλλα γεμάτους διόδια αυτοκινητοδρόμους της χώρας

Παρεμβάσεις βουλευτών και στελεχών του Κόμματος για να υπάρξει ασφαλής και γρήγορος απεγκλωβισμός

*

Αμείλικτα ερωτήματα:

➽ Τι θα συνέβαινε αν η φωτιά ξεσπούσε δίπλα σε διυλιστήριο ή κάποια άλλη βιομηχανική εγκατάσταση στη Δυτική Αττική, με τόσα αυτοκίνητα και ανθρώπους στον δρόμο;

➽ Τι θα γινόταν αν οι εγκλωβισμένοι απειλούνταν κι από άλλο κίνδυνο, όπως μια δασική πυρκαγιά, δίπλα στην Εθνική Οδό Αθηνών - Κορίνθου;

➽ Τι θα γίνει στην περίπτωση Μεγάλου Βιομηχανικού Ατυχήματος;

*

Γιάννης Πρωτούλης: Το αστικό κράτος είναι αποτελεσματικό για τους επιχειρηματίες και εγκληματικά αδιάφορο για τις λαϊκές ανάγκες (κείμενο πάνω)

*

Εκατοντάδες οδηγοί εγκλωβίστηκαν μέσα σε χωριά της «εναλλακτικής» διαδρομής που τούς έδιναν οι αρχές (VIDEO - ΦΩΤΟ)

*

Η φωτιά που ξέσπασε σε βυτιοφόρο που μετέφερε 7,5 τόνους υγροποιημένου αερίου στις 12.40 το μεσημέρι στην Εθνική Οδό Αθηνών - Κορίνθου, στο ύψος της Μαγούλας, στο 45ο χιλιόμετρο στο ρεύμα προς Κόρινθο, και περιορίστηκε από την Πυροσβεστική περίπου δύο ώρες μετά, ενώ ο οδηγός πρόλαβε να βγει σώος, ανέδειξε για άλλη μια φορά τις εγκληματικές ευθύνες του αστικού κράτους, με τους εργαζόμενους να τίθενται σε μεγάλο κίνδυνο ή να ταλαιπωρούνται με τις ώρες επειδή δεν υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης τέτοιων καταστάσεων, ούτε δρόμοι διαφυγής.

 

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Για άλλη μια φορά έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την ταλαιπωρία στην Αθηνών - Κορίνθου σημειώνει:

«Η μεγάλη ταλαιπωρία που αντιμετωπίζουν χιλιάδες εγκλωβισμένοι οδηγοί στην Εθνική Οδό Αθηνών - Κορίνθου, καθώς και στην παλαιά Εθνική, λόγω της πυρκαγιάς σε βυτιοφόρο όχημα, χωρίς καμία ενημέρωση για το πότε θα μπορέσουν να κινηθούν, αλλά και χωρίς καμία μέριμνα, τόσο από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς όσο και από τη διαχειρίστρια εταιρεία, αναδεικνύει για ακόμα μία φορά την έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου αντιμετώπισης τέτοιων συμβάντων στους κατά τα άλλα γεμάτους διόδια αυτοκινητοδρόμους της χώρας.

Τώρα πρέπει να ληφθεί κάθε μέριμνα για τους χιλιάδες οδηγούς και επιβάτες για όσο διάστημα παραμένουν εγκλωβισμένοι, σε συνδυασμό με τα άμεσα μέτρα για τον όσο πιο γρήγορο και ασφαλή απεγκλωβισμό τους.

Παρεμβάσεις για το θέμα πραγματοποίησαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης στον υπουργό Πολιτικής Προστασίας Β. Κικίλια και Χρήστος Τσοκάνης στο Α' Τμήμα Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων ΠΑΘΕ Αττικής στα Μέγαρα».

