Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Δευτέρα 3 Ιουλίου 2023

ΚΚΕ: Ελπιδοφόρα άνοδος σε ποσοστά και ψήφους — ΚΚΕ: Δύναμη — ΚΚΕ: Επιβεβαίωση των αγωνιστικών δεσμών με τον λαό και νέες δυνατότητες για τη διεύρυνσή τους — #ΚΚΕ: Το αντίπαλο δέος — #ΕΚΛΟΓΕΣ — Μόνοι τους και όλοι μας — #ΜΟΝΟ_ΚΚΕ — ΚΚΕ για πάντα!

Επιβεβαίωση των αγωνιστικών δεσμών με τον λαό, νέες δυνατότητες για τη διεύρυνσή τους

Η διακριτή εκλογική άνοδος του ΚΚΕ σε ψήφους και ποσοστά είναι το πιο ελπιδοφόρο, το πιο αισιόδοξο μήνυμα της εκλογικής μάχης που ολοκληρώθηκε την περασμένη Κυριακή

Το ΚΚΕ ανέβασε το ποσοστό του από το 2019 κατά 2,5%, καταγράφοντας 7,7%, ξεπέρασε τις 400.000 ψήφους, κερδίζοντας 100.000 παραπάνω απ' όσες την ίδια χρονιά, και εξέλεξε 6 περισσότερους βουλευτές, φτάνοντας τους 21, οι οποίοι ήδη βρίσκονται στο πλάι του λαού και της νεολαίας.

Η άνοδος του ΚΚΕ είναι πανελλαδική και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία. Καταγράφεται στο σύνολο των 13 διοικητικών περιφερειών της χώρας, καθώς επίσης στις 52 από τις 53 εκλογικές ενότητες (εξαίρεση αποτελεί η Ροδόπη). Σημαντικά είναι τα αποτελέσματα και στις κάλπες του εξωτερικού, ειδικά της Ευρώπης, όπου οι Ελληνες μετανάστες ψήφισαν μαζικά το Κόμμα (βλ. αναλυτικά στη Ριζοσπάστης, σελ. 17).

 

Θετικά και ελπιδοφόρα συμπεράσματα προκύπτουν και από τα ποιοτικά στοιχεία της ψήφου στο ΚΚΕ, όπου καταγράφεται άνοδος σε εργατοϋπαλλήλους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, σε βιοπαλαιστές αγρότες και ΕΒΕ, στη νεολαία (βλ. αναλυτικά Ριζοσπάστης, σελ. 18).

Είναι όλα αυτά τα στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι η εκλογική ενίσχυση του Κόμματος δεν είναι συγκυριακή, δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Αντίθετα, ότι μέσα στον συνολικά αρνητικό πολιτικό συσχετισμό - που βέβαια παραμένει μετά τις εκλογές - εκφράζει συγκεκριμένα ποιοτικά στοιχεία, που επιβεβαιώνουν την αύξηση του κύρους του Κόμματος στους εργαζόμενους, στα λαϊκά στρώματα.

Κύρος που κατακτιέται κατά κύριο λόγο από την πρωτοπόρα δράση του ΚΚΕ, των χιλιάδων μελών και φίλων του Κόμματος, για την οργάνωση της πάλης του λαού σε όλα τα μέτωπα, όπως έγινε και όλη την προηγούμενη τετραετία και μάλιστα σε σύνθετες και απαιτητικές συνθήκες, με πανδημία, οικονομική κρίση, ιμπεριαλιστικό πόλεμο κ.λπ.

Ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα

  • Η επιβεβαίωση της 3ης θέσης του ΚΚΕ στην Αττική, με συνολική αύξηση ψήφων 41.191 από το 2019 (+36%), εκφράζει θετικές διεργασίες και αποτελεί επιστέγασμα της αυξημένης εμπιστοσύνης που εμπνέει το ΚΚΕ σε λαϊκές δυνάμεις, με τις οποίες το προηγούμενο διάστημα συναντήθηκε σε μεγάλους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες και σε σπουδαίες στιγμές της πολιτικής δράσης του.

Οι εμβληματικοί αγώνες στην COSCO, στην «e-food», στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, σε μεγάλα κατασκευαστικά έργα, οι εικόνες από τις συγκεντρώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά και για τον γιορτασμό του Πολυτεχνείου μέσα στην πανδημία, που τσαλάκωσαν τις απαγορεύσεις του κράτους, οι δεκάδες κινητοποιήσεις ενάντια σε πλειστηριασμούς και διακοπές ρεύματος στις εργατογειτονιές της Αττικής, οι μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις και απεργίες για να μην ξεχαστεί το προδιαγεγραμμένο έγκλημα των Τεμπών, έπαιξαν σημαντικό ρόλο για να δουν ακόμα περισσότεροι στο ΚΚΕ τη δύναμη εκείνη που μπορεί αδιαπραγμάτευτα, με ανιδιοτέλεια και αποφασιστικότητα, να υπερασπίζεται το δίκιο και τα πραγματικά τους συμφέροντα.

Την τετραετία που μας πέρασε δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στήριξαν τα ψηφοδέλτια όπου συμμετέχουν οι κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές σε σωματεία και μαζικούς φορείς, αναδεικνύοντας τις ταξικές - αγωνιστικές δυνάμεις πρώτη δύναμη στα Εργατικά Κέντρα Αθήνας, Πειραιά και Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής. Επίσης, χιλιάδες φοιτητές με την ψήφο τους έφεραν την «Πανσπουδαστική» πρώτη δύναμη στα 7 από τα 9 Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της Αττικής.

