Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Βρυξέλλες: Τυφλά (πολιτικά) χτυπήματα ‒ ΚΚΕ: Σε εξέλιξη ο πόλεμος, σε όξυνση οι ανταγωνισμοί των καπιταλισικών χωρών ‒ Δημήτρης Κουτσούμπας: Μεγαλώνουν οι κινδύνοι νέων επεμβάσεων, καταστολής και ξενοφοβίας (VIDEO)

Πάνοπλοι αστυνομικοί στη βελγική πρωτεύουσα (φωτό ΑΡ)
ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ 
Εντείνουν τα «αντιτρομοκρατικά» μέτρα οι κυβερνήσεις
Τρίτη 22/03/2016 - 20:21
Φόβους για αύξηση του αριθμού των νεκρών από τα τυφλά τρομοκρατικά χτυπήματα που συγκλόνισαν σήμερα το πρωί τις Βρυξέλλες εκφράζουν οι αρχές στο Βέλγιο, καθώς δεκάδες άτομα νοσηλεύονται σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση και δίνουν μάχη για να κρατηθούν στη ζωή. Ο νεότερος απολογισμός έκανε λόγο για 34 νεκρούς και 212 οι τραυματίες.

KKE
Ανακοίνωση για τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες
Τρίτη 22/03/2016 - 13:03
Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες αναφέρει:
«Το ΚΚΕ καταδικάζει τις δολοφονικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες και εκφράζει την αλληλεγγύη του στο βελγικό λαό και τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων. Η εμπειρία έχει αποδείξει ότι τέτοιες επιθέσεις αξιοποιούνται για την κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων, την ενίσχυση των μέτρων καταστολής, της ξενοφοβίας και τον εκφοβισμό του λαού.
Ο ελληνικός λαός, όλοι οι λαοί, πρέπει να εμποδίσουν τέτοιες εξελίξεις, στο όνομα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και να επαγρυπνούν, ιδιαίτερα από τη στιγμή που στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής "μυρίζει μπαρούτι", ο πόλεμος είναι σε εξέλιξη και οι ανταγωνισμοί ισχυρών καπιταλιστικών χωρών οξύνονται επικίνδυνα».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Οι δολοφονικές ενέργειες μεγαλώνουν τους κινδύνους νέων επεμβάσεων και μέτρων καταστολής
Τρίτη 22/03/2016 - 19:17
Σε δήλωσή του για τις δολοφονικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε:
«Καταδικάζουμε τις δολοφονικές αυτές ενέργειες στις Βρυξέλλες και βεβαίως εκφράζουμε για μία ακόμα φορά την αμέριστη αλληλεγγύη μας στο βελγικό λαό και στις οικογένειες των θυμάτων. Οι δολοφονικές αυτές ενέργειες ουσιαστικά εξυπηρετούν, αναπτύσσουν παραπέρα και μεγαλώνουν τους κινδύνους νέων επεμβάσεων, νέων πολέμων, ανάπτυξης τρομοκρατικής δράσης, αλλά και μέτρων καταστολής, ενάντια στους λαούς, ανάπτυξης της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, φαινόμενα που πρέπει να αποφευχθούν όχι μόνο στο Βέλγιο, αλλά σε όλη την Ευρώπη, σε ολόκληρο τον κόσμο. Από αυτή την άποψη χρειάζεται επαγρύπνηση και ετοιμότητα όλων των λαϊκών κινημάτων».
Την ίδια ώρα οι έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών είναι συνεχείς. Φωτογραφίες, που κάνουν το γύρο του Διαδικτύου, δείχνουν τη σύλληψη δύο ανδρών στη βελγική πρωτεύουσα, ενώ ταυτόχρονα οι βελγικές δυνάμεις ασφαλείας κάνουν έρευνες σε σπίτια της πρωτεύουσας, αναζητώντας και άλλους δράστες της επίθεσης.
Στο μεταξύ, ένα ειδησεογραφικό πρακτορείο, που συνδέεται με το «Ισλαμικό Κράτος», μετέδωσε ότι η τζιχαντιστική οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για τις βομβιστικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες.
Σε πολιτικό επίπεδο, η προσπάθεια των αστικών κυβερνήσεων σε Ευρώπη και όχι μόνο να εκμεταλλευτούν τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες για την ενίσχυση των μέτρων καταστολής, της ξενοφοβίας και τον εκφοβισμό του λαού είναι εμφανής στις δηλώσεις αρκετών ηγετών, στον απόηχο των πολύνεκρων εκρήξεων.