 

Για άλλη μια φορά ζήσαμε το «πάμε κι όπου βγει», χωρίς καμία πρόληψη και σχέδιο, όπως βιώθηκε με τραγικό τρόπο και σε άλλες περιπτώσεις, στο έγκλημα των Τεμπών, στις δεκάδες καταστροφικές πυρκαγιές φέτος σε όλη τη χώρα, παλιότερα στο Μάτι, στην Μάνδρα και ο κατάλογος δεν έχει τέλος.

Με το περιστατικό «ξύπνησε» και πάλι ο εφιάλτης ενός Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Εκτασης, καθώς η φωτιά στο βυτιοφόρο με το επικίνδυνο φορτίο από τύχη δεν εκδηλώθηκε σε κάποιο σημείο από τα πολλά που υπάρχουν δίπλα στην Εθνική Οδό, με βιομηχανικές μονάδες ή διυλιστήρια.

Το βυτιοφόρο που τυλίχτηκε στις φλόγες

Την ίδια ώρα, λόγω της διακοπής της κυκλοφορίας και στα δύο ρεύματα, χιλιάδες ήταν οι οδηγοί που εγκλωβίστηκαν για πάνω από 7 ώρες, με τις ουρές των αυτοκινήτων να ξεπερνούν τα 10 χιλιόμετρα και οι ίδιοι να αφήνονται στη μοίρα τους μέσα στη ζέστη. Οι εικόνες θύμιζαν το τεράστιο μπάχαλο που είχε επικρατήσει τον Γενάρη του 2022 στην Αττική Οδό, όταν από χιόνια είχαν εγκλωβιστεί για μέρες χιλιάδες αυτοκίνητα. Αντίστοιχη ταλαιπωρία υπέστησαν και οι επιβάτες του Προαστιακού, ιδιοκτησίας της «Hellenic Train», που έμειναν για ώρες καθηλωμένοι, χωρίς καμία βοήθεια ή πληροφόρηση.

Την κατάσβεση της φωτιάς στο μπροστινό μέρος του βυτιοφόρου ακολούθησε μια πολύωρη διαδικασία μετάγγισης του υγροποιημένου αερίου, που σύμφωνα με την Πυροσβεστική έπρεπε να γίνει με συγκεκριμένο πρωτόκολλο ασφαλείας. Από το μεσημέρι, όταν ξέσπασε η φωτιά, μέχρι και τις 8 το βράδυ, η Πυροσβεστική χαρακτήριζε την κατάσταση «εξαιρετικά επικίνδυνη».

Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος, είπε για τη μετάγγιση ότι «το παραμικρό λάθος μπορεί να δημιουργήσει μια τεράστια έκρηξη, το ωστικό κύμα της οποίας μπορεί να ξεπεράσει τα 300, τα 400 ή τα 500 μέτρα», φανερώνοντας την επικινδυνότητα της κατάστασης και την πλήρη απουσία σχεδίου από τον κρατικό μηχανισμό για τη διαχείρισή της, χωρίς να κινδυνέψουν ή να ταλαιπωρηθούν άγρια τόσοι άνθρωποι, μέσα στο κατακαλόκαιρο, στην κορύφωση της τουριστικής σεζόν.

Όπως αποκαλύφθηκε, μάλιστα, τη διαδικασία της μετάγγισης είχε αναλάβει ιδιωτική εταιρεία...

Κανένα ολοκληρωμένο σχέδιο

Το περιστατικό κατέδειξε για άλλη μια φορά την παντελή έλλειψη συγκεκριμένου σχεδίου, ενώ αναδεικνύονται οι ευθύνες τόσο του κρατικού μηχανισμού όσο και των ιδιωτικών εταιρειών στις οποίες οι αστικές κυβερνήσεις έχουν παραχωρήσει τη διαχείριση των οδικών αξόνων, στην προκειμένη περίπτωση της κοινοπραξίας της «Ολυμπίας Οδού».