Μόνο τυχαίο και συγκυριακό δεν είναι λοιπόν ότι το ΚΚΕ κατέλαβε την τρίτη θέση στις 7 από τις 8 εκλογικές περιφέρειες της Αττικής, αφού έπιασε διψήφια ποσοστά στις μισές και τα αύξησε παντού, εκλέγοντας τελικά 10 βουλευτές (από 6 το 2019). Συγκεκριμένα, από δύο βουλευτές στις περιφέρειες Βόρειου Τομέα Αθηνών και Νότιου Τομέα Αθηνών και από έναν βουλευτή σε Α' Αθηνών, Δυτικού Τομέα Αθηνών, Α' Πειραιώς, Β' Πειραιώς, Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής.

  • Αντίστοιχα παραδείγματα μπορεί να αντλήσει κανείς από το αποτέλεσμα των εκλογών σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα - στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, στη Λάρισα, στα Γιάννενα και αλλού.

Στη Θεσσαλονίκη, για παράδειγμα, όπου επίσης αναπτύχθηκαν σοβαροί αγώνες το προηγούμενο διάστημα, με διακριτή τη σφραγίδα του ΚΚΕ στην οργάνωσή τους, το Κόμμα αναδείχθηκε τρίτη δύναμη στην Α' εκλογική περιφέρεια του νομού, με ποσοστό 8,17%, από 5,3% το 2019, σημειώνοντας άνοδο ιδιαίτερα στις δυτικές συνοικίες.

  • Από το συνολικά θετικό, ελπιδοφόρο αποτέλεσμα ξεχωρίζει η άνοδος σε ορισμένες περιοχές όπου το προηγούμενο διάστημα το ΚΚΕ πρωτοστάτησε σε αγώνες που είχαν πανελλαδική εμβέλεια και απήχηση.

Τέτοια είναι π.χ. η περιοχή της Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας. Στη μεν Στερεά, ο αγώνας των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ συγκίνησε και συγκινεί το πανελλήνιο για τη διάρκεια, τη μαχητικότητα και τη συνέπειά του, με τους κομμουνιστές να πρωτοστατούν στο εργοστάσιο και στη γύρω περιοχή. Οι δεσμοί του Κόμματος με τους εργαζόμενους, τις οικογένειές τους και τους βιοπαλαιστές στα μεγαλοχώρια γύρω από τη ΛΑΡΚΟ αποτυπώνονται και στο εκλογικό αποτέλεσμα: Το ποσοστό του Κόμματος στο Μαρτίνο και στη Λάρυμνα ξεπερνά το 18%!

Αλλά και στη Βόρεια Εύβοια, όπου στις πυρκαγιές του 2021 γεννήθηκε το σύνθημα «Μόνο ο λαός σώζει τον λαό», με μεγάλη συμβολή των κομμουνιστών στην οργάνωση του αγώνα και της αλληλεγγύης στους πυρόπληκτους, το ΚΚΕ κατέγραψε ποσοστό 12,64% στον δήμο Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας και άγγιξε το 10% στον δήμο Ιστιαίας - Αιδηψού. Επίσης, αναδείχθηκε και αυτήν τη φορά πρώτη ή δεύτερη δύναμη σε μια σειρά ρετσινοχώρια, καταγράφοντας ποσοστά από 30% έως 40%.

 

  • Τέλος, δεν μπορεί να μη σταθεί κανείς στη μεγάλη μάχη που δόθηκε για την επανεκλογή κομμουνιστή βουλευτή εκεί όπου στις εκλογές του Μάη το ΚΚΕ έχασε έδρα ή εξέλεξε βουλευτή για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, αλλά με το καλπονοθευτικό εκλογικό σύστημα του Ιούνη κινδύνευε σοβαρά να τον χάσει.

Στη Λέσβο, όπου το ΚΚΕ κατέλαβε τελικά τη 2η θέση, αφήνοντας πίσω του τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, ο λαός του νησιού πανηγύρισε την περασμένη Κυριακή την επανεκλογή κομμουνίστριας βουλευτή, έχοντας δώσει μια μεγάλη μάχη τον μήνα που μεσολάβησε από τις εκλογές του Μάη, όταν η έδρα είχε χαθεί από το ΠΑΣΟΚ. Το ΚΚΕ κατέγραψε στην εκλογική περιφέρεια Λέσβου ποσοστό 14,64% (από 13% τον Μάη), σημειώνοντας άνοδο μεγαλύτερη της μιάμισης ποσοστιαίας μονάδας, με σχεδόν 300 ψήφους περισσότερες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2019 το ΚΚΕ ήταν 3η δύναμη στην περιφέρεια, με 5.839 ψήφους και ποσοστό 10,04%.

Αλλά και στην Κοζάνη, όπου τελικά η έδρα χάθηκε για το ΚΚΕ, το Κόμμα αύξησε τις δυνάμεις του κατά περίπου 400 ψήφους ανάμεσα στις εκλογές του Μάη και του Ιούνη και πάνω από μία μονάδα το ποσοστό του.

Διαμορφώνονται νέες δυνατότητες

Πολλοί απ' αυτούς που ψήφισαν το ΚΚΕ στις εκλογές δεν συμφωνούν σε όλα μαζί του, διατηρούν διαφωνίες ή και ερωτήματα για την πολιτική του, το Πρόγραμμά του, τον άλλο δρόμο που προτείνει στον λαό.

Η συμπόρευσή τους όμως με το ΚΚΕ στα διάφορα μέτωπα πάλης και το βήμα που έκαναν, να στηρίξουν και εκλογικά το Κόμμα, φανερώνουν μια δυναμική και επιβεβαιώνουν τις μεγάλες δυνατότητες που υπάρχουν το επόμενο διάστημα να βαθύνει η συζήτηση με αυτόν τον κόσμο, καθώς και η κοινή δράση στο κίνημα.

902 από Ριζοσπάστη,1-2/7/2023

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.