Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

Πρόσφυγες-Μετανάστες: Οδύσσεια από τη Χάρυβδη του ΝΑΤΟ στη Σκύλλα της ΕΕ ‒ Γιάννης Γκιόκας: Να αντιμετωπίσουμε τις αιτίες ‒ Δημήτρης Κουτσούμπας: Τέρμα στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, τέρμα στους πολέμους και στις διάφορες επιχειρήσεις (VIDEO - Φωτό)

Εικόνα από την Ειδομένη την Τετάρτη το πρωί
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Χιλιάδες στερούνται τα στοιχειώδη και παραμένουν εγκλωβισμένοι
Τετάρτη 02/03/2016 - 12:24 - Ενημέρωση: Τετάρτη 02/03/2016 - 13:20
Σε ένα απέραντο στρατόπεδο δυστυχίας έχει μετατραπεί ο καταυλισμός προσφύγων και η γύρω περιοχή στην Ειδομένη όπου τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι βρίσκονται εγκλωβισμένοι και αντιμέτωποι με τις αποφάσεις της ΕΕ που φέρουν την υπογραφή της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και την έγκριση όλων των αστικών κομμάτων, ενώ οι συνολικά εγκλωβισμένοι στη χώρα ξεπερνούν τις 30.000.

Περιοδεία του Δημήτρη Κουτσούμπα στη Μυτιλήνη
Αμέσως μετά την επίσκεψή του στο hot spot, ο Δημήτρης Κουτσούμπας δήλωσε:
«Μέχρι τώρα η επίσκεψή μας στη Μυτιλήνη, στο νησί της Λέσβου και οι συναντήσεις τόσο με την Περιφέρεια, όσο και με τη Δημοτική Αρχή, οι επισκέψεις μας στο κέντρο της πόλης, στο λιμάνι, στο ΙΚΑ και εδώ στη Μόρια επιβεβαιώνουν τις μεγάλες ευθύνες, τις τεράστιες ευθύνες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ που δημιούργησαν το πρόβλημα των προσφυγικών ροών, δημιουργώντας εμπλοκές, επεμβάσεις και πολέμους στη περιοχή της Συρίας, της ευρύτερης Μ. Ανατολής και Β. Αφρικής όλα αυτά τα χρόνια.
Συνεχίζουν να επιτείνουν το πρόβλημα με τις αποφάσεις και τις υπογραφές που έβαλαν όλα τα κράτη-μέλη, ανάμεσά τους και η ελληνική κυβέρνηση, με το να μη δημιουργούν προϋποθέσεις απεγκλωβισμού των προσφύγων, αυτών των δυστυχισμένων υπάρξεων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο νησί της Λέσβου, είτε σε διάφορα μέρη της πατρίδας μας, έτσι ώστε να πάνε στις χώρες προορισμού τους. Κανένας ουσιαστικά δεν θέλει να μείνει στην Ελλάδα. Αντίθετα και με τα hot spots και με όλες τις άλλες προδιαγραφές, βοηθούν στο να εγκλωβίζονται αυτοί οι άνθρωποι στην Ελλάδα.
Θα πρέπει να υλοποιηθεί επιτέλους η πρόταση που λέει ότι από τις χώρες πρώτης υποδοχής, όπως είναι κυρίως η Τουρκία, αλλά και η Ιορδανία και ο Λίβανος, να φεύγουν αεροπορικώς, με πλοία, με οποιοδήποτε μέσο, αφού γίνει η καταγραφή τους για τις χώρες προορισμού τους, για όπου πρέπει.
Ταυτόχρονα, όσοι έχουν εγκλωβιστεί ή βρίσκονται σήμερα στα νησιά του Αιγαίου, θα πρέπει να φεύγουν, όχι για άλλες περιοχές της Ελλάδας, για να ανακυκλώνεται το πρόβλημα στον Πειραιά, στο κέντρο της Αθήνας ή στην Ειδομένη, αλλά απευθείας, με οποιοδήποτε μέσο, να κατευθύνονται στις χώρες της ΕΕ, εκεί δηλαδή όπου προορίζονται να πάνε.
Αυτή είναι η μοναδική ρεαλιστική λύση για να αποφύγουμε και όλα αυτά τα προβλήματα, που το ένα φέρνει το άλλο και ανακυκλώνεται το τεράστιο πρόβλημα, δημιουργώντας ζητήματα και στους Έλληνες εργαζόμενους και στο λαό της Λέσβου, στην υπόλοιπη νησιωτική Ελλάδα, αλλά και στην ηπειρωτική χώρα. Με αποτέλεσμα, ταυτόχρονα με τα μεγάλα προβλήματα της οικονομικής κρίσης, των αδιεξόδων που έχει η ελληνική οικονομία σήμερα, να επιτείνεται και από αυτό το πρόβλημα των προσφυγικών ροών.
Προσωρινή διαμονή λοιπόν, εδώ ή παντού, σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας, με υγιεινή, με περίθαλψη, με τροφή, με νερό και βεβαίως από εκεί και πέρα αμέσως να φύγουν για άλλες χώρες -δεν υπάρχει άλλη διέξοδος σε αυτό το πρόβλημα- ταυτόχρονα με το χτύπημα της ουσιαστικής αιτίας.
Δηλαδή τέρμα στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, τέρμα στους πολέμους και στις διάφορες επιχειρήσεις που γίνονται, για να αναφέρω την πρόσφατη εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, που έγινε με πρόσκληση κυρίως της Τουρκίας, η οποία στην αντιπαράθεσή της με τη Ρωσία, με τους Κούρδους και τη Συρία, θέλει να ενισχυθεί με τα ΝΑΤΟικά πολεμικά πλοία εδώ και όχι βεβαίως για να λύσει το προσφυγικό, μεταναστευτικό πρόβλημα, μαζί με τα ζητήματα συγκυριαρχίας στο Αιγαίο που εγείρει, παραβίασης κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και γκριζαρίσματος και άλλων ζωνών στο Αιγαίο.
Αυτή είναι η λύση για το ΚΚΕ, αυτή θα παλέψουμε, αυτή θα εκθέσουμε και στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών μεθαύριο υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να κινούμαστε και να οργανώνουμε τον αγώνα και την πάλη του ελληνικού λαού».
902