Οι κλειστοί αυτοί δρόμοι, που χρυσοπληρώνονται από τους εργαζόμενους με τα συνεχή διόδια - τα οποία μάλιστα τώρα θέλουν να αυξήσουν - έχουν φτιαχτεί χωρίς κανέναν σχεδιασμό, χωρίς να υπάρχουν οι απαραίτητες διέξοδοι διαφυγής σε έκτακτα περιστατικά και φυσικές καταστροφές. Οι μόνες επιλογές είναι οι παλιές Εθνικές Οδοί, που όμως δεν μπορούν να ανταποκριθούν, ειδικά όταν δεν γίνονται έγκαιρες παρεμβάσεις και δημιουργούνται μποτιλιαρίσματα χιλιομέτρων, όπως συνέβη και χθες.

Επίσης, είναι χαρακτηριστικές οι καταγγελίες, και στην εφημερίδα μας, ότι η «Ολυμπία Οδός», που εκμεταλλεύεται την Αθηνών - Κορίνθου, στις κλήσεις απελπισμένων εγκλωβισμένων οδηγών έκλεινε την τηλεφωνική γραμμή έκτακτης ανάγκης 1025 πριν καν προλάβουν να μιλήσουν. Ακόμα και το περίφημο 112 έδινε λάθος πληροφόρηση σε όσους το καλούσαν πριν ξεκινήσουν το ταξίδι για Αθήνα, με αποτέλεσμα να προστίθενται διαρκώς νέα αυτοκίνητα στο μποτιλιάρισμα.

Χιλιάδες άνθρωποι αντιμετώπισαν για άλλη μια φορά την επιλεκτική «ανικανότητα» του κρατικού μηχανισμού, αφού τις ατέλειωτες ώρες της ταλαιπωρίας κάτω από τον καυτό ήλιο δεν υπήρξε μέριμνα ούτε να τους δοθεί ένα μπουκάλι νερό. Ανθρωποι όλων των ηλικιών, παιδιά και ευπαθείς ομάδες έφτασαν στα όρια των αντοχών τους και από τύχη δεν συνέβη κάτι χειρότερο με τόσους εγκλωβισμένους στον ήλιο, για τόσες πολλές ώρες.

Σοβαρές είναι οι ευθύνες και της Τροχαίας, που δεν φρόντισε να εκτρέπει την κυκλοφορία έγκαιρα, πριν δημιουργηθούν οι ατέλειωτες ουρές. Την κατάσταση αυτή προσπάθησε να εξωραΐσει η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., η οποία προκλητικά έριξε τις ευθύνες στους εγκλωβισμένους οδηγούς, διότι όπως είπε «ορισμένοι δεν έκαναν αναστροφή, όπως τους υποδεικνυόταν».

Παρεμβάσεις από βουλευτές του ΚΚΕ

Παρέμβαση στο Α' Τμήμα Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων ΠΑΘΕ Αττικής στα Μέγαρα πραγματοποίησε ο Χρήστος Τσοκάνης, βουλευτής του ΚΚΕ, ζητώντας να βρεθεί λύση στον εγκλωβισμό χιλιάδων ανθρώπων, ανάμεσά τους ηλικιωμένων και παιδιών (οι περισσότεροι επέστρεφαν από διακοπές), όπως και να ενεργοποιηθεί ο κρατικός μηχανισμός για να τους παρασχεθούν νερό και άλλες μορφές βοήθειας.

Παρέμβαση στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Θεοδώρου έκανε επίσης ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, ζητώντας να παρθούν άμεσα μέτρα.

*

ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ

Επικίνδυνη πυρκαγιά σε μάντρα φορτηγών

Εκτός από τον τεράστιο κίνδυνο που δημιουργήθηκε με τη φωτιά στο βυτιοφόρο στην Εθνική, για άλλη μια φορά η περιοχή της Δυτικής Αττικής μετά τις 3 το μεσημέρι έγινε θάλαμος αερίων, με πυρκαγιά σε μάντρα οχημάτων επί της οδού Παπαφλέσσα, στον Ασπρόπυργο Αττικής. Ουσιαστικά, στην ιδιαίτερα επιβαρυμένη περιοχή με ρυπογόνες βιομηχανίες, με την υγειονομική βόμβα της χωματερής της Φυλής, δεν περνάει μέρα που να μην ξεσπάει φωτιά σε κάποιο εργοστάσιο ή χώρο αποθήκης και οι κάτοικοι να μην εισπνέουν ό,τι τοξικό αέριο υπάρχει.

