Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Από το Ludlow στην Αλκυονίδα

Πρεμιέρα στις Τετάρτη, 6 Απρίλη 2016, 20:00
Αλκυονίς
*
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΒΑΡΔΑΡΟΣ
Ludlow, οι Ελληνες στους πολέμους του άνθρακα
Εξαιρετικό το ντοκιμαντέρ του καλού ντοκουμενταρίστα Λεωνίδα Βαρδαρού με τίτλο «Ludlow, οι Ελληνες στους πολέμους του άνθρακα». Η ταινία που συμμετέχει στο διαγωνιστικό τμήμα του 18ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα προβληθεί αύριο Παρασκευή στις 20.45, στην κεντρική αίθουσα «Παύλος Ζάννας», και την Κυριακή 20 Μάρτη στις 18.00, στην Αποθήκη 1 στο Λιμάνι, στην αίθουσα «Σταύρος Τορνές».
Τη σφαγή του Λάντλοου που έγινε ανήμερα το ορθόδοξο Πάσχα τον Απρίλη του 1913, έχουν τελευταία αναδείξει αρκετοί κινηματογραφιστές. Αναφέρουμε το ντοκιμαντέρ του Νίκου Βεντούρα «Παλικάρι - Ο Λούης Τίκας και η Σφαγή του Λάντλοου» (2011), την «Ταξισυνειδησία» (2013) του Κώστα Βάκκα και τώρα το «Ludlow, οι Ελληνες στους πολέμους του άνθρακα» (2016) του Λεωνίδα Βαρδαρού. Ο Βαρδαρός όμως εμβαθύνει στον υπότιτλο, στους «πολέμους του άνθρακα». Στις ένοπλες ταξικές αναμετρήσεις στα ορυχεία της Αμερικής κατά την περίοδο 1890 - 1930. Αιτία τους οι άθλιες συνθήκες ζωής και εργασίας των ανθρακωρύχων και των οικογενειών τους...
Συνοδευτικά και συμπληρωματικά του θέματος, για όσους ενδιαφέρονται, δυο βιβλία. «Ο Βασιλιάς άνθρακας» του Απτον Σίνκλερ (Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή») που πραγματεύεται τον αγώνα για την ίδρυση συνδικάτου και τη μεγάλη απεργία, και το «Αμοιρολόιτος - Ο Λούης Τίκας και η σφαγή στο Λάντλοου» του Ζέσε Παπανικόλας (Εκδόσεις «Κατάρτι») - λεπτομερής χαρτογράφηση της κατάστασης των Ελλήνων μεταναστών στις ΗΠΑ στα πρώτα χρόνια του 20ού αιώνα.
Με εργατικά τραγούδια με εκλεκτικές συγγένειες με κείνα του Γούντι Γκάθρι, και με καλής ποιότητας φωτογραφικό υλικό εποχής, ανοίγει η ταινία του Βαρδαρού. Η προγραμματισμένη αφηγηματική οικονομία δεν εμποδίζει τη διεξοδική αναμόχλευση στην ιστορία της μετανάστευσης των Ελλήνων στην Αμερική, στις αρχές του 1900. Οι Ελληνες δεν ήταν ευπρόσδεκτοι στην Αμερική. Θεωρούνταν κατώτερο φυλετικά είδος ως μαυριδεροί, κακοντυμένοι και φτωχοί. Οταν αποκτούσαν λεφτά και κύρος προβιβάζονταν σε «λευκούς» και «κύριους». Ακαδημαϊκή, γραμμική αφήγηση υφαίνεται με έγχρωμες καταθέσεις απογόνων των ανθρακωρύχων, ιστορικών και πανεπιστημιακών, και με επιμελημένο, ασπρόμαυρο αρχειακό υλικό από πλούσιες πηγές, δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στις ΗΠΑ.
Η εκμετάλλευση των εργατών απόλυτη και ολοσχερής. Αθλιες παράγκες, οι μισθοί δεν δίδονται σε χρήμα, αλλά σε κουπόνια της εταιρείας που ίσχυαν στα μαγαζιά της. Κάποιος εργάτης απολύθηκε γιατί αγόρασε παπούτσια από άλλη πόλη. Εκμετάλλευση απάνθρωπη για το μέγιστο κέρδος του καπιταλιστή. Ροκφέλερ το όνομά του, σύμβολο τρόμου, που εξακολουθεί να ζει και να βασιλεύει. Ανάμεσα στους εργάτες των ορυχείων ήταν κι Ελληνες που συμμετείχαν στην τεράστια απεργία του Συνδικάτου στο Νότιο Κολοράντο, που κορυφώθηκε στις 20 Απρίλη 1914 με τη Σφαγή του Λάντλοου. Εκεί δολοφονήθηκαν άγρια από την πολιτειακή Εθνοφρουρά ο Λούης Τίκας, επικεφαλής των Ελλήνων, συνδικαλιστές και γυναικόπαιδα. Μετά τη Σφαγή ξέσπασε ένοπλη εξέγερση, ο «Πόλεμος των Δέκα Ημερών», που επεκτάθηκε νικηφόρα σε ολόκληρο το Νότιο Κολοράντο αλλά αποσιωπήθηκε για πολλούς λόγους. Ο Ροκφέλερ λάδωσε με πολλά εκατομμύρια τα Μέσα Ενημέρωσης για να αποκαταστήσουν την εικόνα του στην κοινή γνώμη. Το καλοφτιαγμένο ντοκιμαντέρ του Βαρδαρού «Ludlow, οι Ελληνες στους Πολέμους του Ανθρακα» πρόκειται να βγει στις αίθουσες σε λίγο...
Παραγωγή: Ελλάδα