Υπενθυμίζεται ότι το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του για τις δολοφονικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες, αλλά και ο ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος τόνισαν ότι η εμπειρία έχει αποδείξει ότι «τέτοιες επιθέσεις αξιοποιούνται για την κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων, την ενίσχυση των μέτρων καταστολής, της ξενοφοβίας και τον εκφοβισμό του λαού».
Στους 34 οι νεκροί - Εκατοντάδες οι τραυματίες
Τραυματίας στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών (φωτό ΑΡ)
Ο απολογισμός των επιθέσεων που συγκλόνισαν σήμερα το πρωί τις Βρυξέλλες αυξήθηκε. Συνολικά 34 είναι οι νεκροί και πάνω από 200 οι τραυματίες. Σύμφωνα με τους πυροσβέστες, 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 96 τραυματίστηκαν στις δύο εκρήξεις στο αεροδρόμιο Ζαβεντέμ, ενώ στο σταθμό του μετρό Μάαλμπεκ, η ισχυρή έκρηξη προκάλεσε «πιθανόν 20 νεκρούς», όπως επίσης «106 τραυματίες», σύμφωνα με το δήμαρχο. Αναφορικά με τους τραυματίες, αξιωματικοί της Πυροσβεστικής ανέφεραν ότι συνολικά 212 άνθρωποι τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι 30 είναι σε κρίσιμη κατάσταση, 96 σε σοβαρή, ενώ 86 έχουν ελαφρύτερα τραύματα.
H βελγική κυβέρνηση κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος. «Όλες οι σημαίες του Βελγίου θα κυματίζουν μεσίστιες σε όλα τα κρατικά κτίρια της χώρας», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του πρωθυπουργού Σαρλ Μισέλ.  
Συνεχίζονται οι έρευνες για τους δράστες
Την ίδια ώρα οι έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών είναι εντατικές. Δύο άνδρες έχουν συλληφθεί από τις αστυνομικές αρχές του Βελγίου στις Βρυξέλλες, λίγες ώρες μετά τα τρομοκρατικά «χτυπήματα». Προς το παρόν δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα τα στοιχεία των συλληφθέντων, ωστόσο φωτογραφίες που δείχνουν την ώρα της σύλληψης στη βελγική πρωτεύουσα κάνουν το γύρο του Διαδικτύου.
Ταυτόχρονα, άνδρες των βελγικών δυνάμεων ασφαλείας κάνουν έρευνες σε σπίτια της πρωτεύουσας, αναζητώντας και άλλους δράστες της επίθεσης. Βασικοί ύποπτοι θεωρούνται αυτήν τη στιγμή δύο άνδρες, συνεργάτες του Σαλάχ Αμπντεσλάμ, που συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα, οι οποίοι φέρεται να «βιάστηκαν» να εξαπολύσουν τις σημερινές επιθέσεις, φοβούμενοι ότι κατά την ανάκριση ο εγκέφαλος των επιθέσεων στο Παρίσι θα «έσπαγε» και θα αποκάλυπτε την κρυψώνα τους. Εξάλλου, σε μία φωτογραφία από το κλειστό κύκλωμα του αεροδρομίου των Βρυξελλών «Ζάβεντεμ», που έδωσε στη δημοσιότητα το βελγικό δίκτυο DH, απεικονίζονται οι δύο ύποπτοι τρομοκράτες για το μακελειό στο αεροδρόμιο δευτερόλεπτα πριν ενεργοποιήσουν τις βόμβες που μεταφέρουν.  
Ανάληψη ευθύνης από το «Ισλαμικό Κράτος»
Από τις επιθέσεις στο αεροδρόμιο (φωτό ΑΡ)
Στο μεταξύ, όπως μετέδωσε ένα ειδησεογραφικό πρακτορείο που συνδέεται με την τζιχαντιστική οργάνωση, το «Ισλαμικό Κράτος» ανέλαβε την ευθύνη για τις δύο βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες,
«Οι μαχητές του "Ισλαμικού Κράτους" εκτέλεσαν μια σειρά από βομβιστικές επιθέσεις με ζώνες με εκρηκτικά και (εκρηκτικούς) μηχανισμούς, με στόχο ένα αεροδρόμιο και έναν κεντρικό σταθμό του μετρό στο κέντρο των Βρυξελλών, της πρωτεύουσας του Βελγίου», ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων AMAQ.