Μόλις προχτές είχε εκδηλωθεί φωτιά σε χώρο ανακύκλωσης, κάνοντας και πάλι την ατμόσφαιρα κόλαση.

Χτες, μετά από κάποιες ώρες η επικίνδυνη πυρκαγιά στη μάντρα φορτηγών, όπου γίνονταν και εκρήξεις, κατασβέστηκε με τη σκληρή προσπάθεια των πυροσβεστών, χωρίς να επεκταθεί σε άλλη εγκατάσταση.

Στην περιοχή βρέθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Αλέξη Τσοκάνη, υποψήφιο δήμαρχο Ασπροπύργου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

*

Ο Γ. ΠΡΩΤΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟ

Το αστικό κράτος είναι αποτελεσματικό για τους επιχειρηματίες και εγκληματικά αδιάφορο για τις λαϊκές ανάγκες (VIDEO πάνω)

Τις ευθύνες της κυβέρνησης για την παντελή έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου για την αντιμετώπιση ατυχημάτων στην εθνική οδό, κατήγγειλε ο Γιάννης Πρωτούλης μέλος ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, το πρωί της Παρασκευής 18 Αυγούστου.

Σε έναν ιδιωτικοποιημένο δρόμο, που εξακολουθούσε να κόβει διόδια στους διερχόμενους οδηγούς, οι οποίοι εγκλωβίστηκαν σε ουρές 10 χιλιομέτρων για 7 ώρες, δεν υπήρχε κανένα σχέδιο, επισήμανε και υπογράμμισε ότι υπήρχαν καταγγελίες οδηγών, πως το 112 τους έστελνε στην εθνική οδό, αντί να τους απομακρύνει.

Υπενθύμισε ότι ανάλογη κατάσταση ζήσαμε τον Γενάρη στην Αττική οδό με τους χιλιάδες εγκλωβισμένους μέσα στα χιόνια, στη Νέα Αγχίαλο με την πυρκαγιά να προκαλεί έκρηξη σε αεροδρόμιο της πολεμικής αεροπορίας και στη Ρόδο, όπου κάηκαν 500 χιλιάδες στρέμματα  και οι τουρίστες μεταφέρονταν με καρότσες.

Όλα τα περιστατικά δείχνουν πως το αστικό κράτος είναι αποτελεσματικό για τα επιχειρηματικά σχέδια, αλλά αργό και εγκληματικά αδιάφορο για τις λαϊκές ανάγκες. Οι βασικές υποδομές για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, έχουν ιδιωτικοποιηθεί, έχουν εμπορευματοποιηθεί κι έχουν δημιουργήσει μία πολύ επικίνδυνη κατάσταση που πρέπει να ανατραπεί, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Πρωτούλης.

Στους μόνους που η κυβέρνηση διασφάλισε ασφαλή μετακίνηση ήταν το τάγμα των νεοναζιστών από την Κροατία που διέσχισαν όλη την χώρα για να δολοφονήσουν έναν νέο άνθρωπο, πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Γ. Πρωτούλης.

Όσον αφορά τον δήμαρχο της Χειμάρας Φρέντι Μπελέρης, σημείωσε πως το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή είχε ζητήσει την αποφυλάκισή του, πρόσθεσε ωστόσο πως η ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας δεν θα λύσει αλλά θα εντείνει το πρόβλημα, φέρνοντας ως παράδειγμα την Κύπρο, της οποίας η ένταξη στην ΕΕ δεν έλυσε το πρόβλημα της εισβολής και κατοχής αλλά το διαιώνισε. Ιδιαίτερα, σήμερα που οξύνονται οι ανταγωνισμοί κι ενώ είναι σε εξέλιξη ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία, χρειάζεται μεγάλη προσοχή στον καλλιεργούμενο εθνικισμό, κατέληξε.

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.