Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τρίτη 11 Ιουλίου 2023

Ρίξε κι άλλα όπλα στη φωτιά της Ουκρανίας! — Οι πρώτες επικίνδυνες αποφάσεις — Διεύρυνση της «συνεργασίας» του ΝΑΤΟ με χώρες της περιοχής του Ινδο-Ειρηνικού — Διαβεβαιώσεις «ασφαλείας» από το ΝΑΤΟ στο Κίεβο

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

Περισσότερα όπλα και υποστήριξη στην Ουκρανία ανάμεσα στις πρώτες επικίνδυνες αποφάσεις

Πηγή φωτό: Associated Press

Η μακρόχρονη στρατιωτική στήριξη στο Κίεβο, οι «εγγυήσεις ασφαλείας» και οι δεσμεύσεις για περαιτέρω προσέγγιση ΝΑΤΟ - Ουκρανίας θα βρεθούν στο επίκεντρο της διήμερης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, που ξεκίνησε σήμερα στο Βίλνιους της Λιθουανίας με ατζέντα - φωτιά για τους λαούς. 

Με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία οι αποφάσεις θα κοιτάζουν «μακριά», κλιμακώνοντας παραπέρα την ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ανατολική Ευρώπη και ευρύτερα.

Δεν είναι τυχαίο ότι πριν ακόμη την επίσημη έναρξη της Συνόδου, Γερμανία, Γαλλία και Νορβηγία έσπευσαν να ανακοινώσουν νέες αποστολές όπλων, οπλικών συστημάτων και δομών «υποστήριξης» στην Ουκρανία.

Η Γερμανία θα προσφέρει επιπλέον όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία αξίας σχεδόν 700 εκατ. ευρώ, έγινε γνωστό από κυβερνητικές πηγές σήμερα.

Το Βερολίνο, που παρέχει στο Κίεβο τη δεύτερη μεγαλύτερη στρατιωτική βοήθεια μετά τις ΗΠΑ, είχε ανακοινώσει στις 13 Μάη, την παροχή όπλων αξίας 2,7 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του θα παραδώσει στην Ουκρανία πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Scalp. «Αποφασίσαμε να προσφέρουμε νέους πυραύλους που επιτρέπουν πλήγματα βαθιά στην Ουκρανία», είπε ο Μακρόν κατά την άφιξή του στο Βίλνιους. «Πιστεύω ότι σήμερα αυτό που είναι σημαντικό για εμάς είναι να στείλουμε ένα μήνυμα υποστήριξης προς την Ουκρανία και ενότητας του ΝΑΤΟ», ισχυρίστηκε.

Νωρίτερα η κυβέρνηση της Νορβηγίας είχε ανακοινώσει ότι θα αυξήσει φέτος τη στρατιωτική της υποστήριξη προς το Κίεβο από τα 2,5 δισ. κορώνες (2,18 δισ. ευρώ) στα 10 δισ. κορώνες (8,7 δισ. ευρώ) και παράλληλα θα ενισχύσει τη συνεισφορά της στο ταμείο του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία.

Ατζέντα – φωτιά για τους λαούς

Στην ατζέντα της Συνόδου θα βρεθεί και η διεύρυνση της «συνεργασίας» του ΝΑΤΟ με χώρες της περιοχής του Ινδο-Ειρηνικού, που εμπλέκονται στους σχεδιασμούς των ΑμερικανoNATOικών, όπως η Ιαπωνία, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και η Νότια Κορέα, σε μια περιοχή όπου «μαγειρεύεται» η νέα πολεμική αναμέτρηση του ΝΑΤΟ με την Κίνα, που από πέρσι στη «Στρατηγική Αντίληψη» του ΝΑΤΟ χαρακτηρίστηκε «απειλή».

Στόχος επίσης να καταληχτούν τα τρία νέα «χωρικά σχέδια» επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ, «για την αντιμετώπιση των δύο βασικών απειλών για τη Συμμαχία μας, τη Ρωσία και την τρομοκρατία», όπως λένε: Ενα σχέδιο για τον Βορρά, τον Ατλαντικό και την Ευρωπαϊκή Αρκτική. Ενα για το κέντρο, που καλύπτει την περιοχή της Βαλτικής και την Κεντρική Ευρώπη. Και ένα νότιο σχέδιο για τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα, όπου η ελληνική αστική τάξη θα διεκδικήσει αναβαθμισμένο ρόλο «πυλώνα ασφαλείας».