Προωθούν ένταση της καταστολής και της ξενοφοβίας
Όπως ήταν αναμενόμενο, τα τυφλά τρομοκρατικά χτυπήματα στο Βέλγιο αξιοποιούνται ήδη για την περαιτέρω εμπέδωση του κλίματος τρομολαγνείας που θα οδηγήσει σε νέα αντιλαϊκά μέτρα, ιδιαίτερα στη δεδομένη στιγμή που υπάρχουν δυσκολίες στην καπιταλιστική ανάκαμψη στην ΕΕ και οι χιλιάδες ξεριζωμένοι, τα θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, πρόσφυγες και μετανάστες, προσπαθούν να βρουν μια διέξοδο για μια καλύτερη ζωή.
Η προσπάθεια να αξιοποιηθούν οι επιθέσεις στις Βρυξέλλες για την ενίσχυση των μέτρων καταστολής είναι εμφανής στις δηλώσεις αρκετών ηγετών, στο απόηχο των πολύνεκρων εκρήξεων.
Για «επίθεση στην ανοιχτή δημοκρατική κοινωνία» της Ευρώπης κάνουν λόγο σε κοινή δήλωσή τους οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ και η ηγεσία των ευρωπαϊκών οργάνων. 
«Η ΕΕ θρηνεί τα θύματα των σημερινών τρομοκρατικών επιθέσεων στις Βρυξέλλες», τονίζουν οι «28», ενώ διαβεβαιώνουν ότι θα παραμείνουν ενωμένοι και αμετακίνητοι «στη μάχη κατά του μίσους, του βίαιου εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας». Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δηλώνουν τη συμπαράστασή τους στο βελγικό κράτος και την αλληλεγγύη τους για να αντιμετωπίσουν «μαζί την απειλή αυτή», «με κάθε μέσο».
Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση, μετά από σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Αλέξη Τσίπρα αποφάσισε αυξημένα αστυνομικά μέτρα σε αεροδρόμια, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και σε πρεσβείες.
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, έπειτα από την έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με θέμα τις επιθέσεις των Βρυξελλών, δήλωσε ότι «αντιμετωπίζουμε μία πολύ συγκεκριμένη τρομοκρατική απειλή σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες», προαναγγέλλοντας νέα ένταση της αστυνομοκρατίας, στο όνομα της «ενίσχυσης της δικής μας ασφάλειας», όπως είπε.
Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό του Βελγίου Σαρλ Μισέλ. «Ο πρόεδρος επαναβεβαίωσε την απαρασάλευτη υποστήριξη των ΗΠΑ στο Βέλγιο και προσέφερε κάθε απαραίτητη υποστήριξη στην έρευνα για αυτές τις επιθέσεις και την προσαγωγή των υπεύθυνων ενώπιον της δικαιοσύνης», αναφέρεται σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος.
Τη δημιουργία ενιαίων κατασταλτικών μηχανισμών στην ΕΕ προτείνει ως απάντηση στο πρόβλημα της τρομοκρατίας ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι σε δηλώσεις του μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις των Βρυξελλών.
«Η Ευρώπη πρέπει να φτάσει μέχρι τέλους, χρειάζεται μια ενιαία δομή ασφαλείας και άμυνας», τόνισε ο Ρέντσι και πρόσθεσε ότι η ΕΕ «πρέπει να κάνει περισσότερα σε εσωτερικό επίπεδο».
Σαφής ήταν η πρόθεση και του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αξιοποιήσει πολιτικά τις σημερινές επιθέσεις στις Βρυξέλλες, κρίνοντας ότι δεν υπάρχει καμιά διαφορά ανάμεσα στις τρομοκρατικές οργανώσεις, είτε είναι «Κούρδοι αυτονομιστές» οι οποίοι στοχοθετούν την Άγκυρα, είτε οι δράστες των επιθέσεων στην πρωτεύουσα του Βελγίου. «Οι στυγερές επιθέσεις στις Βρυξέλλες (…) για άλλη μια φορά υπογράμμισαν την ανάγκη να διεξαχθεί ένας κοινός αγώνας εναντίον όλων των μορφών τρομοκρατίας», ανέφερε ο Ερντογάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.