Χιλιάδες πρόσφυγες, ανάμεσά τους γέροι, μωρά, άρρωστοι, ζουν κάτω από τραγικές συνθήκες, στερούμενοι, φαγητό, νερό, φάρμακα και στοιχειώδη υγιεινή. Όπως μεταδίδεται από την περιοχή, χιλιάδες άνθρωποι σχηματίζουν ουρές εκατοντάδων μέτρων για να πάρουν ένα χυμό, ένα σάντουιτς ή ένα πορτοκάλι.

Εκατοντάδες είναι αυτοί που δεν έχουν κατάλυμα και διανυκτερεύουν στο ύπαιθρο μέσα σε άσχημες καιρικές συνθήκες. 

Γ. ΓΚΙΟΚΑΣ

Το Προσφυγικό δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί αν δεν αντιμετωπιστούν οι αιτίες που το γεννούν
(AUDIO)
Τετάρτη 02/03/2016 - 12:50
Η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Προσφυγικό δείχνει ότι η κατάσταση στην περιοχή περιπλέκεται και οξύνεται, προειδοποίησε ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, σε παρέμβασή του στην ΕΡΑ  την Τετάρτη 2 Μάρτη.
Όπως είπε, η παρουσία του στο Αιγαίο έχει να κάνει με τον πόλεμο στη Συρία, τη στρατιωτική δράση της Τουρκίας στη Βόρεια Συρία και στην αντιπαράθεσή της με τη Ρωσία.
 
Ειδικότερα για τη στάση της Τουρκίας εξέφρασε ανησυχία, λέγοντας ότι το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή προειδοποίησε ότι το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει θαλάσσια σύνορα και ότι η παρουσία του θα εγείρει θέματα κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.
Υπογράμμισε ακόμη ότι το Προσφυγικό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά αν δεν αντιμετωπιστούν οι αιτίες που το δημιουργούν, που είναι οι πόλεμοι και οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που γίνονται με ευθύνη του ΝΑΤΟ και χωρών της ΕΕ.
Σε ό,τι αφορά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών είπε ότι το ΚΚΕ θα συμμετάσχει, επισήμανε ωστόσο ότι η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα δίνουν στη σύσκεψη περιεχόμενο πίεσης για να εφαρμοστούν οι αποφάσεις της ΕΕ, υπογραμμίζοντας ότι αυτές ακριβώς οι αποφάσεις είναι υπεύθυνες για τον εγκλωβισμό των προσφύγων.
902