Η συζήτηση για τα «χωρικά σχέδια» έχει σημασία και για τα Ελληνοτουρκικά, καθώς οι Αμερικανοί σπεύδουν να ικανοποιήσουν τουρκικές διεκδικήσεις δίνοντας δυνατότητα να υπάρχει στα σχέδια σαφής αναφορά ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί τη δική της ονομασία για τα Στενά («Turkish Straits») αντί όσων προβλέπονται στη Σύμβαση του Μοντρέ. Επίσης, η αμερικανική «πρόταση» προβλέπει και απαλοιφή των βασικών ονομασιών στους χάρτες, προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να μην υπάρχει η ανάγκη αναφοράς της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά αυτή να περιγράφεται με ...συντεταγμένες, ενώ αναθερμαίνονται τα διχοτομικά σχέδια στο νησί.

Χαρακτηριστικά για τα παραπάνω ο γγ της λυκοσυμμαχίας, Γ. Στόλτενμπεργκ, έλεγε σε δηλώσεις του χτες από το Βίλνιους ότι «στη Σύνοδο Κορυφής θα κάνουμε περαιτέρω σημαντικά βήματα για να ενισχύσουμε την αποτροπή και την άμυνά μας. Συμπεριλαμβανομένων τριών νέων περιφερειακών σχεδίων. Υποστηριζόμενα από 300.000 στρατιώτες σε υψηλή ετοιμότητα. Και σημαντικές δυνατότητες σε όλους τους τομείς».

Διαβεβαιώσεις «ασφαλείας» από το ΝΑΤΟ στο Κίεβο

Ως προς τις δεσμεύσεις για την ενταξιακή πορεία της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, η διαπραγμάτευση είναι πιο περίπλοκη αλλά το βέβαιο είναι ότι θα συγκροτηθεί Συμβούλιο ΝΑΤΟ - Ουκρανίας, το οποίο θα συνεδριάσει μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

«Αναμένω ότι οι σύμμαχοι θα στείλουν ένα σαφές, ενιαίο και θετικό μήνυμα προς την κατεύθυνση της ένταξης (στη Συμμαχία) της Ουκρανίας», έσπευσε να δηλώσει ο γγ του συμφώνου, Γενς Στόλτενμπεργκ σήμερα το πρωί. Οι διμερείς εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία θα συμπληρώσουν τις αποφάσεις για την μελλοντική ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ που θα γίνουν κατά την σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας στο Βίλνιους, ανέφερε ο γγ του ΝΑΤΟ.

Η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία και οι ΗΠΑ διαπραγματεύονται με το Κίεβο για ένα πολυμερές κείμενο που θα δημιουργούσε ένα ευρύ πλαίσιο για τα κράτη - μέλη τα οποία θέλουν να παρέχουν ή να συνεχίσουν να παρέχουν στρατιωτική στήριξη, συμπεριλαμβανομένων προηγμένων όπλων, καθώς και οικονομική βοήθεια.

Η ΕΕ - η οποία θα συνεχίσει τη χρηματοδότηση στρατιωτικής υποστήριξης, μέσω του «Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη» - και οι χώρες του G7 ήταν επίσης ενήμερες στις συζητήσεις.

Το πολυμερές πλαίσιο διευκολύνει τις χώρες να συνάψουν λεπτομερείς διμερείς ρυθμίσεις με την Ουκρανία.

«Οι Αμερικανοί δεν θέλουν να αναμειγνύουν τις συζητήσεις για τις προοπτικές του ΝΑΤΟ με εγγυήσεις, επομένως οι εγγυήσεις μπορεί να συμφωνηθούν μόνο μετά τη Σύνοδο Κορυφής», είπε ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης. Γερμανός ανώτερος αξιωματούχος είπε ότι θα υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο G7, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε στο CNN, την Κυριακή, ότι η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να παράσχει ασφάλεια στην Ουκρανία κατά το «πρότυπο» του Ισραήλ.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που αναμένεται να παραστεί στη σύνοδο, ζήτησε «ένα ξεκάθαρο μήνυμα» από τους Δυτικούς για τις προοπτικές ένταξης της χώρας του στο ΝΑΤΟ.

Στο μεταξύ το Κίεβο εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόθεση του ΝΑΤΟ να άρει την απαίτησή του να ακολουθήσει η Ουκρανία το Σχέδιο Δράσης Μέλους, μια διαδικασία που συνήθως απαιτείται για την εισδοχή μιας χώρας στο Σύμφωνο και η οποία προβλέπει σειρά μεταρρυθμίσεων.

902 (Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Reuters», dpa, εφημερίδα «Ριζοσπάστης»)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.