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ «ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΑΞΙΕΣ»
Η Βουλή των Ελλήνων απονέμει φέτος, για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» σε ταινία της ενότητας «Καταγραφή της Μνήμης».  Την κριτική επιτροπή απαρτίζουν οι: Άρης Φατούρος (Σύμβουλος Προγράμματος και Αναπληρωτής Συντονιστής), Πάνος Κουάνης (Σύμβουλος Οικονομίας & Νέων Τεχνολογιών-Προϊστάμενος Τομέα Προγράμματος & Διοικητικής Υποστήριξης) και Βασίλης Δούβλης (σκηνοθέτης).
Το βραβείο της Βουλής των Ελλήνων απονέμεται στην ταινία LUDLOW, οι Έλληνες στους πολέμους του άνθρακα, σε σκηνοθεσία Λεωνίδα Βαρδαρού (Ελλάδα)
Σκεπτικό επιτροπής:
«Η ταινία φωτίζει, με σπάνιο αρχειακό υλικό, μια άγνωστη πτυχή της ιστορίας του εργατικού κινήματος της Αμερικής, αναδεικνύοντας τον ιδιαίτερο ρόλο των Ελλήνων μεταναστών»
Ludlow, Greek Americans in the Colorado Coal War wins award at the 18th Thessaloniki Film Festival:
HUMAN VALUES AWARD
The “Human Values Award” (bestowed by the Hellenic Parliament) Jury consisting of:
Aris Fatouros (Hellenic Parliament TV Channel Program Advisor and Deputy Coordinator)
Panos Kouanis (Hellenic Parliament TV Channel Program & Operations Manager at Hellenic Parliament Television & Radio Station)
Vasilis Douvlis (Film Director)
Awards the best film in the RECORDINGS OF MEMORY section to:
LUDLOW, GREEK AMERICANS IN THE COLORADO COAL WAR by Leonidas Vardaros, Greece, 2016’
Jury rationale: “The award is bestowed to Leonidas Vardaros’ LUDLOW, Greek Americans in the Colorado Coal War, a film that highlights through rare archival material, an unknown facet in the history of the American labour movement, with focus on the role of the Greek immigrants”.

*
Το ΣΙΝΕΜΑ της Μποτίλιας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.