Οι πρόσφυγες βρίσκονται υπό τη διαρκή απειλή της καταστολής, αφού ήδη οι αρχές της ΠΓΔΜ έχουν λάβει έκτακτα μέτρα και έχουν συγκεντρώσει ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις κατά μήκος του φράχτη, ενώ στο σημείο βρίσκονται αύρες νερού και πετούν ελικόπτερα του Στρατού και της Αστυνομίας.
Αυτή η απάνθρωπη κατάσταση ευθύνεται για την απόπειρα μιας γυναίκας να αυτοπυρποληθεί την Τρίτη το βράδυ, η οποία σύμφωνα με τις μαρτυρίες είχε υποστεί νευρικό κλονισμό.
Με ανάλογες συνθήκες σε ό,τι αφορά τουλάχιστον τη διατροφή και την υγιεινή βρίσκονται αντιμέτωποι περίπου 4.600 πρόσφυγες στα κέντρα μετεγκατάστασης στο Χέρσο και στη Νέα Καβάλα του Κιλκίς και περίπου 2.000 στο κέντρο μετεγκατάστασης στα Διαβατά Θεσσαλονίκης.
Τη νύχτα οι αρχές της ΠΓΔΜ άνοιξαν το σημείο διέλευσης από όπου πέρασαν μόλις 70 άνθρωποι και ακόμη 100 το πρωί της Τετάρτης.
Κανονικά διεξάγονται από την Τρίτη το απόγευμα τα δρομολόγια των εμπορευματικών αμαξοστοιχιών.

Στα νησιά και στον Πειραιά συνεχίζεται η οδύσσεια
Υπό τραγικές συνθήκες βρίσκονται περίπου 2.500 πρόσφυγες που βρίσκονται στοιβαγμένοι στους επιβατικούς σταθμούς και στην αποθήκη του ΟΛΠ στον Πειραιά.
Μόνος πόρος επιβίωσης είναι ό,τι προσφέρει ο λαός, ενώ διάφορες ΜΚΟ ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια υποκαθιστώντας τις ευθύνες του κράτους.
Σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να εξωραΐσει την εικόνα της αθλιότητας, το υπουργείο Ναυτιλίας αποφάσισε να καθυστερούν οι μεταφορές προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά.
Σε αυτό το πλαίσιο οι ταξιδιωτικές εταιρείες δεν εκδίδουν εισιτήρια την Τρίτη και την Τετάρτη. ωστόσο αυτό δεν λύνει το πρόβλημα. Όπως έγινε γνωστό, με το πλοίο «Αριάδνη», που θα αναχωρήσει από τη Μυτιλήνη στις 8 το βράδυ της Τετάρτης, αναμένεται να φτάσουν στον Πειραιά 515 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ από τη Μυτιλήνη επίσης για το αυριανό βραδινό δρομολόγιο του πλοίου «Blue Star 1» για Πειραιά έχουν εκδοθεί εισιτήρια σε 325 πρόσφυγες και μετανάστες.
Σημειώνεται ότι την Τρίτη ο αριθμός των προσφύγων που βρίσκονται στα νησιά εκτιμάται σε 6.000.
Χιλιάδες πρόσφυγες στοιβάζονται επίσης στο γήπεδο χόκεϊ, στο γήπεδο μπέιζμπολ και στο πρώην δυτικό αεροδρόμιο στο Ελληνικό όπου βρίσκονται  4.500 άνθρωποι. Επίσης 748  βρίσκονται στον Ελαιώνα, στο Σχιστό 1.414  και στην πλατεία Βικτωρίας 200 - 300.
Εκατοντάδες ακόμη βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. 
Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, στη χώρα βρίσκονται εγκλωβισμένοι αυτήν τη στιγμή περίπου 24.000 πρόσφυγες ωστόσο ο αριθμός αυτός είναι αρκετά μεγαλύτερος αφού σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία ξεπερνάει ήδη τους 30.000.
902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.